Ako bezkonfliktne zažiadať rodičov o vrátenie peňazí?
V skratke, mal som problem s hazardom a po predaji bytu som vacsinu penazi poslal po dohode na ucet rodicov (preventivne kym si nevybavim zakaz cez urad pre regulaciu hazardu).
Zakaz uz mam vybaveny a tak sa chystam rodicom oznamit, ze peniaze chcem naspat na svoj ucet, a trochu sa obavam, ze sa im to nebude pacit a budu ma od toho odhovarat.
Poradi mi niekto ako to vyriesit co najjednoduchsie bez toho, aby doslo k hadke?
@damarcus Tak to si ešte dobre dopadol, keď peniaze z predaja bytu skončili u tvojich rodičov. Poznám jedného, čo zdedil byt. Predal ho, kúpil si menší, nové auto a zvyšok mal na svojom účte.
Keď som ho po čase stretol, povedal, že predal auto, lebo niečo... (klasické výhovorky gamblera, vtedy mi to ešte netrklo).
Po čase som pozeral, kde to vlastne býva a jeho byt vlastnil niekto iný. Cez tretie osoby sa mi dostala informácia, že prehral najprv peniaze na účte, potom prehral auto, byt predal s tým, že tam môže nejaký čas bývať, ale nakoniec ho nový majiteľ vyhodil. Teraz je z neho bezdomovec a vyhýba sa mi. Skúšal som mu písať aj volať, ale telefón neberie, neozýva sa a neviem, kde teraz býva. Vraj v nejakej záhradnej chatke.
Takže skús najprv rodičom dokázať, že zvládneš manažovať svoje peniaze. Vypýtaj si len nejakú sumu, napr. na mesiac. Ak potrebuješ kúpiť niečo drahšie, tak rovno povedz, čo to je a nech ti to zaplatia z účtu.
Ak ďalší mesiac zase dokážeš minúť len to, čo si pridelíš na daný mesiac, tak takto funguj nejaký rok. Nepíšeš, či pracuješ a či máš aj pravidelný príjem. Ak áno, skús rok - dva vyžiť len z príjmu. Nečerpaj na spotrebu z toho účtu u rodičov.
To, že máš vybavený zákaz, nič nie je. Neznamená to, že si sa zbavil závislosti. Pokiaľ do toho padneš, cestu k hazardu si už nájdeš. Zúfalí ľudia zvyknú byť strašne vynaliezaví.
ked ti nedaju peniaze, to je len dobre
to, že maš vybaveny zakaz nič neznamena...môžeš gamblovat aj do smrti, zaleži ako sa citiš, ako napreduješ, ako si bol otestovany v skuškach, či si odolal, daj si 15 - 20 testov, ked nimi prejdeš, tak potom
si nahnevany, lebo nemaš svoje peniaze, ale ked budeš spat v parku na lavičke, budeš nahnevaný viac
nech ti daju 2000eur, že ako dlho ich vydržiš mať...
poznam rodinu, čo alkoholikovi davala peniaze z predaja bytov, čo je uplne šialenstvo podla mňa, niekolkokrat, teraz byva v jednoizbaku
@damarcus po predaji bytu si väčšinu peňazí poslal rodičom. A zvyšok? Na zaplatenie dlhov z tvojho gamblovania však. Preto si aj byt musel predávať. Liečiš sa u odborníka? Na mieste rodičov by som ti nič neposlala, kým by si roky nebol čistý.
@lily246 ale no... su to jeho peniaze, nie tvoje... takze asi tak
A prečo si nekúpiš nový byt? Ideálne by bolo tie peniaze zainvestovať, aby tá to nelakalo
@lily246 ale no... su to jeho peniaze, nie tvoje... takze asi tak
@anonym_059592 kde píšem, že sú moje? Nič také som ani nenaznačila. Keď by si ty nechala svoje decko napospas, tvoja vec, ale poslaním peňazí gamblerovi by si mu určite "pomohla". Akurát tak na ulicu. To je ako dať alkoholikovi fľašu, čo ti nedávno odovzdal, keď chcel prestať, lebo však je jeho.
@anonym_059592 kde píšem, že sú moje? Nič také som ani nenaznačila. Keď by si ty nechala svoje decko napospas, tvoja vec, ale poslaním peňazí gamblerovi by si mu určite "pomohla". Akurát tak na ulicu. To je ako dať alkoholikovi fľašu, čo ti nedávno odovzdal, keď chcel prestať, lebo však je jeho.
@lily246 ano liecim sa, chodim na sedenia a beriem predpisany liek, mam vybaveny zakaz cez URHH, co bola aj dohoda, ze dovtedy budu peniaze odlozene u nich.
Druha strana: som po 30tke, su to moje peniaze, a ked si ich vyziadam, tak mi ich nemaju narok nakoniec nedat.
@lily246 ano liecim sa, chodim na sedenia a beriem predpisany liek, mam vybaveny zakaz cez URHH, co bola aj dohoda, ze dovtedy budu peniaze odlozene u nich.
Druha strana: som po 30tke, su to moje peniaze, a ked si ich vyziadam, tak mi ich nemaju narok nakoniec nedat.
