Ako citlivo riešiť rozdiely v daroch pre vnúča?
Ahojte, bývame v zahraničí a máme 9.mesačného chlapčeka. Boli sme teraz doma s malým druhý krát. Keď sa narodil dostal peniaze od svokrovcov, známych, prastarých rodičov atď okrem mojich rodičov. Mame som naznačila, že sme podostávali peniaze pre malého, ktoré dáme na sporiaci účet ako aj vedela,že jej mama nám chce dať na malého vyšší obnos penazí lebo to bude prvé a pravdepodobne posledné pravnúča ktorého sa dožijú.Mama povedala, že keď budeme mať účet mám jej ho dať a bude tam posielať peniaze. Teraz sme boli doma zas a malý dostal od rodiny peniaze na Vianoce. Prastarí rodičia, sestra môjho otca a od svokrovcov. Od našich nič. Mamina len poznamenala ,že nestihla nič kúpiť a spolu sme ísť nestihli.
Svokrovci sú opačný extrém. Keď sa malý narodil dali nám spolu vyše €700 a malému neustále niečo kupujú. Na Vianoce nám dali spolu €500, ktoré sme samozrejme odmietli ale jednoducho nám ich nanútili tak väčšinu dáme malému na sporenie a kúpime mu niečo na Vianoce.
Účet nemáme lebo sa rozhodujeme či sa presťahovať na SR a nechceme tu teda zakladať sporiaci účet a všetky peniaze sú zatiaľ odložené.
Vôbec nejde o to , že by sme peniaze potrebovali. Máme dobrú prácu a úspory. Ide o ten nepomer mojich rodičov vs svokrovcov. Ich príjmy sú podobné ale naši zarábajú o trochu viac. Nemajú hypotéky ani iné vnúčatá alebo iné finančné záväzky.
Ako poznám našich, iba im to proste nedošlo/nenapadlo kedže sa nepohybujú moc v kruhoch kde sú deti a malý je ich prvé vnúča a vkuse niečo robia tak ich to zrejme nenapadlo. Nie sú žgrloši alebo že by malému nič nechceli dať.
Nechcela som to moc riešiť keď sa narodil ale situácia sa opakuje.
Ako našim citlivo povedať aby malému niečo na sviatky dali? A svokrovcom aby to nepreháňali?
A
V živote by ma nenapadlo.od niekoho pýtať, že dajte!!! Hlavne ked sami mate dosť. Teba to akoze prečo napadlo??? Alebo sa manžel sťažoval že vaši nedali?
Ty kokos nemusím ludi čo len po peniazoch idú...a dajte a dajte...nevidím jediný dôvod.
@anonym_37924c Presne tak! Ľudia len po peniazoch idú! Ja som nedostavala nič nikdy od nikoho oco mi nedava nič ani na narodeniny, vianoce, meniny! že mam ist do roboty🙈🙈Majetnicky ludia neznašam to otras.. Keď sa otcovi narodilo decko tiež mu babka nedala peniaze na krst ani narodeniny meniny vianoce keď ledva vyzije zo 400€ dôchodku a za byt plati 200🤮🤮
V lete by som napisal,ze si bola dlho na slnku a mas upal,teraz,vsak leto nie je...
S rozhodnutim mat dieta,prislo aj rozhodnutie,ze tak teraz podojime celu rodinu o €?Si to uprac v hlavicke trochu,ak sa nemylim,tak za dieta, su zodpovedni rodicia a nie,stari rodicia,ci boli spolu s vami v posteli?
@anonym_autor máme dosť,nič nepotrebujeme,v podstate mi to je ukradnuté....ALE....mama mi zase NIČ NEDALA!
tak ako teda,neriešiš,nepotrebuješ,ale chceš matke naznačovať,že ti má dať....
