19-ročná priateľka je tehotná. Ako zvládnuť finančnú situáciu?
Ahojte neni som žena ale potrebujem poradiť.
Priateľka mi oznámila že je tehotná asi 7týždeň no bol som prekvapený ale stane sa…..to by ma netrápilo ale trápi ma celková situácia a neviem akým smerom sa pohnúť. Ja mám 23 a priteľka 19 ona má odpracované minimum a ja stále pracujem….máme 2izbák (podnájom) a ako ako poznáme Slovensko plať nič moc ledva na nájom,naftu a strava. Ale kedže ja priateľka rozhodla si malé nechať kludne jej rozhodnutie ale problém je jej rodina…..odstahovali sme sa pred rokom any sme mali svoje a hlavne klud ale jej mama jej stále komanduje život….malé sa ešte ani nenarodilo a jej mama stále vyvoláva ako sa bude malé volať alebo aké meno sa jej páči nie nám aby sme čo najskôr zistili čo to bude. Stále mi jej mama hladá lepšiu prácu a kludne aj 40-50mimo nás (to čo sa jej hodí) byt samozrejme musím poriešiť ale momentálne nemám len tak 1000€ na depozit…..keď som priateľke povedal že finančne to bude hodne o hubu tak navrhla sa odstahovať k jej rodine ale to som odmietol. No najväčší problém je to že jej mama sa stále do všetko pchá práca,naše bývanie,strava,nečakaná návšteva za deň kludne aj 10 volá stále mi vešia na uši že 500€ za dvojizbák v meste je príliš veľa a k ním ísť nechcem aby mala všetko ako na podnose. Vždy keď poviem že to bude dosť finančne náročne tak počujem len odpoveď máš možnosť odísť a hovorím to preto že mám ešte dlh ale platím len je trocha väčšína keď si všetko vypočítam tak rezerva je 0…..ale vždy sa ohradí tím že jej mama povedala že bude mať minimálne 480€ príspevok… neviem nevidím to týchto vecí. Dnes mi jej mama na dérovku povedala že mi dá čísla a obvolať a zaplatiť a vyhlásiť osobný bankrot. Keď sa niečo stane tak vždy to jej mama vie skôr ako ja. Keď jej poviem či my budeme mať malé a chcem aby sme už riešili naše rodinu a bez ostatných tak odpoveď je ale keď nám bude najhoršie oni nám pomôžu,u nás v rodine to takto bolo vždy a podobné takže neviem s nou pohnúť.. poradíte čo robiť ? Ďakujem
@heidy___ Má 19, život si už poriadne skomplikovala, ak nie rovno zničila, takže buď rýchlo dospeje a začne sa správať ako samostatná žena a vysvetlí to aj matke, alebo z nej bude ďalšia slobodná matka a rodina nech jej pomáha.
Takto by som jej to vysvetlila.
Ked deti maju deti . Priatelka je velmi mlada a mozno este nedozrela Preto potrebuje o to viac svoju mamu ked v tebe neciti oporu . Nemate $ na zivot a vie ze u mami bude mat vsetko all inclusive mama hotel . Ale Jasne Nebolo by to dobre ist tam zit , Nevydrzal by si to tam. A ani ty neposobis dost zrelo ci vobec pripraveny na dieta . Beries to tak nejak ok pritrafilo sa a priatelka nechce upt tak co uz .. akoby nasla na ulici steniatko a doniesla ho domov stym
Ze nie si nadseny no ok budes to tolerovat . Tu jej mamu budete potrebovat . Na pomoc Lebo obaja ste v nudzi .Musis sa len naucit stanovit jej hranice slusne ale dorazne . No s priatelkou by ste mali byt team a zasadne veci vidiet rovnako . Momentalne to vyzera ze vas vztah nebude mat dlhu buducnost. No nic nie je stratene este sa da vselico vykomunikovat hladat kompromis ., kto hlada riesenie cestu najde . Kto len hlada dovody preco sa nieco neda si vzdy nejaky najde .
@heidy___ v prvom rade by si sa mal so svojou priateľkou porozprávať, nech si spraví poriadok so svojou mamou, aby sa do vášho života až tak moc nestarala a potom to bude všetko kľudnejšie, uvidíš. Môže vám pomôcť ale nech nerieši za vás všetko!
@heidy___ je to jej dcéra, vychovavala ju ona, sa uvedom, ze jej na nej záleží! Ty si ju nabúchal , máš dlh, nemáš bývanie. Akože jej ma byt jedno co s nou bude? Sa uvedom.
