Ako časovo zvládate život?
Ahojte,
Nejdem sa sťažovať, prišla som si po radu.
Som mladá, žijem s partnerom, deti zatiaľ nemáme. Mám psychicky veľmi náročnú prácu, domov prídem unavená o 16tej. Svoju prácu milujem, baví ma a teším sa do nej, avšak ako hovorím, je to na hlavu zaberák.
Poznáte to, v dománosti je stále čo robiť, aj poobede po robote - upratať, skočiť do obchodu, niečo rýchle navariť, vyprať, skladať oblečenie atď. Avšak ani neviem, poriadne sa nezastavím a zrazu o 19tej si po celom dni ľahám na gauč úplne zničená a nevládzem sa ani pohnúť.
Ešte k tomu bývame v byte 140 m2, dve kúpelne atď, a len povysávať a pozmývať trvá 2 hod. Nehovorím, že to robím každý deň, ale 1-2 krát do týždňa určite, keďže máme psa.
Cez víkend varím aj 3 hodiny, hlbšie upratujem, prípadne idem pozrieť rodičov (ktorým sem tam pomôžem na záhrade, prípadne niečo ťažké preniesť, keďže majú svoje roky. Tak či onak, takú návštevu nepovažujem za oddych).
Nemám čas ani energiu poriadne vybehnúť s kamarátkami von. Nemám čas na záľuby, cvičenie. Partner mi pomáha, navarí, dá prať atď. Ale aj tak mám pocit, že nemám čas na nič a že som “zdretá”.
Keď idem na nechty alebo kozmetiku, mám výčitky svedomia, že ten čas som mohla využiť efektívnejšie. A to chodím 1-2x do mesiaca na 1 hodinu.
Rodičia sa ma pýtajú, ako je možné, že som unavená, že som predsa mladá. Čo stále upratujem, keď nemám deti atď. Mňa tieto otázky nehorázne vytáčajú.
Povedzte mi, čo robím zle? Alebo sa na celú situáciu len zle pozerám? Mám zlý time-management?
Ako zvládate život vy?
@janmik Ked som mala len jedno dieta nestihala som. Teraz mam dve z toho jedno skolopovinne druhe medzitym rozbombarduje cely byt kym sa spolu ucime a psa a muza co pracuje v zahranici a stihat musim. Nechapem ako som pri jednom mohla nestihat. A to nie ked som bola bezdetna 😂😂😂
Keď ta práca ničí, zmen to - buď prácu alebo svoje nastavenie 🙂 tiež mame psa, robotický vysávač ide denne a vysávač raz za týždeň. Pred dieťaťom som chodila z prace okolo 6 poobede, cvicila, socializovala sa, niekedy aj do skorého rána a cez víkend po vyletoch, návštevách, športovať, pripadne len tak oddychovat. Ak ta varenie baví a výživaw sa v tom, tie 3h beriem, inak uplne nerozumiem🙈zlepšiť time-management by to chcelo, pripadne keď chcete deti, tak tie ho zlepšia určite. Keď bola mala pár mesačná, zobral ju manžel von na 2h a za ten som stihla s prehľadom povysavat, pozmyvat, vyčistiť kúpeľňu, WC, poutierat prach v 4i byte (som dost pedant pri tom) , navariť a ešte si dat kávu v kľude, držím palce 🙂
Skus zmenit stravu a venovat sa viac sebe,nemozes byt otrokom domacnosti,kup si automat.vysavac a nedr sa tolko,maj cas na seba a neotrokorci doma a v práci,budes stastnejsia a nie taka unavena
podla mna bud prehanas alebo mas nejake ochorenie o kt nevies?Z coho si unavena?To su bezne cinnisti,nerylujes predsa v zahrade po robote,nestaras sa o statok,kravy a pod ,nvm pre mna co ro is su veci,kt by ta nemali takto unavovat
@hederamonstera presne je to o type cloveka. Ja mam tri male deti a zvladam velky dom, zverinec, manzel stale prec a mam poriadok a aj na sport si najdem cas. Svagrina je bezdetna a nevladze sa ani sama o seba postarat, tiez stale vari a upratuje a nema cas si ani vlasy umyt 😁 Ale tak je ten organizmus od prirody- bud taky alebo taky. Pravdupovediac ja by som chcela viac deti, kludne aj 5, mna to uplne naplna. Svagrina nechce ani jedno, uz teraz v zivote nic nestiha. A uplne s nou suhlasim, potom by skoncila asi na psychiatrii obrazne povedane…
Problém je v tom, že pri psychicky náročnej práci ani po príchode domov nevypneš. Stále ešte spracovávaš v hlave všetky tie stresy z pracovného dňa, hľadáš riešenia, aj v noci. Mne pomáha šoférovanie, vtedy si psychicky oddýchnem, lebo musím myslieť na jazdu. Aj dovolenku musím mať aktívnu. Jednoducho inak oddychuje fyzicky pracujúci a inak psychicky pracujúci.
