Ako citlivo informovať dieťa o vážnej chorobe jeho otca?
Ahojte. Mám 12 ročného syna. Môj ex partner 58r. má pokročilé štádium parkinsonovej choroby. Môj syn má s ním veľmi skvelý vzťah a je na neho naviazaný. Syn je veľmi citlivé dieťa a zle znáša nepríjemné správy a situácie. Už si všimol , že s jeho otcom sa niečo deje. Vôbec neviem ako mu mám vysvetliť , že jeho otec je vážne chorý.
12 ročný si už s tebou vie pozrieť na internete rôzne videá ohľadne parkinsona, prečítať nejaké články a diskusie
Neklamala by som. Nirmalne by sim povedala, že otec má zdravotné problemy, ako sa to ochorenie vola a aké má príznaky - čo môže vidieť aj u otca
Hovoriť mu nejaké prikrášľene polopravdy nemá zmysel, sám skôr či neskôr bude hľadať info a pravdu sa dozvie
@baruska567 mne to nejak nevychadza - ak je syn nanho naviazany, tak su asi casto spolu. A ak je to pokrocile stadium - teda potrebuje asistenciu, zdravotne pomocky, straca samostatnost - tak si asi syn nie ze “vsimol, ze sa nieco deje” ale vidi, chape, ze je s otcom zle. Takze napis normalne ako to je.
Kazdopadne synovi to treba povedat tak ako to je, ak to sama nezvladas odkomunikovat spravne, tak sa spoj s nejakou organizaciou, ktora sa venuje takymto pacientom a urcite ti pomozu.
@baruska567 mne to nejak nevychadza - ak je syn nanho naviazany, tak su asi casto spolu. A ak je to pokrocile stadium - teda potrebuje asistenciu, zdravotne pomocky, straca samostatnost - tak si asi syn nie ze “vsimol, ze sa nieco deje” ale vidi, chape, ze je s otcom zle. Takze napis normalne ako to je.
Kazdopadne synovi to treba povedat tak ako to je, ak to sama nezvladas odkomunikovat spravne, tak sa spoj s nejakou organizaciou, ktora sa venuje takymto pacientom a urcite ti pomozu.
@sissy27 syn chodí k otcovi každý druhý víkend. Exovi zistili diagnózu nedávno, príznaky mal dlhšie.
@sissy27 syn chodí k otcovi každý druhý víkend. Exovi zistili diagnózu nedávno, príznaky mal dlhšie.
@baruska567 zdravotné pomôcky nepotrebuje ale zhoršila sa mu chôdza a v rukách skoro nič neudrží.
@baruska567 určite jemne, ale pravdivo.
Nemusis povedat NIC konkretne. Ak si nie si ista tak psycholog, ale ak nie psycholog povedz mu, ze ocino ma iste neurologicke ochorenie, ktore mu sposobuje problemy a bude brat teraz nejake lieky. Na co hovorit dietatu vsetko konkretne? To ho len vystrasi. On bude sam postupne vidiet zmeny, a lepsie sa s tym zmieri podla mna.
Syn si všimol už dávnejšie že sa niečo deje. Ja s ex nie som v osobnom kontakte, syn chodí k nemu sám keďže bývame v jednom meste. Pred mesiacom mu zistili diagnózu ale problémy mal už dlhšiu dobu.
Mozes mu este povedat, ze moze ocino neskor potrebovat pomoc atd. Dieta nepotrebuje vediet meno choroby, a nepotrebuje ani vediet ze je to vazne. Ale ak sa bude pytat, bud pravdiva ale opatrne ake slova vyslovis. Sladka nevedomost je pre deti lepsia, to mi nikto nevyvrati, ale zas neklamat.
Zatiaľ som mu povedala že jeho otec ma nejaké ťažkosti s chôdzou a trasom rúk. Že berie na to lieky. Ale ex chce aby som mu povedala akú má diagnózu a ja vôbec netuším ako mu to povedať aby to zle neniesol
@baruska567 zdravotné pomôcky nepotrebuje ale zhoršila sa mu chôdza a v rukách skoro nič neudrží.
