icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

vler
15. júl 2024

@drahomirrra citala si ze autorka bola mlada vdova, ktora sama vychovala deti? Ona uz maka desatrocia

jana_eyre_2
15. júl 2024

@zmrzlinka2021 áno presne, žena nemá nárok na vlastný život pre svoje deti sa má obetovať ci už keď sú malé, alebo dospelé.. 🤔 zaujímavé.. veľmi by som chcela vedieť či si tie rozhorčene dnešné mamy ktore nemajú pomoc budú vlastne vnúčatá brať nonstop.. najlepšie celé leto.. ja dúfam že keď moje deti vyrastú, budem mať aj vlastný život a vlastné záujmy, nebude môj jediný životný cieľ sa o niekoho stále starať..

kuki13
15. júl 2024

@zmrzlinka2021 tiez ma to napadlo, nebodaj žena v preddochodkovom veku chce uprednostniť kamosky a partnera ktoré pre ňu predstavujú tak potrebný oddych a uz je sebecká, myslí len na seba a kasle na vnúčatá. Ja respektujem babku ktorá sa chce obetovať pre vnúčatá lebo to tak citi aj tu ktorá potrebuje svoju priestor pre seba. Obe majú nárok na svoje rozhodnutie bez odsudzovania.

gaborka28
15. júl 2024

Prisla som si dočítať diskusiu od svojho posledného komentára a žasnem, ako to tu niektoré beru osobne s tým, že z autorky sa tu spravila uplna bezočiva a necitlivá furia.

Skusam si predstavit, ake by boli reakcie, ak by rovnaky príspevok napisala autorka s jedným malým rozdielom, že by písala o neveste a nie o dcére 😅 podľa miestnych zvyklosti by ste mnohé hádzali kameňom práve do nevesty, “ako si to mrcha jedna neschopná dovolila žiadať od pracujúcej babky a urazat sa, aby strážila cez svoju dovolenku vnúčatá… ved mala rozmýšľať, kým si narobila deti” a podobne - takto to tu totiž chodí a asi takto by som to zhrnula 🙈

kuki13
15. júl 2024

@sweetdreams1 z tých 12 dní co ma k dispozícii je po 2 týždňoch ostanú pre seba presne 2 dní dovolenky.

pe_mi
15. júl 2024

Nie som babka,zatiaľ mama.
Moja mama je na predčasnom dôchodku a roky predtým doma, lebo ona má odrobene.
Pomáha sporadicky,ešte aj so sprostymi pripomienkami.

gazpalm
15. júl 2024

@kuki13 presne tak , kazda sme ina , jedna si dokaze uzivat "free" aj po boku deti ci vnucat , pre inu je to stresujuce a uvolni sa , ked je sama ...jedna vypeka buchty vnucatam a aj susedovym detom , ina beha konecne po svete po dovolenkach . Nie je nic cierno biele , ale auyorka ocividne pomaha dcere dost a ta ma este na nu poziadavky s drzym podtonom...nepoviem , keby za cely rok ju poziada o postrazenie cez prazky a babka to odmietne - to uz je na svedomi babky , ale tuto si myslim , ze dcera absolutne nerespektuje , ze mama je mlada , pracujuca a ma jednoducho pravo na svoj zivot

lienka.7
15. júl 2024

@drahomirrra vieš co, najlepšie je tu čítať od tých, ktorým bud nema kto alebo jednoducho nechce pomôcť tie ich perly, ake sme my vlastne neschopné matere, lebo potrebujeme k životu obslužný personál, ale ony sú proste super zeny, ze to dajú aj bez pomoci babiek. ze je to iba cista závisť z ich strany, to im ani nenapadne. 🙈🤣
To budu presne tie "typy" babiek typu mani, pedi, wellness s frajerom, žiadny záujem o rodinu, lebo vzajomna pomoc a rodinná súdržnosť sa už jednoducho nenosí. A potom tu budú pindy na dcery, nevesty, vnúčatá co všetko im ony predsa obetovali a oni sú jedni nevdacni nevdacnici, keď majú teraz pomáhať oni im👌👎a prečo vlastne aj? 🤔

petik22
15. júl 2024

mam skoro 40 rokov a teda od skolkara po pubertaka sme boli cez prazdniny u babky - u jednej1-2 tyzdne,u krsnych 1-2 tyzdne,u druhej babky zvysok prazdnin. ked babka bola v praci,prizrela nas prababka. Bez pomoci rodiny by ani vtedy nasi nevykrili letne prazdniny. ocino mal v lete top sezonu,mama chodila o 18 domov z prace 🤷‍♀️ Moja mama je uz na dochode,deti si striedame cez prazdniny s nou. ja mam proste limitovane 2 tyzdne volna cez leto. kedze mam dceru PAS,tabory nehrozia. Velmi si vazim ako mi mama pomaha a dufam,ze jej to budem vediet vratit. takisto ma tesi,ked vidim aky vztah ma s detmi... pripomina mi to moj vztah s babkou. Inak pomahala,i ked este pracovala. To doteraz nechapem ako zvladala... Bezne 8-12 hod. na oddeleni v nemocnici a po praci si prisla po deti,nie z povinnosti,ale preto,ze chcela byt s nimi. prip. bavila mladsiu,ked som riesila terapie a pod. so starsou. Svokrovci zaujem 0 bodov,taky maju vztah aj deti k nim.
Cize rob ako uznas za vhodne... nakoniec je to tvoj zivot a tvoje vztahy v rodine 🤷‍♀️ Strazit vnucata nie si povinna,ale fakt by som rada vedela ako si bez cudzej pomoci vykrila vsetky prazdniny v minulosti ty. ci spomienkovy optimizmus..?