V každom období života ma človek občas pocit ze ma toho veľa a ze sa zblázni. Daj si systém. Nevar každý deň. Nie je to naozaj potrebne. Dajte si studenu večeru a niečo navar do hrnca aj na 2 dni. Daj si ciele. Dnes mam oddych, zajtra varím, upratujem. Napr. Streda piatok vysávaj a umyvaj podlahy, príp. Len 1 x do tyzdna umyť, 2x do tyzdna vysat. Prach 1x do tyzdna napr. V sobotu ráno. Nevar tak dlho cez víkend co si preboha, načo mas víkend? Si otrokom domácnosti a zabíjas si víkend. Priprav si v piatok poobede všetko na sobotu na varenie, Daj mäsko do pacu, nacisti si zeleninu...atd...prádlo skladaj priebežne. Vsetko je len o systéme. Nauč sa to čím skôr, lebo keď prídu deti, budeš padať na ústa.
Skus ist na preventívnu prehliadku, za únavu môže byt aj zdravotny problém
Kup si ten vysavac, viem co je upratovat po psovi
Mas susicku? Ak nie, pouvazuj, budes mat doma menej prachu
Mam 2 male deti a naozaj nestiham🙂a to sa snazim vsetko si ulahcit maximalne, aby som sa mohla co najviac venovat im, lebo oni su teraz moj " projekt" , moja praca. V tom vidim zmysel, do toho davam svoju vsetku energiu, ostatne veci latam za pochodu. Minule som si spomenula, ze kedysi som vedela uprsanu nedelu prelezat v posteli pri filmoch😃na to si budem musiet este pockat veru🙂ale pamatam si aj, aka som o 16 chodila z prace vycerpana, hlava ako balon. Ked pracujes dusevne, je to 100 krat narocnejsie ako behanie po dome a staranie sa o deti. Tam sice neexistuje dovolenka, ale hlava uplne inde. Preto sa vobec neboj, ze nieco nezvladas. Skusila by som si najst fyzicku aktivitu, ktora ta nabije, mozno sport s kamoskami, mozno prechadzka so psom. To je na tebe. Pravidelne, aby si nabrala silu a odburala stres z prace. A nehodnot sa, porozmyslaj, ako by si chcela travit dni, aby si bola spokojna. Ak je to aj lezanie vo vani, je to len tvoja vec😉
Robotický vysávač ak máš psa, to je nutnosť. Sušička + poslkladat hneď po vysušení = nemusíš žehliť. Na veľký nákup pošli priateľa 1x za týždeň , pečivo si daj do mrazničky. Cez týždeň nemusíš robiť varené večere. Cez víkend urob jednoduchšie jedlo alebo choďte do reštaurácie . Väčšie upratovanie si rozdeľte s priateľom napoly alebo si zaplaťte upratovačku. A nemaj na seba také vysoké nároky , relax ❤️
Takto ti napíšem.
Keď sme boli len ja a muž tak som robila 12ky a ešte popritom sme si prerabali dom. Takže ďalšia manuálna práca.
Prišlo jedno dieťa a hovorím si, že nestíham.
Prišlo druhé dieťa (zdravotné problémy) +prváčik (každý deň 2h sa učiť). Ti poviem, že som bola rada keď som niečo dO pol hodiny uvarila a raz za deň sa nejedla. Prvé 3 mesiace si ani nepamätám co som bola v jednom kolotoči.
Z materskej do prace z ktorej vraciam tiež kolo 16 tej , pracujem aj každú druhú nedeľu 10 hodín...... a tie povinnosti čo som mala doteraz ostali.
Vynechala som záhradu upratujem raz za týždeň, periem jedno pranie za týždeň a v sobotu aj 5 pracok otočím, mam Susicku, robotický vysávač lebo kurime krbom a furt je kolo neho bordel 🙈 +prach všade , zmyvam podlahu raz za týždeň (pred tým každý druhý deň)......
Večere mame suché, v sobotu navarím na víkend....
Stíham raz za mesiac nechtarku, masáž, výlet s deťmi
Proste treba ti niekde ubrať.
