icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

natalka13
17. júl 2024

@llaurita ja tvrdim ze je zla babka?
Keby kolegyna nedostala v praci dovolenku co by urobila? No nemala by vnucika, bola by v praci. Celkovo v lete prednostne dovcu dostanu matky s malymi detmi nie babky bez deti.
Autorka cez rok vodi deti na kruzky aj zo skolky bere aj na zmrzlinu.
Moja kolegyna s muzom maju 25dni dovolenky, 5 lyzovacka, 5 spolocna dovolenka, 5 s vnucatami, 5 on s chlapmi na jachte, ona s babami cestuje, on 5 dni povinne cez vianoce, ona este chodi k mame do ciech nato minie cca 3 dni do roka.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
natalka13
17. júl 2024

@drahomirrra uz si si precitala ako travi autorka cas s vnucatami pocas roka? Ci nadalej pojdes svoje?😁

matullienka
17. júl 2024

@natalka13 na čo by to čítala, keď je zrejme rovnaká ako dcéra autorky. Keď tak čítam túto diskusiu tak veľkému počtu žien nejde čítanie s porozumením. Potom sa nečudujme, že o ich deti sa musia starať starý rodičia

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
rorino
17. júl 2024

@matullienka ja mám s nej pocit,že ona je tá nepodarené dcéra,preto je taká nepríjemná,aj keď píše,že ona to má inak zariadené ako autorka pise

drahomirrra
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
17. júl 2024

@andreadca moja mama išla do predčasného dôchodku v 54 prakticky preto, aby sa mohla starať o vnúčatá. A vďaka za to, lebo by sme boli aj my (nielen brat) v prdeli🙏 Ale my žijeme v inom čase, svete, podmienkach. Tak to proste je.

llaurita
17. júl 2024

@natalka13 akoze neviem, my sme v uzsom kolektive 2 matky s detmi, ja mam mensie deti, a jedna kolegynka je pred dochodkom. Ona normalne cerpa dovolenku v lete aj 2 tyzdne, cize ziadne take ze by sme si prednostne cerpali dovolenku my s detmi alebo ze by som sa tvarila, ze ja mam najmensie deti, tak potrebujem byt prednostne doma ja. Normalne sa prestriedame a naplanujeme dopredu. Ja som davala len konkretne priklady kolegyn/kolegov, co maju vnucata, ze si bezne cerpaju dovolenku aj kvoli vnucatam. Lebo tu padla otazka, ci si pracujuce stare mamy beru dovolenku kvoli vnucatam a ja teda, ze ano, vidim, ze u nas v praci to takto funguje.

lorraine90
17. júl 2024

Škoda že autorka nenapisala viac aké sú tie deti.
Nás babka rada strážila so sestrou ale tak čo, my sme sedeli a kreslili si, na dvore sa hrali v bazeniku s 10cm vodou aj 2 hodiny, v zahradke si hrabali, potom sme obed chystali spolu, do kostola išli popripade telwnovelu pozerali na prazdninach. Ona nas aj 2-3 týzdne rada strážila, ale je to asi iné keď má autorka 2 chlapcov. Okolo mňa čo majú všetci také kombo (2x chlapec - a teda je ich dosť tých rodín) tak to je na guľku do hlavy len po návšteve 😀 to sa len sácajú, kopať si chcu loptu, behaju, trieskaju, pri každej návsteve niečo rozbijú, vrieskajú ako besní. Oni nikdy nekráčajú vždy utekajú 😀 a vrchol je bývaly kolega, tak jeho si aj riadne do k**otov nadávajú a pľujú na zem, zjedia špak zo zeme napr. a tak 🤣

matullienka
17. júl 2024

@lorraine90 prečítaj si na str. 17

11bodka11
17. júl 2024

@tiezjedna u mojej mamimy v robote tiez vela kolegyn islo do predcasneho kvoli vnucatam

jarmilaj
17. júl 2024

Autorke prajem krásnu dovolenku pri mori, menej starostí s vnúčatami počas roka a aby skutočne pracovala iba do 13-14:00. Myslím, že by bolo lepšie, keby diskusiu ani nečítala, lebo bude na dcéru a jej generáciu podráždená ešte viac. Lúčim sa, milé dámy, a všetkým prajem dobrú noc. Babky, držme sa 😉

aurora33
18. júl 2024

@11bodka11 a čo majú s touto témou kolegyne tvojej mamy? Za to že ty si neschopná sa starat o svoje deti a potrebuješ pomoc z každej strany to neznamená že každá matka je taká neschopná ako ty.

