Ako citlivo riešiť rozdiely v daroch pre vnúča?
Ahojte, bývame v zahraničí a máme 9.mesačného chlapčeka. Boli sme teraz doma s malým druhý krát. Keď sa narodil dostal peniaze od svokrovcov, známych, prastarých rodičov atď okrem mojich rodičov. Mame som naznačila, že sme podostávali peniaze pre malého, ktoré dáme na sporiaci účet ako aj vedela,že jej mama nám chce dať na malého vyšší obnos penazí lebo to bude prvé a pravdepodobne posledné pravnúča ktorého sa dožijú.Mama povedala, že keď budeme mať účet mám jej ho dať a bude tam posielať peniaze. Teraz sme boli doma zas a malý dostal od rodiny peniaze na Vianoce. Prastarí rodičia, sestra môjho otca a od svokrovcov. Od našich nič. Mamina len poznamenala ,že nestihla nič kúpiť a spolu sme ísť nestihli.
Svokrovci sú opačný extrém. Keď sa malý narodil dali nám spolu vyše €700 a malému neustále niečo kupujú. Na Vianoce nám dali spolu €500, ktoré sme samozrejme odmietli ale jednoducho nám ich nanútili tak väčšinu dáme malému na sporenie a kúpime mu niečo na Vianoce.
Účet nemáme lebo sa rozhodujeme či sa presťahovať na SR a nechceme tu teda zakladať sporiaci účet a všetky peniaze sú zatiaľ odložené.
Vôbec nejde o to , že by sme peniaze potrebovali. Máme dobrú prácu a úspory. Ide o ten nepomer mojich rodičov vs svokrovcov. Ich príjmy sú podobné ale naši zarábajú o trochu viac. Nemajú hypotéky ani iné vnúčatá alebo iné finančné záväzky.
Ako poznám našich, iba im to proste nedošlo/nenapadlo kedže sa nepohybujú moc v kruhoch kde sú deti a malý je ich prvé vnúča a vkuse niečo robia tak ich to zrejme nenapadlo. Nie sú žgrloši alebo že by malému nič nechceli dať.
Nechcela som to moc riešiť keď sa narodil ale situácia sa opakuje.
Ako našim citlivo povedať aby malému niečo na sviatky dali? A svokrovcom aby to nepreháňali?
A
nijak, proste dary sa davaju lebo darca chce
Oni nie sú vôbec povinní vášmu dieťaťu vôbec niečo DAŤ . Ak chceš, nech sa páči povedz im to "mami , daj malému 500€ na Vianoce lebo aj Janovi rodičia toľko dajú"
svokrovcom povedz "500 bude stačiť"
ja keby mám takú nevestu ktorá rieši len peniaze pre moje vnúča , tak každý rok kúpim oblečenie a hračku a dovidenia
nerozumiem preco ta to dvha zo stolicky, mna by to ani nenapadlo, svokra tiez dava stale nejake peniaze, moja mama dala 200€, pritom zaraba o dost viac nez svokra. ale je moi to jedno aj keby nedali nic, je to proste ich vec...
* Mama povedala, že keď budeme mať účet mám jej ho dať a bude tam posielať peniaze. * Účet nemáme *
a v každom prípade mama nie je povinná dotovať tvoje dieťa, ani nemáš čo porovnávať kto koľko dal
buď rada ak sa mu venuje a strávi s ním svoj čas
* Mama povedala, že keď budeme mať účet mám jej ho dať a bude tam posielať peniaze. * Účet nemáme *
a v každom prípade mama nie je povinná dotovať tvoje dieťa, ani nemáš čo porovnávať kto koľko dal
buď rada ak sa mu venuje a strávi s ním svoj čas
@anonym_9430c1 ved ona pise,aby dali nieco...nemusia to byt peniaze...hracka,oblecenie atd
@anonym_autor mna by to mrzelo,keby dieta bolo starsie a vnimalo to...
V živote by ma nenapadlo.od niekoho pýtať, že dajte!!! Hlavne ked sami mate dosť. Teba to akoze prečo napadlo??? Alebo sa manžel sťažoval že vaši nedali?
Ty kokos nemusím ludi čo len po peniazoch idú...a dajte a dajte...nevidím jediný dôvod.
