Ako efektívne riešiť starostlivosť o starnúcich rodičov?
Píšem anonymne lebo všetky sesternice sú tu registrované.
Zaujíma ma ako máte doriešené starostlivosť o rodičov keď už nevládzu, hlavne tí ktorí byvate stovky km od nich prípade v zahraničí. Možno vás to ešte iba čaká ale už ste sa rozprávali na túto tému.
Moji rodičia majú 69 a72, krstný a tety 74 až 78 ja mám že tento rok 50. Žijeme v takzvanej hladovej doline,. odkiaľ každý odchádza. Všetky sesternice mám 500 a.viac km vzdialených mestách. Môj problém spočíva v tom, že čoraz menej dávam túto starostlivosť. Keby to boli iba naši tak ok ale sú tu ak tety a krstný, a nemá im kto pomôcť nákup.lieky lekári..Sesterniciam je tak jednoduché povedať, že som blízko a trvá to iba chvíľu. No keď to všetko spočitam tak minimálne jeden celý deň v týždni ide iba na nich. Oni si prídu raz dva krát v roku spravia jeden nákup a raz upracú a tým to pre nich padlo.
Snažila som sa z niekoľkých.činností ,, vyvliecť,,.ale nie vždy sa darí
PS ak ma rodina prosí o pomoc nedokážem ich odmietnuť
Pomoc rodičom, ok... Ale tetam,strýkom, krstnym? Tých nech riešia predsa ich deti.
@anonym_autor nech pomahaju financne ked nemozu osobne
Tak teda s týmto som sa nestretla, aby niekto požadoval aby sa neter starala o tetu a uja ak majú deti. Zjednodušene ako ty doopatruješ a oni podedia a bude 😂 Nech sa niekto z detí vráti do hladovej doliny alebo predá nehnuteľnosť kde ujo a teta bývajú a idú do domova dôchodcov, možno aj bližšie k deťom, aby ich mohli častejšie navštevovať.
Treba riesit a vybavit niekoho, co tam bude chodit, starat sa a upratovat atd. Alebo musia priblizit rodicov k nim Dalsia moznost predat ten ich dom a platit z tej sumy rodicom dozivotne nejaky domov dochodcov. Ja som v zahranici, vedia, ze to predam a pojdu ku mne. Niekde blizko mna
@anonym_autor určite sa dohodni, proste nech prídu sesternice a poriesia opatrovateľku pre svojich rodičov a krsnych a atď lebo to bude na psychiku pre teba, okolo svojich rodičov budeš mat toho čím ďalej viac ako starnú a nemôžeš sa nechať takto využívať, tiež potrebuješ čas na svoju rodinu
Tak to uz coje toto. Detiska na pohladanie , vykaslat sa na rodicov a hadzat Tebe vsetko na krk.
Ja som jedinacik, o rodicov sa urcite postaram. Aj teraz mam maminu po operacii a bola som u nej 2 tyzdne, keby bolo treba tak ju vezmem aj k sebe.
Ako sa poznam, ja by som tym sesterniciam bratrancom poriadne vycistila zaludok ci ich hanba nefacka.. Otras
Ano, SEM TAM by som pomohla, ale ziadne take ze pravidelne a stale. Ked nemozu alebo niesu ochotny oni, nech vybavia opateru pre rodicov.Tvojim Rodicom samozrejme ze pomozes.
Povedz im to
@anonym_autor ak im chceš pomôcť, lieky sa dajú zabezpečiť aj na 3mes dopredu. Nákupy potravín sa dajú vybaviť online 🙂
Ty si jedináčik či aj tvoji súrodenci sú preč?
Sú už chorí, imobilní či prečo treba pomáhať?na záhrade či kde?
Treba sa so sesternicami stretnúť a dohodnúť.Ale inú ako finančnú pomoc asi nebudú vedieť zabezpečiť, keď žijú ďaleko.Lieky online cez ecasenku a len vyberieš v lekárni, nákupy tiež inline, keď je taká možnosť cez Tesco.Ako im pomáhas aj upratujem, varíš?Jedlo sa dá objednať cez obecný úrad pre dôchodcov aj opatrovateľku myslím, že oni aj zájdu k lekárovi s človekom.
Je to veľký nepomer 4 ľudia na jednu osobu jeden deň sa ešte dá, ale časom to bude viac a viac
Treba sa porozprávať s ostatnými ako to bude ďalej aj tetou, ujom, ich detmi
Jedna sesternice.žije v Brne, druhá Prahe, tretia Zürichu,. ďalšie na Kanaroch v Londýne a v USA. Tá čo býva najbližšie je iba o dva roky mladšia bezdetná, nepracuje.
