Ako by ste sa chovali k otcovi, ktorý je chorý?
Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor. Ako by ste sa chovali k otcovi, ktorý je chorý. Má 61 rokov, rôzne operácie kĺbov, kolena pruhu, už nepracuje nemá peniaze. Roky nie sme v kontakte, sem tam si napíšeme už ani to nie. Keď som bola malá, cca do 7 rokov, sme mali dobrý vzťah, ľúbila som ho. Neskôr začal veľmi veľmi piť, celé detstvo som vyrastala s alkoholikom, ktorý dlhé roky pred mojimi očami týral moju mamu, aj psychicky, fyzicky, ťahal ju po bite za vlasy, keď sedela na záchode potiahol ju za vlasy a ťahal ju, kopal, stúpal po nej, predomnou ju fackal a znasilnoval. Vela krát som sa skoro pocikala od strachu, doteraz mam psychické problémy. Stále bola u nas polícia co sa stazovala na hluk, niekedy som ju anonymne volala ja, lebo som sa bála ze zabije mamu. Bála som sa chodiť domov, nikdy ma nepochvalil, ani raz v živote. Po stenách sme mali napísané nadávky krvou, co písala moja mama, asi jej uz vtedy preskakovalo. Ked sa rozviedli, čoskoro som sa od neho odsťahovala, to ešte on ako tak relatívne fungoval, mal prácu, pil hlavne cez víkendy, nasťahoval si tam fetacku, jej platil za sex aby mala na pervitin, polícia tam bola kazdy den, lebo sa hádali ona hulakala, správala pred dverami, aj s nim bola tehotná, isla na potrat, on bije každú ženu co tam ma. Susedia ho neznasaju. No na jednej strane mi je ho aj ľúto lebo viem ze je chorý, ze bol dôvod prečo začal piť
@reanda on teraz začal chodiť do kostola a vraj bol aj na spovedi, co tam hovoril neviem, no nie je aj to nejaké znamenie ze chce aj dobro?
Ty si ho len chces vykresliť ako dobrého
@anachsunamon je to možné. Zamýšľam sa mad všetkým čo mi tu bolo napísané. Síce si to nejako vedome neuvedomujem, ale nevylucujem to
Si uz taka a aj v zlom hladas dobre. Mozno citi ze sa mu blizi koniec a potreboval spoved ale taky clovek sa nezmení
@anachsunamon tak on hovorí už asi 10 rokov ze umiera...a mas pravdu som taká, a asi to nechcem meniť, nemyslim si ze je to zla vlastnosť. On sa nezmení, tak to beriem, budem nad tym všetkým rozmýšľat co ste mi tu napísali, každopádne blokovaný je a mam pocit ze mentálne robím za ním hrubú čiaru.
moze byt.. praj mu to.. ale do nicoho, v com sa necitis dobre, sa nedaj zatiahnut
Rozumiem, dakujem, ze si odpovedala.
tvoj otec ma poruchu osobnosti, nic ti v zivote neda ako doposial, len ti vezme...urob si hranice
Vymazať z mobilu
Vymazať zo života.
Ze sa do tvojich 7.rokov správal ako človek ho neopravnuje ta teraz kontaktovať s požiadavkami akoby sa medzi tým nič nestalo, to inferno spôsobil on aj tvoj dnešný vlažný vzťah s matkou, ona ta ma zaradenu v dobe, keď vás obe týral, mala sa zle a ty jej to pripomínas.. .
Nelutovat starého diabla, keď mu po tvojich 7.rokoch preskočilo, mal s tým niečo robiť, liečiť sa a nie lestiť podlahu s tvojou mamkou. Ešte aj polícia mu v tom nezabránil, hlavne neruší nočný kľud, prizabit ju môžte, ale potichu.
Keby mal kúska hanby v sebe zdekuje sa niekam k bezdakom a nelezíe ti na oči.
Sustred sa na vzťah s chlapom, aby ti raz nevykrical tvojho mengeleho...