Neriesila by som to, ved kazdy da co uzna za vhodne. Je to dar, nie povinnost niekomu nieco darovat, ci uz plysaka, alebo peniaze. A tak malemu dietatu je uplne jedno co dostane a ci vobec nieco dostane. Za druhe, dieta bude take, ako ho vychovate. Ked budete poukazovat, ze babka A dala toto a toto, potom babka B nic nedala, tak to dieta bude vnimat negativne, ako keby ho nemala rada. Treba ho viest smerom, ze dolezite su vztahy a nie dary.
@anonym_autor tak sorry ale ja by som máme nič nehovoríla. Vykašli sa na to.
Moje deti sunuž na strednej a v živote nič ani desať cestov nedostali od svokry a sme tu všetci.
Ja by som to nechala tak. Keď založíte účet pošli číslo účtu mame, ostatné peniaze vlož a daj si poznámku svokrovci a tam presne budeš vidieť koľko poslali vaši a koľko svokrovci. A keď bude synček veľký spraví si na to názor sám
ja ti, autorka, nerozumiem. u nas jedna babka byva daleko a vzdy ked prideme, da synovi aj 1000e, druhi stari rodicia byvaju blizsie, obcas daju nejaku dvacku na minanie, pripadne vidia, co maly chce/potrebuje, tak mu kupia konkretny dar, ale hlavne sa mu venuju. to mam teraz porovnavat? ved kazdy podla svojich moznosti... ci chces mame povedat, ze mama, dajte aspon 500e?
Nemám problém vyrobím si...
@anonym_autor dieta ste si robili aby mu posielali peniaze? ci rovno rentu na ucet? nie,ja som nikdy neriesila ci niekto dal alebo nedal penaize a podla mna to ani nie je ok stovky eur dostavat od sirokej rodiny pri narodeni, sviatkoch, ja by som to ani neprijala od nich nikdy. By som sa pod zem prepadla od hanby. AK dostane dcera nejake penaize, odlozilo sa, napr. rovno som to rodicom povedala, lebo k darceku jej zvykli pribalit 50-100EUR ked bola mensia = zaplatil sa jej z toho strojcek na zuby, nikdy som z toho nic neminula a ma sporiaci ucet
@anonym_autor to dieta si to zatial neuvedomuje a ani nepotrebuje. Mame zatial nenaznacuj nic. Ked mu o rok nekupi ziadnu hracku, tak ju kup ty a daj mame, nech ju da malemu akoze dala ona. Peniaze neries vobec, mozno daju rodicia o 5 rokov 10000😏
Podla mna riesis co riesit netreba.
Ja by som to nechala tak. Keď založíte účet pošli číslo účtu mame, ostatné peniaze vlož a daj si poznámku svokrovci a tam presne budeš vidieť koľko poslali vaši a koľko svokrovci. A keď bude synček veľký spraví si na to názor sám
@michaela412 dost trapne, robit si na zaklade tohto nazor na ludi a propagovat rodinnych prislusnikov "vyskou prispevku" pred dietatom
Napríklad naše deti vôbec nedostávajú žiadne peniaze od rodinných príslušníkov - to je prvá vec. Dostávajú darčeky, spoločný čas, zážitky. Ale nikdy by mi nenapadlo nárokovať si na akékoľvek darčeky, porovnávať od koho koľko dostali. Je to darček, nie povinnosť, neviem si predstaviť takto premýšľať. Nepomer by som riešila napríklad v situácii, keď by rodičia jednému zo svojich detí dávali extrémne veľa a druhému omnoho menej.
@michaela412 dost trapne, robit si na zaklade tohto nazor na ludi a propagovat rodinnych prislusnikov "vyskou prispevku" pred dietatom
@simca06022011 to bol len taký nápad, keď už to autorka tak veľmi rieši. Vo svojom živote takéto veci neriešim, je mi jedno kto koľko kedy čo dal.
Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.
znovu sa mi potvrdilo to - čím človek má viac tým viac chce , úbohé , mozno mamina samá nemá ,prečo by mala pchat peniaze? ujo ,teta, babka, prababka? ešte chýbajú susedia
Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.
@anonym_autor tak to ries s manzelom, nemusia ani svorkovci tolko davat... este sa to raz moze otocit aj proti vam :D alebo tebe.. alebo tvojej rodine. Za mna rozdavanie penazi hala bala nesvedci o financnej gramotnosti. Ja si peniaze vazim, kupim a darujem co treba.. mozno to bude rozdiel medzi tvojimi rodicmi a svokrovcami.
