26-ročná dcéra nemá prácu a ani vyhliadky
Dobrý den,
som uplne nanič zo svojej dcéry.
Bude mat na jar 26 rokov, bude končit vysokú školu v externej forme teda a inak? Ja neviem. Škola jej celkom ide, hádam ju zvládne, myslieť jej ide, ale tá práca. Býva v Bratislave a síce pracu má, ale je to tak, že hneď má, hneď nemá, má len brigádu, zarobí málo, vyložene z rúk do úst. A my jej prispievame na nájom, inak nevyžije. Stále len láta a láta. Hovorí, že je to dočasne, škola je prednejšia, až bude mat diplom, tak snád nájde niečo kvalifikovanejšie, ale ked sa pýtam teda kde a co, tak krčí plecami, že nevie. A ja sa vždy radujem, že niečo konkrétne má vo výhľade. Sadnúť si so mnou a prejst si finančnú situáciu, to odmieta. Stále len, že musí dokončit školu, čo je poriadku, ale čo potom? Pritom všetci v okolí majú prácu, alebo brigádu, teda brigádu tí, čo sú na strednej cez leto. Inak všetci, úplne všetci pracujú aj u nás v zapadákove. A ona v Bratislave, má problémy. Teraz prácu má, ale takú, kde pracujú aj dochodkyne, na tom sa stavat nedá, stále, že je študentka vlastne, tak jej to stačí, pritom na externej forme by mohla mat niečo lepšie, je taká laxná, je jej to jedno, ani deti nikdy nechce mat, mala jeden vztah, ten jej skončil. Neviem, bude ako taká túlavá mačka chodit celý život po prenájmoch.
@anonym_autor vzdialenost medzi BA a Nr je 80-90 km. Len o par km viac ako od vas... stratila som sa ... ospravedlňujes kazde jej konanie, ak ti zajtra povie ze v BA praca proste nie je, tak jej uveris...neuveritelne.
Nechapem ako mlada baba co nema deti, skolu ken cez vikend si nevie najst prácu v BA. Bratislavcania dokonca chodia za lepsou placou aj do At, tvoja dcera sedi doma a caka na svoju obrovsku sancu. Fakt zloz ruzove okuliare. A to studium kultury a neviem čoho...to si najde pracu len ak bude kamoska so Šimkovicovou...s tym nema sancu najst si skvele platenu pracu ani v BA
@katkaseiner Budme realisti, toto skonci zle. Mne pride, ze ta skola je len oddalovanie nevyhnutneho- a teda zacat realny zivot.
@anonym_autor Panebože, čítam ďalej. OK, opravujem svoj predošlý príspevok: myslím si, že to, aká je ona teraz, pramení presne v tejto tvojej/vašej povahe a pristupu. Takto bola aj vychovávaná, že? Ani tam nechoď, lebo čo ak... Ani neskusaj, lebo čo ak... Čo ak, čo ak, čo ak.
@oblecenie99 radšej nemaj deti taký vetroplach to dievča úplne prebralo názory rodičov nemá ani vlastne sny osobnosť nič. Výsledok ochranarskej výchovy a uzkostnej staršej mamy. Nie je lenivá len sa nevie rozhodnúť snažiť sa nepotrebuje všetko rozhodne mama a keď aj niečo vymyslí mama to zneguje.
Podla mna, ked ma rada cestovanie, kulturu, turistiku, vyber jej studia koresponduje s jej zaujmamy. Napady ti predostrela, povzbud ju a nechaj skusat. Praca v cestovke bola fajn, ale vraj malo platili. Vsak jej vysvetli, ze niekde zacat musi. Naberie skusenosti. Vsade sa robi minimalne 40h/tyzdenne. Minimalna mzda rastie. Nech nevymysla, ze malo platia, tak odide. Popri zamestnani si vzdy moze hladat nieco ine, chodit na pohovory. Taktiez bude stretavat novych ludi. Mozno sa zamiluje. Ale tym, ze od vas pocuva, ze vyzera ako decko, je taka a taka, samozrejme, ze jej uberaye aj to sebavedomie zeny. Este k tomu, ked to pocuje od otca - nech radsej nema deti, ze sama vyzera a sprava sa ako decko. Vsak jej sebavedomie musi byt na bode mrazu. Ako dobre, ze od vas odisla. Nepustajte to zdielane byvanie, platte jej ho aj po skole, nech sa sama osamostatni, potrebuje nastartovat, potrebuje podporu, nie kritiku
@anonym_autor len taka (recnicka) otázka. Tvoja dcéra študuje extrene. Kto jej platí školné?
