Aká je u vás deľba práce?
Manžel chodí z práce unavený, cestuje do práce 2O km vlakom a obvykle robí aj dvanástky. Doma potom veľa spí. Starší chlapec chodí do školy s mladším som doma. Denne varím tak, aby pre manžela ostalo aj na večeru, operieme, nakúpimeme, ideme ideme na hrisko a poobede pre staršieho do družiny. Manžel niekedy večer umyje riad alebo dlážku. V sobotu pokiaľ nepracuje spí, lebo je unavevený, takže spoločne sa von dostaneme iba v nedeľu. Čo robím nesprávne?
@janinkalc aj my, kym sme nemali dieta,tiez sme pracovali v 1 firme v 3 -smenke,a taktiez sme sa takto ako aj vy pekne doplnali doma s upratovanim,varenim a domacimi pracami.Akonahle prislo dieta- ulohy sa zmenili.Aj muzi sa menia,a aj my zeny,ktore ostavame doma pri detoch,akosi na nas spadaju tie domace prace automaticky,kedze sme doma-tie robim rada,neviem si predstavit,zeby moj muz pral alebo zehlil za mna,to nie nevyzadujem to od neho.
uvediem priklad.Muz chodi do prace,porobi aj okolo domu,povysava aj obcas vynesie smeti....ale napr.:ked vidi hracku na zemi,tak ju len obide alebo kopne do nej,lebo on nevladze ako tu pisu baby vyssie,ja za to nevladzem tiez,ale neda mi tu hracku nezodvihnut.Takze v tom je ten podstatny rozdiel.Dieta je spolocne nie??
@lorela ja viem ze je to nebezpecne ale robim co sa da aby si pospal ale on chce byt s nai a ked deti spia pokracuje na pc do prace. na vsetko sme sami takze si pomahamae ako sa da a hypoteka je des. uz mu par krat sa pretazil organizmus :( takze neprajem nikomu
ano mame krasny vztah
@brumka Viem, že hlavne v mladom veku má človek pocit, že zdravie je nemenné a samozrejmé a ťažko si predstavovať niečo iné.
A práve preto, že ste sami a máte hypotéku mu skús prehovoriť do duše, že nedajbože, v prípade, keby mal nejaké vážne zdravotné problémy, môžete skončiť na ulici. Prítomnosť je fajn, alebo treba hľadieť aj do budúcnosti.
@madana nikto ti nebrani ist robit dvanastky a chlap nech je teda doma s dietatom....nevies aku narocnu ma ten chlap pracu a to ze robi dvanastky a dochadza tak je z domu mozno 14hod. z dna a zakladatelka napisala ze umyje riad alebo umyva dlazku tak zrejme az tak uplne bez pomoci to nie je....
Ja keď som vyťažená celý týždeň a že makám aj psychicky a fyzicky, býva také, pred Vianocami, napr. tak môže byť aj nasraté neupratujem.
@rychenza robiš nespravne všetko, čo ti nevyhovuje 🙂
- ale z tvojho prispevku nie je zrejme ci ti nieco z toho co si pisala vyhovuje, alebo nevyhovuje.
neviem...akosi nechapem....neviem najst ten problem, pre ktory sa pytas, co robis nespravne.....
manzel ti pomaha....kazdu nedelu sa vam venuje....zaraba....ty si doma....trosku upraces, trosku navaris a venujes sa malemu.... - kde je problem?
vravi sa, akos i anucis, tak mas...kazdy chlap pride od mamicky zhickany, lebo maminka za neho perie, upratuje, umyva riad, dobreze im azdky neutieraju aj v 35tke 😀 a zalezi od zeny ako sa hned na azciatku k tomu postavi...... a samozrejme aj od muza, ci nie je encitlivy debko....dakujem nebesam za skveleho muza, kym som ja doma na MD, chodi do prace, rano zanesie starsieho do skolky, poobede vacsinou ide po neho (niekedy ja...ako stihame)....ale ako pride domov, berie maleho na ruky a popri tom sa venuje starsiemu....vikend mame upratovaci....kym ja mam svoje prace ako nakupy, varenie, pranie..atd. , on odjakziva svoje...vysavanie, umyvanie vane ....a ked ho o nieco navyse pozaidam, berie to ako samozrejmost, ze mi pomoze, hadam ma nenecha samu sa trapit s 2ma narocnymi detmi (lebo fakt su urevani a anrocni), ale snazi sa mi co najviac pomoct...... ale v niektorych veciach som ho, ako som pisala, hned na zaciatku musela podchytit...lebo sa cudoval, ze preco hned po dojedeni umyvame riad a atd. .....nastastie bol aj v 25tke natolko zrely, aby to pochopil..... takze u nas takto..... 🙂
myslim, ze je fajn ze ti cez tyzden pomoze po praci s riadom alebo dlazkou..mnohi sa nezmohnu ani na to.. ked moj muz dochadzal denne 50 km do prace a 50 km z prace, ja som pracovala v nasom meste, tak som od neho ani nechcela, aby mi cez tyzden nejako pomahal.. ja som nakupila, pripravila veceru, ked sa zadarilo, ze prisiel z prace v normalnom case, tak niekedy spravil veceru on a cez vikend mi pomahal - bud majstroval chlapske veci alebo povysaval, ci umyl kupelku alebo co som mu uz vymyslela 🙂
Ahoj,moja svokra povie,ze chlap je taky ako si ho zena nauci a myslim,ze to tak aj naozaj je.
