Aj druhému dieťaťu chcem dať priezvisko po mne - matke, priateľ nesúhlasí
Ahojte , potrebujem sa skôr vykecat, lebo poradiť mi je ťažko... Žijem s priateľom, mame uz jedno dieťa ,kt. Ma priezvisko po mne keďže svadba sa neriešila zo strany partnera,vrah chce ale nič sa nedialo ešte.. tak som povedala zmeníme priezvisko po svadbe, bol sklamaný ale musel súhlasiť. Teraz čakám druhého chlapca a chcem uz ísť na matriku zapísať otcovstvo a priezvisko opäť po mne..no tu je problém, priateľ tvrdí ze druhý bude mať jeho a basta. Ze inak ani nepôjde na matriku. Ja stým nesúhlasím a určite nebudú nat deti odlišné priezviska. Co teraz mam robiť? Mam chuť mu navrhnúť rychlu svadbu na úrade nech je pokoj , keďže on sa do toho sam od seba nema..ale tak som si to proste nepredstavovala,ze svadba len skrz priezvisko..? Nerátala som stým ze mi bude robiť skrz toto teraz problémy. Ked sa nezhodneme a nepôjde somnou na matriku,druhý syn nebude mat v r. Liste otca?
@kubkovamama ano, to urcite.
@miskaska so svadbou to riešiť nemusíš. Žiadne podiely , prítomnosť vdovského , nezdaniteľnej položky na manželku ,prístupu k informáciam v prípade choroby druhého , vydanie tela v prípade úmrtia . Z čisto neromantického pohľadu ako manželka právne existuješ, ako partnerka si len frajerka s ktorou má deti . Po právnej stránke nikoho zaujímať nebudeš.
Preto píšem že pre mňa manželstvo nie je žiadna romantika a posielanie srdiečok , je to prísny právny akt , kde sa jeden voči druhému k niečomu právne zaväzuje, vznikajú mu povinnosti ale aj práva. Voči manželovi budem cítiť lásku so svadbou alebo bez nej , ale s tou svadbou sme aj právne partneri .
@21oktober vsetkoho tohto som si vedoma. Pre mna manzelstvo tiez nie je romantika...chcela som ho presne z tychto dovodov. Zial chlap zavahal...cakala som na neho, kym sa rozhodne. Ale trvalo to dlho, ked chce, nech sa rozhybe, ked nie, svadba nebude. Nepochybujem vsak o jeho laske ku mne, k detom, rozdielne priezviska ma netrapia. Sme rodina aj s rozdielnymi priezviskami.
a prve dieta nie je jeho? trosku postavene na hlavu - jedno po tebe a druhe po mne 🙂 sorry
Tak ja som vydata uz cca 10 rokov.
Nechala som si svoje priezvisko lebo muzove je skratka nepouzitelne. Dcera ma moje priezvisko. Muz si ponechal svoje.
Tak ale s muzom sme sa vzajomne zobrali. Sme rodina bez ohladu na mena. Vonku je to inac celkom normalne a deti maju vacsinou mena po matkach.
Ak by si ma ale muz nezobral, nemala by som s nim dceru.
Autorke doporucujem dat dietatu svoje priezvisko.
Akože ja osobne by som dala meno dieťaťu po mne , v prípade ak by sme neboli zobrati. Keď sa mu to nepáči, tak nech si ťa vezme. No veď nech nejde na matriku. Dáš ho na súd na určenie otcovstva 😉
V Taliansku deti maju priezvisko po muzovi, zena si ani po vydaji nemeni priezvisko. tak ja jedina mam ine priezvisko ako cela rodina
S takýmto chlapom by som určite nemala.druhe dieta.
V žiadnom prípade s tým nesúhlas, buď nech si ta zoberie a všetci budú mat priezvisko spoločne alebo bude po tebe, bolo veľa mamičiek čo to spravili, dali meno po otcovi a potom už sa to naspäť zmeniť nedá
@number19 Asi ako sa rozhodnes, ked sme mali prve dieta, tak sme zobrati neboli. Ale ja som nad moznostou davat moje priezvisko ani neuvazovala, aj bez svadby je to nase dieta. A tie argumenty co tu citam, ze musim niekomu vysvetlovat ci je to moje dieta, maju v obcianskom priezvisko oboch rodicov, nikto sa ma na letisku nikdy na to nepytal a cestujem s nimi casto sama.
Nechápem preco autorka zalozi diskusiu a potom maze svoje komenty.
A ozaj - minuly týždeň tu bola identicka téma.drviva vacsina prispevkov nakladala autorke preco sa sprava ako krava a neda priezvisko po chudakovi otcovi. Hmmmm, tu naopak.
Poviem ti to na rovinu. Zobrať si ťa nechce. Len tliacha do vetra. Keby chcel, už by to urobil. Času mal dosť.
moje deti (odlisny otcovia) budu mat odlisne priezviska a nerobim si z toho hlavu a kedze my sa onedlho zoberieme ja budem mat priezviska 2 schvalne...

@miskaska musi byt v rodnom liste