icon

Ako ďalej?

29. dec 2021

Baby zožieram sa už niekoľko dní a nevidím východisko.
Som šťastnou mamou malej dcéry a s mužom žijeme len tak. Klape nám to na 100% nemáme žiadne problémy. Ja som sa nikdy vydávať nechcela a môj muž sa tiež do toho nehrnie. Takze aj v tomto sme sa zhodli. Nemáme žiadne hypo, muž dostal byt od rodičov a v ňom žijeme. Je to však jeho dedovizen aj keby sme sa vzali tak je to BSM. Poviete si, ze si vyrábam zbytočne problémy kde nie sú. Nie je nám tu zle, aj keď sme 20km od mesta kde pracujeme. Ale ja sa nechcem o 20 rokov zobudiť a zistiť že som s holou riťou, bez majetku. Nebodaj sa rozídeme (to sa môže vždy stať) a ostanem na ulici (viem trochu pritiahnuté za vlasy 🙈😅) Chcela by som si kúpiť byt/dom ale sama hypo nepotiahnem. A pochopiteľne sa mužovi do toho ísť nechce keď on nehnuteľnosť vlastní. Chápe ma a ja chápem jeho že to pre neho nie je nutné. Vlastním maly pozemok 15 minút od mesta ale je to koniec sveta, môj muž by tam stavať nechcel. Zarábam na náš región celkom obstojne ale sama to neutiahnem. Ešte mám pred sebou rok rodičovskej a druhé neplánujeme, miesto v práci mi však držia a môžem nastúpiť kedykolvek.
Neviem či čakám že mi poviete nech nevymyslam, že sa mám fajn, čo by za to iné dali, a že sa trápim nad hlúposťou. Ale mám pred tridsiatkou, ak si mám brat hypo na 30 rokov tak je tuším najvyšší čas. Alebo či čakám že mi dáte za pravdu a moje obavy sú oprávnene. Trápim sa už niekoľko týždňov a stále rastúce ceny nehnuteľnosti mi na nálade nepridávaju, cítim sa ako v slepej uličke…

heleninamama
29. dec 2021

Uvažuješ realisticky a správne. Po návrate do práce predaj pozemok a zober si hypotéku na vlastný, aj keď menší, byt. Sama. Daj ho do prenájmu a ži tak ako doteraz... Ale s kľudom, keby niečo...
Doba je taká, aká je a šťastie praje pripraveným. Vždy treba mať plán B.

autor
29. dec 2021

@heleninamama nemôžem ho predať. Dostala som ho ako dar od starých rodičov (žijúcich) a pýtala som sa ich na to. No neboli nadšený 🤷🏻‍♀️ A je to zvláštny typ pozemku, neviem či by som ho nazvala predajným 🤣

barborachors
29. dec 2021

No a presne na toto je ten papier, ktory je pre mnohe o nicom a nic neznamena. Mate mat spolocny majetok a peniaze a do tohto sa ma narodit dieta. Nieze ja svoje a ty svoje, lebo ty, zena, si ta co taha za kratsi koniec - rodenie, MD, materstvo, mensi plat. A panesek vo svojom bytiku a ty mozes kludne skoncit ako bezdomovec. Takze este dobre ze nad tym uvazujes a spravne, mas mat svoje kedze on nemieni ti dat polku nehnutelnosti na teba, hoci si mu dala dieta. Kupila by som urcite bytik, hoc aj maly a normalne platila hypo…. Co ti ine ostava ked on ma svoje?

martul
29. dec 2021

A keby ste predali tento ,, jeho" byť a kúpili spoločný?

lija22
29. dec 2021

a bola by so kludnejsia keby ta zapisal ako vlastnika bytu? porozpravaj sa s nim o tom. ja by som sla touto cestou, ale mna moj muz zapise kam aj nechcem, teda aj ked nebol moj muz. pochopil, ze je to pre mna dolezite.

