Aké povinnosti majú vaše deti vo veku 6 a 8 rokov?
Ahojte. Chcela by som vedieť, aké povinnosti majú vaše 8 a 6 ročné deti? Či ozaj ja žiadam priveľa? A tiež čomu sa bežne počas voľna takéto deti venujú? Bývame na dedine v dome. Klasika, ja manžel a dve deti. Syn 8 ročný je už nejaký čas namotany na Minecraft blbosti, čo pozerá na nete a lego. Samozrejme, mu telefón/PC zakazujem, ale často ma neposluchne. A využije, že mu nedycham na krk....doma by ani slamku nepredložil, pokiaľ do neho nehustim....na všetko ho musím upozorniť a prosit aj na veci, čo má robiť každý deň....vyložiť si jedlo z tašky, umyť zuby.... Bohužiaľ, keďže do neho hustim...už má ani nepočúva a často ignoruje, čo hovorim ... Dcéra 6r. Je zase strašná bordelarka. Všetko je tam, kde jej to vypadne z ruky. Je schopná sa cez deň prezliecť aj 5x .... Je sobota, vždy upratujem doobeda aj veci, čo sa cez týždeň nahromazdia a proste chcem mať aký taký poriadok vo vnutri..... A naozaj nie som pedant a prehnane čistota, len teda ako tak upratané....a proste vždy to končí krikom, lebo nie sú schopni mi pomôcť ...
Syn má všetko na háku a najradšej by mal telefón v ruke celý deň.
Dnes sme s mužom niečo dokončovali vonku pri dome....a ani len pohár vody nám nebol schopný priniesť.....proste nezáujem., telefón v ruke... A potom ja som ťa zlá, že mu zakazujem....
Treba dať rodičovský zámok na telefón, aby ho mal iba obmedzený čas a plnil si svoje povinnosti
8 ročný nepotrebuje k životu telefon - zobrať a dostane napr. na hodinu ak splní povinnosti
Dcére tiež určiť povinnosti - upratať si svoje veci, malá pomoc v domácnosti
Ak nájdeš niečo rozhádzané, veci odlož a nedostane ich
Toto neni chyba deti ale slabej vole rodica.
Tak moja 10ročná má cez Familylink obmedzený čas na telefóne na hodinu denne a to je v tom už aj telefonovanie. Výnimočne, ak volá dlho s otcom, jej ho o niečo predĺžim. Pokiaľ si neplnila povinnosti, vzala som jej mobil na niekoľko dní. A to máme fakt dobrý vzťah a vždy jej bolo jasné, prečo ten mobil beriem.
Načo je 8 ročnému telefón?
Moja neter má 10 a má len hodinky na telefonovanie, ak je sama doma, nech vie zavolať, keby niečo.
dohodnut vopred pravidla, idealne aj napisat a dodrziavat… mobil, tv az po splneni povinnosti na presne stanoveny limit.Co robis ked zakazes mobil/pc a on neposluchne? ake su dosledky? Musite mat laskave, ale pevne hranice…Je zaciatok prazdnin, idealny cas
ignoruje? neposlucha? vezmem telefon ,tablet etc a schovam na den .. zopakuje sa to vezmem na dva a ak nezaberie uvidi ho na konci prazdnin ...uprata si izbu a poumyvat sa uz musia vediet obaja ... a muz by mal stat za tebou a byt autoritou .... vziat ho sebou na dvor a ukazat mu pracu okolo domu -zacat ho ucit .. to iste ty a dcera.. spolu spravit kolac,obed , upratat ...
