Aké slová vaších rodičov vás najviac zaboleli?
Sklamala si ma. Veľmi... 😔😔😔
U mna cely zivot snimi bol des a hruza nielen slovne ale aj cinovo...matka upnuta na peniaze bola schopna vsetok kristal a honosne veci ponosit do zalozni nez aby hladala ine riesenia, este aj pokladnicky nam porozbijala, otec alkoholik heh ked si vypil neraz po mne hadzal jablka alebo co mu pod ruky prislo a nadaval, matka ta zas ked som zacala brigadovat v jej praci tak ma bola schopna pred jej kolegynami surovo zhadzovat skrz moju vahu ze som vesiak na pradlo, ze jej robim v robote reklamu na hlad ako by mi doma nedavala jest, ked som isla na druhu VS bola to nadhera pocuvat neustale ako ju moja skola stoji peniaze a nonstop pocuvat co vsetko mi musela financovat a to ma raz pri robeni prezentacii do skoly vecer zbila kusom dreva do krbu- to bol aj dovod preco som sa nato vys*ala, lebo namiesto uciva mi chodili po rozume len nadavky, urazky, vyhrazky a dotoho nonstop krik alkoholika 🤷...teraz ich mam maximalne u riti
Kamarátke mama povedala ze ľutuje ze si ju adoptovala. A bola dobre dievca
Asi keď mi hovorila mama že som sviňa, hnusa, lebo bola po opici a odmietala som jej ísť kúpiť pivo (mala som asi 10 r., aj tak som nakoniec išla, asi milión krát). Prípadne že za mňa obetovala svoj život a komfort, a preto sa má tak zle, a pije (otrepaná básnička od mojej základnej školy), popritom ma fackala, a keď som si sadla na zem a rozplakala sa, tak si do mňa kopla (ale len zľahka). A ešte že nemám na nič talent. Najhoršie zo všetkého však pre mňa je to, že dnes ma síce už neuráža ale všetko popiera, tvrdí že si vymýšľam. Bohužiaľ jej rodičia bolo 1000násobný odvar jej samej, nič iné ani nepoznala, a akosi si to predávali z generácie na generáciu. Moja úloha je teraz zastaviť to 🙂 Ale toto sa deje v rodinách často, a ešte horšie, ďaleko horšie veci, netreba sa opúšťať, našťastie každý zdravý človek dostal do vienka dar vytvárať dobro a lásku k sebe aj iným a meniť svoj život k lepšiemu prakticky z ničoho, a tá moc je neobmedzená, hoci to chce obrovské množstvo práce, bolesti a šprtania sa v sebe v procese uzdravovania sa z pobytu v toxickom prostredí. Je nás veľa takýchto ľudí, a Život preveruje len tých, ktorí stoja za to 🙂 Dá sa z toho aj naozaj veľmi veľa vyťažiť, naučiť sa mnohým zručnostiam ako v mentálnej tak sociálnej oblasti, ktoré už človek nezabudne.. Napriek tomu ale viem, že rodinu si založím až vtedy, až sa úplne zmierim so svojou minulosťou, a prestanem cítiť ako ma dobieha v niektorých mojich reakciách, lebo ešte stále mám tendencie nahovárať si sem-tam že som obeť svojho života. :D
Zial,na tieto zazitky sa neda zabudnut nikdy,cely zivot sa budu vracat spomienky.Treba sa snazit nepokracovat tak ako to robili oni a urobit si ten zivot krajsi.....🤔
@zazvorka87 - a ešte jednu vec som chcela.. Pýtala si sa, na čo je dobrá takáto otázka, či aby si človek precital a poľutoval..
Pre mňa je po veľmi dlhej dobe toto téma, ktorá má naozaj veľký význam.
Denne sú tu diskusie od kočiek, ktoré žijú v patologických vzťahoch/manželstvách s malými deťmi a nevedia, či je to tak v poriadku alebo ako ďalej. V tejto diskusii si môžu prečítať reálne pohľady báb, ktoré sú z takýchto vzťahov a realitu, čo to na nich zanechalo.
A ak táto diskusia pomôže čo i len jedinej babe v tom, aby z takéhoto vzťahu odišla a uchranila svoje deti pred zlými dôsledkami v ich budúcnosti, táto téma ma význam a obrovský...
