icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

ceresnicka_cervena
16. júl 2024

@11bodka11 áno, ja som v tomto mala obrovské šťastie, aj keď tiež sa cítim zle, že nepracujem. Prednedávnom tu bola diskusia, kde sa zase hádali aké sú matky neschopné lebo nejdú pracovať a nedajú aupairke 6 mesačné dieťa ale poberajú materskú príp rodičák a nedajbože predĺžený rodičák. Človek sa musí zariadiť tak ako mu ide a ako mu situácia dovolí. Ja som určite za pomoc v rodine a neodsudzujem ženy, že sú neschopné lebo nevedia poriešiť celoročné prázdniny. Ale chápem aj babku, ktorá si chce oddýchnuť a ísť na dovolenku namiesto varovania detí, aj napriek tomu, že moja mamka by si nikdy nezvolila dovolenku s kamoškami, ale to je ona, inej banke stačí vidieť deti na fotke a cíti sa ako najlepšia babka, iná vyzdvihuje deti zo školy, z družiny, to je tiež obrovská pomoc, aj keď stráži len možno 1h. Každý má inú mieru ochoty, každý očakáva iné. Moja kamoška má toľkej pomoci od svokry a o trochu menej od svojej mamy a nadáva ako jej mama malo pomáha, pritom jej mama pomáha viac než moja mamka mne. Ja som šťastná za pomoc, beriem to ako máme super, krásne vzťahy a ona nadáva na svoje vzťahy lebo chce viac a jej mama má svoje záľuby, pritom 5 dní v týždni jej vyzdvihuje dieťa a dovezie až domov

11bodka11
16. júl 2024

@zafir01 a keby sa tym netom nebodaj nieco stalo? Pojdes do basy.

drahomirrra
16. júl 2024

Nemáš za čo, autorka. To mani pedi ani nebolo priamo na teba, skôr na vašu celú generáciu. Proste ty si možno výnimka, ale tvoje rovssníčky veľmi rady využívali starých rodičov a ich skoré dôchodky, ako aj moja svokra, čo má 58r. A keď majú ochutnať vlastnú medicínu, tak nie, už je iný život, už zrazu je unavená. Ja som unavená z toho, ako stále počúvam, ako je ktosi unavený. A furt len unavený.
Uži si leto po svojom, dcére to normálne vysvetli, myslím si, že slušná komunikácia vždy vie zvíťaziť. Rovnako jej vysvetli, že podľa tvojho názoru pomáhaš až-až.

lilinka76
16. júl 2024

@autor Máš môj veľký obdiv, si rozumná žena👍. Svoje deti si už vychovala, teraz prišiel čas, aby si si užívala. Vôbec nemaj výčitky, že Ťa tu označujú za "babku roka", bola si vdova a zvládla si to. Vnúčatám sa venuješ, neodstrihla si ich. Prajem Ti pevné zdravie, aj nervy pri konfrontáciách s nemožnou dcérou 😄, uži si leto s priateľom a známymi len tak, ako Ty sama chceš.
Ja mám dvojčatá, dnes už 16 ročných chlapcov a už teraz vedia, akú pomoc v ich budúcich rodinách som ochotná im poskytnúť. Určite nie 24 hodín denne, 365 dní v roku.
A smutné je to, že mám mnoho kolegýň v Tvojom veku, ktoré vlastné dcéry a nevesty využívajú rovnako, ako tá Tvoja Teba.

zafir01
16. júl 2024

@11bodka11 môj najstarší syn je zodpovedný . A stredný syn ide so školy , bude chodiť autobusom mimo obec .
Sú to výnimočné situácie ,ktoré si vyžadovali výnimočné riešenie .
Spomeniem posledný ,kedy si ročný rozťal pod okom líce na bicykli . Urazovka v meste a to 20 minút z domu .
Svokor ako vždy ,nedvíhal mobil. Muž v zahraničí . Krv tiekla , syn plakal. Videla to aj 2 ročná ,plakala tiež .
Teda najstaršieho som nechala s najmladším ,a poraneneho stredného som vzala autom na urazovku .
Čo som mala robiť ?
Alebo čo som mala robiť ,keď som mala kontrakcie , dve deti doma ? Alebo keď som dostala žlčníkové zachvat ?
Je to smutné ,ale sú rodiny ...a rodiny .

zuzulkika
16. júl 2024

No ja Vám poviem...ja by som Vás hneď brala za matku, babku,kamaratku...vidieť,že máte mladého ducha..mam o 20 menej ,ale zmyslanim sa mi veľmi pacite😀...už som písala niekde hore vyssie😀,že si užite do volenku plnými duskami a ja verím,že to aj tak bude🫡💪✌️

kacena2022
16. júl 2024

@11bodka11 Keď ináč sa nedá,nie každej postráži babka vnúčatá.A chodíme spolu ako rodina cez víkendy na výlety po okolí.Aj poobede po práci sme spolu s deťmi a ideme von na zmrzlinu,do lesa,na prechádzky.
K tej škôlke moje deti chodili/chodia do škôlky aj cez jesenné a jarné prázdniny,lebo nemáme toľko dovoleniek aby sme ich mohli dovoliť nechať doma.