Zial zoberiem mobil a moze sa aj "rozkrajat". Su to deti pripominat co maju urobit to este budes veeelmi dlho to niak nezmenis ale aby mi dieta nepomohlo ked aj to poviem viackrat to nie. Neurobis nepomozes co treba zoberiem mobil. Moji ked vidia ze idem zobrat tak dobre dobree pomozem ti a to ma mala sest a este ani do skoly nechodi
My sme byvali v panelaku a v tomto veku sme so sestrou mali kompletne upratovanie nasej izby, chodili sme so smetami, umyvali sme schody v spolocnych priestoroch, pomahali mame pri vareni. Tiez sme boli hrozne bordelarky, ale naucili nas rozhadzovat len v ramci nasej izby. Boli sme ale take prirodzene poslusne deti, stacilo nam povedat, ze nieco bude nasa povinnost a bolo. U mojho syna uz teraz viem, ze to fungovat nebude a budem musiet siahnut niekedy aj po sankciach, aj to teda uz robim, a u vas by som to tiez tak videla, teda napr. cez ten zakaz mobilu ako navrhuju baby vyssie.
Mám 7.5r syna. 2x do týždňa umýva umývadlo v kúpeľni. 2x do týždňa vyberá myčku, svoju izbu upratuje, keď sa tam nedá chodiť. Samozrejme robí to až po upozornení, že to ma urobiť. Telefón nemá k dispozícii, cez víkend má vyhradené cca 30-60minút na tablet inak vôbec, nie je na to ani extra priestor. 4 ročný utiera parapety, umyje umývadlo 1x do týždňa a upratuje si svoju izbu (s pomocou). Síce to nevyzerá ešte tip top, keď upratuje on ale momentálne ide o návyk, nie o precíznosť. 🙂
Môj 7-ročný aj povysáva, dnes umýval zrkadlo na posuvných dverách. Pomáha mi vyniesť smetie (sme v bytovke a separujeme - sám ísť nemôže - nedočiahne na čip na bedni). Upraví si posteľ, pomôže s umývačkou, popolieva kvety. Jeho ale baví pomáhať mi 🤍 aj tašku s nákupom mi pomôže odniesť..
Urobte rozvrh domácich prác
Zoberte mobil, zablokujte tv a bude len na prídel po splnení všetkých úloh + niečo navyše
Ste veľmi mäkkí a nedôslední
Sestra ma 6 a 9r. Obaja zvladnu vyložiť a naložiť mycku, susicku, svoje veci odložiť, prach utrieť, vencia psov. Neter mobil nemá, ma ale povolenú hodinu po škôlke TV na cca hodinku, neviem koľko trvá jedna časť bluey. Synovec mobil má, nie je na ňom ani pol hodku z dňa, skôr hra playko s kamarátmi, ale 99% času to dieťa trávi ci už na futbale, zápasoch, vonku, v škole.. Je to pre neho "relax" a keď si urobí povinnosti, nevidím dôvod brat mu to.
Naše deti dostali telefóny vo veku 10 a 11 rokov. Majú tam rodičovskú kontrolu, kde majú nastavené denné limity. Keď nemajú upratané v izbe a s ničím nepomôžu, stiahnem im minúty na nulu. Máme zoznam prác, ktoré dokážu upratať.
Ahoj, ja nie som vobec proti tabletom resp internetu. Mojedetisu pribliznevo veku tvojich a prirodzene z youtube ziskali zaklady anglictiny napr, cize na nete je plno super veci len decka roblox roblox ze. Cerstvo som zaviedla, ze cas na tabletoch si musia " odpracovat" dakou pracou alebo sportom. Ak budu citat pol dna knizku, kludne tolko mozu byt na tabletoch - na to sa ale nik nechytil 🙂 Tak skuste taketo cosi. Ja dufam, ze ked sa tostane rutinou proste si zvyknu. Uz sa zrazu chodi na bicykel, naprechadzkusopsikom, uz sa vana umyvala, aj okna ;)
Mám 7 ročného syna, vyloží práčku, pomáha mi s mladším, dokáže urobiť jednoduché raňajky, izbu si uprace, ak treba samozrejme pomôžem.
Pomáha variť, očistí časť zemiakov, predsa aj on bude večerať.
Mobil má vlastný, prístup k PC tiež, nezakazujeme mu ho, ale cez deň je málokedy na telefóne, maximálne 40 - 45 minút.
Baví ho Minecraft, občas chce aj drahšie hračky, ale potom musí niečo aj splniť - pomoc s nákupom, pomôcť umyť auto.
Ak má voľno, tak buď vytiahne Lego, Exost autíčka, alebo magnetické stavebnice, knihy.
