Ako často pijete alkohol?
Ahojte chcem sa spýtať ako často pijete alkohol? Alebo, čo sa už považuje za alkoholizmus.
Pýtam sa, lebo môj bývalí nikdy nevypil ani kvapku alkoholu a ja som taká vínna muška 🙂 Mám nového priateľa, bývame spolu cca 9 mesiacov a v tomto smere sme sa našli. Obaja máme veľmi náročnú prácu, hlavne na psychiku. Večer, keď už je čas na relax tak si dáme pohár vínka, niekedy dva. Pozeráme pri tom film, alebo sa rozprávame, čítame si knihy. Jednoducho už to máme nejak spojené s tým relaxom. Nie je to, že by sme sa opíjali do bezvedomia, to v žiadnom prípade, dokonca ani nie na zlepšenie nálady. Niekedy si len tak zo srandy povieme, že si dáme "detox" a vínko nahradíme čajíkom, alebo si spravíme nejakú šťavu ovocnú. Nie je pre nás problém si to vínko nedať aj niekoľko dní."Opitý" v tom pravom slova zmysle sme neboli za celý čas ani raz. Ani keď ideme von s kamošmi, či na oslave. Nikdy si nedáme toho alkoholu toľko aby nám stúpol do hlavy. Keď sa rozprávame zo známymi tak veľmi veľa z nich to tak praktizuje. Tiež chcem ešte povedať, že my nikdy nepijeme tvrdý alkohol.
Je teda toto už alkoholizmus, alebo je to v pohode ešte? Lebo máme v rodine jedného ťažkého alkoholika a to je už iný level... tak by som nikdy skončiť nechcela :(
nepijem vôbec - ani na oslavách, nič.... takže už po prvom glgu by som bola v nálade...
Nepijem alkohol vôbec manžel len príležitosťne. Každý den si dat víno u nás nepripadá do úvahy. Myslím, že ste už na ti zvyknutý 😄
Ďakujem, za každú jednu reakciu a názor. Tak ako som predpokladala, stretli sa tu dva názory. Po prvé som alkoholička, alebo minimálne k tomu spejem, za druhé som v pohode ako XY ďalších ľudí. Nejdem sa tu teraz obhajovať, alebo čokoľvek. Len si chcem ujasniť pár vecí. Toho alkoholika, čo som spomínala je môj otec. Od narodenia si ho nepamätám inak ako spitého na mol, agresívneho nepríjemného a do veľkej časti tiranizujúceho celú rodinu. To je pre mňa alkoholizmus a dostatočne odstrašujúci príklad. Ale iné som chcela. Aký je rozdiel potom medzi "závislosťou" a "závislosťou". Ja milujem kávu, vypijem ich denne aj 5 -6, no nepodriaďujem tomu nič. Dám si ju vždy keď sa dá a ak tá príležitosť nie je, nie som nervózna, nahnevaná ani podráždená. Čiže som závislá na kofeíne. Milujem čítanie. Snažím sa čítať denne a ak sa k tomu nedostanem chýba mi to. Takže som závislá na knihách. Tak isto sociálne siete. Denne som na FB, Instagrame, Koníku...... no príde víkend či dovča a nemám potrebu tam ísť, no podvedomky na to stále myslím. Takže som závislá na internete. Ďalej, som športovec, rada a veľmi často behám. Keď sú dni kedy sa mi nedá tak mi to chýba a mám výčitky, že som nebola. Čiže som závislá na behaní. A takto by som tu mohla opísať kopec ďalších vecí, ktoré mám v živote rada, potrebujem ich a doprajem si ich. Myslím si, že každý jeden človek je závislák svojim spôsobom. Ide len o to či si dostatočne silný/silná to udržať pod kontrolou. Alebo sa mýlim. Prečo ak sa to týka alkoholu je prst hneď hore?
Mas pravdu, si zavisla aj na sporte, knihe a neviem, co vsetko si vymenovala. Rozdiel je v tom, ze privela knih ta nezabije, ale mozno si znicis oci, privela sportu by ciste teoreticky zabit mohlo, aj sposobit zudrav. problemy, no a privela alkoholu detto. Nikto nevravi, ze pozor, prst hore ak ide o alkohol. Pri kazdej "zavislosti" je to rovnako prst hore. Myslis si, ze je lahke zit s clovekom, ktory pride z prace domov a zahlbi sa do knih, ci do sportu az do neskorej noci? A nic ine neurobi?