@lienka.7 to jej platíme s mužom. Sama by na to nikdy nezarobila. Len keby jej ta škola na nieco bola
@lienka.7 to jej platíme s mužom. Sama by na to nikdy nezarobila. Len keby jej ta škola na nieco bola
@anonym_autor prečo by nato nikdy nezarobila? Keby pracovala, tak by zarobila.
Panebože 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@anonym_autor Tá škola jej bude úplne zbytočná. Žiadne super zamestnanie s ňou mať nebude. Ak bude mať zamestnanie v oblasti kultúry a podobne, bude zarábať smiešne peniaze a v BA sa proste neuživí. Keby neštuduje hentaký blud a chodí niekde do práce (hoc do HM predavačku robiť), bola by na tom lepšie. Skončí školu a budete jej platiť nie len bývanie ale aj život v Bratislave. Ty a tvoj muž ste z nej svojím hlúpym prístupom spravili úplnú chuderku.
@anonym_autor Tá škola jej bude úplne zbytočná. Žiadne super zamestnanie s ňou mať nebude. Ak bude mať zamestnanie v oblasti kultúry a podobne, bude zarábať smiešne peniaze a v BA sa proste neuživí. Keby neštuduje hentaký blud a chodí niekde do práce (hoc do HM predavačku robiť), bola by na tom lepšie. Skončí školu a budete jej platiť nie len bývanie ale aj život v Bratislave. Ty a tvoj muž ste z nej svojím hlúpym prístupom spravili úplnú chuderku.
@yoxinka skončí školu a bude doma pri mame aby sa jej nič nestalo
@yoxinka aj by sa po škole nedokázala v Bratislave alebo aj inde sama živit, tak ziadne také, vráti sa domov a basta. My nebudeme od nej pytat peniaze za stravu a byvanie, je to naše dieta, to nie, i Ked poznám rodiny, kde to tak chodí, ale prácu si aj tu bude hladat.
@yoxinka aj by sa po škole nedokázala v Bratislave alebo aj inde sama živit, tak ziadne také, vráti sa domov a basta. My nebudeme od nej pytat peniaze za stravu a byvanie, je to naše dieta, to nie, i Ked poznám rodiny, kde to tak chodí, ale prácu si aj tu bude hladat.
@anonym_autor
No, tak s tým začni rátať, lebo s tým čo študuje žiadne super vyhliadky nie sú. A s tvojím prístupom už vôbec. Budeš mať dcérenku pekne doma, tam ju nikto nezabije, neznásilní a ani z nej nebude prostitútka, ty budeš happy a dcérka si zvykne. A budete ju živiť 💪. Držím palce 🤞.
@yoxinka bola vraj na pohovore v nejakom obchodnom dome so sportovym oblečením a nepacilo sa im, že sa nevyzná v značkových veciach, že nechodí značkovo luxusne oblečená. Potom este chodila s tým bývalým, akurat boli u nás, že bola v dalšom obchode a pozicia znela modna poradkyna a ten sa jej smial, že kde ona moze robit módnu poradkynu, však o móde nic nevie. Ale som rada, že sa rozisli. Dost ju podceňoval.
