icon

Ako by mal introvert čeliť sociálnym potrebám dieťaťa?

18. jún 2025

Ahojte.... Ako ste riesili chodenie von s detmi?

Mam 4 rocneho syna, ktory je velmi priatelsky, miluje ludi.
Chodi do skolky, a chodim pre neho o 4tej.
Lenze, deti na nasej ulici chodia tiez von. Velakrat ich pocujem, tak sa snazim oddialit pozornost syna, aby ich nepocul...... 😕aby sme nemuseli ist este aj bon medzi ludi a deti.
Nehovorim, ze sme nezvykli, ale z 10x je to iba 1x. Aj to sa uz neviem dockat, kedy ideme dovnutra, lebo ti chalani z ulice sa salia. Z nicoho nic, ked uvidia mojho, zacnu kricat, pistat, lahnu si na zem, vsetko nicia, vyhadzuju piesok, alebo kamene mi zobral chlapcek pod brankou, Atd. Synovi sa samozrejme vsetky tieto sa pacia, stale sa na nich rehoce. Na mna je to vela. 😅

Ja s nim radsej ostavam doma po skolke, hrajeme sa, robime aktivity, teda venujem sa mu a nesedi pred tv. Alebo aj cez vikend, uz som ho aj odtrhla od kamosov s tym, ze ideme na zmrzlinu alebo hocikde. Samozrejme mu to zle padne, ale ked sme uz tam, tak sa tesi a nechce ist domov..... Mam pocit, ze ho strasne zatvaram. :(
Avsak, zaroven, chcem to nejak aj zmenit, lebo ved samozrejme, potrebuje aj kamosov......

A moj manzel je na tom este horsie, ako ja.

Vy ste sa nad tym ako preniesli, ak ste neradi vychadzali von?

Strana
z3
beata_k
18. jún 2025

Ved ho nechaj, nech sa hraje ako chce. Uz nepotrebuje aby si mu robila pieskove kolace. Iba tam bud, ale hru nechaj na deti. Nic speci od teba 4-rocne nepotrebuju. Ja stretavam jednu matku, ktora si na ihrisku strikuje a nema s nikym nic.

lucia147852
18. jún 2025

Sama vidíš, že to čo robíš nie je dobre. Takýmto štýlom vychovas zo syna čudáka. Ja som tiež introvert a často trpim pri niektorých veciach, ale deti to potrebujú. Uz ma 4. Sadni na lavičku na ihrisku s čítaj si knihu alebo počúvaj podcast. Nemusíš sa s nikým druzit. Áno deti kričia a robia somariny, lebo sú to deti.

ukgirls
18. jún 2025

ved si sadni na lavicku a pozoruj ... oin nech sa hra.. tiez nemam rada deti ani ludi ... ale mala ta by vykecavala ako babka v kauflande plus stale daku kamosku mala ... ja som ju nechala len so dohliadala aby sa jej nic nestalo ... ale casom aj tak pribudlo ucenie ona sa zmenila a uz tolko deti nevyhladava je viac samostatna takze nastal klud ...

stanislavicenka
18. jún 2025

Ber to ako prilezitost. Mna deti vela naucili.

erika237
18. jún 2025

My mame aj dieta introverta, co podedila po nas, skoda, ze nie je extrovert.
Ked mam prilezitost, tak dceru necham v skupine deti, nech sa hra a ja sedim a rozmyslam nad nesmrtelnostou chrobaka, nezasahujem, iba vynimocne.
Nechaj ho nech sa hra, ty jednym okom pozeraj a casom vyprav rovnako aj tatka von nech sa nadycha vzduchu a pripadne posedi.