@baruska567 tak toto este nie je pokrocile stadium. Kazdopadne so synom to odkomunikovat treba, cim skor tym viac casu bude mat spracovat to a pripravit sa na to, co pride. Neviem ake mas vztahy s exom, ci budes nejako napomocna ked to naozaj pokroci a ci chces tomu venovat cas, ale mozno by stalo za to navstivit odbornikov v tejto oblasti aspon kvoli synovi - nejaka neziskovka, pripravia vas na to, co bude treba.
a preco mu to nepovie sam?
@baruska567 syn si mohol už dať dva a dva dokopy, nejaké nálezy vidieť, alebo sa sám pýtať otca. Možno už vie.
a preco mu to nepovie sam?
@anonym_de79b1 to ja netuším. Len mi dnes volal že mu to mám vysvetliť ja.
@baruska567 mrzi ma to ale normalne , 12 rocne dieta nie je male dieta co nevie co je choroba.
@baruska567 trvala by som na tom, aby mu to otec sám povedal.
@baruska567 preco by sk mala? ty mu vies povedat, ze otec je chory, kedze spolu nezijete, nevidim dovod hovorit synovy diagnozu - tu nech mu povie tatko.
Zatiaľ som mu povedala že jeho otec ma nejaké ťažkosti s chôdzou a trasom rúk. Že berie na to lieky. Ale ex chce aby som mu povedala akú má diagnózu a ja vôbec netuším ako mu to povedať aby to zle neniesol
@baruska567 netreba diagnozu - akoze co to tomu dietatu da??? A ak velmo chce, nech mu to povie sam 🤷♀️
Ja mam syna v podobnom veku a normálne sa rozprávame aj o chorobách a veru vážnejších ako parkinson.No na druhej strane ty pokiaľ nie si v kontakte s otcom, tak ani poriadne nevieš aké má príznaky,liecbu ci prognozu a co vlastne mas synovi povedať, je to na otcovi podľa mňa.
Veď úplne normálne. Mám 11 ročnú a 8 ročnú dcéru a otvorene sa rozprávame o rakovine ( Máme aktuálne v blízkom okolí). Normálne by som mu vysvetlila čo to je za chorobu, aké to má príznaky a aké sú očakávania.
Suhlasim s tym, ze mu to ma jeho otec povedat sam.
Boze, ti chlapi su ako male deti, a zodpovednost hadzu na zeny.
Parkinson nie je Alzheimer, ak bude poctivo brat lieky, moze mat este dlhe roky takmer normalny zivot (s urcitymi obmedzeniami). Dnes je ved auplne niekde inde ako kedysi....
Ja mam syna v podobnom veku a normálne sa rozprávame aj o chorobách a veru vážnejších ako parkinson.No na druhej strane ty pokiaľ nie si v kontakte s otcom, tak ani poriadne nevieš aké má príznaky,liecbu ci prognozu a co vlastne mas synovi povedať, je to na otcovi podľa mňa.
@sidicek nie neviem presne aké má príznaky ani prognózu. Len mi včera , zavolal že mu zistili túto diagnózu a mám to vysvetliť. A keďže ex už tridsať rokov trpí aj epilepsiou tak vôbec netuším ako ho to ovplyvňuje
Ja s ex nie som v osobnom kontakte. Syn chodí k nemu sám. Sme len v telefonickom kontakte kvôli synovi

@baruska567 ale v čom je problem,mu to pravdivo povedať? normálne mu to vysvetli,12 ročný už nie je "malé hlúpe dieťa"a sama píšeš,že si už všimol,že sa dačo deje. Skôr ocení smutnú pravdu,ako "milosrdne lži "a v konečnom dôsledku aj tak zistí,že otec je chorý.