janetinka27
29. dec 2021

no je taka doba nedovery a neistoty, ze pomaly ziadna zena neoceni, ak o ruku poziada princ so zamkom. ten pozemok ma nejaku vacsiu cenu? v dobrej lokalite? mozno by ho stacilo predat az v pripade nudze a za ziskane peniaze ist do hypoteky/uveru. hypoteku nemusis mat na 30 rokov. svadbou sa nebude jednat o BSM, byt bude stale len jeho (ale to si asi aj chcela povedat). ja by som napriklad nekupovala byt (pokial by som ho naozaj nechcela ako investiciu), pretoze aj keby ste sa vzali, tak kto bude platit hypoteku a z akych penazi? peniaze budu vase spolocne, ale tym padom sa budete spolocne podielat na plateni hypoteky a v konecnom dosledku ten byt nebude budete splacat obaja (okrem vlozenej ciastky z pozemku). mne by to prislo hrozne aj z pohladu tvojho partnera, ze sa bude divat na to, ako si ty budujes zadne vratka v pripade zlyhania vztahu, bude ti pomahat s pripravou bytu pre tvoj pripadny unik od neho (alebo chces pred nim tajit, ze je to tvoj zalozny plan?)

janetinka27
29. dec 2021

*oprava - ten byt budete splacat obaja

mila23
29. dec 2021

uvazujes velmi dobre...treba mat nieco, co ak sa nieco stane?....neviem ci je uplne stastne vsteko delit na moje a tvoje....lebo kazdy mozte mat svoj byt a pod., ale aj vsteky vydavky si delite napolovicku? Ty si doma a staras sa o dieta....tak aj otec dietata nech zostane na rodicovskej polku casu....ked uz

elizabet173
29. dec 2021

veď si kúp menší byt a prenajmi ho, splácať sa bude sám. Pozemok môžeš predať a zapaltiť ním časť ceny bytu. Muž má niečo, ty budeš mať niečo, keby sa to medzi vami pokazilo, ak nie, ostane dieťaťu. Uvažuješ veľmi rozumne.

elizabet173
29. dec 2021

@barborachors keby aj boli manželia, nehnuteľnosť, v ktorej žijú, by bola len mužova, lebo ju vlastnil ešte pred svadbou, takže by bola v tej istej situácii, vlastne v horšej, lebo by si nemohla kúpiť sama byt, bol by už majetkom obidvoch.

heleninamama
29. dec 2021

Baby, fakt by ste prepísali na muža polovicu svojho dedičstva? Alebo iba čakáte, že to má spraviť muž, lebo on je muž?😂 A argumenty, že ona stratila peniaze a nezarába kvôli dieťaťu? Veď ho hádam tiež chcela a nepíše, že chlap je nejaký vychcaný lakomec. A mnohé ženy práve materstvom získavajú - často nezarobili nič alebo len minimálnu mzdu a takto majú aspoň rodičák a legálny dôvod, že nemusia chodiť do práce.
@anonym Skús niečo našetriť, píšeš, že si zarábala dobre, pripadne si požičať peniaze od rodičov, vybav si hypotéku na menší byt na prenájom. Vy môžete spolu prežiť celý život a byt raz môže byť pre dcéru. A ak nie, budeš mať niečo svoje, nebudeš na tom tak mizerne ako mnohé chudery, ktoré sem prispievajú.

janetinka27
29. dec 2021

dalsia vec je aj ta, ze vela ludi uvazuje, ze kupia byt, budu ho prenajimat a byt sa bude splacat. ale v realite co pocuvam od znamych, tak maju len starosti s najomnikmi, bud neplatia alebo robia problemy, alebo sa na nich niekto stazuje. nie je take jednoduche vyhodit rodinu s detmi na ulicu z tvojho vlastneho bytu. a potom zasa hladat nejaku dalsiu - spolahlivu. co poznam znamych v najmoch, tak sa obycajne poznaju s majitelom. ludia si uz do bytu nepustia hocikoho. ale tak su urcite aj dobre skusenosti, len som tym chcela povedat, ze nemas zaruku, ze ho dobre prenajmes.

autor
29. dec 2021

@heleninamama och ty si má úplne pochopila. Veď ja sa tiež nechystám písať svoj pozemok na neho a NAOZAJ nerozumiem prečo by on niečo svoje mal napísať na mna. A teda nie je to žiadny chrapun. Ale ja si mám vytvoriť vrátka tým že on na mna napíše byt a on tie svoje vrátka tým predsa zavrie. Nepovažujem sa za chuderu 😂 a niečo malo mám našetrené, ale mojich chabých 7 litrov nepokryje ani akontáciu 🙈🤣

@janetinka27 presne tak. Tiež poznám skôr ľudí ktorý majú s prenajímaním len problémy tak sa toho trochu bojím…

@lija22 neviem či by má to ukludnilo. Stále by to pripadne mohol pri rozchode napadnúť nie?