autor
18. jún 2025

No, lenze musim ich aj sledovat....
Minule sa stalo to, ze 2 chalani, teda jeho kamosi sa spojili proti nemu. Teda proti jednemu. Tahali ho za tricko... Alebo ho naschval pichali prstom (nie steklili zo srandy). Moj potom to vrati a zacne sa hadka. Alebo ti dvaja chalani sa normalne pobili. Boxovali sa. 😏 4 rocni..... Rodicia ich tam potom zacali mlatit a isli domov... Proste ja neviem, keby to boli normalni chalani, ze sa pekne vedia zahrat, tak nic nepoviem, idem von.... Ale na konci sa to prevali do nieco takehoto. Aj kvoli tomuto nemam chut ist von.
Alebo ze sa hrali na schovavacku a isli sa tfaja skryt a mojho vyhodili z ukrytu... 😕
A na ulici ine deri nemame. Ihrisko mame daleko...

Minuly tyzden, ked sme boli vonku, tak utiekol v rychlosti svetla na nas dvor, pustil vonkajsi vodovod, a vratil sa. Samozrejme matka hned krik, dostal po zadku.... A nic.

beata_k
18. jún 2025

Ako daleko je to ihrisko? Neda sa ti bicyklom? Ja napr. aj nalozim deti do auta a ideme na ine ihrisko. Ak tam s nim musis byt tak ti je jedno, ze s nim kusok pojdes dalej.

denkabemommy
18. jún 2025

Aj 4r dieťaťu vieš vysvetliť, že tato partia nie je úplne preňho ok, ak ti neprídu ok. Ja tiež mojim chalanom poviem, ako vidím ich kamošov aj to, kto je ich blízky kamoš a kto len taký na oko. Veľakrát už starší syn príde za mnou sa spýtať ako to vidím, keď má nejaký problém 🙂. Takže kľudne na rovinu primeran k veku, a radšej na ihrisko ďaleko od bytu ako s nesprávnymi deťmi

autor
18. jún 2025
@beata_k

Ako daleko je to ihrisko? Neda sa ti bicyklom? Ja napr. aj nalozim deti do auta a ideme na ine ihrisko. Ak tam s nim musis byt tak ti je jedno, ze s nim kusok pojdes dalej.

@beata_k to tiez nie je zly napad, len vies.... Moj si ich vsimne na ulici, a ako besny chce ist za nimi 😏 stale iba za Teom, za Teom a za Teom. Aj ked sme na vylete, tak sa pyta, preco Teo tu nie je. Ako keby bol do neho. Alebo ja neviem.

autor
18. jún 2025
@denkabemommy

Aj 4r dieťaťu vieš vysvetliť, že tato partia nie je úplne preňho ok, ak ti neprídu ok. Ja tiež mojim chalanom poviem, ako vidím ich kamošov aj to, kto je ich blízky kamoš a kto len taký na oko. Veľakrát už starší syn príde za mnou sa spýtať ako to vidím, keď má nejaký problém 🙂. Takže kľudne na rovinu primeran k veku, a radšej na ihrisko ďaleko od bytu ako s nesprávnymi deťmi

@denkabemommy A ake argumenty pouzivas, prosim?

beata_k
18. jún 2025

Tak s Teom je zjavne sranda, ale hadam si vies poradit s vlastnym synom 🙂

melanta
18. jún 2025

Autorka, toto čo popisuješ, tie tvoje stavy, ty nie si introvert. Ty máš sociálnu fóbiu. Ak chceš byť dobrou mamou, tak rieš sociálnu fóbiu. Ak to nevieš sama, tak na to sú sedenia s psychológom.

autor
18. jún 2025
@beata_k

Tak s Teom je zjavne sranda, ale hadam si vies poradit s vlastnym synom 🙂

@beata_k So svojim ano.

beata_k
18. jún 2025

Z teba mam dojem, ze ty proste odmietas vystupit z komfortnej zony. Tak ak mas problem priamo pred domom, tak kde je problem sa presunut na ine miesto?

melanta
18. jún 2025
@beata_k

Z teba mam dojem, ze ty proste odmietas vystupit z komfortnej zony. Tak ak mas problem priamo pred domom, tak kde je problem sa presunut na ine miesto?