@damarcus predstavuješ si to ako "Hurvínek válku", buď rád že máš takých rodičov, čo ti pomohli. Ešte stále nie si mentálne spôsobilý spravovať svoje peniaze v normálnom móde. , užívanie liekov, sedenia ani vybavený zákaz nie je zárukou, že o pár dní by si tie peniaze nerozflákal. Ešte stále máš jasné znaky, že nie si dostatočne preliečený (vyliečený nebudeš nikdy) Daj sa do poriadku, dlhodobo zvládaj svoju závislosť a potom ti aj rodičia uveria. Buď rád, že ti € strážia - pred tebou samým
@damarcus asi rodičom na tebe záleží a chcú ťa chrániť
ale si dospelý máš nárok sa spíjať do nemoty, drogovať, rozhádzať peniaze do hazardu a na podvody ale aj rodičia majú nárok ťa vyhodiť na ulicu a nechať tam skapať
no dobre, a ked ich minieš, kde akože budeš bývat potom? lebo keby si sa chcel vratiť domov, nepustila by som ťa. . toto je medvedia služba zavislým podávať pomocnu ruku, ked ju zneužívajú
@damarcus prečo ich teraz potrebuješ? Chces si nieco kúpiť?
@damarcus prečo ich teraz potrebuješ? Chces si nieco kúpiť?
@salome123 proste ich chcem mat u seba, som dospely, su to moje peniaze a bolo to vopred dohodnute, ze u nich budu len kym nebudem mat vybaveny zakaz.
Dakujem aj ostatnym za nazory, tie poznamky o upiti sa a drogach boli zrejme vseobecneho charakteru, nic podobne totiz nebolo spomenute ani nicomu podobnemu neholdujem.
@salome123 proste ich chcem mat u seba, som dospely, su to moje peniaze a bolo to vopred dohodnute, ze u nich budu len kym nebudem mat vybaveny zakaz.
Dakujem aj ostatnym za nazory, tie poznamky o upiti sa a drogach boli zrejme vseobecneho charakteru, nic podobne totiz nebolo spomenute ani nicomu podobnemu neholdujem.
@damarcus nestačilo by ti, keby ti rodičia mesačne posielali nejakú sumu z tých peňazí?
@damarcus kde teraz bývaš, u rodičov? máš prácu, prispievaš im na bývanie?
Prevencia nie je len slovo - je to zdravý rozum v praxi.
Alkoholik, čo sa rozhodol abstinovať, si predsa nebude držať doma fľaše, a pokúšať sa.
Keď ideš na bajku alebo na motorke, dáš si prilbu - nie kvôli štýlu, ale kvôli vlastnej hlave.
V aute sa pripneš pásom, lebo nechceš skončiť vo výklade.
A gambler, čo sa chce držať na uzde, si radšej nechá financie spravovať niekým iným. Lebo vie, že peniaze sú jeho slabé miesto.
@damarcus ja ta chapem, ako hovoris, su to tvoje peniaze. pripadne mas pravo aj robit svoje vlastne chyby a skoncit aj na ulici, je to tvoj zivot.
len pre rodica je to strasne bolestive vidiet takto svoje dieta na uplnom dne.
mas samozrejme pravo na svoje peniaze.
prosím ťa, uz ich NIKDY nedaj na hazard. ublizujes sebe aj rodicom. nech sa ti darí.
Ahoj, ano su to sice tvoje peniaze, ale ako by si dopadol, kebyze ti ich rodicia neodlozia zatial k sebe? Momentalne si stale v procese liecby, stale nie je zaruka, ze by si tomu nemohol podlahnut-co teda dufam,ze nie. To,ze mas 30 rokov nie je ospravedlnenkou k tomu, ze si sa zachoval totalne nezodpovedne a rodicia ostali z toho sklamaní. Aktualne zijes s rodicmi? Ako vlastne momentalne zijes?
Myslim,ze by bolo fajn pockat, kym sa ti neskonci liecba a potom este nejaky cas, aby si im dokazal,ze sa to opät nestane. Aj rodicia, ktorí ti pomohli potrebuju ziskat naspät v teba doveru. Popri liecbe aj pracujes alebo aspon brigadujes?
Veď choď za rodičmi ak u nich nezijes, a povedz im že svoju čas dohody si splnil vybavil si si zákaz.
Ak ťa prichýlili lebo si musel svoj byt predať tak by som zatiaľ počkala a netrvala na nich, aspoň do konca liečby alebo sa dohodla že ich niekde investujem, samozrejme záleží od sumy akú u nich máš. V každom prípade by som bola vďačná že ich máš u nich , lebo zrejme by si ich už nemal
no pokiaĺ byvaš u nich ani sa nečudujem, že ti ich nechcu dat
ak podlahneš a minieš všetky peniaze, ostaneš im.na krku ešte 30 rokov a tomu sa chcu asi vyhnút
@damarcus ak je to mozne, kup si za ne opat byt alebo inak investuj a co zarobis budes minat na bezne veci a uspory. Investiciu nechaj na rodicov alebo na seba, podla toho ako si na tom zdravotne...ale toto je zavislost, v duchovnom svete nie je snura prestrihnuta, to sa da len skrze Ježiša Krista. Preto sa tieto zavislosti vracaju alebo "preleju" do inej podoby, clovek sa tomu duchovne otvori a hoci voci tomu bojuje (co je skvele) "dvere ostanu otvorene" bez uplneho uzdravenia .. vela sil..
Rodicia nemaju pravo na tvoje peniaze, ak s nimi zle nalozit, bude im to luto, no bolo to tvoje rozhodnutie s tvojimi padmi, horsie je, ak su vtiahnuti do tychto problemov, co je minimalne emocne vzdy...

@damarcus Vypytaj si najskor cast penazi s tym, ze sa uvidi, ako to pojde. Ak to pojde nejaky cas dobre, tak by mohli byt potom ochotni dat ti viac bez hadok.
Ono je aj v tvojom zaujme mat tie peniaze chranene, lebo s takymito problemami sa bojuje tazko a chce to cas a pevnu volu, pripadne aj odbornu pomoc, aby sa clovek ustalil.