@anonym_autor vas sused mal bratranca v Londyne. Vsak to uz je prvy kontakt, keby sla do Londyna "sama"., cez nejaku agenturu. Ja som sla uplne sama, ani mobily neboli, en pisanie listov a telefonne budky 🙂 A dovera. Ani agenturu som si nemohla overit . Sla som do kapitalistickeho sveta plneho bezdomovcov, vykoristovania, agresivity.... Ani jazyk som neovadala, az na teoreticke zaklady, tedy sa iny jazyk okrem rustiny povazoval len za doplnkovy, nekonverzovaobsa. Autobusom z Prahy28h, nova linka, cerstvo otvoreny tunel do Anglicka 🙂 Ano, prvykrat som tam videla bezcdomovcov, kadejakych "exotov" hrajucich v metre. Hromada ludi vsade... A stretla som tam 18 rocne mladucke a utlucke Slovenky cerstvo po maturite, ktore ani zaklady jazyka nemali. Tie pochytili ten pravy prizvuk pri uceni. Popri praci Au-Pair sme chodili na College, tam sa utvorili silne priatelstva. Doteraz o sebe (niektore) cez socialne siete vieme. V sucasnosti sa hovori, ze svet je nebezpecny, ale vyhodou su socialne siete, treba sa informovat aj u znamych organizaciach. Ja som dostala kopec adries agentur na papieri. Vybrala som si cca 10 miest, ktore sa mi pozdavali, odpisala som. Prisli mi odpovede, dotazniky. Opat som vyselektovala. Nakoniec z 5. som zatelefonovala z posty trom rodinam, vybrala som si 1. A hned som cestovala. Aj moji rodicia sa urcite bali, jedina dievca v rodine po 100 rokoch.... Ale nechali ma ist. Ja som sa nebala, bola som plna ocakavania a tesila sa. V sucasnosti je vela nastrach, obchodovanie s ludmi a tak. Ale to bolo vzdy, len sa o tom neinformovalo. Neboli tak dostupne informacie o rizikach.
Pozri, nemusi ist do zahranicia, nechaj to na nu, nech sa rozhodne. Predhadzuje ti adejake plany, realisticke, aj menej realisticke. Dolezite je, ze este ma nejake napady. Najdolezitejsie je, ci si vytvorila nejake kamaratstva, vztahy. So spoluziakmi sa da uvazovat, co dalej.
Drzim palce, ahoj. Si dobra mama, ze aj tu hladas rady, Stale vravim, ze dolezite je snivat, sny sa plnia, ked pre ne nieco spravime.
Najhorsie je, ked nevieme o com a ako snivat (to su tie napady a tuzby), tvoja dcera zatial sniva. Jej odbor studia koresponduje s konickami, ktore si vymenovala. Uz len sa odvazit ho vyuzit v pracovnom zivote. Nebude to lahke, nik to nema lahke. Nech sa nevzdava po prvom neuspechu. Tiez nemoze byt az privelmi vyberava. Treba hladat cestu, vyuzit vsetko, nie hladat vyhovorky a kvoli (aj strachu) premarnit prilezitosti.
Ja som kvoli prilisnej opatrnosti (ale to uz som bola zodpovedna za deti) premarnila velku prilezitost. Ale co uz, v kazdom okamihu sa clovek rozhoduje. Prajem fajn rozhodnutia 🙂 🍀
@sova7 Inak, nepríde ti, že toto je vymyslená téma???
@yoxinka ale kdeze. Poznám pár takýchto mamičiek čo si z deti urobili domáce zvieratko hlavne u chlapcov okolo 40 to vidno. Ona nechce samostatnú zamestnanu dcéru s rodinou. Narába s ňou ako s pandrlakom aby dosiahla že dieťa bude s ňou doma kde sa jej nič nestane. Ale navonok bude lamentovat aká je dcéra lenivá nikde nevydržala a ona super matka. Obidve potrebuju odbornú pomoc ale neviem či sa dá zmeniť povahu štýl čierna kronika ktorej jediný životný projekt je dieťa a nemá sebareflexiu ani schopnosť sa pozrieť na seba iným pohľadom. Dcéra preberie jej pohľad na seba bude sa vnimat neschopná leniva. Strach čo je za každým rohom. Toto pôjde zlým smerom
@yoxinka bola vraj na pohovore v nejakom obchodnom dome so sportovym oblečením a nepacilo sa im, že sa nevyzná v značkových veciach, že nechodí značkovo luxusne oblečená. Potom este chodila s tým bývalým, akurat boli u nás, že bola v dalšom obchode a pozicia znela modna poradkyna a ten sa jej smial, že kde ona moze robit módnu poradkynu, však o móde nic nevie. Ale som rada, že sa rozisli. Dost ju podceňoval.
@anonym_autor nebol trochu ako ty? Veď to všetko čo s vymenovala sa dá naučiť
@anonym_autor len to nie!!! Nech ostane v Bratislave. Miesto stravovania a energii doma, jej nadalej platte zdielane byvanie. V Bratislave nech sa zahlasi na urade prace, tam jej nieco ponuknu, ked odmietne, vyradia ju z evidencie.
