icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

rorino
15. júl 2024

Tak toto nech si prečítajú všetky,čo ťa tituluju za matku roka.

miskatomy
15. júl 2024

Ja na tom nevidím absolútne nič zlé ak chcete čas aj pre seba...pár dni sa dá vykryť určite. Teraz iba napíšem ako sme to mali my .....sme 3 sestry a mamina si voľno plánovala tak ako sme potrebovali ...sestre pracoval muž mimo a ja som bola sama s dieťaťom...pomáhali sme si ako sa dalo so sestrami aj keď bolo treba. Ale vedela som ze mamina potrebuje aj svoj čas a ten sme jej dopriali aj keď to nevydržala a radsej bola s vnúčatami 😁

eliska13
15. júl 2024

@11bodka11 už pochop, že nie každu ženu napĺňa byt babkou.Tak ako nie každá žena je dobrá mama.Su babky, ktoré chcú ísť do kúpeľov, na turistiku, cestovať, alebo len tak nerobiť nič a hrabkat sa v záhrade.Toboz nie pri dvoch tak malých deťoch s mini vekovym rozdielom.
Situáciu ohľadne prázdnin mali mať dávno vydiskutovanu.Tvoju mamu to baví aj moju mamu, ale sú ženy, ktoré nie nechcú mať doma vnúčatá, rozmýšľať čo uvariť každému podľa chuti, aký spraviť program je babka a babka každá má svoje podmienky na stráženie, životný štýl.Preco mám pchať deti k babke, keď viem, že 2x týždenne chodí na jogu, príde z práce je unavená, nevarí stravuje sa v práci a na deti nemá nervy len ich okrikuje ako moja svokra, lebo náhodou natrusia.
Autorka deti by som si zobrala na 2,3 dni.Aj tu potrebuješ oddych a svoj cas

lienka.7
15. júl 2024

@dzejny656 presne, uplne si to vystihla! Ide o tie zážitky so starými rodičmi. Ja si dodnes pamätám napr., ako som s takou tou plechovou konvickou chodila dedovi po pivo do krcmy 🙈 celý deň sme boli spolu vonku, na poli. pre mňa ako dieta z mesta to bol na dedine doslova "zazitok". Susedia chovali ovce, kozy, sliepky, zajace.... chodili sme aj tam pozerať, pomáhať (podľa potreby samozrejme, nie zase muklovat), davala som zajacom trávu a pod. výlety po okolí, ako je to teraz "v móde" absolútne neboli potrebné. Na to boli rodicia. Aj vďaka tomu som mala s nimi vynikajúci a lásky plný vzťah. Dokonca keď jedna babka dostala potom Alzheimera, som pomáhala sa o nu nasim starať. Nemusela som samozrejme, ale chcela som. Prečo? Práve kvôli tým spoločným spomienkam, zážitkom... A to je ten rozdiel v prístupe, aký ma autorka ku svojim vnukom.

eliska13
15. júl 2024

@dzejny656 nebola to záťaž pre starých rodičov, lebo si robili svoje a popri tom mali vnúčatá spolu piekli, oberali ovocie dnes sa očakáva detský kútik, zoo, edukačné aktivity cestovanie do tramtarie podávanie bio jedla.Ani sa nečudujem, že starí rodičia nevládzu a nechcú robiť deťom program.Taka babka v paneláku má menej možností ako babka na dedine v dome kde sa dá bazén a na deti dohliada a nemusí ich ťahať každý deň na iný program.

zafir01
15. júl 2024

Baby ,ale autorka píše ,že vnukov si brava jeden víkend v mesiaci , plus aj počas týždňa ich vyberá zo škôlky .
Deti a ona teda vzťah budujú ,a majú . Deti sú 3,5 a 4,5 a sú " živšie " . A že dcéra vlastne potrebuje / pýta pomoc 365 v roku .
To je pre vás malo ? Víkend v mesiaci a poobedia zo škôlky ? Nemám takú pomoc ani z 1% . A ak by som ju aspoň z časti mala , chápala vy som ,že aj pracujúca babka potrebuje čas pre seba a svojho partnera