Tak sa rozhodni
@anonym_autor Ahoj, pises,ze ti o peniaze nejde, ze mate sami dost, tak moja otazka je, naco to potom riesis??? Naco riesis kto co da, ci neda? Skrie ta,ze tvoji rodicia nedali nic? A preco ta to tak strasne stve? Za to,ze svokrovci ano? Sorry, ale pride mi to smiesne. Keby ti o prachy neslo, tak to neriesis vobec, este by si dohovorila muzovi nech sa porozprava s jeho rodicmi, aby take sumy nedavali. Tebe praveze ocividne o peniaze ide a hodne. Inak by si tu nepisala a nepytala rady resp. pohlady inych na danu vec. Ake odpovede si cakala? Ze ta polutujeme a budeme sa cudovat,ze ako je mozne,ze tvoji nedavaju nic? ze budeme pisat, aby sa hanbili snad? a ked si zistila,ze ti baby pisu ine s cim sa nestotoznujes, tak viac ani neodpisujes🤷♀️ Tak mi nehovor, ze ti o tie peniaze od rodicov nejde😄 No ale poviem ti na zaver uz len tolko, ze ani tvoji rodicia a ani svokrovci sa nemaju za co hanbit, hanbit by si sa mala jedine ty, ze dokazes ci tu alebo sama v sebe vobec toto riesit.
@anonym_autor Ahoj, pises,ze ti o peniaze nejde, ze mate sami dost, tak moja otazka je, naco to potom riesis??? Naco riesis kto co da, ci neda? Skrie ta,ze tvoji rodicia nedali nic? A preco ta to tak strasne stve? Za to,ze svokrovci ano? Sorry, ale pride mi to smiesne. Keby ti o prachy neslo, tak to neriesis vobec, este by si dohovorila muzovi nech sa porozprava s jeho rodicmi, aby take sumy nedavali. Tebe praveze ocividne o peniaze ide a hodne. Inak by si tu nepisala a nepytala rady resp. pohlady inych na danu vec. Ake odpovede si cakala? Ze ta polutujeme a budeme sa cudovat,ze ako je mozne,ze tvoji nedavaju nic? ze budeme pisat, aby sa hanbili snad? a ked si zistila,ze ti baby pisu ine s cim sa nestotoznujes, tak viac ani neodpisujes🤷♀️ Tak mi nehovor, ze ti o tie peniaze od rodicov nejde😄 No ale poviem ti na zaver uz len tolko, ze ani tvoji rodicia a ani svokrovci sa nemaju za co hanbit, hanbit by si sa mala jedine ty, ze dokazes ci tu alebo sama v sebe vobec toto riesit.
@motylik2559 do bodky suhlasim
Autorka, ze ta hanba nefliaska…
Ty bud rada, ze mas zdrave decko, ktore ma starych rodicov, lebo to su prave hodnoty a nie €€€ na ucte. Naco si vobec takymto sposobom narokujes na niekoho peniaze? Je kazdeho dobra vola, ci a kolko da… ja od nikoho nic necakam, odporucam aj tebe, aspon nebudes zbytocne sklamana.
@anonym_autor Tvoji rodičia sú divní(každému človeku, ktorý doteraz nežil v jaskyni dojde, že vnúčatku je vhodné dať nejaký darček na Vianoce/sviatok). Ty si divná takisto, pretože ti príde normálne to po nich vyžadovať. Nik nie je povinný tvojmu dieťaťu nič dávať a je nanajvyš divné mu to chcieť dať najavo. Takže za mňa toľko.
Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.
@anonym_autor ako vravíš, príde ti nefér, že svokrovci dávajú veľa a tvoji rodičia nič, takže chceš, aby davali aj tvoji, aby to bolo fér😆😆😆 Skús si to po sebe prečítať, či ti to pripadá normálne, čo píses.
Darčeky v živote nie sú moc dôležité.
Však také malé dieťa to nerieši a je mi to fuk, akurát teba štve že nemáte prachy navyše... A napríklad ja som to mala aj tak neskôr že jedna starká dávala často alebo kúpila niečo, ale drobnosti a aj na Vianoce, prijímanie a podobne dala len drobnosť (na prijímanie som od nej dostala obrázok čo stál možno tak 5 eur na eurá a ani šperk ani peniaze) a druhá nedávala stále, len na výnimočné príležitosti, ale dala vtedy dosť vysokú sumu a nemám z toho nejakú traumu. Proste akceptovala som ako to majú.
