Ako dlho vám trvalo spamätať sa z rozvodu?

24. máj 2020

Zdravim maminy chce sa spytat ako dlho vam trvalo kym ste sa vyrovnali s rozvodom a dokazali sa proste otrias a ist dalej..Pytam sa koli mojej sestre ktora je rozvedena uz vyse 2 rokov a ešte stale sa z toho psychicky nevie spamatat..po rozvode sa nastahovala naspat k nasim aj s dvoma synmi nasi jej pomahaju odvtedy ako vedia kedze ona sa absolutne o nic nestara ..nestara sa o seba nestara sa o svoje deti..nepracuje ( jej synovia maju 5 a 7 rokov)..ani si pracu nezhana..vraj sa potrebuje dat psychicky dokopy ale neviem mne sa zda ze sa dava dokopy uz akosi dlho..tym ze sa o nic nestara je vsetka starost o jej deti a v podstate aj o nu na rodicoch..rodicia su 60 tnici ktori maju svoje zdravotne problemy ( otec prisiel o lavu nohu a mama je tazky cukrovkar) a samorzejme pomaham aj ja..ale skor pomaham rodicom ( chodim im upratovat robim nakupy)..mam pocit u sestry akoby tym ze ju opustil manzel vsetko ostatne vzdala..neustale je zavreta v izbe pri pocitaci alebo chodi cvicit (vraj je to dobre na psychiku)..ked za nou pridu deti ze nieco potrebuju vzdy ich posle za babkou alebo dedkom..jej starsi syn ma navyse aspergerov syndrom takze mava zachvaty zlosti ktore moja mama absoltune nezvlada a vzdy sa rozplace..ze ona nevie co s nim ma robit..sestra ma vsetko akosi na haku len depkárči, pise premudrele statusy na facebooku o láske a rodine a bla bla..keby nebolo mna tak nema ani vyzivne od muza lebo nebola schopna ist podat ziadost..kedze on jej zo zaciatku odmietal platit na deti..musela som ju ja k tomu dokopat..urcite ma tu mnohe zasypete spravami typu ze jej treba pomoct a nie sa stazovat nuz skusala som vselijako:..u nas v robote som jej vybavila pred vianocami pohovor na ktory sa akoze tesila ale nakoniec tam neprisla lebo zistila ze somnou v praci robi aj jej spoluziacka zo zakladnej ktoru ona neznasala a isto ju nechce za kolegynu..beriem si casto aj chlapcov k sebe boli u mna aj na noc (kedze byvame v rovnakej dedine)..ale jednoducho štve ma ze sa sestra nevie za taku dlhu dobu uz preniest cez ten rozvod a dat sa trochu dokopy..nasi jej nic nepovedia lebo su prilis dobrí ale vidim aj na nich ze maju toho dost..co si maju uzivat zasluzeny dochodok zas maju na krku sestru a ešte aj jej dve deti..a sestra nepomaha s nicim ani s domacimi pracami..sem tam navarí ale je to fakt len obcas..proste rozviedla sa je z toho na dne a na toto sa vyhovara uz 2,5 roka..

pribinak
24. máj 2020

Kľudne môže mat depresiu, toto by bolo treba už riešiť, aby sa vschopila kvôli deti.
Nemusí doživotne užívať lieky, ale na nejaký čas by jej určite nejaké antidepresiava pomohli

Je rozdiel rozvod rozvod. Niekto to berie ako oslobodenie, niekto je k rozvodu donútený, niekto to berie ako životnú prehru.

krisbar
24. máj 2020

A nema depresie? Tazko sa to spoznava. Jedine zajst za psychiatrom alebo terapeutom. Na druhej strane...ak nema...a je prirodzene typ, ktory je velmi nesamostatny, tak jej v podstate tato situacia vyhovuje...ze sa vsetci staraju namiesto nej. Mozno by potrebovala nejake vedenie. Napr.si rozdelit starosrlivost sposobom, ze si napisete kedy kto bude co robit...mozno jej chyba iste vedenie. Mmmuz bol mozno velmi dominantny a ona je v zasade bez neho stratena...
Ale niekedy aj prilisna pomoc je na skodu...mozno skus trosku ubrat v stRostlivosti a skor jej povedat, ze tento tyzden mas na starosti ty toto a toto. A ked to nespravi - nekomentovat, ale ani to neurobit za nu.