Jeho by som všade zablokovala a sebe zohnala psychologickú pomoc
Toho človeka by som nikdy otec nenazyvala a nič by som mu nepomohla.A na to že mi bije a týra matku by som už povedala niekomu dospelemu v detstve.Pišeš že policia povedala že je psychopat asi je.Kontaktuj sa s mamou stretavaj sa s ňou.A toho chlapa vymaž zo života.Nech si poradí sám.Má 61 rokov sú ešte horšie chorý ľudia a čo nepracuje ved má 2 roky do dôchodku s čoho bude žiť na starobu myslím 65/ 70 rokov a viac ako dožije.TY si čo bankomat kašľať naňho je to manipulátor a vydierač.Každý sme si za svoje činy zodpovedný.A že sa sťažuje že je sám ako sa choval k rodine tak teraz sa mu to vrátilo to jeho chovanie jeho problém nie tvoj.Nech je sám ja by som mu povedala že nech si spomenie čo robil ked si bola dieťa a ako veľmi týral mamu toto by som nikdy nedovolila.A nikdy by som ho otcom nenazvala.To horši ako zviera.Mohla tvoja mamina kôli nemu skončiť na psychiatri uvedomuješ si to.Mohlo jej úplne preskočiť a čo tvoja mamina urobila najlepšie rozhodnutie že sa s ním rozviedla.Vykašli sa naňho Spomeň si koľko si trpela v detstve TY a tvoja mama.Nemaj vyčitky ako sa tvoj otec k vám choval tak sa mu to vrátilo.Preruš s ním všetký kontakty.Na to za zabudnuť nikdy nedá.A myslím si že ani odpustiť na starobu ked mu príde bude sám.Dôsledok jeho spravania k vám. Nič ho nekontaktuj a ani ked TI zavola tak nekomunikuj s ním.Sama píšeš máš s toho trumu ked si hľadal šľapky ako pišeš teba vyhodil von.TY mu chceš teraz pomôcť a za čo za to peklo čo si preživala aj tvoja mama.Tak mu treba.
@dilino ďakujem, máš pravdu, blokla som ho vsade kde sa len da, urobila som za ním hrubú čiaru, uz pre mňa neexistuje
A nejaký ľudia to vedeli, aj v skole riaditeľka, aj moja krstna, susedka oproti, viac ludi, nikto s tým nič nerobil, nikto sa do toho nechcel starať
ja som to iste zaživala s nevlastým otcom.Aj po rozvode ešte robil peklo.
Je to velmi zmutne ze to ludia ignoruju. Aj to s policiou, ze vam nechceli pomoct. Nechapem ze ak videli mamu dobitu, ze ho nezatkli.
Aj teba bil?
Strašné si si prežila,je mi to veľmi ľúto. ♥️
Necitala som celu diskusiu. Vyjadrim sa len k prvemu prispevku. Ludska mysel a pamat je velmi zaujimava a je naprogramovana chranit nas. Preto na to zle casto zabudame, preto si niektore veci nepripustame, preto niektore spomienky vytesnujeme a ine sa snazime racionalizovat. Predpokladam, ze ta tvoja lutost voci otcovi je len dosledok obranneho mechanizmu, kedy sa snazis dat zmysel tomu, co sa ti dialo, snazis sa to nejako racionalne zdovodnit, otca pochopit, najst ospravedlnitelne dovody, preco robil, co robil. To, ze mas nanho aj pekne spomienky ti uz zacina pomaly sluzit ako dovod, preco ho sama pred sebou obhajujes. Neuvedomujes si asi uplne, ze si jeho obetou, ze to, co sa ti dialo, by malo stacit na to, aby si s takym clovekom prerusila nadobro styky a neobzerala sa spat a ze nejake svetle chvilky neospravedlnuju vsetko to zle, coho si bola svedkom. Jemu nic nedlhujes, naopak, dlhujes sama sebe to, ze by si sa mala od toho cloveka odputat. Mala by si sa snazit dosiahnut stav, kedy uz nanho vobec nebudes musiet mysliet. Skus venovat svoj cas a energiu radsej tym ludom, ktori ti neublizuju, ktori ta maju radi a kvoli ktorym si sa nemusela nikdy obavat prist domov, obavat dalsieho dna. Drzim palce.
@andreatytler nie, mna sa nikdy fyzicky nedotkol, ako raz ma riadne zbil po zadku ked som bola mala a nieco som urobila, inac nie, ja som v puberte bola dost nastavena tak, alebo aspon si pamatam ze som to zvykla hovoriť, ze ak sa dotkne mna tak mu to bud vratim alebo ho zabijem
@ankare dakujem, si mila 🙂
@maxalla ďakujem pekne, vcera som ho vsade blokla uz pre mna neexistuje, asi to bude na dlhšie, no tato diskusia mi veľmi pomohla za nim urobiť hrubú čiaru a uz sa nebudem zamýšľať nad tym ako mu pomôcť, netreba.
@dilino a kolko si mala vtedy rokov? A ako si na tom teraz, aky mate vztah?