@anonym_autor Hanba by ma fackovala, keby som mala svojim rodičom naznačovať, že majú dať vnukovi nejaké peniaze 🫣. Prečo by mali dať? Asi to tak necítia, možno majú nejaké "investičné plány" a šetria na to. Buď vďačná, že svokrovcov sú štedrí, aj keď aj voči nim by mi bolo trápne, že Vás takto "futrujú" peniazmi... Nie je to ich povinnosť .
Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.
@anonym_autor tak svokrovcov pri najbližšom sviatku kúp hodnotný dar, prip. zaplať dovolenku, wellness ako vďaku za ich finančné infekcie pre vnúčika.
@osky Akurat si mi tymto tvojim komentom nieco pripomenula. Mojej najblizsej kamaratke sa v lete narodilo dieta a predstav si, tiez som mu nic nekupila. Ju som ale pozvala na veceru a aj ked sa pravidelne stretavame, vobec mi ani nenapadlo, ze by som malej nieco mala kupit 😀 Ludia, ktori okolo seba nemaju deti toto proste neriesia a nenapadne im to. A nejake kapsicky hrkalky hluposti kupovat to uz vobec.
@anonym_03b8dc Ako ja by som aj kúpila niečo maličkému/maličkej... Ale však potom samé ponosy že ľudia nosia blbosti od matiek... Chceli by len prachy všetci, ale ako sorry ja nebudem finančne sponzorovať domácnosť dvoch dospelých ľudí... Ako prečo by som im mala pchať peniaze?
@anonym_autor ty nemáš nič iné ma starosti? Čo doma riešenie iba to koľko zarobia jeho a tvoji rodičia?
Neviem ci som to blbo napisala ale mne o peniaze fakt nejde. Vdaka za par dobrych nekritickych rad. Ani jedna strana rodiny za nami nikdy nebola, chodime len my aby maleho videli, cize o ziadnej pomoci a zazitkoch sa hovorit neda. Nepotrebujem peniaze ale myslim si, ze aspon nieco hracku alebo symbolickych 10 eur by nikomu neublizilo kupit jedinemu vnucatu k narodeniu a na Vianoce. Ok nebudem nasim hovorit nic a poviem priatelovi aby sme peniaze od svokrovcov nechali doma alebo zaplatili im vylet alebo nieco podobne.🙂 vdaka tym co mi odpovedali na moje otazky
@anonym_autor podla mna Pockaj a vasim to dojde ked maly uz nebude taka mimozka. Ved potom ked uz bude mat tak cca 2 roky budu vidiet ze sa tedi tak ho budu chciet obdarovat. To co robi svokra neries, ona je ina rodina inak to maju.
Počkaj, ja nechápem. Boli ste tam teraz niekedy a teraz niekedy nedostalo dieťa nič od vašich na vianoce? Veď ešte vianoce nie sú, povedala že nestíhala. Predsa môže kľudne o 2 týždne poslať peniaze pre malého aby si mu ty niečo kúpila.
@anonym_autor povedz rodičom, že vám všetci daku peniaze, len oni nie,že sa hanbis za nich. A svokrovcov povedz, nech nepreháňaju.
Počkaj, ja nechápem. Boli ste tam teraz niekedy a teraz niekedy nedostalo dieťa nič od vašich na vianoce? Veď ešte vianoce nie sú, povedala že nestíhala. Predsa môže kľudne o 2 týždne poslať peniaze pre malého aby si mu ty niečo kúpila.
@anonym_f59489 ale on nedostal nič vôbec od babky. Tu nejde o Vianoce.
Joj ale ste ženy riadne zlé. Len prskate síru..veď ona nechcela nič extra len opísala že svoj svokrovci dali nejaké peniaze a jej strana ani prd. Ani blbu hračku alebo na tu máš na plienky. Kurňa veď to je asi aj spoločenská konvencia. Idem na návštevu tiež kúpim niečo dospelým aj deťom a nejdem s prázdnymi rukami. A to idem k cudzím tak asi je normálne ze.da mama - babka do kolísky alebo na plienky. Neter nude mať dieťa a tiež jej ideme poslať peniaze a niečo k tomu.
Ja neviem či neviete čo sa patrí. Veď ani na oslavu nejdete s prázdnou rukou.
@anonym_f59489 ale on nedostal nič vôbec od babky. Tu nejde o Vianoce.
