Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
Volakedy boli vztahy ine, kto ma pomoct ked najblizsia rodina nie? Netvrdim aby si si celu dovolenku minula na vnucata ale aspon par dni by urcite velmi pomohlo.
U nas je v lete skolka 2t. Toto leto napr potrebujeme vykryt 7 tyzdnov s muzom. Denne tabory na okoli su od 6r a k tomu tie ceny, nie kazdy si to moze dovolit a takisto ani opatrovatelku. Nemat ochotne babky, ktore nam vykryju 2t z prazdnin, asi by som rovno mohla dat vypoved a zostat nezamestnana dalsich aspon 5r.....a to mam toto leto este nasetrenu dovolenku z MD, buduci rok co urobim neviem.
A teda tie poznamky ze naco sme si robili deti ked sa "nevieme postarat"...ja ti vam neviem..to ozaj toto je kriterium ci mat alebo nemat deti? 😀
Btw moje najkrajsie spomienky na detstvo su na prazdninach u babky jednej alebo druhej, ktore si nas bravali aj s bratrancami a sesternicami a bolo to uzasne. Ano mozno boli od 50 na dochodku ale vtedy kvalita zivota bola inde a vtedajsi 50tnici mozno boli rovnako unaveni ako dnesni 60tnici...
@smiling89 hlavne nie su terajsi 50tnici na dochodku.
Milá autorka, aj moja mamina a babka vnúčat mojej sestry je tiež zamestnaná - podnikateľka. Nemá síce taký vek ako ty ale v živote by sestru nenapadlo jej šupnúť deti na leto k nej, lebo sa to tak robievalo. Keď treba pomôže ale deti si spravila sestra s partnerom, nikto ich do toho nenútil a predstav si, pekne to vykryjú skrz dovoleniek a svete div sa, všetko je v úplnom poriadku. Takže ty si pekne uži voľno a dcéra ako sa zdula, tak sa aj oduje.
@mikadooo veru máš pravdu, dcéra si neuvedomuje co má. Nám svokra pomáhala, ale teda nedovolili sme si ani muknut. Nebolo to vždy ideálne väčšinou si svokra určila co kde kedy a ako. A samozrejme prisposobovali sme sa svokre . Ešte si pamätám ako som deti ucila ze sa majú hádať iba doma a keď chcú dačo riešiť tak majú počkať kým prídu domov a v žiadnom prípade nie pred babkou a dedkom. 🤣🤣🤣
Ja ta uplne chapem som mama 3 deti a nikdy som. Sa nespoliehala na moju mamu aby strazila deti... Skor ju posielam nech cestuju s ocinom nech si uzivaju, ked su sami dvaja... Obaja su pracujuci a chodia na dovolenky... Ale moji rodicia pridu hocikedy za vnuckami a keby ich poprosim ze potrebujem pomoct tak by boli schopni zrusit aj letecku dovolenku kvoli vnuckam, lebo pre nas aj dychaju....skor teda ja to. Odnich nevyzadujem a nechcem... Su to. Moje deti a mam ich preto 3.lebo viem, ze nemusim chodit do prace a mozem sa na 100percent venovat detom
@zuzanapjat Deti by som jej už ani nedala, aby s nimi bola sama. To je zasa iný extrém babky. S mojimi deťmi bola raz za mesiac cez víkend. Pri poslednej návšteve mi vynadala, že mladšia je nevychovaná, že jej legom poškrká podlahu, že plače v obchode...a je to tým, lebo ich nebijem. Že ona nás bila a ako sme vychovaní. Lenže ja som dostala varechou aj za to, že som si s kamarátkou šepkala v kostole. Staršiu vnučku mala prehnane rada ale menšiu už nie, čo mi potvrdila aj švagriná, že ani ona ani môj brat nemali maličkú radi. Sú to traumy, ktoré len šírila ďalej. Lenže nakoniec si pokazila vzťah aj so švagrinou, a tak už nevída ani jedno zo svojich vnúčat. Takže vďaka Bohu, že sú babky, ktoré so svojimi vnúčatami čas tráviť môžu.
@smiling89 lenze kedysi nepotrebovali deti animatora 24 hod denne. A kntomu este kopa.poziadaviek od matky. Toto moze toto nemoze
@ibatanecnica tak mnohi v 50tke este ani vnucata nemaju, vsetko sa posuva, nielen dochodkovy vek...