oktobermimi
18. júl 2024

Autorka, ako matka 3r dvojiciek a "starsieho" 4r surodenca, ti poviem CHOD UZI SI DOVOLENKU! Mne od narodenia dcery, nikto nikdy nikde deti nezobral,nepostrazil,nevaroval...proste ziadne to "klasicke" babkovske bezne ocakavane chovanie, nikto mi nepomaha v domacnosti, "nevenci"deti...nevidim na to dovod, su to moje deti a teda, mojho muza cize nase. Z oboch stran si rodicia odchovali svoje a nemyslim si ze, je vhodne ich zatazovat vychovou dalsej generacie.

mk1111111111
18. júl 2024

Pockajte vsetky, ked budete babkami vy, cely den v robote a potom dalsia sichta, lebo mladi su unaveni, to si predsa babky nemozu dovolit, byt unavene. Co bolo kedysi, uz nie je dnes, ked babka po 50-tke bola doma a nemala co robit, lebo vtedy sa nikam necestovalo, nebolo do coho "pichnut", mohla tak akurat nozkami od nudy hompalat.. Nevydierajte, ze ked bude potrebovat ona, sa nepostarate, lebo, ona sa uz postarala kedysi o vas a vy sa teraz starajte o deti, aby sa mal kto o vas. Autorka pise, ze pomaha v priebehu roka, tak aspon dovolenku si snad moze uzit, ako chce, bez toho, ze jej to je vytknute. Treba mat tolko deti, o kolko ste schopni postarat sa, ak by babka nebola, lebo aj to sa moze stat.

11bodka11
18. júl 2024

@aurora33 moji rodicia maju moje deti radi a sami mi pisu kde sme ked par dni neprideme. Nikoho nemusim prosikat. Ale ok urazaj aj nadalej.

aurora33
18. júl 2024

@11bodka11 akoze tým chceš povedať, že starí rodičia, ktorí sa nestarajú svoje vnucata nemajú radi? To je choré zmyslanie.

11bodka11
18. júl 2024

@aurora33 keby ich mali radi asi by s nimi chceli travit cas. Ja travim cas s ludmi ktorych mam rada. A tych co nemusim sa snazim vyhybat.

lienka.7
18. júl 2024

@11bodka11
@aurora33 dámy, myslím, že u vás to uz zachádza trosku do osobnej roviny....

Rory, kto chce, nech pomáhala, kto chce nech nepomaha...
To však v konečnom dôsledku neznamená, že Bodka musí byť neschopná matka, co sa nevie postarat o vlastne deti a potrebuje regiment sluhov... ma iba to šťastie, že ma rodinu, ktorá sa zaujíma a chce pomoct. To je všetko.

aurora33
18. júl 2024

@lienka.7 ale rovnako to ani neznamená že starí rodičia nemaju právo užiť si svoje voľno akú chcú oni.

lienka.7
18. júl 2024

@aurora33 vy si ale idete každá svoje 😇
Ale áno, v tomto mas pravdu.

aurora33
18. júl 2024

@lienka.7 ano máš pravdu už sme sa obe zacyklili a každá si ide dookola to svoje 😀

luccija
18. júl 2024

To je maximálna drzosť napísať, že veď robí sestričku a o 14-15 je doma a čo?Tiež vstáva o 06, aby bola v práci za deň vybavila xy pacientov, tiež môže byť unavená, tiež môže mať záhradu, koníčky, kamarátky, tiež potrebuje navariť, upratat....alebo len tak sedieť na riti.Pomaha viac než dosť a, keď čítam čo píše jej dcere bude všetko malo požadovacná rozmaznana, ktorá si spravila dve deti po sebe a je to nad jej sily.Ma jediné šťastie, že jej muž dobre zarobí a môže si platiť opatrovateľku.Utiekla do práce,lebo ju to nebavilo a ostatok hodila na krk mame a ešte psychicky vydiera
Pomaha viac ako ktorákoľvek babka v mojom okolí.Mne sa zdá, že su tie ženy čoraz prepistanejsie asi starnem, lebo už si to začínam všímať.Mame robotické vysávače, donášky jedla, x spotrebičov, home office, opatrovateľky na každom rohu stačí otvoriť web a vybrať si a stále sú všetci unavení a nestíhajú hlavne, že pol dňa sedí na instagrame a pozerá ako správne ulozit prádlo v šuflíku podla Kondo či dobre si namaľovať obocie.Samozivitelky či ženy čo majú mužov v zahraničí stíhajú niekde bude chyba pre každého má deň 24 hodín.Prazdniny bol vždy problém čo potom ti, čo nemajú už žiadnych starých rodičov?
Už na jar si bookuju letné tábory, žiaľ kto nemá starých rodičov musí platiť.Vzdy je niečo za niečo.
Ja som v lete menej robila, aby som mohla byť s ňou doma a zase v ostatných mesiacoch pridala.Kazdy nemá takú možnosť chápem...tiež som pracovala na dobrom mieste a kvôli dieťaťu odišla z práce a musela hľadať iný spôsob, ktorý nám bude vyhovovať.To je život s dieťaťom stále robiť kompromisy, kalkulovať...
Autorka robí viac než dosť pre vnúčatá.Ak by náhodou zostala rozvedená to by sa zrútila.Najupistanejsie sú tie, čo si to môžu dovoliť.
35 r ma právo povedať, že je unavená 60 r nie.A to koľko ľudí v 60 má na krku už svojich starnúcich rodičov lekárov, pomoc v ich domacnosti, svoju domácnosť, vnúčatá a plniť rozmary deti.
Začínam ísť do veku mám 47 r kedy vidím, že ešte nemám samostatne dieťa 17 r a už chodím po lekároch s otcom 70 r, a milión iných veci.A to mama je zdravá a čiperna.Prave včera sme s mužom hovorili, že máme 4 starých rodičov chvála Bohu za nich, ale my fakt vychováme dieťa a začneme behať okolo nich.A potom asi okolo vnúčat, takže si treba šetriť energiu😉