@anonym_ae70e6 jaj tak, lebo splieta aj vianoce, pri tých by som ešte počkala, ešte neboli. Sama sa vyjadrila že keď budú mať účet… že nestíhala nakúpiť… je to za mňa celkom blbé ale stále je možno iba oneskorená. Keby na to celkom kašle a neplánuje nič dať tak toto nepovie.
@anonym_ae70e6 jaj tak, lebo splieta aj vianoce, pri tých by som ešte počkala, ešte neboli. Sama sa vyjadrila že keď budú mať účet… že nestíhala nakúpiť… je to za mňa celkom blbé ale stále je možno iba oneskorená. Keby na to celkom kašle a neplánuje nič dať tak toto nepovie.
@anonym_f59489 tak ak byva v zahranici a chodia raz zacas. tak vedela matka že pridu a boh vie kedy pridu ved to tiez nie je jednoduche hodiny sa prepravovat s dietatom, mohla kludne kupit a jna vianoce... a nie kecat že nemala kedy,.
to uz je taka obajoba dost derava. a cakat kym urobia ucet .. no to je tiez taka vyhovorka , dam prachy a nedrzim to v hlave, a necudovala by som sa keby pani matka zavidela ze sa nemaju najhorsie... su zial aj take.. budu rozpravat moje deti ako by som vam pomohla ked nemam ako ale o mesaic si kupi novy sedacku a stara by kludne vydrzala este 5r. lebo nebola znicena ale sa jej uz nepacila.
ved nikto neocakava ze jej tam bude mesacne posielat prachy po 10 €.
a normalny clovek ked nedava prachy tak sa opyta ze co by chceli alebo potrebovali. to je zrejme normalne.
za mna je to neucta voci tebe a tvojmu dietatu asi ta mama nemala rada aj predtym
aby babka nic nekupila vnucatu ani hrkalku ked ho vidi raz za cas ? aspon sa o neho zaujima ci je to len fcb babka tzv foteckova?
vadilo by mi to (nie to ze neda peniaze ale to ze neprejavi zaujem) a povedala by som jej to
@anonym_autor neries, kazdý vie, co robí. Aj ty vidis.
@anonym_autor dobrý den toto je život a toto čo riešiš nie je problem 💪😎
@anonym_autor neries. Narobis si hriech v rodine. Jedni dali pri narodeni, druhy daju neskor. Viem ze dieta rastie, stale nieco treba kupovat. Ja mam vačšie deti, nast ročne....a to su este len vydavky. Druha babka to potiahne ked bude treba, neboj sa. Maj na pamati, ze vztahy su najdôležitejšie.
@anonym_autor podľa mňa im to doslo, hlavne keď mama sama povedala že mu budú peniaze posielať ale z nejakého dôvodu NECHCE
Neviem ci som to blbo napisala ale mne o peniaze fakt nejde. Vdaka za par dobrych nekritickych rad. Ani jedna strana rodiny za nami nikdy nebola, chodime len my aby maleho videli, cize o ziadnej pomoci a zazitkoch sa hovorit neda. Nepotrebujem peniaze ale myslim si, ze aspon nieco hracku alebo symbolickych 10 eur by nikomu neublizilo kupit jedinemu vnucatu k narodeniu a na Vianoce. Ok nebudem nasim hovorit nic a poviem priatelovi aby sme peniaze od svokrovcov nechali doma alebo zaplatili im vylet alebo nieco podobne.🙂 vdaka tym co mi odpovedali na moje otazky
@anonym_autor keď ti ide o hrkalku, ze dieta nedostalo, tak reklamuj, ze nedostalo žiadny darček. Nie ze nedostalo peniaze. To je rozdiel
@anonym_autor ty máš dieťa ako zdroj príjmu? Dosť trapne.

Ja som vydatá 30 rokov a 1krat som dostala peniaze od svokry na 50tku dovtedy len bludy dezert atď.... a moje dieťa dostávalo na sviatky max..20eur a keď bola dospelá a svokra jej dala peniaze tak dcéra jej ich vrátila ze babka ma malý dochodok tak jej treba viac a vôbec ma to netrápi a ty tu točis o 700eurach bud rada ze máš rodičov užívaj si ich a nerieš koľko dajú synovi keď tu nebudú nedajú tiež