Mimo toho v 3,5 rokoch som ani ja letá netravila u babky . Bola som tak 5 a vyššie

benit
15. júl 2024

Mne svokrovci s detmi cez prazdniny pomahali, brali na 2 dovolenky. Na sk a k moru, ale boli dichodci a sami chceli. Moji rodicia este pracovali a ti max za cele prazcniny 1 vylet. Nikdy som to neriesila.
Asi je to an o tom, ze pracujuci si chce oddychnut podla seba. A skolka je zavreta mesiac, vzdy byva otvorena mesiac zberna skolka. U nas sa striedaju skolky tak, ze mesiac jedna a dalsi mesiac ina, takze otvorene cele prazdniny. Su aj studentky co si rady privyrobia.
Vnucata nemam, neviem to posudit, ale ako ucitelka budem mat cez prazdniny kopec casu aj na strazenie.

zuzanapjat
15. júl 2024

@lienka.7 ja som ako dieťa trávila celé letné prázdniny u babičky spolu s bratrancami a sesternicami. Lenže celý deň sme sa hrali sami na dvore a okolo domu a jediná starosť našej babky bola natrieť nám chlieb s maslom a položiť pred nás obed. Po dojedení sme umývali a utierali riad. Ako hru sme brali to, že sme jej oberali ríbezle a kŕmili hydinu a zajace. Dnes sa od babičiek očakáva (predovšetkým v meste) aby celé dni robili deťom program, inak ich tie deti zjedia zaživa od nudy. Kúpaliská, kino, výlet, spoločenské hry..... Ja si cením aký program robí mojim synom občas moja pracujúca svokra. Viem koľko to stojí energie a to mám pokojné a slušné deti a nie hyperaktívne ktoré nevedia čo so sebou a nezvláda ich ani vlastná matka.

tamitamitami
15. júl 2024

Si super babka, pomerne malých vnukov si ochotná brať pravidelne na víkend a ešte aj aj mimo toho robiť program 😊.
Nie, nie si povinná im obetovať svojich 14 dní dovolenky ktoré v lete máš. Je to čas pre teba a ak si chceš oddýchnuť máš na to plné právo.

11bodka11
15. júl 2024

@benit vy niektore uz pochopte ze ludia ziju aj na dedinach kde neexistuju zberne skolky. U nas byva skolka otvorena tyzden aj to sa horko tazko nazbieraju deti aby vobec otvorili.

rorino
15. júl 2024

Koľko dovolenky majú dcéra a zať cez prázdniny?

cookie29
15. júl 2024

Uprimne, necitala som vsetko, pretoze sa mi nechce... ale ked citam tieto prispevky, tak obcas rozumiem, preco je tolko diskusii o zlych vztahoch medzi generaciami.

@autorka, rodicom je Tvoja dcera so zatom, oni sa maju postarat. Samozrejme ze pomoc je vzdy fajn, ale nie na ukor seba. To nie je Tvoja povinnost starat sa o vnukov a mam pocit, ze robis co mozes. A mozno dcera vybuchla len preto, ze uz tiez nevladze. Skus ju pochopit, je zrejme vycerpana a unavena a podla toho co pises, od manzela sa asi moc pomoci nedocka. V kazdom pripade by som dovolenku urcite neobetovala na strazenie vnukov, pretoze potom musis rok normalne fungovat...