@barborachors ale úprimne mi prosím tá povedz na čo by mi ten papier bol keď pri vstupe do manželstva by ten byt už bol jeho? Veď vo vyrovnaní pri rozvode by to bol aj tak jeho majetok prinesený do manželstva a nie spoločný, pretože sme ho spoločne nenadobudli.

tomas115
Autor odpoveď zmazal
tamara321
29. dec 2021

Ja som rozmyslala presne ako ty...mame vsetko co potrebujeme ale byt je manzelov...keby sa so mnou za 10 r rozvedie idem s holym zadkom...v 33 sme vzali hypo a kupili 2 i byt...napoly s muzom ... vtedy stal 108 t...teraz 150 t....2 roky rozdiel...ideme ho dat do podnajmu...cize hypo sa bude platit sama...keby daco mam kam ist...hypo vezmem na seba a sme vyrovnani...ak bude vsetko ok ostane dcere. ... alebo si tam vezmeme rodicov doopatrovat nech ich mame pri sebe....

sante81
29. dec 2021

Ja by som pozemok nepredávala, ceny nehnuteľností budú rásť. Odkladala by som peniaze bokom, investícia dlhodobá do fondov. Alebo druhá možnost, kúpim menší byt, dat do podnájmu. Ak budeš rozmýšľať tak že ti ho podnájomnik zničí, nepohnes sa ďalej. Ja som rozvedená a odchádzala som z rodinného domu s igelitkou, a polovica bola moja. A nikdy by som si nepomyslela že práve ja sa budem rozvádzať.

sissy27
29. dec 2021

@barborachors pobavilo, že nech prepíše na ňu pol bytu lebo mu porodila dieťa 😂😂😂 ja som v opačnej situácii - mám svoj byt bez hypo a rovno ti poviem, že ešte sa taký nenarodil, ktorému by som darovala polovicu len tak, ani keby mi 7 detí spravil 😃 nerozumiem, prečo si ženy automaticky nárokujú na polovicu chlapovho majetku? Veď neporodili dieťa jemu na objednávku, hádam aj tie ženy to dieťa chceli.
Autorka: uvažuješ dobre, mala by si mať niečo svoje. Takže po návrate do práce si porieš hypo, splácať ju môžeš z jej prenájmu. V prípade potreby nezostaneš s holým zadkom. Veľa ľudí má problém s nájomníkmi ale zas oveľa viac je takých, ktorí to majú ok, len sa nikde nechvália.

oli18
29. dec 2021

Darovala som svojej dcére môj rodičovský dom s tým, že tam pôde s rodinou bývať. Ona ho však prenajala a s manželom si zobrali úver a vystavili spoločný. Aj zať má svoj vlastný byt ešte za slobodna. Najprv som bola prekvapená, ale nakoniec som veľmi spokojná, že to tak urobili. Každý ma svoje a majú aj spoločné. Nikomu z nich nehrozí holý zadok.

tomas115
29. dec 2021

Byvanie vo vztahu sa VZDY ma riesit spolocne.. To ze niekto nieco zdedil/vlastni je sice krasne ale je to cisto jeho "problem". Akonahle idem do vztahu je jasne ze budem riesit byvanie spolu so svojim partnerom. Ani svadba problematiku byvania neriesi, lebo vacsinou partner nadobudol nehnutelnost pred svadbou a je vlastnik 1/1. Ak dojde k rozvodu druha strana si moze narokovat vratenie 1/2 splatok na hypoteku co je v konecnom dosledku a pri tempe raste cien nehnutelnosti vzdy smiesne. Proste vzdy na to niekto doplati ak sa nehnutelnost nekupuje a neriesi spolocne. Takze ako bolo povedane uplne idealne je nech mily muz da svoj rodicovsky byt do prenajmu a Vase byvanie budete riesit spolu.. Aspon nebude hnily nieco splacat ako teraz ked dostal byt do rucicky a boji sa si zobrat uver.. OMG.