Ale myslim si ze vacsina rodicov nechce nonstop pomoc, treba najst zlatu strednu cestu, dohodnut sa. Urobit si v lete par peknych dni s vnucatami, z toho mozu benefitovat vsetky 3 strany.
Ja som asi “zvláštna” matka, ale ja som si dieťa “spravila” a viem sa o neho postarať sama bez zástupu babiek, opatrovateliek … už ako tehotná som si bola vedomá, že dieťa bude choré, bude mať prázdniny atď a nejako som sa z toho “neposrala”.
Ale asi je to povahou rodičov, že aj keď som išla ku kaderníčke, nakúpiť, na úrad, nevolala som hneď svojej mame či svokre a nezavesila som im dieťa na krk. Detto cez prázdniny, snažím sa to vyriešiť sama a ak babky budú chcieť, budem rada, ak postrážia, ale nie 24/7 celé 2 mesiace …
@slatinka27 je to veľmi smutné a hrozné je i to, že niekto aj v dnešnej dobe takto "vychováva" varechou. Mňa naši nikdy nebili a ani tresty mi nedávali. Obaja tu už nie sú. Napríklad moja mama sa starala o nás (3 dcéry), potom pomáhala so 4 vnúčatami, starala sa o otca keď umieral, o našu babičku keď už bola na tom zle. Keď prišiel čas aby sa venovala konečne sama sebe tak ochorela a do dvoch rokov umrela. Celý život čítala knihy o cestovateľoch, pozerala dokumentárne seriály o rôznych krajinách a keď konečne mohla začať cestovať, tak odišla. Mne to je napríklad ľúto a dcéra autorky by chcela takto sa obetovať? A áno, obetovať. Nie každý je totiž stále ochotný žiť pre druhých na úkor svojich snov a zdravia.
nikdy som moju maminu nežiadala, aby si zobrala dovolenku v lete aby mi postrážila deti v období keď ešte pracovala. Veľkou pomocou mi bolo to, že mi ich brávala z jaslí/škôlky v priebehu školského roka keďže ja som pracovala dlhšie. Leto sme si museli rozdeliť tak, aby sme ho vykryli. Takže dva týždne ja, dva týždne manžel (aj na úkor spoločnej dovolenky), potom tábory.
@zuzanapjat tu nejde ani tak o ochotu ale preco by si clovek na ''stare kolena'' nemohol splnit sny? Kedy potom? Nema pravo zit svoj zivot? Mna by len zaujimalo ake babky budu tie mlade zeny ktore teraz vykrikuju babkam ze nepomahaju.
@ibatanecnica presne tak...
@zuzanapjat Vieš, ja mám práve z tohto strach, že keď prestanem byť potrebná a príde čas, kedy by som sa mohla venovať samej sebe, že sa niečo stane. Je mi ľúto, že tí rodičia odišli a neužili si času pre seba. 😔Nie je to prvý prípad, čo počujem....keď už človek mohol mať čas pre seba...keď už deti odrástli...keď už dostavali dom s bazénom a mohli si užívať....stala sa tragédia. Asi som len počula veľa zlého a potrebovala by som počuť už aj to dobré, že ľudia sú aj šťastní a užívajú si život.
@smiling89 tieto reci ze „volakedy“ ja fakt nemusim…moja babka bola na dochodku od 50-ky. Jasne, ze mala chut, silu a cas sa o vnucata starat. Moja mama pracovala do 65-ky, ja budem minimalne do 67-ky. To je obrovsky vekovy rozdiel. A ano, ak sa niekto rozhodne mat deti, mal by uvazovat aj o takych veciach, ako je to, kto sa o ne bude starat cez prazdniny. A neotravovat s tym skoro 70-rocnych, stale PRACUJUCICH vlastnych rodicov (ako autorka prispevku) a este im robit vycitky, ze co by mali. Ked sa moje dieta v dospelosti osamostatni, tiez dufam, ze pripadnym vnucatam nebudem musiet ako este pracujuca suplovat skolku a brat na to dovolenku…
@slatinka27 tak aj ja sa toho bojím, že keď deti vyrastú tak s manželom budeme skôr riešiť naše zdravie, než užívať si život. Ak sa vôbec toho v dnešnej dobe dožijeme. Keď už mi pár priateľov a známych umrelo na infarkt do 35r. a ďalší sú po operácii srdca, alebo pred operáciou. Na pohreby okrem našich som chodila aj rodičom kamarátov, čo ich skolila rakovina po 50tke. Autorka by mala pozerať aj na svoje potreby a jej dcéra si neuvedomuje aké to je šťastie mať mamu ... mala by mamu povzbudzovať aby oddychovala a užívala si život a nie jej pridávať starosti s deťmi. A ešte takými čo človek musí byť v strehu nonstop, aby prežili deň bez ujmy.