@kaktusik007 kazde dieta je ine. Mam dve s rozdielom a moje starsie je narocne dieta. Ist s nim niekam je problem od malicka, napriek tomu chodime, ale je to o drzku. Takze nemozes sudit podla seba. Keby situacia bola kriticka, verim, ze by autorka pomohla, ale tu su aj ine moznosti. Ako pises dvaja mladi pracujuci rodicia mozu zabezpecit detom babysitterku, denny tabor a pod...

rk123
15. júl 2024

ja nie som babka, ale mama a teda od mojej mami urcite neocakavam aby si brala moje dieta cez prazdniny, kedze je ona pracujuca.
moja mama svoje deti uz vychovala, kedysi isli ludia do dochodku skor, takze uz nepracovali a s vnucatami pomahali.
a teda, spravila som si dieta vedome, je to MOJE dieta a necakam ziadnu pomoct od nikoho. my s manzelom sme rodicia.
mamina mi vela pomaha/aj svokra, postrazia ked mozu, ale v zivote by mi nenapadlo jej povedat ze vezmi si dovolenku a moje dieta na tyzden 😀

bucko555
15. júl 2024

Nikdy by ma nenapadlo žiadať mamu alebo svokra ktora pracuje aby si brala dovolenku a strážila mi dieťa .

natall113
15. júl 2024

Ja neviem ale podľa mňa není povinnosť babky starať sa o vnúčatá je to skôr bonus.
Komentáre typu babka roka a podobne sú úplne scestné. Babka ma pravo na dovolenku a svoje plány, dcéra si to má zariadiť tak aby mala kde nechať deti. Príde mi mimo osočovvať babku že počas osobného voľna má svoje plány....veď sama autorka píše že berie deti na kúpalisko atď.
Nečítala som to tu všetko ale myslím že dcéra ako matka by sa mala zariadiť inak ak máš svoj program. Veď nerobila si deti snáď s tým že mama sa postará

pbra40
15. júl 2024

Necitala som vsetky komenty, ale vzdy ma zarazia taketo temy, ked sa tu vyskytnu cez prazdniny. Haloooo, ved vsetci vedia, kedy su prazdniny. Ja uz vo februari riesim, kde budu deti (ako funguje skolka, aky tabor kde sa kona). Mam nornalne excel subor, v tom kazde dieta, kde sa aky den nachadza. Sadneme k stolu s muzom a planujeme, kto kedy moze, bude. A ano, su aj tabory pre 4 rocne deti.
Tento rok nam nevyslo pokryt 5 dni (nie za sebou iduce), tak vtedy som poprosila babku, ci vie pokryt. Tak 3 dni si zoberie ona dovolenku, dalsie 2 s nimi bude susedka.
Maju sa starat rodicia. To v prvom rade. Osobne simyslim, zeak by tebe prisla dcera ze potrebuje tieto rozne 3dni pokryt, ju neodmietnes. Ale takyto pristup,ze musis a treba a este sa aj oduje. A riesi to pocas prazdnin, to je fakt nieco.

jullyeverest
15. júl 2024

@som_realistka autorka muža nespomína. Možno má, možno nie. Ale to nič nemení na tom že sú aj deti o ktoré ich otec nejaví záujem. Takže áno, môžu to byť aj dva mesiace. Každopádne mesiac dovolenky vám v robote tiež nikto nedá

fizbo
15. júl 2024

Ja cumim zeny, preco by babka mala byt automaticky povinna sa starat o vnucata?? Ved ona uz jedny deti vychovala. Jasne ze je to velmi prijemny bonus pre rodicov ked si CHCE babka zobrat vnucata na par dni, ale urcite nie ak jej to nevyhovuje. To je jedno ako to mate vy ostatne, kazda babka je predsa ina, jedna by za vnucata dala zivot, druha si chce uzivat svoj zivot kym ako-tak vladze, ako to mozete odsudzovat?