Ja som teraz 4 rok na materskej mame dve deticky.Cez den varim,upratujem,dam pradlo do pracky,povesiam,nalozim a vylozim riad do mycky,zehlim,idem von s detmi,uspavam ich.Keby som toto vsetko mala stale robit sama tak sa zblaznim.Manzel robi na tri smeny.Ked ma nocnu tak ho nechame do 14.30.hod.vyspat a to ma 5 nocnych za sebov a ideme na prechadzku,alebo on sa hra s detmi a ja upratujem,alebo ideme s manzelom na nakup a deti nechame starym rodicom.Ked ma poobednu ide do prace o 12.50.hod.tak sa nam doobeda venuje,pomaha co treba,nastastie mame v dome pec ktora si kuri sama,tak len raz do tyzdna ide dosypat do zasobnika uhlie a vybrat popol to trva cca 5 minut.Ked ma rannu tak ja mam poobede kadernicku,alebo ideme spolu na veceru sami dvaja,alebo mam nejaku kamosku aj s dietatom a vsetci sa hrame.Ja si myslim,ze tak ako sa chlap narobi v praci tak sa aj zena,matka narobi doma,a to moj manzel pracuje manuale a sam si prizna,ze on by nikdy nechcel byt na materskej,ze je to horsie ako byt v praci,len co je smutne tak nas bohuzial malo platia a to vela krat stepujeme aj v noci.Takze deti sme chceli obidvaja tak starat sa aj obidvaja budeme.Alebo co ked ,zena zacne po materskej chodit do prace tak domace prace a okolo deti uz nebude robit?Samozrejme,ze ano tak nech pomahaju aj chlapi!
Veľa žien píše, že domácnosť musí byť tip-top, ja si však myslím, že to muži nevyžadujú. Teda aspoň si nespomínam, že by mal môj muž také požiadavky keď som bola na materskej. Dôležité bolo pripraviť jedlo, postarať sa o dieťa a keď bol čas a chuť tak som upratala. Skúste niekedy neupratať až tak detailne, nechať hračky rozhádzané, nepovysávané, uvidíte že si to ani nevšimne 🙂
@rychenza Delba prace je o dohode. Pokial sa viete dohodnut na nejakom kompromise tak to vyriesite. V sobotu nemusi spat celu, moze lenosit spolu s detmi. Tym ty budes mat cas aj na ine veci. A ked uz teda tu sobotu prespi...tak asi tazko si v piatok lahne spat s tym ze sa zobudi v nedelu rano. Ked vstane nech dostane nieco na ulohu - oprat, povysavat a sup kludne chod spat alebo kukaj film s detmi.
