icon

26-ročná dcéra nemá prácu a ani vyhliadky

13. jan 2026

Dobrý den,
som uplne nanič zo svojej dcéry.
Bude mat na jar 26 rokov, bude končit vysokú školu v externej forme teda a inak? Ja neviem. Škola jej celkom ide, hádam ju zvládne, myslieť jej ide, ale tá práca. Býva v Bratislave a síce pracu má, ale je to tak, že hneď má, hneď nemá, má len brigádu, zarobí málo, vyložene z rúk do úst. A my jej prispievame na nájom, inak nevyžije. Stále len láta a láta. Hovorí, že je to dočasne, škola je prednejšia, až bude mat diplom, tak snád nájde niečo kvalifikovanejšie, ale ked sa pýtam teda kde a co, tak krčí plecami, že nevie. A ja sa vždy radujem, že niečo konkrétne má vo výhľade. Sadnúť si so mnou a prejst si finančnú situáciu, to odmieta. Stále len, že musí dokončit školu, čo je poriadku, ale čo potom? Pritom všetci v okolí majú prácu, alebo brigádu, teda brigádu tí, čo sú na strednej cez leto. Inak všetci, úplne všetci pracujú aj u nás v zapadákove. A ona v Bratislave, má problémy. Teraz prácu má, ale takú, kde pracujú aj dochodkyne, na tom sa stavat nedá, stále, že je študentka vlastne, tak jej to stačí, pritom na externej forme by mohla mat niečo lepšie, je taká laxná, je jej to jedno, ani deti nikdy nechce mat, mala jeden vztah, ten jej skončil. Neviem, bude ako taká túlavá mačka chodit celý život po prenájmoch.

pikachu999
17. jan 2026
@crazy_cat_lady

Pls hodte sem niekto link na tie kopce zakruty :D

oblecenie99
17. jan 2026

Ešte je len január, ale myslím si, že nebude predčasné udeliť titul top téma roka 😅

eleanor2510
17. jan 2026
@timea91

@eleanor2510 ja poznám pár ludí,ktori májú myslenie ako autorka tejto diskusie...prevažne žienky, ktoré poznajú cestu do roboty a domov, žiadne koničky, len TV,správy a seriály..mám kamarátku, ktorá bude mat tento rok 30 a mamu má rovnaku ako zakladatelka fóra..kamarátka pracuje ale jej mama sa montuje do veci mojej kamarátky. Kamarátka má lahký autizmus, ale vie o sebe sa postarat, no jej mama by brzdila vo všetkom,
Moja máma tiez rovnaka kategória,ale ja som jej nedovolila ma brzdit vo všetkom....Ako dieta ma brzdila tiez ...nemohla som íst na lyžiarsky,môžem si zlomit nohu, ziadne koncerty, môžu ma znásilnit, napadnút
Raz som vyhrala vstupenky na koncert Elánu do tipos arény, mama nás chcela pustit jedine pod dohladom mojho brata, lebo na elán chodia agresívni chlapi a bezdomovci, a na tipos aréne nás môžu napadnúť a zdrogovať...

@timea91 vsak ja by som aj verila, ze autorka je realna, o to je to smutnejsie

letfenixa
17. jan 2026
@pikachu999

@crazy_cat_lady myslím že toto

@pikachu999 moja najobľúbenejšia téma!

letfenixa
17. jan 2026
@natalka13

@crazy_cat_lady
Takto sa vola ta tema
Môžete dieťa odhlásiť úplne z predškoly?
Prima citanie

@natalka13 to bol druhý diel.

natalka13
17. jan 2026
@letfenixa

@natalka13 to bol druhý diel.

@letfenixa no druhy diel bol o tom ze dieta nemoze chodit do skolky lebo cesty su hore kopcon dolu kopcom zakruta.

eleanor2510
17. jan 2026

@reela slzy mi tecu od smiechu, perfektne si to graficky spracovala🤣🤣

anonym_fd7811
17. jan 2026
@oblecenie99

Ešte je len január, ale myslím si, že nebude predčasné udeliť titul top téma roka 😅

@oblecenie99 No toto bude tazke tromfnut.

anonym_36bdb5
17. jan 2026
@pikachu999

@crazy_cat_lady myslím že toto

@pikachu999 tato tema vojde do historie MK ma "len" ....ktovie ako je na tom dnes pani s kopcami a zakrutami😀

eva8
17. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_785471 nikoho neurazam, len uvažujem, co vsetko sa moze stst, že budu oklamane a podvedene. Ak nie, tak fajn, ale stava sa vselico a nie, té som nikdy nevystrcils nos z dediny, pocestovane daco mám.

