Aké vzťahy sú medzi vašimi mužmi a vašimi matkami?

mer12
3. jan 2022

Zdravim, chcela by som sa opýtať aké vzťahy sú medzi vašimi mužmi a vašimi matkami. Moja mama je ozaj zvláštna, večne nervózna, vždy plná očakávaní, všetko musí byť dokonale a najhoršie zo všetkého,že očakáva,že jej všetci budú čítať myšlienky a robiť to čo si ona zmyslí. Ja som sa nejako naučila tie jej myšlienky čítať kým som s ňou byvala, ale ona to očakáva aj od môjho muža. Žijeme 400 km od rodiny čiže sa tam dostaneme spolu raz za 3 mesiace, ja niekedy častejšie. Vždy som svojej mame pomáhala a aj teraz pomáham, aj napriek tomu,že keď som tam sama mám na starosti ešte svojho ročného syna. Mala to v živote ťažké, 2 rozvody a aj teraz sa stará sama o 2 súrodencov. Nežijú si zle, ale určite jej chýba nejaká pomoc. Naposledy sme sa poriadne pohádali lebo neustále kyda na môjho muža,že je lenivý, že keď tam prídeme tak ho samého od seba nenápadne jej napr pokosiť záhradu, odhrnut sneh z dvora a neviem ešte aké činnosti by od neho čakala. Mne to príde smiešne,že to má on robiť sám od seba, keby ho bola požiadala o hocičo určite ju neodmietne a pomôže muž na niečo také nie je zvyknutý, oni doma fungovali úplne inak ako my a tiež bývali v byte čiže nejaké kosenie, odhrnanie snehu alebo podobné vonkajšie práce nevykonával. Nijako sa ho nesnažím ospravedlniť, určite zvládne všetko čo by potrebovala spraviť. Niekoľko krát sme jej núkali pomoc,že si vezmeme dovolenku a prídeme spraviť hocičo čo potrebuje len nech to dá vedieť dopredu,že sa dohodneme. Ani raz sa neozvala a teraz z nej vypadlo toto. Chodia vaši muži vašej máme domov len tak sami od seba niečo robiť, pomáhať ?

hederamonstera
3. jan 2022

@mer12 nie, nechodia. Jedine ak poziadaju nasi rodicia o nejaku pomoc.
Nechapem taketo rodicovske vydierania, ti dvaja surodenci jej nepomahaju? Skusila by moja mama neopravnene kydat na mojho muza - prerusila by som kontakt. To ze je to tvoja mama, nie si jej sluha (a uz podla toho ako sa sprava, je to vychcany clovek).
Respekt a ucta ma byt na obidvoch stranach rodic-dieta, nielen dieta, ktore bude skakat ako si rodic zmysli.

petamich
3. jan 2022

moj muz mojej mame sam od seba nechodi pomahat s nicim, druha vec je, ze moja mama ma 51, dve deti a manzela 🤷‍♀️ kazdopadne moj manzel s mojou mamou ma korektny vztah, nie su si ale nejako blizki, sam s nou nekomunikuje a uz vobec by tam nesiel bezo mna, ak by ho o nieco poprosila alebo ja poprosim bez problemov ale spontanne to isto nie

zojazoja
3. jan 2022

Nie, nechodí, rodicia vladzu, sú aktivni a ked nieco treba, vedia, že nemáme doma vestecku guľu, tak to normálne povedia

loliki
3. jan 2022

@mer12 Bez požiadania nechodí ani muž k našim, ani ja ku svokrovcom. Nenechaj si rozbiť manželstvo vlastnou panovačnou matkou. Nech nejedná s Tvojim manželom ako so svojim sluhom.

kallanchoe
3. jan 2022

Toto poznám aj u nás to je tak....že prečo nemôže pokosiť?prečo nemôže pozametať dvor atď.....no nenapadne ho to....keby ho požiadali nemá problém....mama doma nechodí pracovať,oco má zmeny 2 dní robí 3 dní voľno....na všetko majú kopec času...nemajú zdravotné problémy...boli zvyknutý že bolo porobene....ale hold máme dve malé deti....a chlap chodí do práce,po práci na stavbu....nestíha im prísť pokosiť noooo👏🤦🤣

mer12
autor
3. jan 2022

@hederamonstera to som spravila teraz aj ja, neustále sa k nám obom chová akoby sme boli 14 roční zasrani. Súrodenci majú 17 a 15 rokov a teda na ich vek pomáhajú veľmi málo, tiež im treba povedať čo majú spraviť a ešte ich kontrolovať, aby to nerobili 3 dni. Ich mama vychováva akoby boli neschopne malé deti, nič ich doteraz nechcela nechať robiť lebo by to neurobili správne až na môj popud ich konečne začala zapájať do domácich povinnosti. Ja som bola výchovavana diametrálne odlisne, v ich veku som nie len že mala ich na starosti, ale ešte som pomaly každý týždeň pratala celý dom sama, nakupovala a ešte malá svoje povinnosti. Oni si nie sú schopní svoje izby dať do poriadku. Vlastne aj oni sa na mňa vykricali,že sa s nimi nebavím pekným tónom lebo som im zakázala jesť hodinu pred obedom pizzu lebo by nejedli obed. Pomaličky, ale isto sa menia na mamu.