jarmilaj
15. júl 2024

Ani si tu nemala písať. Čo vyhovuje tebe, to je pre teba správne. Ale teda keď chceš, napíšem svoj názor 😉
Tvoja dcéra je drzá nevďačnica, manipulátor a vydierač. Keď sa bude hnevať, bude mať pomoci ešte menej. A ona to dobre vie. Takže kľud.

lenkalienka321
15. júl 2024

@rorino to vážne

rorino
15. júl 2024

@lenkalienka321 😂😂😂😂

jana_eyre_2
15. júl 2024

@lienka.7 a niektorym.zase možno ani nenapadne že svoje mamy/svokry pretazuju svojimi deťmi 🤷🏻‍♀️ neboj nemám čo závidieť, ale veriť mi nemusíš, to je samozrejme na tebe.. ja mám rada svoj život zariadený tak ako ho mám a aspoň nemusím nikomu nič vyčítať..

nerko
15. júl 2024

Nechce sa mi to všetko čítať. Z pohľadu mojich kolegýň, ktoré majú škôlkarov. Všetky dávajú na jeden mesiac v lete deti do škôlky. V okrese máme spádovu, ktorá berie deti aj z iných škôlok. Okrem toho čerpú OČR 1-2 týždne. Prestriedajú si dovolenky s mužom. Jedna má pracujúcu babku, tá si berie dovolenku 1 týždeň v lete. Kamošky majú aj výpomoc študentky, susedy dôchodkyne. Staršie deti chodia do táborov. Vykryť prázdniny je náročné.

mclissa
15. júl 2024

Autorka ja ta uplne chapem. Rodicov mam 50tnikov. Pracujuci. Brata v puberte a vobec od nich neocakavam aby sa mi starali o syna v lete.
Ano teraz ide na Slovensko, ale iba preto, ze skolka je zavreta zrovna v ten tyzden ked maju obaja dovolenku. Tak, ze ho vezmu na prazdniny. Zhoda okolnosti. Ale neziadam ich aby si prisposobovali dovolenku iba koli nam. A inak sme iba ja a manzel. Vykryvame vsetko samy kedze sme daleko.
Odkaz dcere, ze vsetko sa da ked sa chce. Ty si urob plany sama ako uznas za vhodne.

aurora33
15. júl 2024

@jana_eyre_2 poznám jednu ženu. Je na dôchodku ale ešte pracuje. Hneď po práci k nej príde ani nie nevesta s dvomi vnúčatami. A su tam aj do ôsmej večera. Teda ženská jej tam nech deti a ide si po svojom. A babka staraj sa. Každý bozi deň. Vnucata su chalani, 4 a 2 roky: nevychovane uvrieskane deti, ktorym sa vlastne nik nevenuje, lebo mama otec nemaju záujem a babka jednoducho nevládze. Tie deti poznajú len krik a sem tam facky. Keď odídu, ostane po nich bordel, tak ešte musí upratat a potom spat. Na druhý deň to iste, ďalší deň to iste.
Uprimne, dúfam že ja svoje deti vychovám tak, že mi toto nebudú robiť. Neviem si to ani predstaviť každý deň prísť z prace a hneď mať doma nasackovane vnucata.

fantaghiro21
15. júl 2024

Mam 3 deti, ani raz sa o moje deti moji rodicia nezaujimali , nestarali, nezobrali dovolenku , ocr...(muz rodicov uz nema)
V niektorých situaciach som veru potrebovala pomoc. Museli sme sa zariadit inak.
A pomoc by sa naozaj zisla aj v tých akutných....