Tak neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Nechranili ste sa dostatočne ,tak ste museli rátať aj s takouto variantou.
Na druhú stranu ok, partnerka sa rozhodla dieťa nechať. Postavila by som sa síce k tomu chlap začala hľadať najrozumnejšie riešenie, ale partnerka si musí rozmyslieť či chce naďalej vzťah a uprace matku aj za cenu že budete žiť z ruky do úst. Alebo sa vráti k matke. Ja ale ako chlap by som k takejto premotivovanej matke partnera ktorá by riadila život všetkým bývať nešla. To by som radšej ostala len rodičom dieťaťa a platila výživné.
Pomoc neznamená že vám bude riadiť vase životy a vy budete skákať ako ona bude pískať
Ešte je mladá.. ja som bola v jej veku podobná a nevedela si predstaviť žiť po svojom bez vplyvu rodičov. Keď žiješ 19 rokov s nimi a tak ako oni kážu, ťažko to len tak odstrihnúť, tiež mi to v 19 nešlo. A tiež finančná neistota. Niektoré ženy sme také. Potrebujeme mať istotu, že budeme mať z čoho žiť. Finančná rezerva 0 ale pozri si, koľko bude ona o pár mesiacov dostávať materskej a rodičovskej. Bud treba odkladať už teraz a ukázať jej, že to spolu zvládnete sami aj v podnájme alebo sa nečuduj. Ak to nezvladnete teraz z dvoch platov, potom to nezvladnete z jedného platu a s jedným človekom naviac v dome. Toto jej tiež nesmieš zazlievať. My mame svoje bývanie, žiadne splátky a tiež mam z toho stres ako to ufinancujeme všetko a to muž zarába pekne a ja budem mat tiež peknú materskú.
V 7 týždni je? To ešte neznamená že porodi...je to smutné ale je to tak..na čo ste to oznámili takto skoro?
Gratulujem otecko
Nám sa tiež takto s manželom podarilo bábätko, obaja sme boli bez práce, s malým dlhom.. manžel si za 2-3 mesiace našiel pracu, ty už máš, tak si vo výhode. Tesne pred pôrodom sme požičali z banky 6000€, aby sme spravili malú svadbu a mali na depozit na byt. Byt bol 2izbovy, to je v pohode pre troch, nemusíte meniť. Zatiaľ ste len na začiatku tehotenstva, keď sa dá, ty pories nejaké privyrobenie a jej ak sa bude dať (tehotenská nevoľnosť nastúpi teraz niekedy a potrvá pár týždňov) tiež nech niekde trošku pobrigaduje. Veci sa dajú kúpiť cez bazár v pohode cenách, oblečenie v pepcu napríklad je celkom lacno, ak by aj ste chceli sem-tam niečo nové. Ja nevidím problém, čo sa tohto týka. A k rodičom bude inklinoval dovtedy, kým ju neuistíš, že to spolu zvládnete.
@heidy___ je to jej dcéra, vychovavala ju ona, sa uvedom, ze jej na nej záleží! Ty si ju nabúchal , máš dlh, nemáš bývanie. Akože jej ma byt jedno co s nou bude? Sa uvedom.
@anonym_b0c5dd mater by si mala uvedomit, ze jej dcera je dospela a coskoro bude matka a mat svoju rodinu. Takze by som ju poslala do ritit. A nie komandpovat mladych. Ona uz mala koho komandovat, nech mladych necha zit.
Načo sa tu deriete
Používateľka heidy___ už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka
@anonym_b0c5dd mater by si mala uvedomit, ze jej dcera je dospela a coskoro bude matka a mat svoju rodinu. Takze by som ju poslala do ritit. A nie komandpovat mladych. Ona uz mala koho komandovat, nech mladych necha zit.
@anonym_de416a tak si to precitaj este raz. Mlady ma vysoke dlhy, potrebuje to najprv poriesit, financna gramotnost asi nebude vysoka. Rezerva 0 a dieta na ceste je fakt na financny bankrot (alebo potiahnut par mesiacov v zahranici), autor nech sa ide dat poradit alebo znizit splatky alebo alebo. Brigady cez vikendy.
A autor jej mama nie je vas problem. Problem je, ze nie ste na dieta este pripraveny, ale tak ona je v 7-mom tyzdni mate strasne vela casu vsetko poriesit...