@beata_k áno, odmieta, pretože má sociálnu fóbiu. Keby bola iba introvert, tak si vie povedať, že idem a hotovo. Ale ak má sociálnu fóbiu, tak z komfortnej zóny s veľkou pravdepodobnosťou nevyjde sama. Čiže ak chce pomôcť sebe a hlavne dieťaťu, čo by ako matka mala chcieť, tak musíš začať pracovať na sociálnej fóbii. Môže to skúsiť sama, tým, že si čo to o tom naštuduje a ak jej to samej nepôjde, tak smer psychológ. A jej muž tiež. Pretože píše, že muž je na tom ešte horšie. Takže chudák dieťa, ak s tým rodičia nič neurobia.

autor
18. jún 2025
@beata_k

@beata_k byvame bohuzial na takej casti dediny, ktora vyzera ako kralikaren. Vsade rovnake domy. Nemame dokonca na blizku ani obchod, postu, niiiic. 🤧 Jedine s autom/byciklom. A takisto to je aj s ihriskami. V centre dediny iba. 😏Viem, viem, na vsetko hladam vyhovorky, ale fakt je to tak. Cez vikend to uz problem nie je. Chodime kade/tade. Len cez tyzden...

autor
18. jún 2025
@melanta

@beata_k áno, odmieta, pretože má sociálnu fóbiu. Keby bola iba introvert, tak si vie povedať, že idem a hotovo. Ale ak má sociálnu fóbiu, tak z komfortnej zóny s veľkou pravdepodobnosťou nevyjde sama. Čiže ak chce pomôcť sebe a hlavne dieťaťu, čo by ako matka mala chcieť, tak musíš začať pracovať na sociálnej fóbii. Môže to skúsiť sama, tým, že si čo to o tom naštuduje a ak jej to samej nepôjde, tak smer psychológ. A jej muž tiež. Pretože píše, že muž je na tom ešte horšie. Takže chudák dieťa, ak s tým rodičia nič neurobia.

@melanta Ak sme inde, napriklad na vylete, a tam sa pekne pohraju ako deti, necitim ten nekomfort. Avsak akonahle vyjdeme do ulice, a vidim tie deti...... Ano, hned ma chyta uzkost, ze co sa zas stane. 😏 Zas musim byt na ihlach, a sledovat, ci sa nieco nestane.....

beata_k
18. jún 2025

Tak ti neostava nic ine iba pockat az odrastie. Ako ja ta chapem. Ja mam tiez jedno echt neoblubene ihrisko, kvoli jeho staliciam, ktore maju nevychovane deti. To ihrisko je pri Kauflande a obcas sa mu nevyhnem. Keby som byvala na dedine a tieto mala za susedy, tak asi placem do vankusa.

autor
18. jún 2025
@beata_k

Tak ti neostava nic ine iba pockat az odrastie. Ako ja ta chapem. Ja mam tiez jedno echt neoblubene ihrisko, kvoli jeho staliciam, ktore maju nevychovane deti. To ihrisko je pri Kauflande a obcas sa mu nevyhnem. Keby som byvala na dedine a tieto mala za susedy, tak asi placem do vankusa.

@beata_k 🥲 ved toto...

beata_k
18. jún 2025

Prestahuj sa 😀😉

deedol
18. jún 2025

ahoj, autorka, podla mna to nie je uplne o tvojej introvertnosti (aj ked asi aj ta tam hra rolu), ale o nevhodnych "kamosoch". tiez by som nechcela, aby sa moj syn stretaval s takymi divokymi detmi. co robia ich rodicia, ked robia zle? nenapomenu ich? a tu podla mna vstupuje do hry tvoja povaha - ja som taky typ, ze mne nerobi problem napomenut aj cudzie dieta, ked vidim, ze robi zle mojmu, ale tebe je to asi neprijemne, ci? pripadne sa da pokecat s rodicom, nech si viac strazi to svoje.
osobne by som urobila jedno z toho, ale ak to nedokazes, mozes syna vozit na ine ihriska. len problem je v tom, ze tito vasi susedia tam budu aj v buducnosti a je dost pravdepodobne, ze syn sa s nimi tak ci tak skamarati.