hederamonstera
3. jan 2022

@kallanchoe ja nechapem ako si mozu dovolit to vobec takto drzo vyzadovat

mer12
autor
3. jan 2022

@petamich no moja mama vždy môjho muža ako vraví berie ako za svojho, sme spolu 10 rokov v podstate od 17 takže sa poznajú dlho . On by tam tiež nešiel sám, keď ideme navštíviť rodinu spíme u nej lebo u svokrovcov by nebolo kde.

mer12
autor
3. jan 2022

@loliki manželstvo isto nie, skôr jej vzťah so mnou sa rozbije, ale nemám otca aj bez matky si poradím. Akože je mi to strašne ľúto, ale čím ďalej tým viac sa kopí kritika z jej strany, emocionálne vydieranie a pod.

mer12
autor
3. jan 2022

@kallanchoe tak to je presne tak ako u nás, až nato,že moja mama pracuje, ale na nákupy a výlety si čas nájde a potom bude fnukat,že nemá doma pokosene, upratané a dokončenú stavbu. No ja to beriem aj tak,že keď si môj muž berie dovolenku tak si chce kurník oddýchnuť, aj keď nepracuje fyzicky a nie behať okolo hore dole a robiť hocičo čo ho napadne. Ja v jeho situácii by som bola natom asi rovnako. Keď idem navštíviť mamu a aj svokrovcov lebo by akú v rovnakom meste, hoc aj sama idem k svokrovcom aj so synom, aby ho trošku videli ani by ma nenapadlo brat tam vysávač do ruky alebo mop lebo majú špinavú podlahu, keď by povedali nie je problém, ale sama od seba tak akurát poumyvam po sebe a synovi riad, ktorý použijeme.

bimbambim
3. jan 2022

To ako moja mama na môjho muža.Sami od seba nepoziadaju že pod pomôcť. A to moj chlap pochádza z dediny .Vždy je ten najhorší lebo nepomôže.Kazdy druhý víkend je v práci kým žili ešte jeho rodičia tak svoj voľný víkend šiel automaticky k svojim rodičom.K našim ide len keď ma treba tam zaviesť a prísť po nás.Takze tam nemá ani kedy pomáhať.Mama už začala pindat aj do môjho syna za chvíľu ma 13 rokov tak frfle ,že nech pomáha o.k berem je mladý ,ale keďže my bývame v byte tak take veci nemá skade vedieť.Ja našich nezatazujem s deťmi takže deti sú tam malo aj to so mnou.

0silvia0
3. jan 2022

@mer12 nesmies sa nechat vydierat. Normalne jej interpretuj svoje myslienkove pochody: mama, ked nieco chces, komunikuj, nikto ti nevie citat myslienky. Mama, zijes tu s takmer dospelymi detmi, tak si musite sneh odhrnut aj sami a pokosit zvladne aj 12 rocne decko, preco to ocakavas od mojho muza, ked sem prideme raz za cas? Normalne natvrdo sa pytaj.

mer12
autor
3. jan 2022

@bimbambim no môj muz tiež vyrastal v byte, nemali ani záhradu alebo chatu, tieto činnosti ho samé od seba proste nenápadnú. Jeho rodičia boli vkuse v práci čiže tých domácich povinnosti si tiež nejako neužil, ale keď trebalo spravil. Ale u nás doma čo treba to urobí, aj poskladá nábytok, namontuje hocičo, uprace, navarí, povesa prádlo, aj okná minule umýval len mu treba povedať. Ja už som nevedela čo si mám o tom myslieť,že či fakt všetci muži svokre doma robia všetko čo treba sami od seba alebo je môj muž fakt lenivý.

mer12
autor
3. jan 2022

@0silvia0 nenechavam sa už teraz. Doteraz sa musím priznať to bolo inakšie, proste to nastavenie mysle,že furt všetko bolo na mne a na mame a do toho tie jej reči ako ona zle dopadla, aký mala ťažký život, ako je sama na všetko, proste reči, ktoré majú vzbudiť ľútosť. To citové vydieranie je také jej. Ja som jej aj teraz povedala čo som mala na srdci, ale s ňou sa baviť je horšie ako skočiť do jamy levovej. V momente, keď jej niekto oponuje je arogantná, zvyšuje hlas, doslova nadskakuje čiže som sa vramci zachovania svojho zdravého rozumu a psychickej pohody takýmto debatám a hádkam oblúkom vyhýbala, ale teraz sa už nedalo. Vrieskali tam na mňa 3 ľudia, dokonca nebola schopná ani mužovi do očí povedať to,že je lenivý alebo hocijaké pripomienky, ktoré naňho má, stal vedľa mňa a hovorila to mne.