Tvoj otec ta vydiera a manipuluje s tebou. Ma 61 rokov ale v pohode moze zit dalsich 25 rokov. Raz mu das peniaze a uz sa ho nezbavis. Ak mu zacnes pomahat a stretavat sa s nim tak je mozne, ze si pokazis vztah s mamou. Ona potom co si prezila bude mat v sebe vela negativnych pocitov a je mozne, ze podvedome ta zacne vytlacat zo svojho zivota, pretoze zrazu budes podporovat cloveka, ktore jej cele roky ublizoval. A keby to nastalo, tak to nebude robit aby ti ublizila, ale pretoze s traumou ktoru si popisala sa neda vyrovnat a cokolvek co jej bude vzdialene pripominat jeho existenciu, sa bude snazit eliminovat.
Tvoj otec moze ist do prace ked bude chciet. Moze si zarabat ako dochodca. Staci chciet. Nestavaj sa do pozicie spasitela do ktorej ta tlaci. Keca. Poznam ludi co maju 70 a denne behaju hore dole. Pretoze chcu - nie preto, ze by mali klby ako 20 rocne lane.
mala som asi 7 prvý krát mi nasypal rozdrvene lieky do taniera s polievkou ale vídela to sestra tak sme to vyliali.Potom ma vyhadzoval v zime vonku.Mamu tiež bil ale to asi len 2 krát lebo ked prišli maminy bratia TY ho zbili a bol pokoj raz a navždy aj ja aj mama.Nemám s nim nijaký vzťah lebo zomrel dostal tu zakeračku od alkoholu mu to rozoržalo pečeň a dostal na obličky potom a zomrel.
@dilino nemám slov, hrozne co su niektorí schopní urobiť... Mrzí ma to, a rozumiem. A aj si s tym bola u psychologa?
@kittykat22 on nechcel odo mňa pomoc vyslovene finančnú, napísal mi spravu v zmysle ze pomôž mi, a ja ze ako si takú pomoc predstavuje, a on ze odviesť k lekárom, na nakup, lebo tým ze mal tie klbove rôzne operácie ma barlu, nevie chodiť normálne, neviem aké sú prognózy a ani ma to veľmi nezaujíma, no ja ani nebývam v tom meste kde on, nemam vodicak, neviem ako by som to bola schopná zabezpečiť aj keby chcem, co teda v žiadnom prípade robiť nebudem. Keby je to ozaj nejaky chudák, co nema ani na chleba, ale u neho sa na alkohol, cigarety vždy našlo. Raz keď som mala 18 rokov si odomna vypýtal na ulici peniaze a nechal si vysypat do dlane všetky mince, aj medene centy.
nie nebola lebo ja mám taku povahu že sice som mu neodpustila ale dokažem sa nad to povzniesť.Ale keby žil nikdy mu neodpustim pár krát sme sa stretli ked sa s ním mama rozviedla ale ON vedel ked žil že som mu nikdy neodpustila.
Vies co, po spravnosti by si ty mala na neho podat trestne oznamenie za psychicke tyranie, nie mu pomahat.
Ak by niekoho ineho cudzieho cloveka takto tyral, uz by bol nahlaseny. Viem ze jeho cinny su asi premlcane a ted nema zmysel to robit. Ale hovorim o tom, lebo to dava dobry kontrast k tvojej dileme ze ci mu pomahat alebo nie. Len preto ze ta splodil a bol dobry prvych 7 rokov, nie je dost na to aby si zasluzil cokolvek od teba.
Si silný a dobrý človek. To je niečo, čo nedokázali zlomiť ani roky tyranie. Najsmutnejšie v tom celom je tvoja mama, ktorá je nehnevaj sa rovnako vinná ako on. Desať rokov ťa nechala v pekle... Chápem, že to mala ťažké. Hrozna situácia, veľmi smutná. Je až obdivuhodné, keď o oboch píšeš, vyjadruješ sa pekne, slušne a s úctou. Aj v zlom hľadáš dobro. Nedaj si to vziať. Ale daj na prvé miesto seba, svoj život, rodinu, detičky, ... Nie si otcovi nič dlžná. Vlastne oboma. Držím ti veľmi palce.

to ani ja niekedy nechapem, preco si niekto vyberie zlo.. asi najskor z nevedomosti.. alebo uz zo zvyku.. zo strachu.. preto, ze uveri niecomu nepravdivemu.. ono tie 'zle' energie sa javia potom silne, ano, moze sa zdat tazke sa z toho vymknut.. lenze nasa 'cista dusa' je vzdy silnejsia.. a v skutocnosti netreba velke usilie vzdat sa 'zleho'.. v podstate netreba ziadne usilie.. staci obycajne, jednoduche ROZHODNUTIE.. a vsetko sa moze udiat v podstate samo