icon

Ako asertívne zvládnuť svokru po pôrode?

29. jún 2025

Ahojte,
S priatelom zijeme v zahranici a prvy krat ideme s malym domov. Svokra je dost toxicky clovek pravdepodobne s neliecenou depresiou. Som 5 mesiacov po porode a som velmi precitlivela a dost vybusna co som predtym nebyvala. Svokru som par krat za rok tolerovala a jej reci si nebrala k telu. Co sa tyka maleho uz som cez telefon pocuvala blbe reci aby 'sa postazoval na nas' alebo 'tito dvaja ti pokazia chrbat' nosicom a kritizovala ze maly sam nespi a zaspava na rukach a ze ho mam nechat vyplakat a zaspi ( to mal asi 2 mesiace...), ze mu mam dat vodu lebo je smadny ( kojim ho) a podobne. Teraz ked prideme domov mu silou mocou chce nieco davat ( v tomto je fakt dobra a starostliva a je to jej jazyk lasky) cajik a podobne. Zatial nemal nic iba moje mlieko a ani to do cca 5,5+ mesiaca nemienime menit. Povedala som jej na to ze este ine nic nebude jest a pit. Ona tvrdi ze uz moze ( co nespochybnujem ze niektori robia). Ja som jej povedala ze sa odporuca zacat jedlo atd od 6 mesiaca. Ze ci to mam z internetu ( uz ked som bola tehotna spominala 'tieto moderne mamicky z modreho konika' a to v okoli vobec nikoho s malymi detmi nema. Povedala som jej ze nie to doktor odporuca a ona ze 'aj nam kadeco doktori povedali a aj tak sme si robili po svojom'. Priatel je na mojej strane a nieco jej aj jemne povie ale je na nu dost makky a hovori ze to nema zmysel sa s nou hadat .Ja vazne neviem ako chcem toto tyzden prezit v 2 izbovom byte bez toho aby som na nu nevyletela a odstahovala sa do hotela. Dajte mi tipy ako byt viac asertivna a slusne ju odbit a neapravit scenu. Dakujem

tundra
29. jún 2025

Ten hotel je dobry napad👍

zanet266
29. jún 2025

Ked je to len týždeň, tak to prežijete. Normálne jej povieš že ty vieš čo robíš. Bud rada že spolu nebyvate .

kristinka92
29. jún 2025

“Tieto rady starých materí” sú asi rovnaký ekvivalent na jej “tieto moderne mamicky z MK” 😂
No buď len klasické asertívne jednanie typu- ja som mama, svoje ste si odchovali, my to robíme takto…alebo ten hotel je celkom dobrý nápad ako vaše útočisko, lebo tyzden v stiesnenom priestore je dost dlha doba.

colsami
29. jún 2025

Ries frajera, nie svokru. Nech si zodpovedne zastane rodinu - Teba a dieta a nech jej priamo hoc slusne povie. A vsetko bude fajn.

isis234
29. jún 2025

Povedala by som jej: Ja som mama a ja viem najlepšie, čo moje dieťa potrebuje. Neprijímam žiadne rady. ....Ak by mu nasilu dala čaj, vodu,, zbalila by som sa a šla do hotela.

januska12323
29. jún 2025

Ty, frajer, mini bábo a svokra v malom byte je recept na katastrofu aj keby bola normálna. Bývala by som inde a k nej chodila na návštevu.

kavasmliekom
29. jún 2025

Choďte do hotela.

nikpa
30. jún 2025

Nič by som nevysvetlovala, nedotahovala sa s ňou. Jediné čo by som jej povedala, že ona si svoje deti už vychovala, toto dieťa je moje a ja si ho vychovam podľa seba. Dodebatovane, nech si rozpráva co chce.

sevrin
30. jún 2025

Ešteže nejdete na ten týždeň do garsónky, vy dve by ste sa tam rovno pozabíjali.

lily246
30. jún 2025

Veľmi zlý nápad ísť k nim do 2izbového bytu na týždeň. 100% sa všetci rozhádate a pokazíš si vzťahy nielen so svokrou, ale aj s mužom. Určite choďte do hotela alebo ideálne do apartmánu, kde budete mať vlastný celý byt.

nyusika
30. jún 2025

do dvojizboveho bytu by som nesla k nikomu, to je na gulku.