klariska1
16. júl 2024

Autorka, veľmi múdro napísané, úplne s tebou súhlasím. Želám ti pekné leto!

ceresnicka_cervena
16. júl 2024

@autorka klobúk dole pred takou babkou a dcéra by si mala uvedomiť čo má. Moja mamka nepomáha ani z polovice čo vy, možno ani štvrť z toho a pritom žijem v tom, že si veľmi pomáhame a som vďačná za to, že ju mám a pomáham aj ja najviac ako viem.
S vašou dcérou to je tak, keď má veľa tak chce ešte viac. Ja mám také tri sesternice (sú sestry) každá bohatého manžela, 3-4 dovolenky ročne a babka sa stará o deti, vyberá všetkým trom dcéram deti zo školy, to je 6 detí a keď idú na dovolenky, tak babka sa stará o všetko zverstvo čo majú, od psov, mačky, škrečkov tak ešte aj kozičky chodí dojiť 🙈🙈🙈 a babka pri mori nikdy nebola, vdova a celý život sa sama starala a namiesto toho aby ju brali do sebou na dovolenky tak ona chúďa sa stará ešte o zvieratká doma

zazka666
16. júl 2024

@11bodka11 ako chápem prečo si to napísala. Ale robit zdravotnú sestru, tiež nieje oddychovka a keď nemá veľkú možnosť na dovolenku, len dva týždne tak asi na o čom rozmýšľať. Načerpať energiu niekedy musí. Vnúčatá sú už len pre radosť, starosť musia mať rodičia. Ona sa už o svoje deti postarala.

zzuunnaa
16. júl 2024

@autorka - v prvom rade takto rozpísané, je to iné, lebo staráte sa asi o tie deti dosť. Len ja nie úplne rozumiem, prečo si ľudia zakladajú diskusiu a potom sa rozčuľujú keď im ľudia radia iné ako oni sami chcú počuť. Áno, niektoré komenty bývajú cez čiaru, ale nik nepozna na 100% vašu situáciu a mnoho žien / babiek by tu dovolenku pre vnuka obetovali a mnoho zase nie. Ale hnevať sa na tie, čo Vám nápisu, že by ostali s deťmi a označovať ich za drzé a neviem čo.. tak si nezakladam diskusiu keď nechcem počuť názory iných 🤷🏽‍♀️

lilinka76
16. júl 2024

@drahomirrra Autorka sa nemá za čo hanbiť, jej dcéra by sa mala hanbiť.

11bodka11
16. júl 2024

@zazka666 2 tyzdne je malo dovolenky? Mne keby v byvalej praci dali cez leto 2t dovolenky tak skacem od radosti. Moj muz ma tuez len 2 tyzdne a ani si nemoze vybrat kedy. Rodicia to iste, 2t celozavodnej ked nariadi zamestnavatel.

rebeka25
16. júl 2024

Moja mama je pracujuca babka, ked boli deti malé, ona mala ledva 50 rokov. Veľa cestovala ale vedela si kazdy rok aspon tyzden vyčleniť na vnukov a isla s nimi niekam. Je to o vlastnom nastavení. Na mieste tvojej dcéry by som sa s tebou o tom nehadala, zariadila by som sa ale istr by ma to mrzelo a pamätala by som si to...

11bodka11
16. júl 2024

@kacena2022 u nas nikdy nie je cez jarne a jesenne prazdniny skolka. Nikdy nie je tolko deti prihlasenych. Max 5-6 a to starosta neotvori.

malasandrika
16. júl 2024

Niektoré komentujúce, že Vám zo seba nie je zle. Tak naše matky sú ešte pracujúce ženy, my sme mali možnosť byť doma s deťmi 3 roky, príp. do 6 rokov a Vás hanba nefackuje, že ich ešte idete zdierať so starostlivosťou o deti? Sa niektoré už zobudte zo sna a dospejte.

11bodka11
16. júl 2024

@malasandrika niektore babky to robia dobrovolne a vnucata si pytaju. Neuveritelne, vsak?

malasandrika
16. júl 2024

@11bodka11 Ty už prestaň fňukať
Moja svokra aj rodičia so strážením problém nemajú, ale JA som si život zariadila tak, že nepotrebujem zástup okolo seba a zvládam všetko sama, neuveriteľné však?