@rebellefleur 👏👏👏
@makova333 Ano,tak je ako to pises,ja som to stopla,milujem svoje dieta najviac na svete na rozdiel od tych co mali snahu cely zivot mi nicit a vraj su to tiez rodicia🤔
@satoshi
@makova333 ja netusim preco moja mama bola taka kruta, jej maminka, moja milovana starka ktora mi dala najviac na svete lasky, nikdy taká nebola a ani starkina maminka, obe by sa laskou rozdali. Akurat stary otec bol tyran a alkoholik, no asi to zanechalo v mame nieco. Teraz to lutuje, robi sa neviem akou maminkou, ja jej to nevycitam ani som sa o tom s nou nikdy nedokazala rozpravat, ale nemam ku nej ziadny vztah, mne moja maminka starka uz umrela ... a velmi sa snazim byt presne taka ako bola starká, nase deti vychovavame v laske ,maju 14r a 8r a nikdy s nimi nebol ziadny problem, neviem si predstavit ich biť a urážať ponizovat ☹
U nás ani tak nič nebolo doteraz až minulý rok si ku mne svokrovci dovolili už moc u nás doma na meninach mojej dcéry, dovtedy sme mali super vzťah,, deti možno vidia raz za 2 mesiace aby mi staršia raz nevycitala že zákaz mala, ale aj tak tam moc nechce chodiť keďže bola pri tom ako na mňa bliakali, starali sa medzi mňa a muža a hovno videli do toho pre nás dvoch to bola maličkosť,,, ja sa riadim kto mi raz zareže do chrbta končím
@makova333 presne, mám kamošku, ktorá si prešla peklom v detstve, kadečo od mamy počúvala, aká je neschopná, nevie sa o nič postarať a veľa iného a teraz našťastie pre svoje deti robí všetko, povedala, že nepraje také detstvo ako ona mala nikomu a to je fajn keď niekto to takto vezme 🙂
Drahe zeny, tak tazko sa citaju niektore prispevky. Ja mam Mamu, ktoru mam rada, ale tiez mi vedela ublizit, ci fyzicky, alebo slovne. Otec pije, a vzdy pil, k mamesa spraval,a stale sprava velmi zle. Od neho som nikdy nepocula pochvalu za nieco, stale iba porovnavanie so sesternicami. Bola som v rodine najstarsia dieta, tak akoby som sa mala starat o tych mladsich, ci sestru, a sesternice. Nepamatam si, zeby mi moja mama niekedy povedala,ze ma lubi, ci ma objala, netusim, ci to robila, ked sme boli uplne male. Ked sme uz ako dospele mali temu na toto s nasou mamou, povedala ,ze nam nic nechybalo,ze sme mali domov. Vnimala to inak,pretoze ju, ked sa narodila jej mama odlozila k svojej rodine, pretoze otec dievca nechcel, takze mamina vyrastala u svojej starkej a ujoch do svojich 6tich rokov, nepoznala ani svojich bratov, ktori sa bake neskor narodili. Potom sa babka rozviedla a znovu vydala, a Moja mamina mala s otcimom zly vztah, neviem, co vsetko tam bolo. Na strednu skolu isla na internat, aby nemusela byt doma, a potom rychlo odisla k svojej starkej mame. Toto vsetko ju urcite poznacilo, a takto to potom nevnimala, ze nam nedava lasku. Mne ta laska, pohladenie urcite chybala, tak som pri kazdom nejakom naznaku zaujmu v pripade opacneho pohlavia do vsetkeho skocila. Keby mam mudre, a rozumne, laskave vedenie, urcite by som konala inak, vazila by som si samu seba. Dnes som stastne vydata a mame 2 deti, a vzdy im hovorim, ako ich lubim, a vzdy budem, a nikdy sa to nezmeni. Stiskam ich. Ale vidim v sebe aj kusok toho nectiliveho spravania, ktore mala nasa mama. K svojim vnukom je prisna, ale stale im hovori, ako ich lubi, a objima ich. To je dobre. Este chcem dodat, ked zomrela moja babka, mamina mama, ziadne z jej deti sa nechcelo podielat na zaplatenie nakladov na pohreb. Smutne. Neviem, aka bola mama, ale ako babka bola skvela. Zboznovala som prazdniny u nej. Ona ma skutocne lubila. Ale mrzi ma, ze sa tak nespravala k svojej dcere. Iba tolko
