icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

tamta
16. júl 2024

Fuha, prečítala som si komentáre bodky a lienky (len zopár, lebo mi normálne prišlo na zvracanie) a nenachádzam slov.. Autorka sa o svoje deti s láskou starala, sama a tu jej nejaké no name osoby idu vypisovať, ze ked bude chorá, nech sa nečuduje, ze sa o ňu dcéra nepostara?
Ona sa o svoje deti s láskou starala.. Starať sa o deti je primárna úloha rodičov.. Ze Vas hanba nefackuje.. Hanbite sa... Vy musíte byť v realite veľmi nešťastné a zlé osoby...

11bodka11
16. júl 2024

@som_realistka ty si myslis ze niekomu v praci dovolia si v lete vycerpat 25 dni dovolenky naraz?

evaachesa
16. júl 2024

@tamta mne je zo všetkých žien na grcanie čo drzo idú vydeľovať babke čas kedy má strážiť a kedy si láskavo môže zobrať dovolenku. Neuveriteľne smutné! 🤨

11bodka11
16. júl 2024

@1111sandra1111 somnou sa nebavi rodina?ja iz ozaj zasnem kam na toto chodis. Mam uzasnu rodinu.

zzuunnaa
16. júl 2024

@evaachesa citaj s porozumenim prosim.. v najomca pripade som pisala o tom, ze moj muz vola svokru k nam. Nie strazit dieta ale travit s nami cas, co je podla mna dost rozdiel… a v pripade autorky som napisala svoj nazor, aby sa zamyslela, ci dcera to nemoze vnimat tak, ze autorka uprednostnuje kamaratky pred nou napr a nech skusia najst kompromis.. a mne zase rozum neberie, kde sme sa ako spolocnost dostali, ze ja som si svoj odrobila dajte mi pokoj.. kedysi zili rodiny pokope a pomahali si vo vsetkom moznom, nie len s detmi… ja som asi vychvana inak.. xkrat som si brala dovolenku, ked mama nieco potrebovala. Kazdy rok si planujeme volno tak, aby sme stravili par dni aj s rodicmi, kedze v nasom pripade nebyvaju ani jedny pri nas. Moja mama si xkrat vzala volno a to som potrebovala len strazit psa ked som niekde cestovala.. teraz ked mam dieta a nemam kde ho dat ked idem napr k lekarovi a fakt nemam inu moznost, tak cestuju 4 hodiny autom, aby mi pomohli. U nas v rodine je proste pomoc uplne normalna vec a ani si neviem predstavit, ze by mi mama povedala, ze mi malu nepomoze, lebo ona si uz svoje vychovala… proste som bola vychovana, ze rodina je rodina a moji rodicia sa v zmysle toho aj spravaju..

11bodka11
16. júl 2024

@zzuunnaa presne. Ja sa cudujem ze niektore zeny musia rodicov prosikat. U nas je to automaticke. Nikto sa nad tym ani nezamysla, automaticky to beriem ze ked mi skonci RD tak strazit budu vsetci. Moja kamoska ma cez leto maleho u babky 7 tyzdnov. Ani do skolky ho nedala ked bola otvorenam a s muzom si vzali dovolenku naraz 2 tyzdne. Babka sa len tesi kedze byva sama(su z jednej dediny). Dalsia kamoska nastupila do prace ked jej mal syn 2. Leto jej vykryva cela rodina. Vsetci si sadli a naplanovali kedy si kto berie volno. 2 tyzdne dokonca pricestuje jej sestra z BA kvoli tomu. A to nikoho neprosila, bralo sa to automaticky. A nejaky denny tabor tu nikoho ani nenapadne. Syna som sa pytala ci pojde o rok do tabora. Povedal v ziadnom pripade, radsej bude sam doma a budeme si pisat, volat ci je ok. Tyzden tak vydrzi.