Existuje prislovie: vsetkeho vela skodi. 🙂
Dovod preco sa alkohol tak zvyraznuje je ten, ze je to snad najrozsirenejsia zavislost, ktora, ako tu uz bolo spominane, je v tejto nasej slovenskej spolocnosti brana za tak normalnu, ako keby to bola sucast tradicie. Ja osobne sa nestretavam s tym, ze ked pridem niekam na navstevu, tak sa tam objavuje ina zavislost v takej miere, ze by mi niekto povedal: Nazdar, tak co ideme zabehat? Alebo by nam rozdali knizky, ze podme si spolu precitat, a pod.
Mne zase príšerne lezie na nervy preháňanie, ako už kvapka alkoholu spôsobuje závislosť, dala si si kvapky proti kašlu, už si alkoholik.... Pravdu povediac, mam z asketickych abstinentov rovnakú hrôzu ako z agresívnych alkoholikov. Alkohol je v malom množstve príjemný a niekedy dokonca aj zdraviu prospešný. Takže kým to nespôsobuje zmeny správania, nevyvolava pocit nutnosti piť a neohrozuje seba ci iných, nevidím v alkohole problém. Ja alkohol pijem, chuti mi a v živote som nebola opitá, možno kdesi v puberte v nálade, ale to je tak všetko. Návštevu, kde by mi ponúkali chlast, si už ani nepamätám, to sa ešte niekde fakt robí????
Ono ked pridu deti musite byt triezvy ved nikdy rodic nemoze vediet kedy bude musiet vlastne dieta zaviest ci na pohotovost alebo do nemocnice a cakat na sanitku ktora chodi ako slimak.no neviem.ale teraz ste bez deti takze neni to az tak hrozne len si netreba vybudovat zavislost co zacina prave po troche a pravidelne.ale tiez sme mali obdobia ku veceri pohar piva alebo cerveny strik trochu vina a viac coli.
Tiež víno, dáme si jednu fľašu napoly v piatok a jednu v sobotu. Osobne to považujem už za nábeh na alkoholizmus ale aspoň je to iba víkendové, nie denne pitie.
Každoročne vo februári nepijeme vôbec. To aspoň človek zisti ako na tom je.... Lebo ak je mesiac nepiť problém tak potom je to už naozaj zle
ja iba keď mám návštevu, alebo keď niekam idem, tak si dám za pohárik. ČO je málokedy. Tiež mám občas chuť na šampanské alebo víno, len tak si večer dať za pohárik, ale muž nechce, lebo je potom ešte vaic unavený a samej sa mi nechce piť. Je mi ľúto otvoriť celú fľašu, lebo pootm to musím v priebehu 2-3 dní dopiť . Nie že by som nebola schopná ale nie vždy mám chuť. Ale veľa známych si takto otvorí fľašu a dá si 1-2 poháriky. Väčšinou v piatok alebo cez víkend. Takže je to normálne podľa mňa.
no všetko ako keby si o mne písala. Tak potom nás je viac. Áno, možno istým spôsobom sme na niečom závislí. Človek by mal mať niečo na čo sa bude tešiť, čomu sa bude venovať. Pokiaľ tým neohrozuje svoje zdravie alebo druhých tak je to v pohode. Ja som ,,bola,, závislá na sladkostiach. Zistili mi jednu alergiu a zrazu nemám potrebu ich jesť. Áno, raz do týždňa si niečo dám, čo sa ešte dá ale viac nie a pritom keď som si hneď ráno nedala sladké, tak som stále na to myslela, až ma klepalo. A teraz nič. Takže .....neviem, Možno by som to riešila až vtedy, ak zistíš, že 1 deň si si nič nedala a zrazu ti to chýba. Po pár dňoch je jasné, že človeku chýbajú veci ktoré praktizoval, ale 1 deň sa dá bez problémov vydržať.
@vroni áno, ponúka sa, spolu s kávou, nealko, podľa toho čo je doma. Víno, bylinkové, likéry. Ke´d niekto chce dá si, keď nie tak si nedá.