autor
24. máj 2020

@krisbar ona ma depresie vtedy ked ma niečo urobiť o niečo sa postarat alebo daco vybavit

sissy27
24. máj 2020

Vaši by mali sestru vykopať z domu a nech sa konečne stará a správa ako dospelá. Keď vie presedieť celé dni na fb, pri hrách a zvláda chodiť cvičiť, tak nemá žiadnu depresiu, len je normálne lenivá a pohodlná. Vie, že rodičia aj ty sa postaráte.
Ak sa nechce starať o deti, tak nech sú zverené do opatery tebe alebo starým rodičom a ona nech platí výživné. Takisto by sa mala podieľať na nákladoch na domácnosť. Keď ju ty a rodičia nekopnete do prdele, tak takto prehnije v pohodlí zvyšok života.

autor
24. máj 2020

@pribinak uz sme jej radili aj psychologa hlavne v tych prvych týždňoch po rozvode ale odmietla..

krisbar
24. máj 2020

A lieci sa na to? Lebo aj s depresiou sa da zit. Len z toho co si napisala mi skor pride, ze len vyuziva situaciu.

autor
24. máj 2020

@krisbar ved aj mne..aj dalsim ľuďom z nasho okolia. Aj nasim určite len to nechcu priznať..

daganov
24. máj 2020

súhlasím so @sissy27, tiež by som na ňu pritlačila, dala jej dátum, do kedy sa má vysťahovať, pomohla jej s hľadaním bývania, pomohla napr. s maľovaním, sťahovaním a nechala ju starať sa samú. Povedala by som jej, že sme jej už pomohli dosť a ani náhodou nemienime suplovať jej starostlivosť.
Práve preto, že robia všetci naokolo všetko za ňu, je tam, kde je. Ja som do pol roka bývala sama, mala zamestnanie, starala sa o domácnosť, do roka ešte k tomu ďalšie zamestnanie a brigádu, lebo moje dieťa chodilo na súkromnú školu v zahraničí. A chodila som popri tom do jazykovej školy. Nemala som kedy vypisovať citáty na facebook, ak som chcela všetko stihnúť.

daganov
24. máj 2020

možno by bolo dobre zobrať k psychológovi vašich, bude to pre nich lepšie, ako keď im niečo budeš hovoriť ty.

autor
24. máj 2020

ale ja nechapem ze jej dá to srdce takto zatazovat a zneuzivat rodicov ked vie ako su na tom zdravotne a ze ani penazi nemaju nazvys..ona si ani po deti nejde do skoly a skolky vsetko to riesi mama.ked nieco treba chlapcov do skoly alebo skolky vsetko zhanaju nasi..peniaze od nej nepytaju lebo vedia ze nema..dostava na kazdeho chlapca 50 eur vyzivne plus rodinne pridavky....ja chapem ze rozvod je tazky ale aby sa z neho spamatavala takto vyse 2 rokov mi pride uz cez ciaru..

daganov
24. máj 2020

ja by som jej pohrozila sociálkou,úplne normálne by som jej povedala, že ju nahlásim a ak by sa nič nezmenilo, tak by som to aj urobila. Keby rodičia žili v zahraničí, tak by sa nemusela psychicky spamätať? Ona má jednu jedinú diagnózu, ale depresie to enbudú, je to lenivosť. Čo na to otec detí? Zaujíma sa?

pribinak
24. máj 2020

Alebo nech ide k psychiatrovi s niekym z rodiny, alebo vykopnúť z domu
Toto je už potom manipulácia z jej strany

daganov
24. máj 2020

mám známeho, ktorý sa z rozvodu spamätáva desať rokov a podľa mňa sa s tým nikdy nevyrovná, psychológa odmieta, keď mu navrhneme, je lekár, takže je to o to ťažšie. Ale pracuje, má záhradu, športuje a o deti sa stará viac ako príkladne. Dve sú už dospelé, ale najmenšiu vídam často s ním a to si ju bráva len na víkendy, ale stará sa naozaj perfektne. Tiež sa mohol ľutovať, na všetko vykašlať, utápať v alkohole, nie?