autor
30. jún 2025

Mne je jasne ze hotel je najlepsi napad ale je to prvy krat co ideme s malym domov a ideme aj k mojej rodine kde to tiez nebude med lizat a platit si na dva tyzdne hotel alebo airbnb by vyslo na fakt dost vela penazi, uz teraz su letenky a transfery atd dobre drahe. Do buducna to zrejme planujeme spravit lebo toto fungovat zrejme nebude. Nastastie bude ten tyzden rozkuskovany kedze medzi tym pojdeme ku nam do ineho mesta a aj ked tam budeme pojdeme jeden den k prastarkym a k prababke tak dufam ze sa to nejak bude dat zvladnut. Aj ten 2 izbovy byt som blbo napisala. Je troj, len u nas sa to rata na spalne. Skor mi islo o nejake frazy alebo nieco ako ju slusne zrusit aby to neeskalovalo🙂

michaela329
30. jún 2025

No....tieto "dobré" rady dostávame asi všetky, aj od vlastných mám, tiet, sestier.... Buď pevná a asertivna, si mama, určite to zvládneš. A ak bude najhoršie, s pokojom anglicana svokre oznam, že vieš, že to myslí dobre, al ak nezačne Teba rešpektovať ako hlavnú osobu pre TVOJE dieťa, pojdete sa ubytovať inam - ja by som do dvojizbaku na dlhšie ako pár hodín ani nešla.

luccija
30. jún 2025

No bude to mega ťažké😛ale vodu mu môžeš dať v tomto teple aj, keď kojis.Myslim, že budeš rada, že ste spať doma po takom výlete.A vytrvat nedať sa ovplyvniť jej rečami eskalovať to bude tak či tak

maryetta
30. jún 2025

Hlavne vsetko ries a komunikuj. Neustupuj. A ak treba aj dost razantne. Ak nie partner tak ty. Ty si rodic. Tvoja zodpovednost.

januska12323
30. jún 2025

Viem, že to myslíte dobre ale nám to vyhovuje takto.

vilma7
30. jún 2025

Bože, veď úplne ignoruj.
Ja som rodila ako 40 ročná a mama mi išla ukazovať ako mam pomaly umierať dieťaťu zadok, a to som aj zdravotná sestra a robím to roky rokuce už aj v práci...A tiež, saj ku vodu atď. No nedam a hotovo.
Nerieš, je to tvoje dieťa, k ich požiadavkám sa nevyjadruj, povedz ze si prišla ba návštevu a nie na kurz starostlivosti o dieťa a budeš ďalej robiť tak, ako si doteraz. Bodka. Co je na tom ťažké?

beata_k
30. jún 2025

Ja len k tej vode. 5 mesacnemu pri teplote 30°C materske mlieko ozaj nestaci. Je potrebne doplnat aj cistou vodou. Samozrejme primerane mnozstvo.
Do 2i bytu by som na tyzden nesla ani k najlepsej kamoske. Vezmite hotel.

rusalkablack
30. jún 2025
@beata_k

Ja len k tej vode. 5 mesacnemu pri teplote 30°C materske mlieko ozaj nestaci. Je potrebne doplnat aj cistou vodou. Samozrejme primerane mnozstvo.
Do 2i bytu by som na tyzden nesla ani k najlepsej kamoske. Vezmite hotel.

@beata_k Od narodenia som deťom dávala čaj, alebo vodu. Lenže keď si mamička povie, že mlieko stačí, tak je zbytočné niekomu radiť.

ivangeline
30. jún 2025

Airbnb?

dory11
1. júl 2025

Povedz jej že je to tvoje dieťa a dieťa jej syna že ona už svoje vychovala to nech nechá na vás že vychovate podľa seba .
A že prikrmi nedoporucuje pediater a bodka môže sa aj na hlavu postaviť .

ela_mama
1. júl 2025

Úplne chápem vaše obavy, ja som sa od mojej svokry tiež napocuvala premudrelych rád.. keď mal malý 2 týždne, prisli k nám so svokrom do dvojizbového bytu na dva celé dni (na noc). Keby mam druhý krát bábo, nepustím ich takto, max návšteva na 2 hodiny a hajde domov. Tie múdrosti ako mam nechať bábo vyplakať, lebo jedine tak si roztiahne pľúcka a nemám mu dávať antibiotické kvapky do očí, iba čistou vodou mám pretierať očká, cely deň mi chodila za zadkom a toto mi opakovala ,,nedávaj mu tie kvapky, nedávaj..” (v ten deň sme boli u lekárky mal zahnisavené oči). Strašne som vtedy vybuchla a povedala jej že ja budem počúvať lekárku a nie jej premúdrelé rady (plieskali mňou hormóny a strašne nervózna som bola). Čiže mne sa tlak dvíhal len keď som počula slovo svokra. Malý ma rok, a vždy som si tvrdo presadila svoje, slušne som ju odpinkala že ona mala možnosť odchovať dve deti a nech výchovu a starostlivosť nechá na nás a nech sa nestarie. Bola ofučaná ale teraz sa ma vždy opýta čo môže dať malému 😇 nastavili sme si hranice a je to o inom veru.. musíte sa postaviť za seba a nie klopiť uši, lebo je to partnerova mama.. ak nebude robiť dobrotu tyzdnova návšteva, ubytujte sa niekde v penzióne/hoteli.. prvorade je vaše psychické zdravie a nie že budete napätá.. bábo to všetko z vás cíti