bimbambim
3. jan 2022

@mer12 nie nie je lenivý.Doma môj muž navarí keď treba poriadi , ale u našich nespraví nič, lebo nemá kedy.Keby mal voľby každý víkend bolo by to iné . Šli by sme tam spolu na víkend skôr by pomohol.A to víkendy pracujem aj ja a robíme opačne víkendy aby vždy jeden z nás bol s deťmi cez víkend.Takze keď mám voľno víkend muž nas piatok odvezie v nedeľu keď skončí v práci príde po nas ten víkend sa ja snažím pomôcť či viem rodičom.Dalsi víkend ide zas s deťmi do jeho rodičovského domu.Teraz ako je korona chodíme po menej cez víkendy preč.Minulu zimu kým bol zákaz z okresu do okresu sme pol roka cez víkend nikde neboli

0silvia0
3. jan 2022

@mer12 neboj sa, manipulatorske matky mame viacere... ona je zodpovedna za svoj zivot, nie ty. Ak ma toho vela, nech ide do bytu. Alebo nech si najde chlapa, ktory bude skakat ako ona bude piskat. Nie je to ziadna vetcha starenka, zne to, co zasiala.

scorpionflower1
3. jan 2022

@mer12 Moja mama tiez zije sama a moj muz este aj ked jej chce nieco pomoct, tak ona nechce. Bud jej pomoze jej brat alebo aj moj otec aj ked su rozvedeni. Ale od mojho ani sestrinho muza pomoc nechce, vzdy povie, ze si poradi sama.

evica17
3. jan 2022

@mer12 no ja ked som.u.nasich, tak tym ze som tam byvala, tak vidim ked daco treba porobit, popratat, pomoct, navarit a snazim sa aby to vsetko nebolo len na nasich ked sme tam ale aby sme sa podelili v tych beznych cinnostiach. Ponuknem sa aj pri takych tazsich robotach (rylovanie, betonovanie...) ze ak bude treba nech daju vediet a prideme s muzom. Ale muza sameho nenapadne pomoct , mamina ho nepyta, ale ja dakedy ked sme tam.ho popytam a urobi. Aj ked niekedy s frflanim, ze naco bude vysavat ked nie je u seba doma a tak

mer12
autor
3. jan 2022

@bimbambim
@0silvia0 ďakujem baby za povzbudenie. Ako vravím ja tma chodím castejsie, muž výnimočné, väčšinou Vianoce, veľká noc a ešte cez leto. Ak sa nečudujem,že sa mu tam nechce keďže musíme byť u mamy kým sme tam. Keby to tak ešte bolo,že prídeme len ju pozrieť a sme tam 2 týždne a nikam inam nejdeme, ale aj jeho rodina nás chce vidieť a hlavne malého, väčšinu času chodíme po návštevách, aby každý aspoň raz za 3 mesiace malého videl. To nehovorím o Tom,že moja mama okrem toho,že každému rozpráva,že už je babka nemá s babkou nič spoločné, malého si vezme na ruky, popestuje keď vidi,že ja niečo robím a malý chce na ruky, ale že by sa s ním pohrala to nie, keď ideme na výlet kdesi najpodstatnejšie je porobiť fotky, aby sa mala čím chváliť na sociálnych sieťach aká je ona skvelá babka. Ešte žiarlila, keď som jej povedala,že svokra sa venuje viacej malému ako ona, keď tam ideme na návštevu a to fakt, keď prídeme aj na pol dňa tak pol dňa sa s ním zábava a venuje sa mu a to aj každý druhý deň kým nemusí ísť do práce ( robí na smeny 12h denne nočné) a NATO mi ona povedala,že ona robí 12 hodín každý deň a si potrebuje aj oddýchnuť lebo je na všetko sama. Nerobí 12 hodín každý deň, teda, robí, ale pomedzi to si skočí na hodinu na obed, skočí na nákupy, kukne film, dakedy aj pospi a cez víkendy robí len keď musí. Tak radšej bude kukať v telke farmu ako by sa venovala vnukovi, ktorého vidí pár x do roka. Ale budiš, už budem teda aj ja tvrdsia. Dakujem