11bodka11
16. júl 2024

@evaachesa vidis pre mna je neskutocne smutny nezaujem starych rodicov.

lienka.7
16. júl 2024

@evaachesa
@tamta mne je na grcanie z vás. Lebo z pár slov autorky ste si tu vyfabulovali uplne stories, ako sa pomaly chuderka stara denno denne o vnúčatá ona a dcéra je pomaly neschopná matka, ktorá ju iba zneužíva. Davala som jej otázky co a ako ma, aby napisala...nenapisala mi na to nič, len sa osobitá, podobne ako vy tu. Nenapisala ani to koľko sa teda tak úžasné stara o vnukov. Vyberá ich zo škôlky 3x do týždňa alebo 5x za mesiac? Lebo to je teda sakra rozdiel. Ale jasne napíšem tu, ze to robím často. Lebo to znie chrumkavejsie, ze? A pre také, na ktoré rodina kašle alebo bývajú v prdeli 200km od nej a nemajú tu možnosť využiť je to ako červené sukno pre byka, vsak? Neschopná matka, ktorá si ani dieta zo škôlky nevie vybrať. Autorka nenapisala teda ani koľko mala strážiť vnúčatá, ako si to dohadovali a pod. Hneď v úvode vsak napisala, ze jej kamosky povedali, že si dovolenku na vnúčatá brat nebudú. Toto mi stačí. Aši by pred nimi vyzerala ako krava, keby ona strážila.
A este raz, aby ste to pochopili aj vy, nie je nič zlé na tom, keď aj pracujúci rodicia pomôžu so stráženim deti, je ti uplne bezne v rodinách, kde sú normalne vzťahy. To, ze vy si niečo myslíte je čas problém. A ano, beri si na to nirmalne aj dovolenky, presne tak, ako si potom berú dovolenky deti, keď potrebujú tu starostlivosť v starobe oni. S tým vo vašich chorých predstavách asi nerátate, pokial treba chodiť s rodičmi napr.po vyšetreniach, ze? To je automatika asi.
A tie vaše stupidne prupovidky, aka som zla a nešťastná osoba si laskavo nechajte pre seba. Absolutne ma nepoznáte, tak sa laskavo zdrzte komentára a mudrovania.
Všetko sa dá skĺbiť, len treba chcieť. A ked raz niečo chcem, je mi úplne jedno, čo si myslia a robia iné.

mamutka
16. júl 2024

Toto mi pripomína tie témy, kde sa dokola omiela, ze treba mať deti skôr, nie po tridsiatke, lebo okrem toho že na stužkovej budú matky ako vraskavce tak babky sa už vnúčat ani nedožijú. Takže tu to máme v praxi. Babka je ešte fit, normálne pracuje, dokonca žije, ma kamarátky a priateľa! To znamená, že ženu pred dôchodkom ktorá ťahá šichty v práci treba ešte aj naháňať aby sa o deti starala, lebo po tom čo odrobila desiatky rokov nemá právo na dovolenku! Babka sa ma tešiť na vnúčatá, že prídu na návštevu a budú sa u nej hrať nie povinne kmitat celý rok ako si mater deti spomenie. Najvyšší čas oznámiť dcerenke ze jej nikto deti počas roka vyzdvihovať nebude. Deti majú dvoch rodičov, nech si to zariadia. Aj to čo vidím v okoli, doslova až do smrti tie babky zabezpečujú servis mladým a keď zomrú, odrazu si to už rodina dokáže riešiť, len už musia niečo aj sami urobiť. Odrazu sa vedia z prace ponáhľať, odrazu niekomu zaplatia aby deti poriešil. Ale kým babka žila a ledva chodila, tak povinná služba každý deň! A to nie je jeden prípad.
A tie patetické výlevy že babka sa ma sama núkať a riešiť cele leto vnucatkam, lebo chúďatká rodičia pracujú, nuž, táto téma je o babke, ktorá ešte pracuje! Nesedí na riti, kým deti sú v škole. A bežne celý rok deti rieši. Ma nárok na voľno a jej dcéra je len rozmaznaný harant. Očividne sa autorka až moc obetovala pre tie deti a nijak si to nevážia.

tiezjedna
16. júl 2024

@11bodka11 prepáč, ale musím sa spýtať, ty máš nejakú mentálnu poruchu?? Niečo, čo ti nedovoľuje pochopiť text, ktorý čítaš... 🤔Pretože z tvojich odpovedí to tak vypadá... Opakuješ sa dokola s hlúposťami o nezáujme starých rodičov, pričom autorka už niekoľkokrát písala, že sa vnukom venuje často a rada...

drahomirrra
16. júl 2024

Ale všetky ľutujete autorku, hoci vôbec nenapísala, koľko teda vyberá deti zo škôlky a koľko sa im venuje. Normálne mučenicu ste z nej urobili.