Cez rok má aktivít až-až, darí sa mu, takžesa mu snažíme aj my dopriať viac, ale s pomocou nepovolím.
Teraz cez prázdniny, alebo víkendy cez rok, akurát nebudím ráno a cez prázdniny nemá určené, kedy má byť v posteli.
Moja 8 rocna dostane telefon cez vikend rano na hodinu ked je ona hore a my s malou este spime inak ho nema vobec.. rano vstava sama na budik prezlecie sa do nachystaneho ustelie postel a pyzamo desiatu jej chysta muz pred odchodim.do.prace tak si ju len hodi do tasky aj s flaskou.. ja vstanem s mladsou spravim jej vlasy a odchadza do skoly.po prichode zo skoly vyberie desiatovy box a flasku a vylozi fo kuchyne na stol.ak nevyberie dalsi den desiatu nedostane (viem drasticke ale ucinne).. vylozi ucebnice s ulohami a zacina sa ucit ked ma ulohy hotove moze ist von.po jedle si odklada tanier pribor a pohar do umyvacky veci v svojej izbe si vecer ulozi na miesto svoje pradlo si odlozi do suflikov pred sprchou vytriedi pradlo do kosa blede tmave v sobotu si vysava v izbe koberec.ked potrebujem prehodi mi pradlo z pracky do susicky z pradla jej davam parovat a skladat ponozky zabavi chvilku mladsiu poupratuje po nej hracky utrie stol prebehne zrkadlo v kupelni..
A potom ja som tá zlá, že mu zakazujem...?“ To je presne ten problém. Ty mu musíš ukazovať a vysvetľovať, ako funguje svet. To nie je, že si zlá – to je tvoja povinnosť v úlohe rodiča. Nehovorím, že na neho máš byť tvrdá, ale musíš chápať, čo by mal vedieť a na čom stavať. Za toto, čo robíš, ti určite nebude vďačný – aj keď robíš všetko pre neho. Prajem veľa trpezlivosti a úspechov, aby ťa pochopil. 🙂
To sa hrá na tvojom telefóne?
Tak ja mam deti vo veku tvojich, syn 8.5 a dcéra mala v stredu 6.
Syn žiaden telefón nemá. Ak tak si musí vypýtať môj, otcov, ktorý mu ja ani nedám.. otec mu žiaľ dovolí sa hrať.
Tak musia si udržiavať poriadok v izbe, niekedy im pomôžem poradiť.
Keď sa vyzlečie, musia si odniesť prádlo do koša na prádlo, samozrejmé im to ešte musím pripomínať, ako aj zuby umyť.
A musia, žiadne že nie...ďalšia činnosť sa nevykonáva, kým to neurobia.
Deti zapoj do činnosti okolo domu. Syn často asistuje otcovi, dokonca aj v kuchyni...
A čo robia? Celý deň sa hrajú, nie na tablete a mobile. S hračkami, rôzne situácie si vymýšľajú, potom sa hráme aj spolu...dnes sme sa napríklad už hrali na školu, dala.som im ako učiteľka rôzne príklady, úlohy, z guliciek stavali obrázky, robilo pracovné zošity, teraz sa hrajú s perlami na zažehlenie-robia obrázky, hrali sme karty (skipo), potom pôjdeme dnes ešte na ihrisko, asi aj na kúpalisko atď.
Televízor majú u mňa možno raz za týždeň. Ale cez prázdniny sa majú veľa času hrať, tak nech sa hrajú kým ich ešte nepohlti technológia.
Žiaden tel pre 8 rokov ziadne hry od rána do večera ...
Treba ich naučiť režimu ráno vstať umyť sa obliecť upratať posteľ naraňajkovať pomôcť s raňajkami nemá ani čo rozmýšľať že je čas na hry ...