vlada41
18. júl 2024

Stale sa tu riesi, ci babky mozu byt unavene, ked v minulosti neboli, ci praca zdravotnej sestry je dostatocne narocna, aby si autorka zasluzila dovolenku (a co ked koncia uz o 14tej?), ci sa venuje cez rok dostatocne (je 3x za tyzden malo alebo vela?). JE TO UPLNE JEDNO. autorka ma pravo stravit svoj volny cas podla seba! Vnutorne nastavenie, ze starostlivost o vnucata je pravo, nie povinnosti, je velmi oslobodzujuce. Sama som si tym presla, ked som niekedy mala pocit, ze by mi babky mohli trochu viac pomoct. Odkedy som to vypustila, mam paradoxne ovela lahsi zivot. Sice drahsi, lebo cast prazdnin som vykryvala sukromnou skolkou a teraz uz dennymi tabormi. Napriek tomu ma mama aj svokra s vnucatami velmi dobry vztah, aj ked netravia u nich v lete prazdniny a ja nemam problem pomoct mame ani svokre, ked nieco potrebuju. Autorka, verim, ze ste to s dcerou urovnali, doslo k (aspon ciastocnemu) vzajomnemu pochopeniu a mozno nastaveniu pevnejsich hranic a ocakavani do buducnosti, Aj toto podla mna patri k tomu, co buduje respektujuce a dobre rodinne vztahy. A hlavne, UZI SI TU DOVOLENKU!

tiezjedna
18. júl 2024

@11bodka11 u mojej maminy nikto. Len ona. Myslím si, že dnešné pracujúce babičky si to ani nemôžu dovoliť.

luccija
18. júl 2024

A nezabúdajme na to, že jednoducho, keď ženy prejdú menopauzou sú viac unavené jednoducho aj tá 60 r zena by mala mať kľudne svedomie, keď povie, že chcem si cez dovolenku oddýchnuť.kedy vlastne majú nárok si ženy oddýchnuť v akom veku?

katymt
18. júl 2024

Mne je z tejto temy smutno. Ja som stravila cele prazdniny vzdy u mojej starkej. Bol to krasny cas a myslim,ze z velkej casti som mala vdaka starkym pekne detstvo.
Moji rodicia su sice na dochodku,ale pomoc skoro ziadna. Vraj nevladzu, maju svoje zaujmy,idu do kupel...Maju len 2 vnucky od mna a aj tak ziadna snaha...ci som chora alebo su prazdniny,nikdy mi nepomozu...a to mojej mamy mama sla po nas,svoje vnucence autobusom cez viac okresov,aby nas vzala k sebe...muz uz rodicov nema,takze mi je aj luto,ze moje deti nemaju takych starkych ako ja...
Rodicom nic nevycitam,som z nich smutna,ale ked nechcu,co uz...
V kazdom pripade ja kym budem vladat,tak sa posnazim dceram s detmi pomoct❤️

sidicek
18. júl 2024

@katymt tvoji rodicia sú ako autorkyna dcéra, hodili vás na krk starým rodičom ,tak ako sa nepretrhli v období vášho detstva tak sa nestarajú ani keď sú sami starými rodičmi.