ivik4
16. júl 2024

😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

mclissa
16. júl 2024

@mamutka och ja poznam nahanaju este moju babku, cize ich prababku 🙈🙈🙈

ceresnicka_cervena
16. júl 2024

V mojej rodine je tiež bežné, že si pomáhame ako sa dá a v manželovej nie. Svokra má tiež vetu, mne nikto nepomohol ani ja nikomu nepomôžem. Sranda je, že bývala so svokrou a môj muž si nepamätá s ňou žiadny zážitok, kúpalisko jedine s babkou, nákup oblečenia jedine s babkou, v škôlke len babku poznali a keď som prišla k pediatricke s prvorodenym tak lekárka nadšená ako pozná moju svokru a nakoniec vysvitlo, že to bola babka a nie mama môjho muža, kto tam chodil 🙈 manžel si pamätá prázdniny u svojich tiet a krstnej, svokra je zo 7 súrodencov, čo som počula od nich tak všetci si brali deti okrem svokry, nej nikto neveril zveriť svoje deti a taký nezáujem ako mala o svoje deti, tak taký má aj o svoje jediné vnúčatá. Býva vo vedľajšej ulici, raz, jediný raz za 8r sme ju potrebovali a poprosili o pomoc, išlo o necelú hodinu stráženia a odmietla, že to sú naše starosti a nie jej, bola doma a pozerala film, tak že ona oddychuje, vtedy bola pol roka nezamestnaná. Ale urobiť si fotky aby sa ukázala v práci tak to áno a keď som to zatrhla tak sa urazila. Vidí deti max 4x do roka a to sa ich ani nič neopýta, vôbec ani jedna veta k deťom. K nám chodiť nechce a naše návštevy u nej zrušila, len sviatky... 2x narodeniny deti, 1x jej narodky a Vianoce. Ale ja to už neriešim, nepotrebujem aby mi varovala, ani by som sa na ňu nespolahla, ale ten vzťah ma mrzí, že nepohladí deti, neopýta sa ich ako v škole, že nezáujem keď syn bol prváčik a zrovna sme boli u nej, že by sa opýtala ako sa ti páči v škole, že dcéra ide do školy a žeby sa opýtala tesis sa?ona nevie ani koľko majú rokov. Keď som bola s dcérou dlho v nemocnici kvôli úrazu tak tiež nezáujem ako jej je. Ale už vidím ako keď bude potrebovať ona pomoc ako prvé zavolá nám, nemá nikoho, druhý syn s ňou nie je v kontakte, my sme udržiavali kontakt kvôli deťom, aby vedeli, že majú babku.

vlada41
16. júl 2024

Autorka, precitala som skoro vsetko a chapem, preco sa uz neozyvas...ja ti prajem krasnu dovolenku podla tvojich predstav, oddychni si a naber sily. Mas na to pravo bez ohladu na to, kolko sa vnucatam venujes alebo nevenujes pocas roka. Venovanie sa vnucatam Je tvoje pravo a nie povinnost! Ked moje deti boli male, pomohli aj mama aj svokra, ked mohli a chceli, ale nikdy sme od nich neocakavali, ze nam zastresia leto. a to uz boli na dochodku! sice je to este predcasne, ale sebecky dufam, ze budem rovnaka babka ako ty - deti budu mat svoj zivot a my sa s muzom tesime, ze stravime cas aj podla toho, co bavi nas a nie nase deti. A ak pridu vnucata, verim, ze moje deti to budu mat rovnako ako my - budu vdacni za pomoc, ktoru ale nebudu ocakavat automaticky a spolahnu sa v prvom rade na seba a svoje schopnosti.

emma022
16. júl 2024

Podľa mňa sa autorka neozýva, lebo dcéra našla túto diskusiu, došlo jej, že to je o nej a spravila matke ďalšiu scénu