Užívaj si život 😊
a preco stale upratujes? ja mam 2 deti, pracu, aktivity, som tiez unavena z prace a zo vsetkeho, ale upratujem len vtedy, ked sa mi fakt chce. jasne, ze kuchynu, toaletu odrziavam ciste. zvysok neriesim alebo riesim ciastkovo, ked mam chut 10 minut strvit upratovanim. vascsinou odkopnem hracky do 1 kuta a som spokojna 🙂 momentalne si to nemozem dovolit, ale predtym sme mavali pani na upratovanie 1x tyzdenne - vyskusaj aj ty a budes mat o najvacsiu starost menej. pradlo skladam vtedy, ked mam na to naladu, takze niekedy aj 2 tyzdne caka v spalni :D pripadne az vtedy, ked uz nemame v skrini ponozky :D
aj nakup a varenie mozes riesis inak, ked ste len 2 dospeli ludia, mozete sa najest aj niekde mimo domu, urobit si pohodku, objednat cez e.shop.
si mlada, tak si uzivaj zivot po praci.
myslim si ,ze je to o prioritach tiez, ja chodim z roboty aj o 18tej ,som tam od 07:00 a este pravidelne chodim sportovat/ trenovat. proste v ten den nenavarim ,alebo nenakupim ,ale nakupim a navarim den predtym , ani upratovat netreba kazdy den. byt ma sluzit nam nie my jemu. a koncit o 16tej, to mas este den pred sebou, proste si to skus rozlozit tak,ze v jeden den porob co najviac ,sprav poriadny nakup, navar na dni dopredu , potom uprac aby si mala potom cas aj na seba. to je to najdolezitejsie, co ti da energiu. ja kolkokrat som v robote aj 10 hodin pridem domov znicena, ale prave to, ze sa potom vydam niekde do prirody na prechadzku alebo zacvicit si ma preberie, je to proste potrebna psychohygiena, ktora ti tu energiu doda.
@bilancia akoze hento co radis je super, len ja napriklad poznam x rodin, kde musi byt tepla vecera, denne..tak ta zena iba sluzi a potom sa stazuje..mozno to je aj autorkin pripad, ze chce kazdemu vyhoviet a potom nema priestor pre seba a to ju len znechucuje... Aj ja bud nevarim, alebo navarim na viac dni, neda sa aj starat o deti, aj do prace chodit, aj mat vkuse tip top domacnost a este trebars makat v zahrade a cvicit..to by musel mat den viac hodin.. treba vzdy niekde ubrat
Ja to mam tak ze žijeme vo veľkom dome 1x do týždňa chodi firma upratať poriadne cely dom ja cez týždeň len co treba kazdy den nieco par minút, jedlo od covidu objendavam na 90% vylucne cez donášku takže to mi setri čas a u mňa je na prvom mieste psychicky stav (psychohygiena) od detstva som mala motiváciu "dospelakov", ktorý chodili vyhorety z prace takže ja si na tom potrpím kazdy den najprv ja potom všetko ostatne aj keď niekedy kvôli tomu si privstanem o hodinku skôr a dám si horucu vanu, masku na tvar a také ráno pre seba mam alebo aj keby som mala isť o pol hodinu neskor spat lebo si idem zabehať kde tiež viem vypnúť od stresu a povinnosti. To iste z roboty mam oddych a potom všetko ostatne človek nie je stroj a nič sa nestane keď miesto od napr 18 hodinu budeš pratať o 21 plna energie a oddýchnutá a nie vyčerpaná len preto aby to bolo skôr urobene ja niekedy z prace si na 2hod ľahnem a pratam aj od 23-00 proste treba si urcit priority a všetko ostatne prispôsobiť prioritam
Ahoj, popísala si realitu asi drvivej väčšiny žien.
Pridám sem zopár skromných rád z vlastnej skúsenosti. Takisto nemáme deti, a mám veľmi náročnú prácu ktorú milujem, takže sme na tom dosť podobne:
1. Menej hrotit domácnosť. Svet sa nezrúti ak pôjdeš spať a nebude vyglacovana kúpeľňa alebo kuchyňa ako zo showroomu. Trošku sa v tom uvoľniť.
2. Ak vám to 💸 dovolia, nájdite si upratovačku 2x do týždňa. Uvidíš ako sa ti zmení život. Mať gazdinú je ešte vyšší level ale samozrejme aj drahšie. Podľa vašich možností.