mironka
3. jan 2022

@mer12 moja mama taktiez...cely zivot pracovala ako chlap,lebo musela na velkom gazdovstve....nic poriadne neuzila,lebo sa kvoli robote nedalo ist nikam...rano podojit kravu...v lete uhorky predat...a utekat do roboty...a to ani nepisem radsej,kde pracuje...cize ked ona vie"ze drela aj za chlapov,tak podla nej by mal chlap toho dokazat viac...takze doma mame to iste,ze nikto doma nevidi,co treba robit,len ona? Muz chodi do roboty,doma si robka svoje prace a nenapadne mu riesit akoze ine,lebo predpoklada,ze to urobi svokra alebo ja pocas dna kedze sme doma ..minule pri vymene nazorov"ze ona je nasa sluzka a my by sme pokapali bez nej....to bola pre mna podpasovka,na ktoru som reagovala ako truba,ze ty uz si zial celozivotnym otrokom prace a to sa nezmeni...lebo ty uz nevidis nic ine,len tu pracu a pokial nie su vsetci zaryti v zahrade cu pri sliepkach,tak su lenivi a nikto nic nerobi....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mer12
autor
3. jan 2022

@mironka no moja mama nie je z tých, ktoré by si fyzicky oddreli prácu.Babka, teda jej mama bola taká,že nikoho nenechala nič robiť lebo ona to vedela najlepšie čiže sa nejako nenamakala, je pravda,že mama vie veľa prác spraviť sama, aj obkladačky, vymuruje, luster namontuje aj všetko to čo zvládne chlap lebo to robiť musela keďže so mnou ostala sama na dlhé roky a teraz aj so súrodencami, ale hádam si 50 ročná žena nemôže myslieť, že každý svoje deti vychováva rovnako alebo že každý vie čo kde treba spraviť a nič iné cez deň nerobí len si hľadá čo treba porobiť lebo čo keď náhodou toto ona myslela

mer12
autor
3. jan 2022

@elizabet173 však tak aj bolo, aj sme sa spakovali za pol hodinu a odišli. Isto to nečakala lebo ešte hodila poznámku ,,že nemusíme odchádzať a že je to smutné,že na nový rok nebudeme spolu a ešte,že nie vždy musím mať ja pravdu. Tak som sa zmohla jej len povedať, že ja nepotrebujem mať vždy pravdu a ani ju zvdy nemám, ale teraz ano

0silvia0
3. jan 2022

@mer12 tvoja mama potrebuje usmernit. Ona si zivot pohnojila, ked je na dom a deti sama, to nie je problem ani tvoj ani tvojho muza.
Mama ked mieni niekomu nieco vycitat a niekoho obvinovat, nech sa najprv pozrie na seba.

mironka
3. jan 2022

@mer12 aj moja mama je sebestacna...vie si mnohe veci porobit sama a necaka za chlapmi....ano...ocakava,ze muzi aj ten moj poznaju jej myslienkove pochody a budu robit vsetko a najlepsie hned...moj muz pride z roboty,chce oddychnut a mama uz hromzi,ze ona nepozna take...ze ked prisla z roboty utekala robit...gazdovat...moj muz povie,ze napr. tento material ostane tu a zakryjeme ho....moja mama povie,ze jej sa nepaci,ze je tam tak vystaveny a na oštaru zakryty plachtou,ze ho treba odpratat...ja som ta,ktoru boli zaludok,lebo to musi vyriesit: -bud nastvat muza tym,ze svokre sa to nepaci takto...alebo presvedcit mamu,ze preco to chce muz takto a je to tak fajn...pecenie s detmi u nas? nemame kedy sa bavkat...to treba urobit rychlo a poriadne...ty sa s nimi bavkaj po tom...ja to musim poriadne...

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evica17
3. jan 2022

@mironka to milujem takych hyperaktivnych, co maju robotu ako konicek a ani oddychnut nevedia a ocakavju ze vsetci tak budu robit, inak su lenivy, ked si idu lahnut, pripadne citaju knihu, kukaju tv....dodnes si pamatam ako ked sme prerabali dom a so sestrou sme si priniesli kamaratku, lebo sme ako deti nemali co.robit az tak, tak ju babka vyhodila so slovami, ze my musime makat a nemame cas sa zabavat a ak chce tak jedine kes bude makat tiez.

mer12
autor
3. jan 2022

@elizabet173 tak veru, škoda,že ja som asi jediná, ktorej je to ľúto a túži potom, aby aspoň syn mal čo najviac úplnú rodinu se vsim vsudy jak sa dá lebo ja som nemala

mer12
autor
3. jan 2022

@mironka no mňa uz nebaví sprostredkovavat a riešiť priania a sťažnosti medzi všetkými v rodine. Decká sa sťažujú na mamu, mama na deti, mama na mňa, mama na muža, mama na moju svokru, mama na svoju mamu a vždy to počúvam ja a keď sa čosi nevyrieši je to moje zlyhanie lebo som nepomohla