Dohodnúť sa čo bude ďalej aký bude deň v žiadnom prípade nepopustit čo sa týka hier máš knihu lego spoločenské hry hlavne ich zamestnať smeti vysávať prach ,nieje to pravidlo treba sa deťom venovať naučiť ich ... Vždy ich odmením ale nemôžeš odyst na celý deň von na dvor a čakať že tí deti donesu vodu. to je proti logike ... Ty si mala v 8 mobil? Sory ale dnes je to normálne diagnóza...ries čím skôr nič mu neujde .hlavne ich zaci zapájať do života ideme tam a každý niecim prispeje nemá šancu na tel...toľko veľa ty si rodič ty udavas smer čas a cieľ nestazuj sa na malé deti
9 ročný má vyhradený čas na tel... Pomáha s mladším (hrajú sa spolu),dáva mačke jesť a stará sa jej o vodu plus umyva okolo misky. Keďže ja varím, väčšinou muž odkladá alebo umýva špinavý riad, tak so starsim sa striedajú pri utieranie stolu po jedle a odkladani umyteho riadu ( asi 2x týždenne) neviem no normálne ich zapájame do domácich prác
Plus samozrejme upratanie svojej izby, upratanie skrine s oblečením a ustlanie postele. Plus ešte občas trhajú burinu. Keby sme ich nezapriahali do domácich prác , čo by z nich vyrástlo..
Telefón ešte nemá. Má tablet, kde má nastavený limit. Lenže keď ho presiahne, tak si potajomky zoberie mužov, alebo môj telefón... Potvrdili ste mi všetky to, že nemám vysoké očakávania na to, že 8 ročný sa už má aktívne zapájať do domácich prác....či v dome, či vonku.... My doma nemáme televízor (lebo nechceme) a preto nejaký čas mu dovolíme si pozerať veci, ktoré chce. Robím to aj ja aj manžel...že si čítam, alebo pozerám na nete niečo. Len to nemôže tvoriť taký vysoký podiel jeho záujmu, keď je voľný deň...
No teraz cez prázdniny budem musieť vymyslieť aktivity, aby nemal toľko voľného času 🤣 ďakujem za reakcie...
Nase deti 6 a 8 vykladaju umývacku- kazdy den ma sluzbu ta druha. Kazdy piatok si utieraju prach v izbe, povysavaju. Ked poskladam pradlo, odnesu si ho do skrin. Kazdy den vysavaju pred vchodovymi dverami. Kazdu sobotu vysavaju terasy… Samozrejmostou je aj to, ze po postaveni od stola si po sebe upracu a vlozia do umyvacky
Ze potajomky zobere telefon. My detom nezakazujeme. Limity mam nastavene. Deti 7 a 8 rokov. Chodia aj von aj vselico ine robia. Vy tu prezivate co ake maju aktivity. Vy ste boli pod kontrolu stale a rodicia vam stali za prdelkou? Ja ich poprosim, niekedy musis aj hlas zdvihnut ale ak by raz urobili nieco take,ze potajomky to porusia tak by boli bez vsetkeho kludne aj tyzden. Ked nie su nasledky tak budu stale skusat a nic dodrzovat.
Lahka vec. Zmen prihlasovaci kod do tabletu/mobilu
Mame 6 a 8. Robia:
Nalozit pracku, Odlozit oblecenie vyprane poskladane. Pratanie ich herne. Vykladanie a nakladanie mycky. Ranajky. Starostlivost o korytnacku. Vecerna hygiena. Spratuvanie po sebe- vybalit po skole/vylete, oblecko do prania, umyt desiatovy box.
Ja som spoko 🙂 viac netreba.
Zachody, utieranie prachu, vysavanie povazujem pre ich vek za nehygienicke, natrepali by si vsetko do oci 🙈 aj ked aj to chcu robit.
Zaklady boli dane od 1 roka. Upratovanie herne bola hra. Vykladanie mycky, obsluha pracky v 1.5r montessori aktivity.
Btw, mobily tablety nula zaujem.
Nikdy nepraceme cez vikend, vikend je na vylety a zitie. Kleplo by ich aj mna travit soboty s handrou.

8 rocny by mal na ten telefon vyhradeny cas a inak by ho v ruke nemal. Povinnosti mu napis na papier a telefon dostane na urceny cas vtedy, ked si splni povinnosti. Easy.
A podobne u mladsej.