autor
24. máj 2020

@daganov nezaujima..on ju ani nikdy nechcel..je to namysleny arogantny horenos ..on mal ine baby v hladaciku ako je moja sestra ale neplanovane s nim otehotnela tak sa vzali..ona bola v siedmom nebi na svadbe..on sa tvaril ako pred popravou..akoze uplne trapne to bolo..a potom sa k nej aj tak spraval..a ten druhy chlapec bol vyslovene nechceny z jeho strany posielaj ju aj na potrat..on sa o tie deti nikdy nezaujimal vacsinu ich manzelstva bol v zahranici..aj teraz je tam

sante81
24. máj 2020

Tiež som žila u rodičov po rozvode, ale ja som sa chcela pohnúť v živote ďalej, mala som 2 práce a chcela som bývať sama, to bol môj cieľ a samozrejme aj spokojne šťastne deti. To už dnes mám, ale som bez muža, netvrdím že exa mám v hlave aj po 4 rokoch, ale na vzťah sa stále vôbec necítim.

autor
24. máj 2020

@sante81 ale predpokladam ze si neprenechala celu starostlivost o svoje deti na rodicov a financne si co to prispela na chod domacnosti..

daganov
24. máj 2020

no bohužiaľ, otca im vybrala ona, ale to je už minulosť. Ale skutočne by som jej pohrozila tou sociálkou. Viem, že rodičia ju zrejme nedokážu vyhodiť, preto treba toho psychológa im, aby im, že jej svojím postojom ubližujú.

evitka83
24. máj 2020

Mna by tvoja sestra asi nemala v laske 😃 ja neznasam tieto typy, co zo seba cielene robia obet a vyuzivaju tym inych ludi, hlavne ked je to v rodine. Normalne by som ju ustvala neustalymi vycitkami. Nie je to najstastnejsie riesenie, ale niekedy je to nutne zlo a zo skusenosti viem, ze funguje, aj ked na to musi mat clovek zaludok. Chapem, ze na zaciatku je to ina situacia, ale po 2 rokoch uz je to bohapuste vyuzivanie. Splechla by som jej do ksichtu, ci jej to nie je trapne vyuzivat rodicov, valat si rit a davat taky priklad detom, ze v zivote je ok byt budis k nicomu, lem vyuzivat kde koho a nic poriadne nerobit, byt trosky a pod. Niekefy to clovek uz potom skratka nevydrzi, nastve sa a aspon nieco zacne robit, ale nastrbi to vztahy a chvilu trva kym sa daju do normalu. Ale nie vzdy to musi fungovat. Je to skor psycholohicky vystrel do prazdna. Niekedy trafis ciel, niekedy nie 🤷🏻‍♀️😳

autor
24. máj 2020

@evitka83 presne toto som jej povedala ze ci nevidi ze na nasich je to vela a ze uz je cas aby sa odstahovala a osamostatnila isla nam ta cez city ze ja nechapem co to je byt sama z dvoma detmi ze sa mam vzit do jej situacie a nakoniec dodala ze uz sa rozhybala a zacala riesit aj stahovanie aj pracu..to bolo takto pred rokom v aprili..odvtedy sa nic nezmenilo..stale nepracuje stale je u nasich stale sa jej o deti staraju oni..

nickpick
24. máj 2020

jednoznacne treba pritvrdit, ale nielen ty, ale aj rodicia, dat jej najavo, ze sa musi zacat o deti starat sama, lebo sa z toho vyvodia dosledky, utapat sa 2,5 roka kvoli niktosovi. ktory sa nezaujima o deti a plati im ubohych 100 eur, pohrozila by som aj socialkou ak odmietne psychologa...