autor
18. jún 2025
@beata_k

Prestahuj sa 😀😉

@beata_k vies, ze som uz aj na toto myslela? Ja dufam v to, ze syn si bude vediet selektovat kamosov. 🥲 mozno som naivna

autor
18. jún 2025
@deedol

ahoj, autorka, podla mna to nie je uplne o tvojej introvertnosti (aj ked asi aj ta tam hra rolu), ale o nevhodnych "kamosoch". tiez by som nechcela, aby sa moj syn stretaval s takymi divokymi detmi. co robia ich rodicia, ked robia zle? nenapomenu ich? a tu podla mna vstupuje do hry tvoja povaha - ja som taky typ, ze mne nerobi problem napomenut aj cudzie dieta, ked vidim, ze robi zle mojmu, ale tebe je to asi neprijemne, ci? pripadne sa da pokecat s rodicom, nech si viac strazi to svoje.
osobne by som urobila jedno z toho, ale ak to nedokazes, mozes syna vozit na ine ihriska. len problem je v tom, ze tito vasi susedia tam budu aj v buducnosti a je dost pravdepodobne, ze syn sa s nimi tak ci tak skamarati.

@deedol rodicia reaguju tak, ze im vynadaju do Bohov, kricia, ako besni, nerobi im problem dat poriadnu na zadok. Potom je mi aj luto tych deti. Stojime tam so synom ako ufo, ze co sa deje. 😀
Akoze nemam problem s tym, aby som upozornovala, ale snazim sa tak milo... Napriklad minule chytil detsku lopatu teo a zacal mi kamene, ktore mam pred plotom, hadzat na chodnik. Ale tak masivne, nie po jednom. Vtedy som mu povedala, ze sa to nemoze robit, lebo teta (akoze ja) bude plakat. Odhodil lopatu a so smiechom utiekol. Jeho mama akurat to nevidela.

deedol
18. jún 2025

no takto. ja mam to stastie, ze byvam na sidlisku, kde je kopa deti, takze si mozem "vyberat", s kym sa budem bavit a s kym nie (samozrejme nie uplne nahodne, ale napr. ked si syn nasiel v skolke kamosov, tak ja som mala dosah na to, s ktorymi sa budem stretavat a s ktorymi nie, lebo sme sa dohadovali mamy medzi sebou). osobne by som sa pravidelne nestretavala s nikym, kto vychovava diametralne inak ako ja presne pre tieto neprijemne situacie, ked rodicia po detoch vrestia, mlatia ich, tahaju a pod. takze moja rada (ktora ti asi nepomoze, kedze byvate tam, kde byvate, a naokolo nikto nie je), je nestretavat sa s nimi. mozno skusit intenzivne hladat aspon jednu normalnu osobu medzi nimi, ktora ma podobne nazory a hodnoty ako ty?

p.s. (uplne nesuvisiaci a prepac mi za to): asi by som nehovorila, ze budem plakat, povedala by som, ze mi to prekaza - snazim sa detom hovorit pravdu. ci naozaj by si sa rozplakala?

