Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
@drahomirrra nie nemá ako nemá ani rodič povinnosť voči svojmu dospelému dieťaťu sa akokoľvek prispôsobovať v trávení svojho voľného času. Mňa by ani len vo sne nenapadlo zduvať sa na rodičov alebo im niečo vykrikovať ak chceli svoju dovolenku tráviť po svojom. Deťom sa venovali keď sa im dalo, a rovnako som chápala, že aj oni sú unavení a potrebujú nabrať sil. Len to tu niektoré nechápu
@drahomirrra ja som celé leto bola buď v tábore alebo u babky a to bola zlatá žena. Vždy pomohla a to mala na starosť hospodárstvo. Vstavala o 5 ráno a pracovala. Nikdy nepovedala nedá sa. Dožila sa v šťastí uctihodneho veku.
Pre ňu boli deti požehnaním a zmyslom života.
Dnes mám pocit že rodič je vždy ten zlý. Vždy ta všetko môže.
Zeny ktore utocite na autorku, uvedomte si, ze ona nie je na dochodku, je stale pracujuca zena a pokial ma v lete iba 12 dni dovolenky, nehnevajte sa ale ozaj ju nemusi minut na opatrovanie vnuceniec, aj ona si zasluzi raz do roka ist niekam vypnut. Verim tomu, ze keby je autorka uz na dochodku tak dcere velmi rada pomoze vykryt prazdniny, kedze ako dochodkyna doma si moze uzit aj dovolenku bez vnucat aj s vnucatami. Tak nebudte k autorke krute, ano pomahat by sa malo ale iba do tej miery aby boli vsetky strany spokojne. To ako dcere pomaha pocas celeho roka je obdivuhodne, vela mamiciek to totizto nepozna, ani ja sama nepoznam takuto pomoc ale nikdy by mi nenapadlo to niekomu vycitat. Dieta som chcela ja s muzom a tak sa o neho aj starame a necakame ziadnu pomoc, spoliehame sa sami na seba. Ak pomoc pride, radi ju prijmeme ale neberieme to ako samozrejmost.
@drahomirrra to si dobre napísala,takže logicky z toho vyplýva,že je psia povinnosť autorkinej dcéry starať sa o svoje deti,nie ich stále hazdat na krk autorke👍😂
@rorino Ale samozrejme, že je psia povinnosť autorkinej dcéry starať sa o svoje deti, vari to niekde rozporujem? To len vy ste tu urobili kovbojku z jedného týždňa stráženia v lete a pomaly to prezentujete, ako autorka má div nie vnúčatá vychovávať a adoptovať si ich.
Pomoc je vec jedna, psia povinnosť rodičov starať sa o deti druhá.
@bosorkabb Ja som celé letá trávila u babky. Naši ma tam práskli 30.6 a doslova odtiaľ vybrali 1.9. Doslova. My sme babku milovali, a aj ako dospelé, nikdy neodmietli, keď potrebovala voziť k lekárovi, na nákup, čokoľvek. Upratali, navarili, pomohli jej so všetkým. Bola náš anjel a v dospelosti sme jej to so sestrou oplatili najlepšie, ako sme vedeli.
@drahomirrra neprekrutila som, to som sa tu docitala 🙂... ja som mala mamku 300 km daleko a pracovala tiez ako zdravotna sestra na zmeny, svokra mala ine starosti. Takze sami sme to zvladli.. to je ale jedno. Narazam na to, ze my chceme este aktivne zit a mame na to pravo. Pomoc je dobra vola, nie povinnost.
@drahomirrra tak čítaj s porozumením,čo píše autorka.Kedy podľa teba má oddychovať ona?
@la_dolce_vita a presne o to ide. Samozrejme ze to nie je babkina povinnost. Skor je smutne ze nechce. Mne svokra deti nepostrazi a je mi to luto. Ale nie zato ze bez nej nevykryjeme prazdniny. Ale kvoli detom. Trapi ma ten nezaujem. Ona sa opyta ze ako syn v skole a ked zacnem rozpravat tak po prvej vete uz nepocuva a melie si svoje. O to ide, ze je smutne ze tie babky nechcu...
@11bodka11 a ktorý týždeň má podľa teba obetovať? Keď sa stará o chorú mamu alebo keď si chce ísť reálne oddýchnuť? Mimo toho už tieto prázdniny mala deti aj poobede aj na víkend a ešte mať bude
Nie, nie si povinna strážiť svoje vlastné vnúčatá. Mne ani jedna babka deti počas leta/roka nestráži(takže som bola nútená dať výpoveď z veľmi lukratívneho miesta). Navrhni toto dcére, nebude musieť riešiť kam dať deti a všetko bude stíhať.