ceresnicka_cervena
16. júl 2024

Ja ako dieťa som bežne trávila leto so všetkými bratrancami a sesternicami u babky a aj u druhej babky, u krstnej, u tety, u druhej tety, potom tábor, potom moja mamina vzala dovolenku a pobrala zase deti k nám na prázdniny. Bolo to super obdobie, ale už je iná doba, aj my rodičia sme viac unavení a aj starí rodičia sú oveľa viac unavení. Ja svoju svokru rešpektujem, že má taký názor aký má a neziadam od nej nič aj keď ma to zamrzí, ale nič s tým nespravím. Moji rodičia moje deti pýtajú často a ja ich brzdim, aby si oddýchli, ale pomoc by mi neodmietli, no vždy sa snažím si vyriešiť všetko sama a až keď sa fakt nedá tak ich poprosím alebo sa sami ponúknu a ja im tiež so všetkými pomáham a aj môj muž oveľa radšej pomôže mojim rodičom než jeho, proste vzťahy máme úplne iné a môjmu mužovi sa viac páči moja rodina. Každý človek to má inak, každý máme inú predstavu a je v poriadku ak niekde babky varujú lebo chcú byť s vnúčatami, chcú pomôcť svojim deťom a je aj v poriadku ak si chce pracujúca babka, aj nepracujuca oddýchnuť, ak aj napriek tomu vnúčatá ľúbi a dáva im lásku najavo celý rok, nie len v lete. Moja svokra babkou nie je, ja k nej nemám žiadny vzťah a ani záväzok. Môj muž žije so mnou vyše 20 rokov, viac času čo strávil so svojou mamou, oveľa bližšie mu je moja mamka, sám hovorí, že jeho mame dlžný nie je nič

la_dolce_vita
16. júl 2024

Mna by celkom zaujimalo aj to, preco sa dcera autorky nestretava s matkou svojho muza, so svokrou.. nechcem si nic domyslat, ale vlastnu ochotnu matku nazvala sebeckou, tak ktovie co jej urobila svokra. Autorka, prezradis?

tamitamitami
16. júl 2024

@lienka.7 Aj keby je to 5 krát za mesiac, tak je to jeden celý týždeň v mesiaci kedy PRACUJÚCA babka berie vnúčatá zo škôlky a venuje im celé poobedie. Plus si ich berie raz za mesiac na víkend. To je snáď málo?

Babka pracuje celý rok tak hádam má právo si svojich 14 dní dovolenky užiť tak ako si ju predstavuje ona. Deťom sa venuje keď má čas počas roka (za mňa teda viac ako dostatočne).

Teda ja mám so svojimi rodičmi vzťahy úplne úžasné (lepšie už ani byť nemôžu). Ale teda v živote by som od nich nechcela aby zrušili svoje plány počas leta a strážili mi dieťa (ak by sami od seba nechceli).

sidicek
16. júl 2024

@la_dolce_vita asi jej svokra odmietla skákať okolo zadku

aurora33
16. júl 2024

@11bodka11 pre mňa je neskutočne smutne nechapava žena ako ty. A vieš čo, radšej nech tvoje deti stráži babka lebo také tupelo ako ty vychova len ďalšie tupelá.

la_dolce_vita
16. júl 2024

@sidicek ano, takych je viac, niektore su dokonca take drze, ze maju konicky a frajerov 🙂))

lienka.7
16. júl 2024

@drahomirrra a už tu veselo konspiruju dalej, aj čo sa týka svokry. 🤦‍♀️
Toto budú tie babky "za všetky prachy", normalne je mi už teraz ľúto ich neviest 👎

cookie29
16. júl 2024
la_dolce_vita
16. júl 2024

@lienka.7 takze tebe ako zastankyni fungujucich rodinnych vztahov to pride normalne? Pretoze mne nie... zrazu je v pohode, ze vnucata nepoznaju druhu babicku?

lienka.7
16. júl 2024

@la_dolce_vita a ty vieš, kde je pravda? Prečo to tak je? Nevieš. Ale samozrejme treba tu byt pred ostatnými za chrumkavu, ktorá z vas si vymysli väčšiu debilinu na neschopnu dcéru, vsak?

la_dolce_vita
16. júl 2024

@lienka.7 presne tak, neviem, tak sa pytam, pretoze to tiez o niecom svedci. Slusne sa pytam, na rozdiel od teba a tvojich verbalnych utokov..

ceresnicka_cervena
16. júl 2024

@la_dolce_vita a čo keď druhá babka nemá vôbec záujem? Nemusí to byť chýba nevesty. Neviem ako to je v tomto prípade, nečítala som celú diskusiu

la_dolce_vita
16. júl 2024

@ceresnicka_cervena moze byt, preto sa pytam. Ale vyznelo to, ze kontakt ziadny, ved su rodina. Autorka nam mozno da info.

ivetz
16. júl 2024

@lienka.7 Ty si veľmi...simplexná osoba!