@kvetinka75, no, nestretla som sa s tým už celu večnosť. Áno, keď sme na nejakej (domácej) party, ponúka sa občas vino, ale pri bežnej návšteve nie. A ako by to bolo fajn, konečne by niekto vypil aspoň čosi z tých cca 15 otvorených fliaš, čo máme v bare (tvrdý alkohol, u nás nejde) 😂
@vroni tak tvrdý ani u nás, ale víno, šampanské, bylinkové, príp. ešte vodka. Veď ponúkni návšteve. A odkiaľ si prosím ťa? Lebo ja som sa za celý svoj život s tým nestretla, že by mi neponúkli alkohol aspoň raz. Ešte aj keď prídem ku kámoške na kávu hneď zreferuje novinky čo má, tak dáme ochutnávku. Ale to tak párkrát do roka.
Pohár vína si dám možno 3x za rok.Ja som v tomto dosť zasadova a neuznávam to, ale viem, že sú rodiny kde sa nalieva ako relax, k jedlu, k nálade, k návšteve, k sviatkom nemám to rada.Davaj na to pozor
pozri tvoj tatino nejako zacinal. ty ako dieta si zazila uz len tu akutnu fazu. a mozno on v pohodicke si daval 10rokov pred tvojim narodenim kazdy druhy vecer 1-2-3pivka. nuz a potom sa bud mkznog prepne pride kriza v zivite v praci a bum zavislost je na svete. . . pri alkohole ide hore prst preto lebo ti nici organizmus viac ako kofein napriklad. zatazuje ti pecen travenie kazi spanok. a najma je socialne akceptovany. priam je divne nepit. nie pit. mozno by ti pomohla kniha dospele deti alkoholikov. drzim ti palce. so uzasna ze nad tym do hlbky uvazujes a nechces nic podcenit
@kvetinka75 ako ja🙂môj muž nepije a priniesol z roboty červené vino, tak som si ho otvorila samej mi nechutí a potom som ho vyliala.Ine by bolo možno, keby som niekde chodila s kamarátkami posedieť, v lete si občas dám Gin s tonicom, keď chodíme večer si posedieť von.Moj syn sa už čudoval, keď ma videl doma piť víno🙂nie sme na to zvyknuti
@kvetinka75, z Bratislavy. S kamoškami sa stretávame, popijeme litre kávy, ohovoríme celý svet, dáme si niečo pod zub, ale alkohol nie. Žiadna z nás nie je abstinent, možno veľa chodíme autom, ale nejako nám k návšteve alkohol nepatrí. Keď vyrazíme do mesta na drink, určite nepijeme minerálku, doma sa ponúkame kávou ci nealkom. U mamy to vyzerá rovnako. Alkac by mal u nej čistý orgazmus, fliaš ako vo vycape a z ničoho neubuda... A to to u nej vyzerá ako na Václavaku (co sa návštev týka, furt jej tam niekto sedí)
@vroni no tak mi mávame zmiešané návštevy, muži si väčšinou niečo dajú. Včšinou bývame blízko seba takže prejdeme pešo. A nikto zase veľa nepije, takže ráno už môžeme ísť autom. Keď idem s kamoškami, tiež si dávame väčšinou kávy. A zase tie návštevy nebývajú každý týždeň. A nie vždy si každý dá. Kto má chuť na niečo tak si trošku dá, kto nie tak pije kávu, nealko.
Zaujimava diskusia po dlhej dobe.
Druhak je ten ze ako to citam tak uz som asi v haji. Ak je definicia zavislosti v rituali tak som tazky zavislak. Som ten autisticky typ co ma rad kazdodenne ritualy ako rano kafe, telka, sprcha, odchod do prace v rovnaku dobu atd atd... Kazda zmena ma zlahka znervozni. Vedel by som pisat vela.... Ale ten pokrytecky pohlad tych co nepiju ma vytaca. Ano alkohol je len spolocensky menej prijatelny ale kazdy clovek je zavisly. Niekto na chlaste, niekto na obchodoch, niekto na detoch ci partnerovi. Stacilo by aby chlap zmizol na 3 dni prec a polovicka z tych co nepiju uz by sa klepala. Dnes staci ze vam muz nezdvihne telefon po tretom zavolani a uz prichadza triaska a panika. A to sme sa nedostali ani k fenomenu sociálnych sieti.... Tak nez autorku odsudite ako alkoholicku tak sa zamyslite.....