Tak nech sa frajerka nasťahuje k matke a Ty choď makať do zahraničia. Za 2-3 roky niečo hádam našetriš a postavíte sa na nohy. Aj ona bude už po materskej a bude môcť ísť do práce. Trochu vychcané voči jej rodičom, ale zrejme jediné riešenie. Ty tam žiť evidentne nedokážeš a tiež nedokážeš momentálne zabezpečiť rodinu. Takže tak.
@anonym_de416a ja tam komandovanie nevidím. Neviem co máš ty za mater. Tým, ze ma 19 nezaniká materský pud , starostlivosť a obavy ako dopadne jej dcéra! Chlap by sa mal spamätať, a hlavne skludnit. Nech si uvedomi,ze zbúchal mladú a nemá ani ň! Kto tu spravil chybu? Matka? Myslíš,ze takto chcela aby dopadla jej dcéra? To nechce žiadna. Lepšie by bolo keby nejaví o dcéru záujem?
@anonym_de416a ja tam komandovanie nevidím. Neviem co máš ty za mater. Tým, ze ma 19 nezaniká materský pud , starostlivosť a obavy ako dopadne jej dcéra! Chlap by sa mal spamätať, a hlavne skludnit. Nech si uvedomi,ze zbúchal mladú a nemá ani ň! Kto tu spravil chybu? Matka? Myslíš,ze takto chcela aby dopadla jej dcéra? To nechce žiadna. Lepšie by bolo keby nejaví o dcéru záujem?
@anonym_b0c5dd ano, niektorym matersky pud nezanikne nikdy a miesaju sa do zivota aj 50 rocnym.
@anonym_b0c5dd ano, niektorym matersky pud nezanikne nikdy a miesaju sa do zivota aj 50 rocnym.
@anonym_de416a no ok, tak nech tehotná nemá ani co do úst a nech skončí tehotná na ulici,keďže opakujem nemajú nič vlastne , ale dlh má..
V 7 týždni je? To ešte neznamená že porodi...je to smutné ale je to tak..na čo ste to oznámili takto skoro?
@anonym_16c9e9 predpokladám,že jej matka to vedela skôr ako on,chudák chalan,mať takú svokru
Mama tvojej priateĺky vidí, v akých sračkách ste. Ja byť na jej mieste ťa sfleku vykopnem, 23 ročný s dlhami a slabo platenou pracou. A dcére by som aj s dieťaťom pomohla. Ešte si s ňou ani nežil, možno ju ani poriadne nepoznáš a už ti vadí len preto, že vám chce pomôcť. Si vzťahovačný. No veď choďte k tvojej rodine, nech vám oni pomôžu, kým splatíš dlhy, kým podrastie dieťa a priateľka pójde opäť do roboty. Na 3-4 roky. Potom z dvoch príjmov zoberiete hypo a pôjdete do vlastného. Nevidím na tom nič nepochopte
Mama tvojej priateĺky vidí, v akých sračkách ste. Ja byť na jej mieste ťa sfleku vykopnem, 23 ročný s dlhami a slabo platenou pracou. A dcére by som aj s dieťaťom pomohla. Ešte si s ňou ani nežil, možno ju ani poriadne nepoznáš a už ti vadí len preto, že vám chce pomôcť. Si vzťahovačný. No veď choďte k tvojej rodine, nech vám oni pomôžu, kým splatíš dlhy, kým podrastie dieťa a priateľka pójde opäť do roboty. Na 3-4 roky. Potom z dvoch príjmov zoberiete hypo a pôjdete do vlastného. Nevidím na tom nič nepochopte
@anonym_afc20f ale si sa do neho pustila 😂 jak keby on môže za to že je tehotná mala sa chrániť
Radím ti choď do zahraničia a ju nechaj bývať s mamičkou bude mať aspoň pomoc a ty zarobis a budeš mať kľud
@anonym_b0c5dd on ju nabúchal. A čo dcérenka pri tom nebola? Keby mudrovala radšej vtedy a naučila dcéru čo je to ochrana tak by teraz nemusela mladému podsúvať osobný bankrot.
@anonym_b0c5dd Tak snad s nim spala dobrovolne. Ake nabuchal. Snad ju neznasilnil
Boli sme v podobnej situácii pred rokmi, pár dní pred výplatou sme nemali ani euro, ale naučili sme sa hospodáriť časom lepšie, po 3 rokoch sme začali podnikať a dnes rada spomínam na tie časy.
Občas svokra pomohla, ale nedalo sa s ňou vychádzať, kamošky sme neboli, ale držala som hubu, nič iné sa nedalo.
Budete ju aj Vy potrebovať, aby pomohla, postrážila, radšej si zakusni do jazyka, je to tvojej partnerky mama a vyjdeš z toho aj tak vždy najhorší.