denkabemommy
18. jún 2025

U 4r viac menej len upriamim pozornosť, na lepších kamarátov, kľudne napíšem rodičom zo škôlky - keď sa syn chce pohrať s ich dieťaťom - áno, úplne cudzím cez Edupage alebo ich oslovím v škôlke 🙂. Aby si robil väzby na správnych miestach. So starším (7r) normálne debatujeme, jemu už poviem “nepríde mi úplne vhodné kamarátstvo s tým a s tým” +dôvody alebo keď sa mu stalo to, že ho chalani pri hre trošku vylúčili, tak som mu povedala ako to vidím, prečo sa to mohlo stať aj to ako také situácie riešiť do budúcna. Veľmi otvorené debaty vedieme doma o všetkom 🙂 a vidím, že sa naučil aj on lepšie selektovať kamarátov a tiež aj to, že síce sa hrá so širokou skupinou detí, tak už vie, kto ho nepodrazí pri prvej príležitosti.

tamvtme
18. jún 2025

ale vsak nemusis sa s nimi hrat, ani debatovat s rodicimi, ked nechces.....tiez mame takuto partu na ulici, moje dieta je obrovsky extrovert a miluje spolocnost - uplny opak mna..... no tak som najprv len postavala a pozorovala, casom som sa s dalsimi rodicmi spriatelila, teraz si uz dobre pokecame.....jedna matka je tu total introvert, tak ju nechavame, neriesime, nenutime sa s nami bavit, nesudime.....hlavne je, ze sa deti pohraju a vysantia

shee11
18. jún 2025

tak vyslovenie diagnozy socialna fobia je riadne opovážlivé (okolo autorky táto diagnoza ani nešla). Je úplne normálne, že nechce byť s divokými deťmi, nie je to príjemné, prečo by sme sa mali nútiť robiť veci, ktoré nám nie sú príjemné.
Autorka, je to len obdobie. O chvíľu deti porastú a aj ich hra bude vyzerať inak. A ani sa nenazdáš, dieťa bude chodiť vonku aj samé, alebo nebude chcieť chodiť vonku vôbec :D (puberta). Ja by som sa do ničoho nenútila, veď v skôlke sa spoločensky vyžije. Synčekovi sa nič nestane, nebude žiadny čudák, ani nič podobné.

januska12323
18. jún 2025

Cestou zo škôlky ho na hodinu vypusti na ihrisku a potom pôjdete domov. Byť doma zavretí len kvôli nevychovaným susedom nie je dobré. Trestáš v podstate len svoje dieťa.

sidicek
18. jún 2025
@anonym_autor

@deedol rodicia reaguju tak, ze im vynadaju do Bohov, kricia, ako besni, nerobi im problem dat poriadnu na zadok. Potom je mi aj luto tych deti. Stojime tam so synom ako ufo, ze co sa deje. 😀
Akoze nemam problem s tym, aby som upozornovala, ale snazim sa tak milo... Napriklad minule chytil detsku lopatu teo a zacal mi kamene, ktore mam pred plotom, hadzat na chodnik. Ale tak masivne, nie po jednom. Vtedy som mu povedala, ze sa to nemoze robit, lebo teta (akoze ja) bude plakat. Odhodil lopatu a so smiechom utiekol. Jeho mama akurat to nevidela.

@denkabemommy presne to je aj môj názor pravdivo komunikovať aj nepríjemné veci , napr ked som videla ,ze kamos jeho aj iné deti manipuluje ,tak som to na rovinu povedala.Ono je to dieťaťu nepríjemné ze hovoríš niečo zle o jeho kamošovi, ale začne si trochu viac dane veci všímať a vedieť ich identifikovať.
Autorka ved normálne s tými detmi aj cudzími komunikuj co sa ti nepáči, ale nie také hlúposti, ze budeš plakať a pod.Tie kamienky by som mu dala upratať, a ak sa budú bit žiadne hranie so synom nebude.

ivik4
18. jún 2025

No nic... prezit to. Ja som ihriska a tieto detske casy nenavidela , syn bol ako z divych vajec, nehrozilo zeby som si len tak sadla ,sedela a nedala pozor. Tiez sme vela krat robili program tak ze sme sli na zmrzku, pripadne som sla s kamoskou kt. Mala tiez dieta a boli sme len my .

Strana
z3