tak podľa mňa pre každého to znamená niečo iné, my si dáme sem tam vínko večer alebo drahý pivo, ale je to len tak asi dvakrát do týždňa, nejako často nie, nemáme na konci dňa už ani na to energiu 😀
myslim ze si pojem zavislosti spravne nepochopila. Vobec tam nejde o to kto ma na vec aky nazor, pojem zavislosti je normalne zadefinovany a pre kazdeho rovnaky...ide o to ze zavisly clovek nielenze robi nieco pravidelne, ale zaroven s tym nedokaze prestat.Nema nad tym kontrolu. Ak si dokazes mesiac nevypit ani pohar vina, ak vydrzis na dovolenke dva tyzdne bez kavy a nemyslis na to ze ti strasne chyba, ak dokazes citat knihu, ale dokazes ju kludne aj odlozit a tyzden ju nezobrat do ruky bez pocitu nutkania, nie je to zavislost. Zavislost je kombinacia pravidelnosti a neschopnost sa tej cinnosti vzdat bez toho aby sa objavili abstinencne prizaky ( nervozita, napätie, podrazdenost, nutkave myslienky na danu cinnost ci vec, agresivita, netrpezlivost.)To je zavislost. Ak si dokazes dat mesiac bez toho vina, nie si zavisla. Ak to nedokazes, zavisla si. Ktory je tvoj pripad, vies len sama. Ak nevies, daj si od vina tu mesacnu pauzu a zistis...
@17juraj17 suhlasim s tym ze vacsina z nas v sebe nosi tu tendenciu zavislosti na comkolvek...velmi vela ludi ani netusi o svojej zavislosti, napriklad na socialnych sietiach, kave, alkohole a veri tomu ze to ma pod kontrolou...ale ak by prisla situacia ze tej veci sa musia realne vzdat na dlhsiu dobu, malokto by to dokazal bez abstinencnych priznakov...
Mne to v pohode nepride...kazdy alkoholik nejako zacinal a ty mas este aj preddispoziciu. Tvrdis,ze nemas problem nepit, tak nepi, pol roka, rok. Dokazes to? Ja som za posledne 2 roky vypila deci sampanskeho a vidim na svojom okoli,ze im je divne,ze nepijem ani na oslavach. Mne je divne, ze je alkohol tak velmi tolerovany. Nie je nad to mat uplne cistu hlavu
Moja byvala kolegyna raz dosla s hlaskou, ze ak clovek pije, bo ma nejaky problem, tak je to zle. Ak to nie je kvoli problemu, tak je to v poriadku (v rozumnej miere samozrejme). A asi na tom cosi bude. Pit "od chuti" s mierou a nie preto, aby sa clovek opil a zabudol na nejake tazkosti, bude asi v poriadku. Je dobre ze sa vobec nad tym zamyslate, zvazte vsetky nazory a zariadte sa tak, aby ste boli vy spokojni.

Ja nie som vinar, takze neviem posudit. Pytam sa teda a "citite to"?
Zmenu nalady?
Trosicku ste v nalade?
Lepsie sa vam zaspava?
Skuste teda mesacny cajovy ritual na.zmenu.
Kup manzelovi Cajovy adventny a ficite.
Ak si nespomeniete, tak je to OK.
Ja som bola kedysi kavickar prevelky a sak kava nie je zavislost..
Lenze ma to zacalo.obmedzovat a v konecnom dosledku neskor.aj okolie.
Kedy a kde si dam.kavu aby ma nebolela hlava, nebola.som.nervozna.
Prestala.som.asi.na.pol.roka.
Iba.preto, aby som vedela, ze netreba.
Potom.som.sa vratila.ale.s mensou zavislosotou.
Teda dam si fajn, nedam si aj tak v pohode.
Postupom rokov to moze byt problem, teraz mi to tak u vas nepride.
Ale.ked.sama.zacinas.tuto diskusiu tusis, ze predsa len..