@20erika07 Nemusí to isť cez množstvo generácii, stačí keď len jeden človek zaseje semienko utrpenia a živí ho prostredníctvom sĺz svojich detí. Okrem toho, mama svoj trest už dostala, sama sebe je katom, žije na staré/polostaré kolená s tým, že v deťoch ktoré porodila najviac zo všetkého živila traumy a nenávisť k sebe. Jej prehra je, že to už nezvráti a navždy bude človekom, ktorý zlyhal na plnej čiare. Tvoja výhra je, že Ty nie - Ty možeš vytvárať, a vytváraš, presný opak, lásku. A čo je najčarovnejšie, je to jediná vec, ktorej môžeš dať viac, ako si jej dostala, sama si okúsila že je to tak, keď si porodila vlastné deti 🙂 . S čímkoľvek iným by to takto fungovalo, volalo by sa to perpetum mobile ... Držim palce 🙂
Fu, vedela by som písať... Asi najviac ma za bolelo keď mi vlastná mama povedala, že som ku*va. Na to sa nedá zabudnúť 😔
Kedy sa konecne vydas a vypadnes z domu (to som pocuvala celé detstvo)
Spravas sa ako k..va (po 20ke som sla byvat s priatelom do podnajmu a pracovat popri VS)
To je tazka skola a ty ju nezvladnes (stredna skola, vsetky moje navrhy zamietla a sla som nakoniec na tu, ktoru ona vybrala)
Pre moju som bola nevďačná ku*a, celé výplaty mi brala a nemala som často ani na autobus do práce.... keď som sa odsťahovala viac som ju nechcela vidieť avšak narodil sa synček a babku s dedkom mu nechcem odopierať....s mamou sa bavím ale nemôžem tvrdiť že mám s ňou pekný vzťah 🙄 teraz keď chce požičať peniaze tak som jej dobrá....
Nechci aby som strazila tvoje deti, ty si si ich urobila. Myslela som ze budes mat len jedno dieta. Toto mi povedala mama...
To keď som sa otca alkoholika cez slzy v očiach spýtala čo v živote je pre neho najdôležitejšie a on mi povedal, že peniaze. To bol bod, kedy som si povedala, že tam nemám viac čo robiť. Je mi ľúto maminy, ale ja som tam viac nedokázala žiť tak som sa odsťahovala. A otca ani 3 vnúčatá nenaštartovali k tomu, aby sa zmenil. Čiže žije s mamou, tá s nim naďalej zažíva psychický teror a on už ani nevie ako jeho deti a vnúčatá vyzerajú... 😭
Mám dve sestry a otcove najčastejšie:" vy ste moje ho*ná...alebo také sprosté a je*nute deti som ešte nevide" mama ležala na gauči pred telkou a tvárila sa, že neexistujeme...oujé
@domireb tak toto je velmi smutne. Blok a nebrat to osobne, von zo seba. Samozrejme, ze si sa mala narodit!

..bolo toho viacej, nastastie nikdy som nebola (z)bita (sem tam buchnat do chrbta, facka) ale radsej by som bola bita, nez tie slova co som si vypocula. Narodila som sa dvom velmi mladym ludom bez vlastneho zazemia (byvania).. Takze so mnou chodili jak macka z macencami (jedni starkovci, druhi starkovci).. Rodicia ich dotlacili do svadby, otcova mama neznasala moju mamu a mna, ze uplne.. Chcela inu nevestu.. Nasi sa osamostatnili az ked som mala nejake 4 roky, pribudol mi surodenec. Netvrdim mali sme ako tak vsetko co sme si v tej dobe mohli dovolit. A vsak "vychova" v style, ako som len pritaz, nehoda, nikdy nic nedosiahnem, komandovanie za kazdu prkotinu. Ucenie bicyklovania v style co pad, to facka.. Ucenie do skoly (zs prvy stupen), ked mi nieco neslo (otec si fyzicky ublizil za to ze ja som nechapala ucivo).. Pred maturitou, ze ak to nezvladnem ako ma vyhodi z domu (popritom som mala dobre znamky).. Kopec dalsich kazdodennych "drobnosti", ze som sprosta, ze ja som starsia mam mat rozum atd, atd.. Viem v konecnom dosledku este "cajovy odvar" oproti inym, ale uz dnses viem isto, ze takto detstvo vyzerat urcite nema.. Zial nezijeme v idealnom svete..