ahoj, necitala som spravy predo mnou, ale u nas je to takto, byvame 300km od vsetkych takze na malu sme sami, manzel robi pracovne dni do 16-tej, niekedy trosku dlhsie, ale snazi sa byt doma na cas, odchadza do prace rano o pol siedmej, ja este niekedy spim, ale on ked sa zobudi snim vstava aj dcerka, ktorej da papat mliecko a da ju vycikat, potom si ona lahne ku mne a vstavame okolo pol osmej. ideme do obchodu, rychlo navarit lebo o 11:00 jedavame, nakolko mala chodi spavat o pol dvanastej, zobudi sa a ideme trosku von,alebo do obchodu, o 15:30 sa snazime byt uz doma,lebo jedavame,a cakame mm,ked pride naje sa aj on, a ideme do obchodu,ked treba nieco tazsie odniest, alebo sme doma,pustime si telku a vegetime vsetci spolocne,alebo sa hrame s malou,vzdy sa nieco najde. o 19:00 dá mm doporiadku malú, bud sa idu spolu okupat, a ja ju poutieram a dam do pyzama,alebo ked sa nekupu to robi on, spravi jej mlieko a da ju spat, potom kukame telku a treba ist spat. Cez den riadim len tak,ze zametam, a zbieram po malej hracky 😀 inak vacsie riadenie robim v piatok, vysavam,umyvam,prach utieram a pod. lebo aby sme mali cez vikend veget. chodime bud na Liptov ku rodicom,alebo sa ideme niekam prejst,navarime si, a vzdy si najdeme nieco aby sa nam minulo. co sa tyka mm, tak mi doma pomaha tym,ze dava malu spat,i ked to len pocka,kym vypije mliecko a zazela jej dobru noc,ale aj to je pre mna vela 😀 dava poumyvat do umyvacky,cez vikendy navari,da poprat,pomaha mi vesat, a prezliekat periny. Som vdacna ze takeho mam. 🙂 asi tolko
@madana možno to dobre nechápem, ale ak máš len jedno dieťa, ktoré ti chodí do MŠ a nechodíš do práce, prečo padáš od únavy? Možno máš ešte niekoho na starosti - súrodencov, rodičov, starých rodičov, alebo domáce zvieratá. A kto ťa núti mať doma všetko tip-top? Domácnosť má byť natoľko čistá, aby bola zdravá a natoľko špinavá, aby bola šťastná. Viem, že MD nie je leháro, lebo vlastne nikdy nie je padla. A tiež to, ako manžel žene pomáha, je len a len na nej. Samozrejme že sú iné nároky na duševne pracujúceho a iné na pracujúceho fyzicky ťažko, ale keď si páš nevytvorí systém, kým príde dieťa, najneskôr, keď je žena s dieťaťom doma, nebude stíhať, keď bude chodiť do práce.
sorry baby, ale ked napisete, ze muz je taky, ako si ho zena nauci... muzi nie su predsa psici alebo nesvojpravni chudaci... vyznie to dost blbo a byt chlap, tak sa urazim.. delba prace funguje na zaklade dohody a nie na zaklade vycviku.. 😖
@timea7 Praveze ta moja svokra okolo svojho syna skakala,on nic nemusel robit,ale ja som videla ako moja maminka skace okolo mojho otca a ja som si povedala,ze ja sluzku mojmu raz muzovi robit nebudem,ked si robotu rozdelime,najdeme si aj cas na seba,a niesme moc unaveny a mam aj dost sil a chuti venovat sa potom jeden druhemu 🙂
@elizita áno, deľba práce funguje na základe dohody, ak má muž ten istý názor ako žena,že domácnosť patrí obom, tak by sa na jej chode mali podieľať obaja. Bohužiaľ takmer denne tu čítam, vlastne aj v tejto téme, že to tak ani zďaleka nie je vždy, šokuje ma to, že veľké percento mužov považuje za samozrejmosť, že domácnosť je záležitosť ženy a žiadnej dohode nie sú prístupní, tam alebo ženy rezignujú a píšu tu smutné príspevky, alebo bohužiaľ nasleduje výcvik. Je to hrozné, ale je to tak.
@radka168 presne potvrdzuješ moje slová v predošlom príspevku. Ako si si naučila, tak máš. Ja som mala to šťastie, že aj bývalý manžel, aj terajší partner považovali deľbu práce v domácnosti za vec samozrejmú ,lebo ich k tomu viedli. Ja som to očakávala automaticky, lebo aj môj otec, brat, ujo a dokonca aj dedko to nebrali ako niečo výnimočné.
co robi moj muz? ked pride z prace domov (ako kedy cca 17-18hod), stara sa o malu..az ked ju da spat, ide sa najest. jedlo si prirpravuje sam. ak nieco zvysi z obeda, da si to..(on ma v praci vzdy teple obedy takze koli nemu varit nemusim). v domacnosti vzdy len on vynasa smeti (rano ked ide do prace skoro kazdy den), perie (vacsinou cez weekend), vesia pradlo ak nejde do susicky. Obcas aj zehli, ked nestiham. Obcas aj uvari ale to vacsinou ja. a kupelne upratuje tiez len vacsinou on.Tak isto len on kosi travnik a vytrhava z neho obcas burinu. Ked varim, on vzdy umyje hrnce a taniere nahadze do umyvacky. Ked vari on, tak zvyknem umyvat ja..Umyvacku na 90% vyklada len on. Ostatne robim ja(varenie, vysavanie, zmyvanie podlahy, vacsie upratovanie ako okna, kuchyna a pod). Stazovat sa nemozem..pomaha mi velmi ale hlavne z coho mam radost je ze to robi automaticky tzn. vidi, urobi... 🙂