Alebo myslis, ze na urade prace tam, kam spada by mala vacsiu sancu ziskania zamestnania? To by fakt mohla vo vasom zapadakove otvorit nejaky kurz, poprosit obecny dom o miestnost, vytvorit reklamu cez socialne siete, aj rozvesat plagatiky. Ma odbor - kultura a sluzby, teda asi aj nejake zaklady podnikania a reklamy mali. Alebo moze zacat s nejakymi drobnymi spravickami u vas v dedinke, prist s nejakymi napadmi, co vylepsit zivot. Mozno v nej podpirit cestovny ruch, najst nieco zaujimave, vypichnut miesto, ktore sa oplati navstivit, najst nejaku specificku perlicku vo vasej oblasti. Lahko sa pise, tazko realizuje, ale zacat sa niekde musi, aj ked sa to zda ako banalita, hlupist. Vsak cvicenie jogy je pre starsie zeny idealne. A nepovedz, ze po prvotnom odmietani a prekvapeni by to nenaslo uspech. Miestnost v kupturaku, karimatka a je to. Alebo vyucba anglictiny (ked jej to ide) v ramci aktivneho starnutia u vas v osade 🙂 Ak sa robi v zahradkach, tak vystava plodin, vymienanie si skusenosti, stretnutia. Neviem, ako to u vas chodi, aky mate vekovy priemer, ci mladi chodia za pracou do okolitych miest, alebo do zahranicia. Dcere treba dodat odvahu. Nech nazbiera skusenosti v Bratislave a prinesie prax domov. Najtazsie je sa rozhodnut
@anonym_autor nebol trochu ako ty? Veď to všetko čo s vymenovala sa dá naučiť
@sova7 on celkovou mal bláznivé nápady. Chcem zbohatnut predajim vajíčok, časopisu NotaBene, s čím chodia bezdomovci, že je to zlata bana, MLM predaj výživových doplnkov, mával nám tu katalogom, že nás bude liecit. Šiel s tým rychlo prec. Ale sny má teda smele.
@anonym_autor len to nie!!! Nech ostane v Bratislave. Miesto stravovania a energii doma, jej nadalej platte zdielane byvanie. V Bratislave nech sa zahlasi na urade prace, tam jej nieco ponuknu, ked odmietne, vyradia ju z evidencie.
Alebo myslis, ze na urade prace tam, kam spada by mala vacsiu sancu ziskania zamestnania? To by fakt mohla vo vasom zapadakove otvorit nejaky kurz, poprosit obecny dom o miestnost, vytvorit reklamu cez socialne siete, aj rozvesat plagatiky. Ma odbor - kultura a sluzby, teda asi aj nejake zaklady podnikania a reklamy mali. Alebo moze zacat s nejakymi drobnymi spravickami u vas v dedinke, prist s nejakymi napadmi, co vylepsit zivot. Mozno v nej podpirit cestovny ruch, najst nieco zaujimave, vypichnut miesto, ktore sa oplati navstivit, najst nejaku specificku perlicku vo vasej oblasti. Lahko sa pise, tazko realizuje, ale zacat sa niekde musi, aj ked sa to zda ako banalita, hlupist. Vsak cvicenie jogy je pre starsie zeny idealne. A nepovedz, ze po prvotnom odmietani a prekvapeni by to nenaslo uspech. Miestnost v kupturaku, karimatka a je to. Alebo vyucba anglictiny (ked jej to ide) v ramci aktivneho starnutia u vas v osade 🙂 Ak sa robi v zahradkach, tak vystava plodin, vymienanie si skusenosti, stretnutia. Neviem, ako to u vas chodi, aky mate vekovy priemer, ci mladi chodia za pracou do okolitych miest, alebo do zahranicia. Dcere treba dodat odvahu. Nech nazbiera skusenosti v Bratislave a prinesie prax domov. Najtazsie je sa rozhodnut
@eva8 u nas je jeden klub dochodcov. Maju senior cvicenie. Nie je to úplne jóga, ale nieco podobne. A cvičia podla nahrávky z CD. A tak to maju zadarmo, dcera by to zadarmo nerobila. Skusala sprevadzanie v Bratislave a ludom sa cena za venovanie na výlete za 3 eura zdala predrazena. Ale je mi divné, že sa nevie lepsie uchytit. Stále hovori, že vsade im vadí, že má skolu a nechcu kvoli nej posuvat smeny. Radsej vyberu niekoho, kto moze ako sa im hodí. A tiez tvrdí, že na pracu v obchode prekvalifikovana a na manažerske pozicie nemá skusenosti a známosti
Ano, su práce, že bez známosti to nejde, ale určite nie vsade.
