Ako dokázať nevinu v prípade krádeže?
Dobry vecer chcem sa opytat..chodila som k jednemu staremu panovi ,jemu zmizlo dost penazi ..ako dokazem svoju nevinu..ked som sa tam jednoducho bola a dotykala sa vsetkeho? Mozu ma obvinit?
Na by zas zaujímalo, ako dotyčný pán dokáže, že mal doma taký veľký obnos peňazí a že mu ich niekto vzal
@klaudi77 u nás zatiaľ funguje prezumpcia neviny, takže:
1. dedo musí dokázať, že mal doma toľko peňazí.
2. ty môžeš byť maximálne podozrivá, obvinená iba vtedy, ak budú mať voči tebe priame dôkazy, z ktorých sa nebudeš vedieť vylízať
3. ak by si bola obvinená, to neznamená, že ťa hneď zbalia a ideš na 15 rokov do Leopoldova, v prípade súdu by ťa dobrý právnik vedel z toho vysekať - súdy často nie sú o spravodlivosti ale o argumentoch
4. ak by ťa obvinili a zistí sa, že si nevinná, môžeš podať trestné oznámenie na deda za krivé obvinenie
@klaudi77 stále si nepovedala, načo si k nemu chodila.
Podozrivá byť môžeš ale len tak obvinená bez dôkazov nie s keby aj tak ty nemusíš dokszst nevinu ale oni musis dokázať tvoju vinu. A ak by aj našli tvoje otlacky alebo dňa to ešte nič neznamená keďže si tam chodila za nejakým účelom a veci si sa dotýkala
A zrejme len ty vieš či je tvoj strach oprávnený alebo nie
@klaudi77 musia Ti dokázať vinu, mojim starým rodičom opatrovateľka ukradla veľký obnos peňazí (inak nikto iný tam nechodil a pani najatá z dieceznej charity ) nikdy sa im nič nevrátilo aj úžasná charita dala od toho ruky preč, tak len toľko k tomu .
@bielasovicka
@bielasovicka chodila som tam len tak ho pozret ,lutovala som ho a sem tam poupratala .
Na základe tvojho vlasu vedia porovnať DNA a tým potvrdiť, že si tam bola. To je všetko.
Ty nemusíš nič dokazovať. V pohladu zákona vyšetrujú a si nevinná.
Musia dokázať tvoju vinu ,ty nevinu nedokazujes
@klaudi77 no tam už môžu hrať dôkazy proti tebe. Ak si sa chytala niečoho, kde mal odložené peniaze, a teda tam budú tvoje odtlačky, vyšetrovateľ nebude mať žiadny dôvod aby sa s tým nezačal zapodievať.
Máš dve možnosti:
ak si skutočne nič nezobrala a máš čisté svedomie, drž sa svojej obhajoby, môžeš si vyžiadať aj test na detektore lží.
ak si niečo zobrala a teda nemáš čisté svedomie, odporúčam sa priznať, bude sa to brať ako poľahčujúca okolnosť, v dnešnej dobe polícia už má také možnosti a technológie, že vinníka vie v tomto prípade odhlásiť relatívne ľahko - teda nepredpokladám, že si poslanec Smeru a vieš špičkovo klamať, resp. prinajhoršom by ťa Žilinka cez 363 z toho vysekal.
A to bol tvoj príbuzný, sused alebo kto ?On ta o to poziadal, stazoval sa ti ze je osamelý?Lebo len tak začať chodiť k doteraz neznámemu človeku je podozrivé aj mne.
@klaudi77 a koľko tých peňazí to bolo?
@klaudi77 pozri, ak si tam upratovala a ta vec nebola uzamknuta niekde, ale bola volne pristupna (na policke), ci len tak polozena medzi vecami v skrini (neviem, ci si tam robila aj hlbkove upratovanie), tak tvoje odtlacky, ci DNA navrchu neznamena este nic. Ze si sa jej v ramci upratovania dotkla.
Ak by vsak toto bolo vnutri tej veci, tak to znamena, ze si ju videla otvorenu, a teda si vedela, co je v nej.
Stale to nie je dokaz, ze si to odtial aj vytiahla a vzala. Len ze si vedela, co tam je.
Ale kedze tvrdis, ze si o nicom nevedela, toto by bol uz rozpor. Teda by sa to dalo zaradit do retazca nepriamych dokazov proti tebe.
Pokial by si uspokojivo nevysvetlila, preco si klamala.
Na druhej strane, ani tvoj vlas vo vnutri (ak by take daco nasli) este nemusi nic znamenat, lebo ho tam mohol vedome, ci nevedomky (napr. na rukave) zavliect skutocny zlodej.
Tvoje odtlacky na druhej strane by tam nikto iny ako ty nemohol zanechat.
No a je tu aj moznost, ze pan znervoznel, ze k nemu chodi viac ludi a k peniazom sa lahko niekto moze dostat a dostal napad, ze ich premiestni inde, na bezpecnejsie miesto. Ibaze zabudol, ze to urobil a zabudol aj kam ich dal.
Pamata si len ten povodny dlhodoby stav, kde kedysi byvali, a tam uz nie su.
Od isteho veku kratkodoba pamat uz nie je to, co byvala a veci z nej sa tazsie premiestnuju do dlhodobej.
Toto neraz vie narobit sarapatu, leco stari ludia obvinia druhych, ze im nieco ukradli. Potom to nahodne o par mesiacov najdu inde a zrazu si spomenu, kvoli comu to tam sami dali.
To co je za blbost ze DNA- pri kradezi??🤣🤣🤣🤣.
@klaudi77 aj keď v tomto stave nášho súdnictva neverím skoro ničomu, ale snáď sa ešte stále rešpektuje prezumpcia neviny = vychádza sa zo základného predpokladu, že si nevinná a prípadnú vinu ti musia dokázať. Vyšetrovatelia musia dokázať vinu, nie ty nevinu
To len mne príde,že dotyčná sa obslúžia a teraz zisťuje,či náhodou na to nemôžu prísť....
@zuzinka888 veď práve...akurát sa boji,keďže po večeroch pozerá detektívky. Iné mi z toho nevychádza.
A autorka..to máš smolu,ak majú tvoju DNA,už sa z toho nevyzujes. A to nepíšem o kamerách,ktoré majú ľudia nainštalované,tobôž,keď majú doma cudzích. Ja by som to na tvojom mieste nenápadne vrátila.
@maciatkolulu ziadnu DNA nemaju. Len niekto robi bu bu bu aby si to " podozrivi" mysleli. Manzelovi vykradli kancelariu+ 3 dalsie. Volali policiu- ta prisla po niekolkych hodinach- mali toho vela( vtedy " korunkvali" pana prezidenta). Policia poprisila manzela nech si spise zoznam ukradnutych veci a urobi si nejake fotky- sam- ze z miesta cinu🤣🤣. Ked sa manzel ohradil, ze je to ich praca a ci nebudu brat otlacky tak sa smiali ako sprosti. A to chcel len otlacky a nie DNA- na to potrebuju sudny prikaz a ten nedistanu kym policia nema ine dokazy. A kamerove zaznam len tak od niekoho z aufa ci sysedneho domu pouzit nemozu.