@anonym_autor neuvadzas, co vsetko sa moze stat, tvrdis, ze sa stane len to zle

evkatk
17. jan 2026

To, že študuje externe o niečom vypovedá. Nie je to preto, že rodičom vadilo, že chce študovať? Ak jej však finančne nevychádza, napriek externému štúdiu, rodič musí podporiť a nečakať, že sa o seba postará. Jej možnosti robiť a zároveň študovať sú obmedzené. Autorka tú dcéru asi veľmi nenávidí a nevadí jej na vzdelaní dcéry.

autor
17. jan 2026
@evkatk

To, že študuje externe o niečom vypovedá. Nie je to preto, že rodičom vadilo, že chce študovať? Ak jej však finančne nevychádza, napriek externému štúdiu, rodič musí podporiť a nečakať, že sa o seba postará. Jej možnosti robiť a zároveň študovať sú obmedzené. Autorka tú dcéru asi veľmi nenávidí a nevadí jej na vzdelaní dcéry.

@evkatk vobec nie. Ved predsa externe vzdelanie nerovná sa automaticky, že dieta nenávidím a vadí mi studium a neviem co vsetko..dcera chcela studovat, a zároveň naberat prax a nieco zarobit. Azda nechcete povedat, že ten co sedí na seminári, je nieco viac ako externista. Tým sa nechcem dotknut dennych studentov. Len mi vadí navazanie sa do externeho studia ako do niecoho menejcenneho

eva8
18. jan 2026
@anonym_autor

@evkatk vobec nie. Ved predsa externe vzdelanie nerovná sa automaticky, že dieta nenávidím a vadí mi studium a neviem co vsetko..dcera chcela studovat, a zároveň naberat prax a nieco zarobit. Azda nechcete povedat, že ten co sedí na seminári, je nieco viac ako externista. Tým sa nechcem dotknut dennych studentov. Len mi vadí navazanie sa do externeho studia ako do niecoho menejcenneho

@anonym_autor nik sa nenavazal do externeho studia. Je narocnejsie na samostudium. Su externi studenti aj po päťdesiatke.

zorienka28
18. jan 2026
@evkatk

@evkatk Podla mna sa autorka bala, ze ked bude chodit kazdy den do skoly, moze ju zrazit auto, padnut na nu konar zo stromu, alebo ju unesu. Tak sedi na byte, kde ale nesmie varit, aby ho nepodpalila 😁

maximiliana
18. jan 2026
@crazy_cat_lady

Pls hodte sem niekto link na tie kopce zakruty :D

autor
18. jan 2026
@zorienka28

@evkatk Podla mna sa autorka bala, ze ked bude chodit kazdy den do skoly, moze ju zrazit auto, padnut na nu konar zo stromu, alebo ju unesu. Tak sedi na byte, kde ale nesmie varit, aby ho nepodpalila 😁

@zorienka28 nedramatizujte, na základnu a strednu normálne chodila každý den. A mimochodom na tu brigádu tiez nejak dochadza, cuduj sa svete, cestuje aj 2 spojmi.

anonym_b534d9
18. jan 2026
@anonym_autor

@zorienka28 nedramatizujte, na základnu a strednu normálne chodila každý den. A mimochodom na tu brigádu tiez nejak dochadza, cuduj sa svete, cestuje aj 2 spojmi.

@anonym_autor myslis MHD v ramci BA? ze chodi na tu brigadu? a chodi tam kazdy pracovny den ?

zuzana76
18. jan 2026

Baby, autorka je hyperprotektivna, ano, na dnesnu dobu ju drzi ako v bavlnke a pod zamkom. Ale nie je to ojedinele, ja s muzom sme mali podobnych rodicov, mozno nie az takto, ale tiez urcite veci nehrozili. Preto sme sa hned po skole vzali a isli sme do vlastneho. Myslim, ze mnoho rodicov narodenych medzi 1950-1970 takto moze vyzniet, zili, alebo celu mladost prezili v case socializmu a vsetko bolo nalinkovane, skola, praca, potom manzelstvo, deti, neboli tu drogy, nie v takomto mnozstve, nebolo kam ist, tak vsetci sedeli doma. Autorka musi rozviazat pupocnu snuru a pracovat na svojom strachu.

zuzana76
18. jan 2026

A ano, je to smiesne, ale to je generation gap, taktiez keby sa v dnesnom svete zjavil clovek z 19. storocia, tak by len pozeral. A aj vy mozno budete casom tak posobit o 30-40 rokov.
Je fajn, ze autorka si uvedomuje, ze nieco nie je ok, mozno zacne na sebe pracovat a tym sa stane inou, praktickejsou, exekutivnejsou aj jej dcera.

reela
18. jan 2026
@zuzana76

Baby, autorka je hyperprotektivna, ano, na dnesnu dobu ju drzi ako v bavlnke a pod zamkom. Ale nie je to ojedinele, ja s muzom sme mali podobnych rodicov, mozno nie az takto, ale tiez urcite veci nehrozili. Preto sme sa hned po skole vzali a isli sme do vlastneho. Myslim, ze mnoho rodicov narodenych medzi 1950-1970 takto moze vyzniet, zili, alebo celu mladost prezili v case socializmu a vsetko bolo nalinkovane, skola, praca, potom manzelstvo, deti, neboli tu drogy, nie v takomto mnozstve, nebolo kam ist, tak vsetci sedeli doma. Autorka musi rozviazat pupocnu snuru a pracovat na svojom strachu.

