Ako by ste reagovali?

mamkalentedkova
11. okt 2022

Ahojte baby ,
Už asi týždeň mi to stále vŕta v hlave a rozmýšľam,ako by bolo správne reagovať na takú situáciu ,aká sa nám prihodila minulý týždeň .

Bola som s kamarátkou a jej malou dcérkou v meste ,naše aby sú rovnako staré a pekne sa spolu hrajú ,zašli sme spolu na kávu a došla ešte ďalšia kamarátka mojej kamarátky,s ktorou sme sa už stretli .Naše dievčatá majú 15 mesiacov ,chlapec tej tretej kamarátky niečo cez dva roky ( neviem presne ).
Je dosť "neposlušný ". Už keď sme sa stretli pred časom,veľmi nepekne sa správal ku kamaratkinej dcérke ,kopal ju do bruška ,strkal do nej .Kamarátka len pomohla svoju dcérku a chlapcovi nič nepovedala ,sama nevedela ,ako má v takej situácii reagovať.Chlapec má teraz malého brata ,jeho správanie môže súvisieť aj so snahou upútať na seba pozornosť.
Keď sme sa stretli pred týždňom,nepekne sotil moji dcérku .Prvýkrát ju strčil z terasy

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

Spadla na chodník,troška plakala .Chlapcovi dom pekne povedala ,že to nebolo pekne ,že ani jemu by sa iste nepáčilo , keby jeho strkal niekto väčší a silnejší . Druhýkrát ju strčil tak ,že odletela do dverí .Dvere boli otvorené a dcéra si o roh dverí udrela hlavu .Poviem pravdu ,mala som čo robiť ,aby som ho nezdrapila za vlasy alebo čo.
Ako by ste reagovali ? Jasne dcérku som vzala na ruky,trvalo dosť dlho,kým sa utíšila .Ale vrelo vo mne riadne .Dievčatá ňu nič nerobili ,pekne sa hrali a on úmyselne do nich strkal a robil im stále zle .Kamaratkinej ťahal čiapku ,tiež do nej strkal ,dokonca robil zle aj psíkovi ,čo bol s nami .

nataly420
11. okt 2022

Veď okríknuť poriadne chlapca ;) ak nezaberie tak by dostal a bol by spokojný 🙂 my sme mali susedov s malým chlapcom ktorý robil zle psom bil ich a vždy sme na neho pekne zvreskli a bolo. Decko z toho vyrastie len treba pevne hranice pokým nemá rozum

miadi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
11. okt 2022

@mamkalentedkova a kde mal mater? v prvom rade by som jej povedala, nech si sprace syna, lebo je nevychovaný. ak by mala v paži, tak po úraze ohučím nevychovanca, zdvihnem seba a moje dieťa a pekne materi poviem, že sorry, ale kým si nedá decko do poriadku, nemám záujem o stretnutia.... nie je to človek, ktorého potrebuješ nevyhnutne k životu 🙂

miadi
11. okt 2022

Ty nemas vychovavat cudzie dieta ked urobi zle Jasne mozes mu povedat svoje. Ja by som povedala kamoske ze nemam zaujem stretavat sa aj stou jej kamoskou prave pre to ze necha maleho robit zle druhym detom . Nech ju nevola ked idete spolu na kavu.

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

@miadi kamoška dáma sa pýtala ešte dávnejšie mňa ,ako by mala reagovať..niekedy naozaj deti skôr vezmú upozornenie od cudzieho človeka ako od rodiča ..jeho mamička povedala kuray ,že sa už nemá k dievčatám približovať ,čo veľmi nepomohlo teda ...
Ak by to bolo moje dieťa ,čo robí zle ,určite by som sa druhej mamičke ospravedlnila ,dieťa upozornila a vzala ho preč,že teda ak sa nevie správať pekne medzi deťmi ,bude sám

januska12323
11. okt 2022

A ty si ho neokrikla? Jeho matka bola kde? Ak tam nebola tak by som naňho nakričala a jej potom vysvetlila čo sa stalo. Ak by to spravil znova kľudne by dostal aj po riti a kamoška môže byť rada, že sa tvojej dokopy nič nestalo.

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

@januska12323 upozornila som ho ,ale nekricala som .Len som mu povedala ,že sme sa predchvilou o Tom bavili,že sa to nerobí ..
Ale od jeho matky by som očakávala inú reakciu .Bola tam a všetko videla

paciko9
11. okt 2022

A co na to jeho mama, ako zareagovala? Z vlasnej skusenosti, mam hrozne zive dieta, dava mi zabrat. Ale nikdy este nikoho nesotila alebo capla. Skor mam skusenost,kde do nej strkaju ine deti. Lebo bio matky maju na salame svoje deti. Nerobim policajta, len jej poviem,ze odchadzame lebo ten chlapec alebo dievca sa nevedia spravat. A je mi jedno,co si v tej chvili mysli dotycna osoba a mne. Byt tebou sa zbalim a odidem

ckocka
11. okt 2022

Našla by som si inú kamošku.

ivangeline
11. okt 2022

Urcite by som razne zakrocila,aj chlapcovi povedala,aj jeho mame..a ked ziadna odozva a zlepsenie ..odisla by som a stretavala sa hlavne menej.. Vsak jej moze vazne ublizit.