11bodka11
16. júl 2024

@malasandrika tak viem, pre niektore z vas je nepochopitelne ze existuju aj pracujuce babky ktore si pytaju vnucata. Predstav si ze aj ja som sa zariadila tak aby som cez leto nemusela deti nikomu davat. Dala som vypoved a som doma. A taaak mi tu uz zato nalozili ze som leniva. Cize ked dam deti babke som leniva a ked s nimi zostanem doma tiez som leniva.

mclissa
16. júl 2024

@11bodka11 ale, ved je uplne v poriadku ked to robia dobrovolne a chcu sa venovat vnucatam stale, ked nemaju nic ine na robote.
Potom su tu babky, dedkovia kt. zivot v dochodku neskoncil a uzivaju si cas po svojom. Maju svoje zaujmy, hobby a konecne cas a ak Boh da aj energiu, si robit po svojom. Konecne mozu dat na prve miesto seba a nie pracu, a deti, ktore su uz odrastene,

bullinka
16. júl 2024

Nie, nieje to tvoja povinnosť. Nepochybujem,keby si nepracovala, že jej pomôžeš. Ale sama kalkulujes ako vieš. Je kopec matiek, rodičov, ktori si to s deťmi vedia zariadiť. Určite oceníme, keď starí rodičia môžu postrážiť deti. Ale keď to nejde, tak to nejde. Nájdeme inú cestu. Dcera by tiež mala pochopiť teba, nielen ty ju.

zazka666
16. júl 2024

@11bodka11 No ja mám 5 týždne dovolenky plus si možem voľne vybrať 14 dní ošetrovného, kedy sa mi to hodí. Tak sa mi to zdá málo. 2 týždne na oddych je ltt. Aj tak si myslím, že má právo si ich užiť po svojom. Opakujem, už je len babka. Už má len právo byť s vnukmi, nie povinnosť.

11bodka11
16. júl 2024

@zazka666 5 tyzdnov dovolenky? Wau. Ved to ma clovek na cely rok. Tak ano tebe sa hovori... Mat 5 tyzdnov dovolenky v lete tak nepotrebujem babky ani na den. Bezny clovek ma cez leto 2 t dovolenky. Ja som aj preto dala vypoved ze som mala len tyzden dovolenky cez leto. A nadcasy do 18 cele leto. Syna som si nevidela cele prazdniny poriadne.

som_realistka
16. júl 2024

Ešte Vám sprostredkujeme pohľad z úplne iného sveta, mužského. Mame kolegu, vratnika, je dôchodca ale pracuje na pol úväzku, tak ten sa tak pri kávičke posťažoval, že si myslel, že keď sa dcéry vydali a odsťahovali, že konečne budú mať čas sami na seba, a budú chodiť sem tam do kúpeľov, alebo k moru. miesto toho žena lieta okolo vnukov. Ju to síce napĺňa, ale on sa cíti že je navyše. Ma ich rád, ale chce už aj trochu kľudu od malých detí. Tak si radšej našiel prácu, aj keď to nepotrebuje.

lilinka76
16. júl 2024

@11bodka11 To čo je za výrok "bežný človek má na leto 2 týždne dovolenky"? Ja si môžem v lete zobrať dovolenky, koľko chcem. A som bežný clovek. Ale nepracujem vo firme, ktorá má celozávodnú dovolenku...
Zo zákonníka práce mám nárok na 25 dní a aj keď ňou môže " hospodáriť zamestnávateľ", mám šťastie, že do toho nám nekecá...

lujza123
16. júl 2024

Zas téma plná empatie, komentáre niektorých známych hviezd nesklamali

Autorka, ja ta úplne chapem a spravila by som to iste. Maximálne dcére pomohla tak 2-3 dni lebo by mi jej bolo luto.
Ona to ma doma nonstop tak to tak neberie, ale dve škôlkarské tornada vycucaju energiu z človeka behom pol hodiny.
Nehovorím keby mas strážiť školákov tak pohoda lahoda vypustíš na dvor a zavolas na obed, ale nie takýchto drobcov.
Ako co ty si nejaký terminátor ze namiesto oddychu a dovolenky mas teraz dva týždne robit ešte ťažšiu pracu ?

tiezjedna
16. júl 2024

@autorka krásnu dovolenku prajem a nemaj najmenšie výčitky👍 Tvoja dcéra je v tomto smere sebecká a sebestredná koza. Viac k tomu nemám čo

sidicek
16. júl 2024

Ja len dodám, že niekde si tou svojou obetavostou a schopnosťou všetko zvládnuť urobila chybu ,keď si vychovala takú sebecku a lenivu dcéru, ja sa po prečítaní tvojho posledného príspevku, za ňu normálne hanbím.

kacena2022
16. júl 2024

@11bodka11 To chápem ak pre malý počet detí si neotvoria škôlku.My máme u nás 7 tried keď je plný počet a teraz cez leto sú síce pomiešane deti ale fungujú 3 triedy po 20 deti.

11bodka11
16. júl 2024

@kacena2022 u nas su 2 triedy. 27 deti od septembra dokopy. V lete sa prvy tyzden nazbiera okolo 10. Potom uz nie.