@zuzana76 pod toto sa bohuzial podpisujem s osobnou skusenostou. Este dodam, ze ty aj ja sme mali prirodzene vacsi drive sa osamostatnit nez autorkina dcera. Potom ked je aj ten potomok laxny/pololaxny, tak to takto dopadne.

zuzana76
18. jan 2026
@reela

@zuzana76 pod toto sa bohuzial podpisujem s osobnou skusenostou. Este dodam, ze ty aj ja sme mali prirodzene vacsi drive sa osamostatnit nez autorkina dcera. Potom ked je aj ten potomok laxny/pololaxny, tak to takto dopadne.

@reela ano, tak aspon berme taketo temy ako varovanie a moznost vyhnut sa chybam pri nasich detoch. My sme napr museli vela veci tajit pred rodicmi, dokonca uz aj ako manzelia a dospele deti a aj pri ich vnucatach a nasich detoch sme im nemohli povedat pravdu, lebo vsade bola podla nich skryta hrozba.

reela
18. jan 2026
@zuzana76

@reela ano, tak aspon berme taketo temy ako varovanie a moznost vyhnut sa chybam pri nasich detoch. My sme napr museli vela veci tajit pred rodicmi, dokonca uz aj ako manzelia a dospele deti a aj pri ich vnucatach a nasich detoch sme im nemohli povedat pravdu, lebo vsade bola podla nich skryta hrozba.

@zuzana76 presneee, to tajenie... ja som urobila minule chybu a povedala som im o investovami do etf a dostala som hodinovu prednasku ako zle robim, lebo treba davat peniaze do terminovanych vkladov, lebo tak je to bezpecnejsie 🙉🙈

zuzana76
18. jan 2026
@reela

@zuzana76 presneee, to tajenie... ja som urobila minule chybu a povedala som im o investovami do etf a dostala som hodinovu prednasku ako zle robim, lebo treba davat peniaze do terminovanych vkladov, lebo tak je to bezpecnejsie 🙉🙈

@reela ano, vrcholom bolo, ked sme povedali, ze ideme na dentalnu hygienu a tam, ze urcite nam tam vysparaju zuby a potom nam vypadnu. pritom k zubarom rodicia nromalne chodia, ale kedze na dentalnu hygienu neboli zvyknuti, tak to je pre nich nebezpecne. 🙈 Uz mame teda 50, rodicia nevladni, tak uz neriesia nic, ale este tak 10-15 rokov to bol dost zahul. Radsej sa neprerieknut.

reela
18. jan 2026
@zuzana76

@reela ano, vrcholom bolo, ked sme povedali, ze ideme na dentalnu hygienu a tam, ze urcite nam tam vysparaju zuby a potom nam vypadnu. pritom k zubarom rodicia nromalne chodia, ale kedze na dentalnu hygienu neboli zvyknuti, tak to je pre nich nebezpecne. 🙈 Uz mame teda 50, rodicia nevladni, tak uz neriesia nic, ale este tak 10-15 rokov to bol dost zahul. Radsej sa neprerieknut.

@zuzana76 kriste, akoby sme sestry boli. Ja mam potom problem s nimi zacat hociaku temu, lebo nikdy nevies, ze ako negativisticky to otocia.

zorienka28
18. jan 2026
@reela

@zuzana76 kriste, akoby sme sestry boli. Ja mam potom problem s nimi zacat hociaku temu, lebo nikdy nevies, ze ako negativisticky to otocia.

@reela Mojich rodicov to obislo nastastie, ale babka verila na uchylakov na diskotekach, ktori ludom pichaju AIDS 🤣

zazka666
18. jan 2026

Proste deti nad 18 rokov (a určite po skončení strednej školy) musia ísť, riskovať, aj ísť proti prúdu, aj nepočúvať rodičov aj robiť chyby. A rodič im to musí umožniť a nebrzdiť ich. Max, čo môže urobiť, je otvoriť peňaženku a náruč, ked sa niečo nevydarí.

autor
18. jan 2026
@anonym_b534d9

@anonym_autor myslis MHD v ramci BA? ze chodi na tu brigadu? a chodi tam kazdy pracovny den ?

@anonym_b534d9 ano, v rámci BA. A vacsinou chodí každý den
A dokonca aj do tej školy chodí. A jezdí tam vlakom/autobusom..

eva8
18. jan 2026

@zuzana76
@reela
@zorienka28
@zazka666
Tak dobre sa vas cita

zazka666
18. jan 2026
@eva8

@zuzana76
@reela