zuzulkika
15. júl 2024

@rozculena asi tak...mne rodicia v ničom tiež nepomáhali ,skôr ja som suplovala ako ich dcéra ich povinnosti aj na úkor svojej rodiny...a dnes? Nikomu nič nevraciam,ak treba vždy pomôžem.. ani by ma nenapadlo takto zmýšľať!S autorkou súhlasím,doprajte si dva týždne na regeneráciu pre seba,ak to tak sama cítite...Peknú dovolenku🙂

palicka
15. júl 2024

Prečítala som si prvú stranu. Som hotová..to fakt takmer všetky očakávate, že žena, ktorá sa narobí počas roka! je vyťažená, upravovaná, ma už svoj vek si zoberie dovolenku, ktorú ma na to, aby sa ako tak dala dokopy, a vydržala ešte do dôchodku, bude z 12 dni strážiť 7 dni deti? Majte rozum! Milé mamičky, deti. Ak bocian nedoniesol. Predpokladám, že ste sa na tom spolupodieľali. Rovnako, že ste pri tom neboli samé. Tak sup sup, starostlivosť delená 2. Nie , Vaše matky ani svokry nemajú povinnosť sa starať o Vás a Vaše deti. Vy nemusíte máte rodinnú dovolenku, ak to nevychádza. Jednoducho sa musíte pri deťom prestriedať. A Vaše deti možno ani netúžia po 4 hviezdičkovom rezorte. Možno len chcú byt s matkou, tatom… a z prázdnin si zapamätajú podstatne viac…

11bodka11
15. júl 2024

@palicka zaujimave ze tie strasne unavene babky vladzu behat kade tade s kamaratkami. Ako moja svokra. Jaj ako ta nevladze. Ale turu v Tatrach zvladne. Aj na pivo behat.

la_dolce_vita
15. júl 2024

@11bodka11 no a co?? Nemoze, pretoze ty si to neprajes?! Alebo sa nevies postarat o vlastne deti? Spamataj sa.. a neries, do coho ta nic. Dufam, ze nebudem mat nevestu vycitajucu mi moje konicky a kamosky..

11bodka11
15. júl 2024

@la_dolce_vita ked si muz vezme dovolenku 2 tyzdne zena dva tyzdne a skolka je tyzden. Tak vies tazko sa vykryje cele leto bez babiek. A co tie deti maju z toho leta ked ani s rodicmi spolu nikam nemozu ist?

katika85
15. júl 2024

mila autorka, moja mama (byvala zdravotna sestra) je uz vyse 10rokov mozno 15 invalidna dochodkyna s takym zlym zdravotnym stavom ze kazdy den dakujem ze je tu medzi nami. Som prestastna ze sa dozila nie jedneho vnucata ale rovno troch. Je sebestacna ale velmi to ma tazke. chodi po lekaroch snad kazdy tyzden. pomaha mi s dcerou ale tak na pol dna - spestrenie monotonnych dni, kde niekedy ani vyjst z domu nemoze (take nieco ako zajst si na kavicku ci s kamoskou na zmrzlinu je obcas nad ludsky vykon) stale sa ponuka ze pomoze s dcerou (ma 9r) dalsie dve vnucata su male a extra zive to by nezvladla. ale viem ze v sdrci to tak citi ze chce pomoct ale nedovolim to proste, vzdy s muzom robime tak! aby sme sa my dvaja zariadili s prazdninami a chorobami pripadne kruzkami. mam slabo platenu pracu ale! extra vyhody a len kvoli nim som v tejto praci a to je hocikedy mozem cerpat HO a nikto ma nesleduje kedy a zapnem a kedy odpojim (praca musi byt zrobena) nic viac.
s muzom sme prezili ked dcera mala 40tky skoro tyzden a nie necakala som aby nam mama pomohla (v noci som sprchovala merala teplotu budila na lieky a rano vstala zapla pc a robila) ked musis tak musis zatnes sa a makas….
tvoja dcera podla mna spohodlnela. neviem si predstavit aby mama riesila kruzky a pod.
mas pravo na oddych relax a mas pravo sa rozhodnut.
blahozelam ti k pevnemu zdraviu a ze este stale mozes chodit do prace a nemusi dcera s tebou chodi po lekaroch! dala by som vsetko pre to aby moja mama bola schopna chodit do prace s kamoskami na kavu a s priatelmi na dovolenky. a isto by som nechcela aby riesila vnuckine prazdniny. na to su skolky otvorene, su tabory, opatrovanie pripadne ocr a dovolenky. tvoja dcera sa dnes zobudila? leto v plnom prude a ona nema poriesene cele prazdniny? tak podla mna to sebecky automaticky ocakavala od teba. v maji som mala rozplanovane cele leto. a hej bohuzial okrem 2 taborov plus jedno sustredenie( financne dost narocne) je dcera s nami doma a max tak na ihrisko ide no bohuzial my musime doma makat za pc.