A niekedy som možno potrebovala len niekoho, ze by bol pri mne, pomohol mi zmenit psychiku🙂

Nepoznam ten pocit, ked babky sa zaujimaju o vnucata, pomahaju
Podla mna angazovanie z tvojej strany , budovanie vztahu s vnucatami je viac nez dost.
Aktualne je moja mama v chorvatsku na dovolenke (na vnucata cas nema zevra)pracuje, ale nenapadlo ma ju oberat este aj o dovolenku...
aj ked...vsetko zavisi o sposobe zivota, praci (co mas velmi narocnu pracu) , v akých podmienkach bol clovek vychovavany

lienka.7
15. júl 2024

@jana_eyre_2 ja nikomu nič nezávidím. Každý ako si zariadi v zivote, tak ma. Niekto strážiť chce, niekto nechce. Ale nech to povie otvorené, nie sa skrýva za iných.
Ale to neznamená, že ta, ktorá má tu pomoc a ochotu zo strany rodiny pomoct je nejako neschopná, resp.si deti nemala ani robiť, keď sa o nich nevie sama postarat. Ako sa tu s obľubou neustále prezentuje.

palicka
15. júl 2024

@11bodka11 ty si riadne lenivá matka! 2 týždne muž, 2 týždne žena, Skolka aké zväčša viac ako týždeň, ale ok. Dokonca SP ponuka 2 týždne OCR.. a ešte- ako k tomu príde babka, ktorá do Tatier ísť nemôže, pretože ma povinnosť strážiť vnúčatá, ale Ty, matka, máš právo si oddýchnuť na dovolenke… Bože môj, nikdy som to ani od jednej zlá takých mám nečakala, a dúfam, že takéto čudo judo mi syn domov nedonesie….

palicka
15. júl 2024

@lienka.7 vieš, ono je rozdiel, ak rodina robí niečo dobrovoľne, lebo chce, ma na to priestor… (sú aj babky vo výsluhových dôchodkoch, také, ktoré nepracovali, lebo…. A potom tie, ktoré stále pracujú, lebo musia… a v tom je obrovský rozdiel… nikto neodsudzuje mamičku, ktorá príjmy pomoc, ak sa jej ponuka. Ale mamičku, ktorá sa tu hádže o zem, že je zo takmer jej právo, a babkina povinnosť, aby sa postarala…

kati1303
15. júl 2024

Moj otec (dedko mojich deti) mal teraz 2 tyzdne dovolenku a z toho tyzden strazil neterki a tyzden mojich synov. Mne to pride normalne a jemu tiež, sam si ich vypytal. A teda moje deti su riadne neposedne, su to chlapci 4 a 6 rokov. Ale zvladol to a nestazoval sa 🙂

palicka
15. júl 2024

@fantaghiro21 úplne súhlasím s tvojim názorom

11bodka11
15. júl 2024

@palicka ved ma 12 dni dovolenky. To na 5 dni ich nemoze zobrat? A nasa skolka v dedine je tyzden otvorena lebo viac nikdy neni zaujem. Ked nie je 9 deti tak neotvoria. Keby v robote poviem ze okrem dovolenky idem na, 2 tyzdne na ocr tak ma kopnu do zadku. A kolegyne uz neprehovoria somnou. Je totiz top sezona. Dovolenku nas nutili cerpat v zime.

palicka
15. júl 2024

@lienka.7 prepáč, ale podľa toho, čo píšeš, tvoja mama by mala vychovať 2 generácie. Ona už svoje deti vychovala, prečo by mala aj tie tvoje? Teba tiež vychovávala stará mama?

akab
15. júl 2024

@11bodka11 takže týmto posledným komentárom ste dokázali, že vy ste neschopni zabezpečiť deti. Že nutení čerpať...

aurora33
15. júl 2024

@11bodka11 no a čo že ma 12 dni dovolenky? Ved nech si svoju dovolenku užije ako chce ona. A matka nech sa stará o svoje deti. Pochopila si to už?

senta_sofia
15. júl 2024

Neocakavam od nikoho, ze mi bude strazit deti. Mame 99% veci zariadenych tak, aby sme si vystacili sami. Vo vynimocnych pripadoch (porodnica, navsteva urgentu) sme poziadali o pomoc inych. Nie si povinna strazit ich.

jarmilaj
15. júl 2024

Jedna poznámočka pre frustrované mamičky. Keď vám staršia konzervatívna osoba napíše, že váš priateľ nie je manžel a jeho matka nie je vaša svokra- práve vy sa tu s opovrhnutím vyjadrujete, že staršia pani chce sebecky tráviť čas s frajerom, fuj, fuj frajerom a kamarátkami, namiesto vlastnej pokrvnej rodiny. Neslýchané.
Smejem sa pri tejto diskusii, lebo patrím ku starým konzervatívnym unaveným pracujúcim babkám.

jana_eyre_2
15. júl 2024

@lienka.7 ja som o tom, že by si závidela nepovedala ani slovo.. 🤷🏻‍♀️ nepostrehla som že by tu niekto vravel o Tom že sú ženy s pomocou neschopné (hoci nečítala som všetko) zato som postrehla že sa tu osocuju ženy ktoré jednoducho len chcú svoj pokoj, keď už majú deti dospelé.. ako som povedala, je záhada že ženy sa sťažujú na to aké je ťažké byť stale deťmi, ale babky to majú mať s deťmi ľahšie že im musia venovať každý svoj voľný čas.. 🤔

jana_eyre_2
15. júl 2024

@aurora33 no chúďa žena, aj deti keď sú potom obklopené frustrovanými ľuďmi...