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

@ckocka na to som sa nepýtala ..pýtala som sa ,ako reagovať v takej situácii ..s tou babou som sa stretla dvakrát a nejak neplánujem naše stretávanie zintenzívniť .

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

@paciko9 tak nejak to vlastne aj bolo ..upokojila som dcérku nakoniec až na prsníku,naložila ju do kočíka ,tam nakoniec zaspala a šla som oproti staršej dcére ..len teda ...či upozorniť skôr dieťa ,alebo.matku..nie každému sa páči,keď niekto kričí na jeho dieťa ..lebo rešpektujúca výchova ,kde len dohováraju a vysvetľujú..hlavne nezvysit hlas ..

januska12323
11. okt 2022

Podľa mňa treba riešiť dieťa, keby na tom matke záležalo tak si ho postráži sama. A ak sa urazí tak to už moja vec nie je.

mandzula
11. okt 2022

@mamkalentedkova v tomto pripade, ci by sa to dotycnej pacilo, alebo nie, zvysila by som hlas na chlapca aj na mater. V prvom rade treba hajit zaujmy svojho dieta, kaslat na respektujucu vychovu, ktora u nich evidentne nezabera.

tykat
11. okt 2022

@mamkalentedkova po druhom raze by som sa zodvihla s tym ze na dnes otlkania stacilo, rozlucila sa a isla prec, kamoske s dcerkou by som napisala, ze ak chce tak ju cakam na ihrisku za rohom. A zakazdym by som to urobila.

bashee
11. okt 2022

@mamkalentedkova pytas sa ako by som reagovala. Jednoducho…hlasno by som zakricala na chlapca poriadne mu vynadala s tym, ze by som sa k nim rozbehla, kludne by som ho aj odstrcila nech ide robit zle inde. Mojho syna (17mes) mi takto tiez skusal jeden bit, strkat. A ti poviem okrem mojej hlasnej naloze ho nejaky cudzi otecko spacifikoval (zdvihol do vzduchu a razne nanho zakrical dost. Nebol pritom jeho). Neznasam nazor “nesmies vychovavat cudzie dieta”. Pre mna to neplati. To iste plati pre mojho ked si bude dovolovat na inych. Pride mi ze si dostatocne neochranila svoju dceru. Chapem ze chces byt za peknu ale od toho su mamy aby sme si deti nedali tlct.

mandzula
11. okt 2022

@bashee presne tak, clovek nema potrebu "vychovavat" cudzie dieta, ak sa to netyka jeho vlastneho dietata. Ak by fracek mojej dcere ublizovat a mater by hrala mrtveho chrobaka, urcite by som sa ticho neprizerala. Prizerajuca sa matka vlastne svojmu dietatu ukazuje, ze mu nie je oporou, ze to, co si pomyslia ini, cudzi ludia je pre nu dolezitejsie ako vlastne dieta.

tandariatko
11. okt 2022

@mamkalentedkova Ahoj, no v prvom rade by ho mala jeho mama upozorniť na to že čo robí nie je správne ale očividne ho nezvláda a nemá žiadny rešpekt. V druhom rade by som mu asi razantne vysvetlila čo su dovoliť môže a čo nie ... Veď keď ju sotil mohla naozaj nešťastne spadnúť a mohlo sa stať neštastie. Mne sa niečo podobné už stalo syn 1.5 rok kamaratka má 3 ročného tiež mojho sotil do botnika ja som utekala pre maleho a kamoška si riadne vyhrešila svojho a odvtedy sa k môjmu správa ukážkovo pekne ho vodi za ruku a dava na neho pozor.

aknamorka22
11. okt 2022

@mamkalentedkova aj svoje dieťa by si zdrapila za vlasy ak by bolo na tej druhej strane? 🤦 Ja keď som takto niekde a iné dieťa robí môjmu zle a rodič nereaguje tak začnem nahlas hovoriť tomu môjmu, že poď ideme preč pretože tento chlapček sa ku tebe zle správa, zjavne ho rodičia nenaučili ako sa má správať k iným deťom. Proste cez to moje dieťa si poviem názor na to iné dieťa a idem preč. Nebudem sa naťahovať s cudzími deťmi, stačí mi to moje 🙂

mandzula
11. okt 2022

@aknamorka22 jednak ho autorka za vlasy nezdrapla, zdrzala sa, no fakt je ten, ze keby do mojho dietata niekto opakovane strkal a to este tak, ze by sa udrelo, jeho rodic by na to nijako nereagoval, hra na chrumkavu a slusnu by ma asi velmi rychlo presla. Ked ide o dieta, objavuje sa u mna pud matky levice.