stonoz
29. dec 2021

Pokial je chlap normalny,prenajme ten byt kde byvate a spolu si vezmite hypo a kupte byt

autor
29. dec 2021

@tomas115 našťastie som čítala aj tvoj prvý príspevok ktorý bol veľmi mily a skutočne sa mi páčila myšlienka výstavby celoročne obývateľnej chaty na tom mojom pozemku. A potom si ho pre mna z nepochopiteľných dôvodov vymazal a nahradil ho touto kopou žlče kde môjho muža urážaš 🤷🏻‍♀️

aandrea9
29. dec 2021

Pozemok na konci sveta môže byť predajný. Veď koľko ľudí hľadá dnes útek od civilizácie 🤔 ak si na lv pozemku ako vlastník ty, tak snáď starkym rozumne vysvetlíš svoje dôvody predaja. Snáď ich pravnuca nezostane pod mostom kdyby neco. Plne ta chápem, zivot vie byť obcas aj klukaty. Predajom pozemku co to získaš a s tým základom bude možno reálna aj hypo na menší bytík.

googlinqa
30. dec 2021

Čudujem sa prečo až teraz rozmýšľaš nad vlastným bytom. Do BSM patriť bude len to, čo ako manželia nadobudnete spoločne. Čiže ak by ste sa vzali aj ten ,,tvoj,, bytik. Takže v živote si nebola vydatá máš dieťa s mužom ktorého ľúbiš a on ľúbi teba? Prečo ste sa nevzali? Toto zaváňa silnou nedôverou. Rieši sa tu však majetok a tebe ak chceš nezostáva nič iné len kúpiť ten bytik na hypo dať ho do prenájmu a z toho platiť ten úver. Čo iné.

babulkomale
30. dec 2021

Ja poznam take pripady ze zena dostala sice starsi dom do daru, ale stari si to poistili dozivotnym pravom ( co chapem) ale dokonca aj na dom, v ktorom nebyvaju. Cize dvom dceram dali domy, kazdy s ich dozivotnym pravom uzivania. Vysledok je ten ze ich manzelia sa sice uz desatrocia podielaju na financovaní kazdej rekonstrukcie, zeny su vsade vozene lebo nemaju vodicaky, ale ti chlapi nemaju nasetrene bokom na dalsiu nehnutelnost, pretoze sa podielaju na financovani domov, energii, deti, vysokoych skol...nemali pocas rokov zrejme take prijmy aby splacali nieco bokom este. Mne to pripada absurdne. Stari kecaju patdesiatnikom do zivota, do toho aku terasu si mozu a nemozu urobit 🤦
Alebo manzelia ziju v nevysporiadanom dome, sestdesiatnicka sa este hada so svokrou, lebo jej muz nebol schopny opustit mamicku za cele roky a postarat sa o svoje...
Nam to za to nestalo, nieco brat od rodicov, vsetko mame spolocne nadobudnute a hotovo. Nevydavala som sa na to, aby sa moj muz citil este na dochodku ako cudzí votrelec s holym zadkom a aby moj otec chodil kontrolovat co robime s "jeho" domom.
Takze uvazujes dobre. Bud teda spolocne alebo sa postaraj aby si mala svoje.

tomas115
30. dec 2021

Vymazal som ho asi omylom. Ale je fajn ze si ho citala ;)

Tak ale zopakujem, pozemok v ziadnom pripade nepredavat, bud tam postavit dom/chatu, alebo si proste kup byt ktory zatial prenajmi.

kris_tin257
30. dec 2021

Úplne ti rozumiem, ja som si preto kúpila hypo sama ešte pred dieťaťom, boli sme s mužom rok spolu kúpila som si svoj vlastný byt o rok sme sa presťahovali k nemu keďže on dostal byt od mami, ja som dala svoj do prenájmu a nájomníci mi vlastne platia hypo. Narodil sa syn a mali sme svadbu 😊 chcela som si poriešiť svoj byt ešte pred záväzkami, mala som 25 rokov

petkaaa92
30. dec 2021

Bola som v rovnakej situácii. Partner mal svoj byt, ktorý následne predal a kúpili sme byt spolu. Už sme manželia, máme deti a všetko super.