Vypočuj a urob si po svojom.
Zvládnete to, držím palce
@anonym_16c9e9 predpokladám,že jej matka to vedela skôr ako on,chudák chalan,mať takú svokru
@anonym_e50597 to nie je svokra . Je to mama jeho frajerky. K titulu svokra sa este nedopracovali . Si to pozri z druhej strany . Mas decko 19r len skoncilo strednu a uz ju “ chudak “ chalan zbuchol . Vzdy sa tu nadava zenam ze sa nechranili pri sexe . Ale chapik co mà dlhy nema moc z coho vyzit a zbuchol este teenagerku - nineteen je technicky este teen . Tak ten je chudak ? Hej ? Keby tu pisala ta zbuchnuta frajerka dostala by uplne ine komenty nalozene ze sa dost nechranila . Kondom je ucinny na 98% len casto ho pankovia nechcu lebo snim to pre nich nie je take dobre ako bez . Chranit sa mali obaja ale co uz . Vzdy ked tu zeny zvazuju potrat tak skoro vsetky su proti . Tu mlada si dieta chce nechat a dostala tu vselijake negativne vyjadrenia . Lebo hlada pomoc u mami . Keby ten chlap dobre zarabal a nebali sa ze budu hladovat tak jej matka by sa do toho tolko nemiesala .Nie je to ze mat taku svokru .. Este ani manzelia nie su ich vztah je totalne neisty no dieta je zavazok na cely zivot . Uz tak nemali idealnu situaciu a dieta je len dalsia skuska vztahu zataz . Overi ten vztah ukaze naplno charakter partnerov. Dietatu treba vselico obetovat dat ho na prve miesto . Doteraz nepoznali ine ako financne problemy teraz sa k tomu pridaju prebdene noci unava hormony nervozita plac neporiadok nespokojnost na oboch stranach. On dieta nechcel neplanoval kto vie aky bude otec ci bude sa dietatu venovat alebo ho len chladne tolerovat ? Ostanu teraz spolu nasilu len koli dietatu ? Alebo sa vdaka nemu o to rychlejsie rozidu ? Jej matku to vsetko samozrejme trapi . Snazi sa Mozno viac ako by sa mala zlepsit ich zivot . V konecnom dosledku je to len na mladych ci ten vztah ustoji a ci raz z jej mami bude svokra .
@anonym_afc20f ale si sa do neho pustila 😂 jak keby on môže za to že je tehotná mala sa chrániť
@anonym_16c9e9 ty tiez mas pocit ze to dieta vyrobila zo susedom? Celu zodpovednost hadzes na zenu 🙈samozrejme ze za to moze aj on na tehotenstvo treba dvoch . Vajicko a spermiu ci mas pocit ze ona z kondomu tie spermie vyskrabala a sama si ich strekla do tela ? 🤣 mozu za to obaja . Rovnako maju zodpovednost za vznik noveho zivota .
Ako došlo k tomu, že si tak mladý ,máš dlhy a rezervu 0€? Má to reálny dôvod, alebo si len finančne negramotný?
@anonym_16c9e9 ty tiez mas pocit ze to dieta vyrobila zo susedom? Celu zodpovednost hadzes na zenu 🙈samozrejme ze za to moze aj on na tehotenstvo treba dvoch . Vajicko a spermiu ci mas pocit ze ona z kondomu tie spermie vyskrabala a sama si ich strekla do tela ? 🤣 mozu za to obaja . Rovnako maju zodpovednost za vznik noveho zivota .
@miadi hej môže za to žena má sa chrániť keď nemá peniaze sorry not sorry

To ja mam tiez ten nazor, ze ta prava rodina nie je visiet na rodicoch ale zalozit si vlastnu a byt samostatny. Ale zalezi, jak clovek berie tych ludi. To ze tebe to vadi je jedna vec a zas priatelka to ocenuje. Ja by som nemohla toto vydrzat dobrovolne. Keby som mala moznost, tak radsej ziaden mesiac neusetrim ani cent nez aby mi matka dychala na krk. Ale tvojej zene to asi vyhovuje :D divne ale tak neviem, co jej povedat. Nech si ide a ty budes sam? Proste ako skor jak zmenit tu priatelku aby drzala s tebou a nie cucala u mamy. Neviem jak nejaka 19 rocna baba nie je stresovana neustalou kontrolou matky, mna by to privadzalo do sialenstva. A to myslim pre doeta neni dieta.