S dvomi škôlkarmi, keď je v podstate skoro celé leto otvorená škôlka, a ešte v dnes je dobe, keď škôlku zatvoria, tak si rodič môže vziať OČR - ozaj dcéra nepotrebuje pomôcť s deťmi. Keď nevie čo s deťmi, majú predsa deti ešte druhú babku.
Milá @autorka ja som nikde nenapisala, ze nemas narok zit zivot podla tvojich predstav, a musis byt vzdy k dispozicii vnukom. Tak si laskavo nevymyslaj.
Povedala si dcére, ze počuj Zuza, mam 2 týždne dovolenky, 1 týždeň ti môžem s chlapcami vypomoct, ale potom chcem mať aj ja čas sama pre seba a rada by som si oddýchla. Ona ti povedala ze jej to je malo? V tom prípade beriem späť, je to naozaj od nej drzosť. Ak ale si jej povedala, že čo zase chce, ze jej predsa deti "strazis" cez rok (mimochodom nemusis, píšeš, že predsa chceš, aj bez teba by sa cez rok zariadila, len v lete je to ine), tak to je trosku od teba mimo, nezdá sa ti? Keď to robíš dobrovolne, tak tým predsa neargumentuj, ze to robíš. Lebo je to trápne. Inak presne mi pripomínas kamoskinu matku. My ju voláme "10 minútová babka", lebo presne ako ty príde velice s veľkou pomocou poobede, na max.2 hodiny sa ukázať a mysli si, aké terno robí. Ale aby pomohla cez prázdniny, to ma presne ako ty, kamosky, frajera, to už je jej postrazit zatazko, lebo vsak presne "stara sa" predsa viac ako dosť cez rok.
A vieš čo, skus si možno zasuložiť s tým tvojim partnerom aj ty trosku, keď to tak zavidis dcére. Možno by si potom pochopila co je naozaj vo veci. A inak, rada by som poznala aj verziu tvojej dcéry, lebo ako to tu býva dobrým zvykom, zakladatelka témy uvádza veci zo svojho pohľadu a prifarbuje tak, aby to vyhovovalo jej a ostatne jej tu hufne dávali za pravdu. 👌
@lenka_2611 neskutočne pravdivý koment. Presne tak. Vyplakávaju a nadávajú tu na autorku len neschopné matky. ❤️
@rozculena načo oddychovať. Cez voľno snáď príde druha dcéra s vnúčatami, nech sa babka postará však je babkou. Vzťahy treba budovať, nie? 🤦♀️ tu sú normálne šibnuté ženské. Chcem vidiet každú jednu ako bude utekať z roboty potom 2 hodiny trčať niekde na krúžku a utekat domov a dovolenku, kde by si mohla nohy vyložiť, tú bude tráviť s vnúčatami a nedajbože mu dá na obed zlú polievku, tak este bude ona zlá
Ked som bola malá, bola som u babky takmer celé leto. Babka 50tnička bola vtedy uz na dochodku a robilo jej to radost. Dnes je 50tnickou babkou moja mama, no dochodkynou ani zdaleka. No unavená zrobená, este ma kus aj pred sebou. Deti k nej na prazdniny nedavam, ani to nevyzadujem. Mas len par dni na svoju regeneraciu a restart.... dcery sa opytaj, ak ostanes PN, ci ta bude chodit denne opatrovat, vsak iní to tak robia....
Váš posledný príspevok je úplne skvelý. Aj tie predošlé, no tento je top. Myslím ten o 12:26. Je svedectvom toho, že ste racionálne zmýšľajúca silná žena. Ktorá miluje svoje potomstvo, no nie otrocky. Je to veľmi sympatické. 👍

@slatinka27 ale aj mama to môže povedať o svojich deťoch aj oprávnene... k materstvu pristupuje každý trocha inak ... autorka príspevku sa sama starala a vychovala svoje dve deti a pomáha i s náročnými vnúčatami. To, že je iná ako tvoja mama je jasné..... pretože jej dcéra jej svoje deti zveruje často a chce ešte viac... kým ty si s mamou radšej prerušila vzťah, než by si jej dávala svoje deti na starosť.