eliska13
24. máj 2020

Pozri si syndróm obete všetci mi ublížili ach ja chudatko...
Načo by sa snažila, keď jej rodičia pomôžu?musí prevziať zodpovednosť za deti seba a niekam sa pohnúť takto vegetovat môže x rokov.Zacat treba s pracou.Keby nemala dať deťom čo jesť hneď by sa spamätala.Zober ju niekam na kávu a porozprávaj s ňou nech ide k psychológovi psychiatrovi a začať niečo riešiť aj výčitky či nevidí ako rodičom ubližuje, že majú diagnózy, svoje starosti.....pomahanie je často medvedia služba.Nevidim dôvod, aby babka chodila po deti do škôlky, školy.Urcite by jej s deťmi pomohli vybrať ich, keby bola v práci má ideálne podmienky začať žiť a postaviť sa na nohy.sprava sa ako dieta

eliska13
24. máj 2020

Čo by robila, ak by nebolo rodičov?žije pod mostom deti v domove?Rodičia sú dobraci, ale nerobia dobre

evitka83
24. máj 2020

Tak treba do nej hustit zas, kazdy den. Nie je ani prva aji posledna rozvedena s dvomi detmi a vacsina tych zien neplace 2 roky potom do vankusa, ze ja chudinka, ale maju 2 roboty a snazia sa robit prve aj posledne aby sa ich deti mali dobre aj po materialnej aj po emocionalnej stranke. Zial najdu sa aj take lenive vypocitave lemry ako tvoj sestra. Sorry za uprimnost. Ja som tlchuba, ja aj vlastnej mame vykricim do tvare, zeby mohla trochu pohnut zadkom a nerobit zo seba pri vsetkom chudinku, lebo zdravotne problemy, vek a bla bla a snazi sa ma tym vydierat, ked nieco potrebuje a je leniva/ pohldna si s tym poradit sama. Uz viem celkom posudit, kedy je to opodstatnene a kedy nie. Ofuci sa, potom mi to vyhodi na oci, nakoniec zdvihne zadok a urobi co treba a ten jej pocit takej hrdosti na seba, ze to zvladla mi stoji za tych par hadok, lebo casom aj tak uzna, ze som mala pravdu 😊

daganov
24. máj 2020

kým jej nestanovíte dátum, tak sa nerozhýbe a ja by som na tvojom mieste oznámila rodičom, že ak ju nevyšupnú, hlásiš to sociálke a ona môže o tie deti prísť. Síce trocha vydieračské, ale inak sa asi nepohnete

hankm
24. máj 2020

Nechcela si ho ona detmi priputat ? “Otehotniem a uz ostane so mnou”. Najhlupejsia strategia....

autor
24. máj 2020

@hankm ano take niečo..

ledgerka
24. máj 2020

Rodicia musia prestat zo starostilovstou nech ona otvori oci a zacne robit. Nech jej volaju zo skoly/skolky ze nikto po deti neprisiel. Nech ich rano nevychystaju, nenakupuju pre nich a nevaria. Ani doma sa o deti nestarat, posielat ich stale za mamou, atd.

bosorka2302
24. máj 2020

No mne mudre hlavy povedali ze polroka ked smutim je velmi vela😀😀. Ze to nie je normslne. Pritom som fungovsla normalne co sa deti tyka len mi obcas prislo smutno..Myslim ze je to individualne..ale tak rok je normalna doba na spracovanoe emocii. Ono aj zalezi ci sa chce z toho dostat a robi aktivne nieco aby to prebolelo. Ano cvicenie pomaha a tiez vychadzky ...citanie..ucenie sa jazyka....ale aj upratovanie a staranie sa o deti. Cokolvek co jej zamestna myslienky. Tazko povedat ci ma sestra depresiu alebo vyuziva situaciu

daganov
24. máj 2020

@hankm určite si ho chcela deťmi pripútať a potom bola hotová, že to nevyšlo a začala kašľať na všetko. Najhlúpejšia stratégia, ale bohužiaľ podľa tém na MK veľmi častá.

lija22
24. máj 2020

asi olutujem co napisem ale sprosta krava je to, by som ju vytrieskala papucou po tej hlave lenivej sprostej nech sa okamzite da dokopy a zacne makat a vychovavat deti. ze ked chlapci chcu posiela ich za starkymi? az mi krv vzkypela to co si dovoluje. ad chlapcek s pas ( jedneho mam doma preto reagujem pidrazdrne) krucinal aby clovek vedel spravne viest tito dueta fakt pitrebuje mat kopu veci vysvetlenych a nacitanych, ta sprosta truba este aj toto nechava na starkych. strasne ma nasrala