@anonym_autor mozno tvoji rodicia nedaju dietatu po castiach peniaze, ale daju naraz velku sumu a mozno na vnuka prepisu nehnutelnost. Naco porovnavas? Tvoja mama tiez moze porovnavat, ze kedysi sa detom prachy nepchali, moze porovnavat so susedovie dcerou, s kolegyninou dcerou atd. Fakt neries
No tak ja mam na toto uplne iny nazor,ako tu väcsina v komentoch.
Samozrejme,ze nie su povinni mu nic davat.
A samozrejme,autorka si nema nic pytat,to by bol iny trapas...
Ale pride vam to normalne????
Prve vnucatko,este k tomu ho vidia raz za cas...a ich ani nenapadne mu kupit hracku,dupacky ,hrkalku....hocico.
Vsak je to radost.
Nie este povie,ze nestiha nic kupit-takze vie,ze by sa patrilo.....ved urcite vedela dopredu,ze pridu.
Hracku moze mat doma schovanu aj rok.
Alebo nejake kapsicky pre babätko.
Nie,za mna toto normalne nie je....
Vsetci ostatni vedeli,co sa patri.a ako citam,tak aj vzdialenejsi pribuzni....
A vlastnej matke nedojde,ze sa patri cosi podat?
Vlastne,malo by to byt uplne spontanne z jej hlavy....
Vobec to nemusia byt peniaze...
Mne to pride ako lakomost...
Vypocitavost..
@anonym_autor Nie, vobeeeec ta to netrapi😏 ja stale nechapem, preco by mali tvoji rodicia nieco prispievat. Snad je to tvoje dieta, nie ich. Oni vychovali svoje. Aj moj syn dostane od jednej babky 500 e a od druhej 50. A? Je mi uplne fuk. Vidno, ze nemas ine problemy. Potom si ich vyrabas. Ludstvu uz uplne preplo.
Uf. Tak toto by mi nenapadlo riesit. Kto chce da, kto nechce neda. A nezalezi kolko ma penazi. Ja dufam, ze nase dieta vychovame tak, aby malo hodnoty trochu inak zoradene.
znovu sa mi potvrdilo to - čím človek má viac tým viac chce , úbohé , mozno mamina samá nemá ,prečo by mala pchat peniaze? ujo ,teta, babka, prababka? ešte chýbajú susedia
@anonym_94397b Susedia aspon po 100 kazdy😄😆
bozzeeee preco ja nemam babky co nam davaju 500-1000eur.. :DDDD srandujem, ale to by bolo hned sveta zit :DD zatial ja tu skrabem na dcerine vylety skolske a tabory pocas celeho roka uz dopredu aby to bolo z coho vykryvat:DDD
No ja to chapem, clovek sa blbo citi pred muzom, keby dali aspon nieco, alebo tak . Ale takto je to divne
@anonym_autor chápem to tak, že ti je to trapné pred manželom ten nepomer, ale napriek tomu by som nič nehovorila, nechaj to na chvíľu keď bude k tomu vhodná situácia
skús to vysvetliť
* väčšinu dáme malému na sporenie *
* nechceme tu teda zakladať sporiaci účet a všetky peniaze sú zatiaľ odložené *
Tým sporením myslíš mať založenú obálku s menom dieťaťa, alebo kde mu dávate na to sporenie?
Ako eviduješ platby kto koľko dal a pohyby na jeho sporení? Máš na to aplikáciu alebo zošit?
chapem, že ta to nabrnklo.
a vies co ta mozno este v zivote nabrnkne ? ak tvoja mama bude mat dalsie vnuca od tvojho surodenca a im da a budes vediet ze vasmu nie. to ta bude tocit do vyvrtky este len ..
skratka je taka aka je, keby trela biedu pochopim ale prve zatial jedine vnuca a nekupi ani hrkalku ? neprispeje na kocik ? ... zvlastne... mozno ona nie je ok s tym ako si zijete a mysli si ze mate prachov dost tak naco mu este pchat... alebo milion 8 veci ktore si mozes vytvarat od rana do vecera

a keď mu nič nedajú tak sa stane čo? 😒
má 9 mesiacov ... absolutne nevie že mu nič nedali ..