Sama viem že opatrovateľky/susedky , denný tábor nie sú vo všetkých mestách/dedinách, takže nie len leto, ale celý rok je " masaker" pre rodinu s detmi v dnešnej dobe.
@matullienka ako vies ze sa stara o choru mamu a kolko uz strazila vnucata? Ved chce ist s kamaratkami a frajerom niekam.
@11bodka11 tak sa tym netrap, mas pomahajucich rodicov. Tiez som mala zvlastnu svokru, hoci bola to dobra zena, ale nie velmi matersky typ. Neriesila som to, pretoze niektore veci nezmenim..
@11bodka11 kriste veď čítaj čo píše autorka nie len to čo si ty domysliš
@11bodka11 nemoze ist s kamoskami a partnerom?! A preco by nemohla...? Lebo ty to povazujes za nespravne a tvoja mamka je ina?!
@rorino Veď autorka má k dispo 25 dní dovolenky. Netuším, prečo tu točí len o 12 a tvári sa, že okrem leta nemá nárok na ani deň voľna. No doslova zúbožená chudera.
Robí v ambulancii, čiže neslúži v nemocke 12tky a nočné, má voľné víkendy. Tá dcéra chce podľa všetkého týždeň. To som len ja nejaká trúba, alebo čo? Veď kde chodím k lekárom ambulantným, všade majú o 13-14 padla. Ušné, očné, všeobecný, gastro, kožné. Tak potom kde jej stále chýba oddych? Furt len oddych a oddych. NO nie, nie je povinná nič. Je to jej vec. Ale nech sa netvári ako najväčšia chudera, keby slúžila v nemocke, nepoviem pol slova.
Ako mozete krista napisat na zenu ktora jej detiska pocas skolskeho roka vyzdvihuje xy dni DO TYZDNA, teda SKORO STALE ( ako ich vlastne mamka!) , ze JE SMUTNE ze nechce deti strazit cez dovolenku lebo si chce oddychnut a inokedy moznost nema.
Vsak uz sa spamätajte
Neviem kolko koliecok v hlave by mi muselo chybat aby som po 22stranach stale necitala a nechapala VSETKY okolnosti
Vy to jednoducho chapat nechcete lebo mate svoj nemenny nazor. To je cele
@drahomirrra lebo sa cez týždeň stará o vnúčatá a supluje lenivu dcéru, preto jej chýba oddych ste. 17 nech sa páči čítať hádam vieš
@la_dolce_vita ja uz tiez svokru neriesim. Vcera sme s muzom tak ratali ako o rok vykryjeme prazdniny. Ako ratame tak ratame tak stale 2 tyzdne nam zostavaju. A to uz som ratala ze syn bude 2 tyzdne sam doma. Stacilo by trochu svokrinej ochoty a mali by sme po probleme. Je na dochodku a vitalna. Ked nepojdem pracovat zas budem leniva, ze sedim na zadku.
@drahomirrra tiež sme babku milovali. Úžasná to osôbka bola. A geniálne varila, vedela sa vždy usmievať. Tiež na to veľmi radi spomíname.
@drahomirrra presne. Strasne ju musi vycerpat praca v ambulancii.. Moja mamina robi vo fabrike kde maju aktualne 31 stupnov. To neviem co by robila.
@11bodka11 praveze stale riesis svokru.. a vycitas jej, ze zije ako chce ona sama. Nemas na to pravo.
@matullienka A ty si mimo, alebo nechápeš, že toto je jednostranný názor? Že keby sem písala dcéra, mala by si reálny základ? A že vyzdvihovanie 97x môže byť nakoniec raz do týždňa? A že systém, deti sa okúpu u babky, najedia a zať po ne príde môže byť nakoniec tiež max raz do týždňa, čo teda fakt nie je dráma??? To autorke veríte všetko, hej?

@drahomirrra to máš teda šťastie. Ja som pracovala v banke a bolo to hrozné. V rannej smene som robila normálne, ale na poobednú som chodila už od rána, aby som všetko stihla. A v lete som si mohla vziať iba týždeň dovolenky. Potom sa aspoň tá letná dovolenka zmenila, mohli sme si brať dva týždne