katika85
15. júl 2024

podotykam mojej mame nikto nepomahal s dvoma detmi a s muzom roky nemali spolocnu dovolenku vzdy si to rozlozili tak aby niekto s nami doma bol. tak rozmyslam ako to len moja mama zvladla 🤔 boli vtedy očrky?

11bodka11
15. júl 2024

@katika85 no len co mali tie deti z prazdnin? Nic

la_dolce_vita
15. júl 2024

@11bodka11 su to snad tvoje deti.. mylis si pomoc z dobrej vole s povinnostou. Nevynucuj si nic, nemas na to pravo. Niekeho unavuju male deti, hoc zvladne turu v Tatrach, alebo ho to nebavi. Moznosti su rozne ako pracujuce babky.

autor
15. júl 2024

@11bodka11 vyprosim si od Vas urazlive komentare, aka som hrozna babka a ako skoncim sama. Vnukov lubim, oni lubia mna a myslim, ze najradsej by sa ku mne prestahovali. S vnukmi travim vela casu kedykolvek pocas roka, budujem si s nimi vzah od ich narodenia, nepotrebujem len letne prazdniny, na to, aby som s nimi mohla byt. Dcera kedykolvek pocas roka len napise, mami poobede vyzdvihni prckov, idem na masaz, mami poobede vyzdvihni prckov, chceme byt s Petom sami, mami poobede vyzdvihni prckov, chcem si umyt okna, atd. Mami, teda ja, prckov zo skolky vyzdvihne a je s nimi do vecera. Ale mami, teda ja ma aj vlastny zivot a nerucam sa z toho, ak by som vnucata a dceru 2 dni nevidela. Uprimne lutujem takych starych rodicov ako je vasa matka, ktori su tak fixovani na vnucata, ze si bez nich nevedia predstavit den a nemaju iny zmysel zivota, nemaju priatelov, zaluby a cely ich zivot sa toci len okolo vnucat. Nie som taka a ani by som taka nechcela byt. Prvu polovicu svojho zivota som ani nezila, len prezivala. Zostala som sama na 2 male deti a rozostavanym domom. Nemala som nikoho, kto by bol s mojimi detmi ani nikoho, kto by mi financne pomahal. Nikdy som ani v myslienkach nevycitala svojej matke, ze s mojimi detmi netravila prazdniny. Napriek tomu maju moje deti s mojou mamou vyborny vztah. Preto je pre mna urazlive a bolestive, ked na mna moja dcera nakrici, ze som sebec, ked som s vnukmi minimalne jeden cely vukend v mesiaci a priemerne 3 dni v tyzdni ich mam popoludni pocas celeho roka.

katika85
15. júl 2024

@11bodka11 ako to myslis?
ked sme boli starsie tak 1 tyzden tabor za cele leto zvysok na dvore kde bolo kvantum deti.
dnes? od zaciatku leta ( zo zdravotnych dovodov sme museli ostat my rodicia doma) a dcera nemala ist s kym na ihrisko (byvame na velkom sidlisku s krasnym novym ihriskom v tieni doobedu)

ivik4
15. júl 2024

@la_dolce_vita svet sa v rit obracia aby dospele zenske pre ktore ich vlastne maminy obetovali na xy rokov a stvrt zivota im prisposobovali, ich potom nazyvali sebeckymi ze nebudu obetovat dalsich cca 10-15 rokov strazenim vnucat a nie ist na dovolenku ked sa konecne nemusia prisposobovat nikomu.
Absolutny hnus Tito ludia, fuj