3. Ak nie sú 💸 na upratovačku, pomôže ti aj robotický vysávač prípadne robotický mop k tomu.
4. Menej byť otrokom rodiny. Toto mne trvalo naučiť sa roky. Pomáham rodičom + mám dve babky 85r a to je už skutočný zahul na čas aj nervy. Uvidíš že ťa nebudú mať menej radi, ak si budes robiť víkendy hlavne po svojom
Veľmi ti držím palce, aby si našla spôsob ako relaxovať bez výčitiek.
Chápem ťa... Taktiež som bola v podobnej situácii. Pracovala som vo firme, v ktorej som bola od rána do večera. Snažila som sa robiť najlepšie ako som vedela, či to bolo v práci alebo doma. Priateľ mi bol vždy najlepším kamarátom so všetkým mi pomáhal. No aj tak som nestíhala, bola som vyčerpaná a nemala som vôbec čas na seba a keď som si ho aj našla mala som výčitky... Veď som mohla stihnúť niečo dôležitejšie, no nie? Postupne som však prišla na to, že je to hlúposť... Zistila som, že nechcem takýmto štýlom žiť... Vieš nezmenila som sa hneď, dokonca sa mi to ešte stane, ale mám hranicu, kedy zastavím a poviem si DOSŤ!... Pýtaš sa v čom robíš chybu? Skôr by som sa možno spýtala, čo môžeš v momentálnej situácii zmeniť, aby si sa cítila lepšie... Možno by si mohla začať tým, že by si si našla čas na seba. Daj si na začiatku úlohu, že si nájdeš čas na seba dva krát do týždňa. Vymedz si iba hodinu, iba 60 minút 2x. Rob, čo ťa urobí šťastnou. Hocičo.. Cvič, daj si kúpeľ, čítaj si, maľuj... Buď dôsledná voči sebe, nie len voči svojmu okoliu. DAJ SI TO ZA SVOJ CIEĽ! Zrejme sa teraz pýtaš, že: "Kedy ako??" Ráno v sobotu alebo v nedeľu keď sa zobudíš? Alebo o 16. hod po práci? Z práce sa prekonávaš upratovať, tak sa prekonaj a daruj si aspoň trochu času. Čo sa týka tých otázok, je normálne, že ťa vytáčajú. Rodičia to nemyslia zle. Len nechápu, lebo nie sú v tvojej koži.
Aj my sme len dvaja bez deti,ale vsetko je o zorganizovani si casu a nastaveni mysle. Do obchodu na velky nakup chodim raz do tyzdna. V tyzdni malokedy,to len ked nieco zabudnem alebo nieco speci na varenie,pecivo kupujem v pekarni. Upratujem podla potreby,ale zasadne nie cez vikend. Z roboty chodim okolo 16-17. Trosku posedim,vydychnem a vypnem. Tiez mam narocnu pracu,kde mi cely cas musi hlava mysliet na plne obratky,takze min.pol hodinu po robote potrebujem klud. Potom sa venujem bud konickom alebo okolo domu robim,v lete sa vacsinou kupem v bazene,ak je pocasie alebo lenosim na terase. Casto chodime na navstevy alebo navstevy u nas. Musis robit aktivity,ktore ti nieco daju. Ked prides z roboty a len varis a upratujes ani sa necuduj,ze nemas cas zit. Volakedy som aj ja varievala kazdy den a to bol hrozny stereotyp. Obedy si objednavame v robote a vecere robim rychle s co najmenej varenim. U teba bude problem asi v strese z roboty,to ti vysaje energiu a potom doma uz nevies efektivne fungovat. Ale daj si zavazok,ze aspon raz tyzdenne sa povenujes konickom a postupne budes pridavat aj dva dni v tyzdni a postupne sa to naucis. Musis vyvazit pracu zabavou inak vyhoris ako ja. Tiez som chodila taka vyflusnuta nic nestihala az som vyhorela a musela zmenit pracu,lebo uz nebolo cesty spat
O 19tej si ľahas na gauč úplne zničená....keď pride 1.dieta ľahnes si okolo 19tej potom zase okolo 21h ta zobudi plač, treba sa postarať, zase za 2-3 hodinky ..a takto sa budeš budiť a starať o niekoho až do rána,kým neprejde zase hodinka dve...cele dni..mesiace,roky....(teraz môžeš spať, robiť si co chceš)do toho variť upratovať kojiť nákup atď...naplánovať umytie vlasov,sprcha,manželove potreby.....navarene,upratané.. pri prvom dieťati lazo plazo....jaaj ale ved ty ešte nemáš mimi....užívaj si ten klud a pokoj co práve máš

@jankak055 Presne tak. Keď prídu deti, budeš upratovať každý deň a aj tak bude stále neporiadok.