, je v domácnosti, jej sestra míňa všetky zarobené peniaze na zájazdy. Niektoré tvrdia, že nemajú peniaze naviac, iné sa s rodičmi ani nebavia. Teta býva od našich iba 50m, ťažko ju ,, obísť,,
Mimochodom tie staré domy.v ktorých bývajú,.by sa.predali iba za smiešnu cenu čo na lepšiu DSS nestačí. Tiež si neviem predstaviť 78 ročnú pani v cudzine samú, ktorá.čaká kým večer dcéra príde domov.
Do vlaňajšieho roku som sa starala aj o svokrovcov, po dedičstvo sme chceli predať dom ani za 40k ani za 35k nebol záujemca tento rok dal muž na 30k.a samí rómovia chceli kúpiť na splátky
Ako sa píše vyššie, obedy pre dôchodcov sa dajú vybaviť v nejakej jedálni, nákupy nech im robia online.
Pokiaľ máju kladný posudok odkazanosti na sociálnu službu, obec je povinná zabezpečiť domácu opatrovateľsku službu na toľko hodín denne, koľko je v posudku. Tieto opatrovateľky vacsinou aj pomáhajú aj s domácimi prácami, nákupmi a chodia s nimi k lekárovi. Pokiaľ je ten stupeň odkazanosti už vyšší, tak aj s osobnou hygienou a kŕmením.
Ak nemajú takýto posudok lekársky podložený, môžu si takúto pani zaplatiť sukromne. Určite by som sa nestarala o pól rodiny a nech sa hnevá nehnevá kto chce 🙈
Jedna sesternice.žije v Brne, druhá Prahe, tretia Zürichu,. ďalšie na Kanaroch v Londýne a v USA. Tá čo býva najbližšie je iba o dva roky mladšia bezdetná, nepracuje.
, je v domácnosti, jej sestra míňa všetky zarobené peniaze na zájazdy. Niektoré tvrdia, že nemajú peniaze naviac, iné sa s rodičmi ani nebavia. Teta býva od našich iba 50m, ťažko ju ,, obísť,,
Mimochodom tie staré domy.v ktorých bývajú,.by sa.predali iba za smiešnu cenu čo na lepšiu DSS nestačí. Tiež si neviem predstaviť 78 ročnú pani v cudzine samú, ktorá.čaká kým večer dcéra príde domov.
Do vlaňajšieho roku som sa starala aj o svokrovcov, po dedičstvo sme chceli predať dom ani za 40k ani za 35k nebol záujemca tento rok dal muž na 30k.a samí rómovia chceli kúpiť na splátky
@anonym_autor No vidíš, takže to bude ďalej na tebe. Práve si ich ospravedlnila.
Ako sa píše vyššie, obedy pre dôchodcov sa dajú vybaviť v nejakej jedálni, nákupy nech im robia online.
Pokiaľ máju kladný posudok odkazanosti na sociálnu službu, obec je povinná zabezpečiť domácu opatrovateľsku službu na toľko hodín denne, koľko je v posudku. Tieto opatrovateľky vacsinou aj pomáhajú aj s domácimi prácami, nákupmi a chodia s nimi k lekárovi. Pokiaľ je ten stupeň odkazanosti už vyšší, tak aj s osobnou hygienou a kŕmením.
Ak nemajú takýto posudok lekársky podložený, môžu si takúto pani zaplatiť sukromne. Určite by som sa nestarala o pól rodiny a nech sa hnevá nehnevá kto chce 🙈
@nikdenikto pozrela som sa na ecaseku niekoľko lekárov
@nikdenikto pozrela som sa na ecaseku niekoľko lekárov
@anonym_autor ja som za ecasenku nič nepísala, nemám s tým vôbec skúsenosť….vyssie ale píšu za ecasenku do lekárne, nie k lekárovi.
Tak nech ti pomáha tá, čo je najbližšie nemá rodinu a nepracuje.Ty nie si armády spásy.Tie, čo žijú v zahraničí vedia koľko tam stoja domovy dôchodcov a opatrovateľky.Ked ste hladova dolina nájdeš ženu, ktorá im pôjde upratať, nakúpiť a k lekárovi Nenechaj zo sebou orat!Je to ich povinnosť sa postarať o rodičov.Ty máš peniaze??keď oni sú v zahraničí a nemajú😉Teraz sú možno na tom dobre za chvíľu môže byť niekto ležiaci či dlhodobo chorí.ked nemá e casenku vie poslať recept oscanovany mailom môjmu otcovi tak posielajú, alebo recept na niekoľko mesiacov dopredu.E casenku má obvodný možno nie každý spýtaj sa lekárov kde chodia.Ja tam napíšem, že potrebujem lieky s len mi pípne recept v mobile a idem do lekárne.Stiahni si aplikáciu poisťovne a pozisruj ako ti lekári fungujú.Dnes nie je potrebné každú chvíľu chodiť po recept.