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

@bashee tak ja si v prvom rade myslím,že svoje dieťa má vychovávať rodič..jasne ,nie vždy to tak je .Neviem či neochránila..snažila som sa dohovoriť mu .Vrieskať po cudzích deťoch mintiez nepríde úplne najlepší spôsob ..apemtak ja by som aj byť na mieste jeho matky úplne inak reagovala ,upozornila som ho druhýkrát trošku ráznejšie ale stále som nevrieskala ,len som mu povedala ,že smemsa.o.tom.pred chvíľou bavili ráznejšie tónom ako prvýkrát povedzme

mamkalentedkova
autor
11. okt 2022

@aknamorka22 svoje by som kľudne za vlasy zdrapla,ak by som ho na to upozorňovala a napriek tomu by také správanie pokračovalo ..ale našťastie som toto so svojimi nikdy riešiť nemusela ,lebo v momente ,keď sa začali správať nevhodne ,bez debaty opustili skupinu detí a.miwsto,kde sa hrali .Ale takých situácii bolo minimum ,a to bol najstarší syn dosť živé dieťa

mandzula
11. okt 2022

@mamkalentedkova zas vrieskat nemusis, staci zvysit hlas, nasadit prisny nekompromisny ton, aby dieta pochopilo, kde su hranice.

aknamorka22
11. okt 2022

@mandzula ale autorka to tak škaredo napísala, že zdrapit za vlasy dieťa, fuj. Vo mne sa tiež zobúdza medvedica ale nestojí mi to za to, aby som sa hádala s cudzími ľuďmi. Držím sa pravidla, múdrejší ustúpi. Ale vyventilujem sa cez dieťa. Minule nasackovane pubertiacke deti na suchacke. Môj smutné pozerá, že sa chce suchnut. Tak na neho kričím: Počkaj synu, najskôr sa musia pustiť tie malé detičky, ktoré sú teraz na suchacke a keď sa dohrajú na detskom ihrisku, môžeš ísť aj ty. No to boli pohľady ale hneď sa pratali preč. Alebo keď ideme po chodníku a ide cyklista tak naschvál poviem nahlas že, vidíš ako tento ujo porušuje predpisy a ide na bicykli po chodníku a obmedzuje nás ako chodcov? To mi robiť nebudeme. 🤦

aknamorka22
11. okt 2022

@mamkalentedkova veď vždy je to o rodičoch. Či sú ľahostajní alebo vidno, ze dieťa vychovávajú. Ja poviem môjmu, že ešte raz a ideme preč a ak neposlúchne tak ideme preč aj za cenu toho, že začne vrieskať a musím ho kopajuceho niesť domov. 🤷

mandzula
11. okt 2022

@aknamorka22 tu vsak islo o priamy opakovany atak na dieta, bolo ohrozene jeho zdravie. Ani ja by som na deti na smyklavke a pana na biku nedvihala hlas, na niekoho, kto by mojmu dietatu ublizoval, bez problemov. Nejde o hadku, ide o ochranu dietata a o to, ze si ho ako rodic zastanes v situacii, ked je mu ublizovane.

kassandra25
11. okt 2022

@mamkalentedkova treba povedat aj chlapcovi, aj tej mamicke. A tiez mozes ist aj menej s nimi von.....

akrobrab
11. okt 2022

U nas to funguje tak, ze sa dieta ospravedlni. Pokial je dieta male, ospravedlni sa zanho jeho rodic. Ale trvam na tom, aby sa ospravedlnili.

katkami123
11. okt 2022

Fuha, teraz budem možno krutá, ale mojej znamej syn tiež niekedy vyvadzal nad mieru, len bol starší cca 7 rokov a dcérka mala vtedy 3 roky. Sotil do nej z celej sily, spadla na zem do kaluže. Povedala som mu vtedy aj pred jeho matkou, ze ak to urobí ešte raz a ešte raz jej vedome ublíži, všetko to iste urobim aj ja jemu a že ma nezaujíma tiež že je odo mna menší a slabší ako ani jeho. Ale to som skôr povedala kvôli jeho materi, ktorá všetko stále akosi prehliadala a nenastavila mu hranice, len stále ospravedlňovala za neho alebo akože “prehliadla”. Nech si aj ona uvedomí, ze raz môže prísť človek, ktorý sa nasere a bude po zahladzovaní vecí, ale prefacká jej aj decko, aj ju. Lebo ten chlapec už veci extremizoval.