Ako efektívne komunikovať o financiach s partnerom?
Sme s priatelom druhý rok. Bývame spolu. Výdavky si delíme na polovicu, výlety tiež. Nikdy nemal problém zaplatiť niečo keď bolo treba napr. novú práčku povedala som, že treba spýtal sa koľko peňazí treba a bolo. Máme jeden excel kam zapisujeme výdavky, kto čo zaplatil a na konci mesiaca sa vyrovnáme. Predtým ako sa partner ku mne nasťahoval, pracoval v ČR logicky mal iba české koruny. Keďže to nebolo málo peňazí vymieňanie za eurá chvíľu trvalo. Riešil to cez Revolut, lebo banka by si zobrala neskutočné poplatky. Boli sme tak dohodnutí, že kým si to vymení, budem zapisovať, čo všetko som platila a potom mi to pošle hneď ako to bude. Peniaze si vymenil a vyrovnali sme sa. Lenže zvyk "ja platím všetko" zostal. Vo finále na tom asi nezáleží, kto vytiahne v obchode kartu, keďže sa potom vyrovnáme ale je mi to proste nepríjemné, že keď niekam ideme tak ho ani nenapadne, že ide platiť. Proste vždy som to ja. Minule sme boli v reštaurácii, čašníčka priniesla účet, on sa na mňa pozrel, ja som vytiahla peňaženku, no hanbila som sa jak pes, jak po mne tá čašníka pozerala.
Chcela by som to s ním riešiť, lebo verím tomu, že toto je len o komunikácii, keďže keď mu poviem, nie je problém ale neviem ako začať túto tému. Poraďte prosím.
Pre boha vobec sa nehanbi zacat tuto temu a normalne hovor co mas na srdci. Ja si neviem predstavit ani len platenie na polovicu
Prečo hanbit? Mňa by bavilo strúhať frajera, že hocikde vytiahnem kartu a cálujem za všetkých 🙂
Pockaj akoze cely problem je v tom, ze tebe vadi stale platit, aj ked ti na konci mesiaca vrati polovicu? To chapem ze ti je trapne zacinat, to je taka malichernost…
Ver mi, casnicka sa otocila a zabudla na teba, vobec by som si nerobila vrasky.
Ja sa trapne necitim, roky platim vacsinou ja, kedze mam pri sebe vzdy nejake peniaze. Muz je zivnostnik, je zvyknuty na faktury 😄😄😄😄
Ale kludne si zabudnu penazenku opakovane, a on sa preuci
Tak stale zapisovat vydavky do excelu, normalne mu to povec.

Uplne normalne, tak ako si to napisala sem, mu to vysvetli. Ak mate naozaj dobry vztah, tak sa snad viete porozpravat. Pred casnickou si sa nemala za co hanbit a myslim, ze by ta ani nemuselo trapit, co si nejaka casnicka mysli, skor by ma trapilo, ze si podstatnu vec neviem s partnerom vykomunikovat.