ajsha123
1. júl 2025

Mne to nepríde tak, že všetko, čo Ti radí svokra, je zlé. Voda v tomto teple fakt môže byť pridaná. Kľudne aj z fľašky, z tých pár glgov sa neodnaučí od prsníka. Rovnako prikrmY, ja tiež dojčim a prikrmy (mrkva, zemiak, batat) dávam od 4. mesiaca, resp po ukončenom 4.mesiaci.... teórie sa menia, keď som mala prvého syna pred 18. Rokmi, tak sa prikazovalo dodržať 6 mesiacov , potom sa prišlo na to, že to kvôli alergiam a alergénom nie je úplne prospešné, telo si na to musí zvykať, tak sa zaviedlo po 4.mesiaci. Čo lekár, to iný názor, takže hádať sa tu s nikým nebudem 🙂 Tu ide skôr o to, že Ty si si zaumienila dodržiavať svoje pravidlá a odmietaš pristúpiť na to, žeby to mohlo byť aj inak.... A samozrejme, svokra je toxická, lebo niečo radí 🤦 Pozri, urob si, ako chceš, ale fakt tých pár hltov vody a prípadne kúsok batatu stojí za poškriepenie sa s rodinou??? Tvoje bábätko kvôli tomu nezomrie a ani mu to neuškodí, že sa v niečom podvoliš a budeš sa tváriť, že to môžeš vyskúšať.... Dokonca možno zistíš, že svokra a rodina majú pravdu... Ale si prvorodička, tak chapem... Keby sa jednalo o povedzme tretie dieťa, tak by so uvažovala inak...

dory11
1. júl 2025
@ajsha123

Mne to nepríde tak, že všetko, čo Ti radí svokra, je zlé. Voda v tomto teple fakt môže byť pridaná. Kľudne aj z fľašky, z tých pár glgov sa neodnaučí od prsníka. Rovnako prikrmY, ja tiež dojčim a prikrmy (mrkva, zemiak, batat) dávam od 4. mesiaca, resp po ukončenom 4.mesiaci.... teórie sa menia, keď som mala prvého syna pred 18. Rokmi, tak sa prikazovalo dodržať 6 mesiacov , potom sa prišlo na to, že to kvôli alergiam a alergénom nie je úplne prospešné, telo si na to musí zvykať, tak sa zaviedlo po 4.mesiaci. Čo lekár, to iný názor, takže hádať sa tu s nikým nebudem 🙂 Tu ide skôr o to, že Ty si si zaumienila dodržiavať svoje pravidlá a odmietaš pristúpiť na to, žeby to mohlo byť aj inak.... A samozrejme, svokra je toxická, lebo niečo radí 🤦 Pozri, urob si, ako chceš, ale fakt tých pár hltov vody a prípadne kúsok batatu stojí za poškriepenie sa s rodinou??? Tvoje bábätko kvôli tomu nezomrie a ani mu to neuškodí, že sa v niečom podvoliš a budeš sa tváriť, že to môžeš vyskúšať.... Dokonca možno zistíš, že svokra a rodina majú pravdu... Ale si prvorodička, tak chapem... Keby sa jednalo o povedzme tretie dieťa, tak by so uvažovala inak...

@ajsha123 ja som mám nazor že počkať kým povie lekár lekár lepšie pozná dieťa vie či malo alebo nemalo probelmi z bruškom .zadalsie by sa malo začať s prikrmom keď dieťa ja vi záujem nie keď si to niekto žiada ja má plné dojčení (umelé sme len dávali občas do jednej dávky mlieka pre skrity reflux )a príjemný sme začali keď ma 5mesiacou a 2tyzdne aj to len preto že javila záujem

princezna_bosorka
2. júl 2025
@nikpa

Nič by som nevysvetlovala, nedotahovala sa s ňou. Jediné čo by som jej povedala, že ona si svoje deti už vychovala, toto dieťa je moje a ja si ho vychovam podľa seba. Dodebatovane, nech si rozpráva co chce.

@nikpa jj, natrenuj si techniku "pokazeny gramofon" - 2-3 jednoduche vety v tomto style verklikovat do aleluja, ked s tym zacne a nedat sa vtiahut do diskusie. Ale osobne by som sla byvat do hotela.

dancer89
2. júl 2025
@ajsha123

@ajsha123 tak keď sa rozhodla,že to tak chce robiť tak to tak bude robiť. A čo že je prvorodička. Je to snáď jej vec.
Toto je komentár ako od svokry...

autor
Autor odpoveď zmazal