@eva8 u nas je jeden klub dochodcov. Maju senior cvicenie. Nie je to úplne jóga, ale nieco podobne. A cvičia podla nahrávky z CD. A tak to maju zadarmo, dcera by to zadarmo nerobila. Skusala sprevadzanie v Bratislave a ludom sa cena za venovanie na výlete za 3 eura zdala predrazena. Ale je mi divné, že sa nevie lepsie uchytit. Stále hovori, že vsade im vadí, že má skolu a nechcu kvoli nej posuvat smeny. Radsej vyberu niekoho, kto moze ako sa im hodí. A tiez tvrdí, že na pracu v obchode prekvalifikovana a na manažerske pozicie nemá skusenosti a známosti
@anonym_autor s tou prekvalifikovanostou je to tazsie, zamestnavatel sa moze bat, ze bude musiet platit viac. Ale nie vsade su tabulkove platy. Musi skusat.
Ked nevidis uplatnenie dcery vo vasom bydlisku, tak ju k vam nasilne nestahuj
P.S. A opat - cvicia podla cd a maju to zadarmo. Nie napad - skvalitnenie sluzby, ludsky dotyk je velmi dolezity, cvicitel usmerni, ako spravne dany cvik vykonat, aby nedoslo k poskodeniu zdravia, usmev, obcerstvenie po cviceni, posedenie, vytvorenie prijemnej atmosfery. Dochodci potrebuju lasku
@anonym_autor s tou prekvalifikovanostou je to tazsie, zamestnavatel sa moze bat, ze bude musiet platit viac. Ale nie vsade su tabulkove platy. Musi skusat.
Ked nevidis uplatnenie dcery vo vasom bydlisku, tak ju k vam nasilne nestahuj
P.S. A opat - cvicia podla cd a maju to zadarmo. Nie napad - skvalitnenie sluzby, ludsky dotyk je velmi dolezity, cvicitel usmerni, ako spravne dany cvik vykonat, aby nedoslo k poskodeniu zdravia, usmev, obcerstvenie po cviceni, posedenie, vytvorenie prijemnej atmosfery. Dochodci potrebuju lasku
@eva8 vraj sa boji, že to má dočasne, no akonahle si najde nieco lepsie, odide za lepším a on moze hladat znova. My sme jej radili, aby si našla zatial nieco dočasne, nech má a stále moze hladat dalej lepsie, ale zamestnavatelia nie sú padnutí na hlavu a radsej vezmu niekoho s nižsou kvalifikaciou, kto hned neutečie, ale bude za prácu u nich rád.
@anonym_autor vytvorit kruzok rucnych prac, dochodci mozu deticky ucit hackovat a podobne, vytvorit kulturne centrum pre volnocasove aktivity deti, najma ked rodicia odchadzaju do prace mimo dedinky.... Odbor sluzby = ponuknut sluzby vo vlastnej dedinke, uzitocne nove a stare zatraktivnit
Zbytocne v tejto teme vobec komentovat. Na kazdu dobru radu ma autorka 150 vyhovoriek. Komu niet rady, tomu niet pomoci. Len vas raz nebude a dcera po 40-tke zostane sama, nepouzitelna, lebo ste ju tak vychovali. Vies, ked niekoho stale podcenujes, tak ten clovek tomu zacne verit, ze je neschopny. Najlepsie, co by sa tvojej dcere mohlo v zivote stat, je byt aspon 5 000 kilometrov od vas, inak sa nikdy, nikdy, nikdy v zivote nikam nedostane.
Platite jej externe studium, obor, s ktorym sa na 99% neuplatni. Platite jej podnajom v BA, hoci studuje v NR, cize plus este cesta a dochadzanie.. uplne nelogicke 🤦 to, ze si rok nevedela najst v NR pracu asi o niecom svedci.. a v BA keby chcela tak si najde robotu normalnu raz dva..mat brigadu popri externom studiu, kde chodis do skoly jedem den v tyzdni, alebo dva cez vikend je dalsia kravina 🤦

@anonym_autor len taka (recnicka) otázka. Tvoja dcéra študuje extrene. Kto jej platí školné?