Pre dve tety varí mama, krstná má zabezpečené iba obedy. Raz som sa informovala na obci, tak že si sami majú tety nájsť osobu na starostlivosť. A tým to haslo. Sesternica ktorá chodí domov 2x ročne robí velké upratovanie keď je doma, ostatné spravi teta sama. Druhej tete chodí mama a ku krstnej chodí suseda za peniaze ale pani nemá auto ani vodičak. Sami si cez internet neobjednajú je jednoduchsie keď im nakúpim keď kupujem sebe
A nech tu pomocnicu za pár eur platia tie deti, ktoré sa o nich nestarajú, alebo originál opatrovateľku od uradu
@anonym_autor ja som za ecasenku nič nepísala, nemám s tým vôbec skúsenosť….vyssie ale píšu za ecasenku do lekárne, nie k lekárovi.
@nikdenikto ups
Nenechaj sa využívať. Mojej mame tejto prischla tiež teta, ona nemala deti. Nakoniec ju mama aj opatrovala, lebo tiež sa v tak tak zamotala, keďže nemala ona nikoho iného. Potom máme bolo ľúto ju dať do domova, mala ešte rakoviny. Ešte ked bolo ako tak, tak dala máme starý dom, čo mama ani nechcela, ale potom v vdacnosti ju musela obskakovať dvadsať rokov...dožila sa 85 a mamu to dosť zničilo. A teraz má na krku zas svoju mamu, lebo tiež nemá kto... Je to strašné vyčerpávajúce. Pre tvoje dobro sa x toho vymotaj, lebo tá to časom zničí. Absolútne to nie hd tvoja povinnost
Pre dve tety varí mama, krstná má zabezpečené iba obedy. Raz som sa informovala na obci, tak že si sami majú tety nájsť osobu na starostlivosť. A tým to haslo. Sesternica ktorá chodí domov 2x ročne robí velké upratovanie keď je doma, ostatné spravi teta sama. Druhej tete chodí mama a ku krstnej chodí suseda za peniaze ale pani nemá auto ani vodičak. Sami si cez internet neobjednajú je jednoduchsie keď im nakúpim keď kupujem sebe
@anonym_autor Nech sa nenechajú odbiť naozaj na to majú nárok ak majú posudok, že sú odkázané na pomoc. Obce sa z toho vykrucaju, lebo ak si nedonesies vlastného človeka tak musia niekoho zohnať cez verejne výberové konanie a všetko okolo toho.
Ty budeš taká dobrá duša o všetkých sa postarať a ostatní majú život gombicka.Vedia to vôbec tie sesternice, že už je potrebna starostlivosť?Rodičia samozrejme, ale o tých druhých by som sa starala iba k lekárovi atď ..pýtaj sa na tie opakovane recepty príklad napíšu liek na 3 m a potom už stačí len ísť do lekárne pre ďalšie.myslim, že od odborného lekára sa to dá na rok?over si to
@anonym_autor ak im chceš pomôcť, lieky sa dajú zabezpečiť aj na 3mes dopredu. Nákupy potravín sa dajú vybaviť online 🙂
@denkabemommy tak isto to vedia vybaviť online aj ich vlastne deti..
@denkabemommy tak isto to vedia vybaviť online aj ich vlastne deti..
@kristinka92 keď sa však oni nechcú starať a autorka chce, tak je to možnosť ako si to uľahčiť 🙂
Som jedináčik.Muž pracuje na týždňovky. Keď je doma opravuje čo treba, kosí a pod.
@kristinka92 keď sa však oni nechcú starať a autorka chce, tak je to možnosť ako si to uľahčiť 🙂
@denkabemommy áno to určite, ale nemôžu to hadzat na krk len autorke…veď to už hranici so zneužívaním.
Tak to musíš začať riešiť ty s nimi na tom úrade.Chudera tvoja mama ta ešte vari pre ostatných a ty sa staráš tiež.Ved mne ja jasné, že oni si nenaklikaju Tesco nákup, ale aj ty by si to mala jednoduchšie privezú ti to a už to len zanesies im.Setris svoj čas ...nákupný zoznam ti tam zostane a len ho menis ja si to veľmi chvalim.
@anonym_autor ono to bude čím ďalej tým horšie treba zabezpečiť pani na opatrovanie, ktorá zároveň aj uprace, stravu zabezpečí formou donášky obedov a urobí nákupy, tak to máme pri mojej mame na 8 hodín, mama nie je na tom úplne zle ale potrebuje dozor horšie chodí, platíme to my deti, sme traja, nerob sa hrdina budete náročnejšie časom
Tak to musíš začať riešiť ty s nimi na tom úrade.Chudera tvoja mama ta ešte vari pre ostatných a ty sa staráš tiež.Ved mne ja jasné, že oni si nenaklikaju Tesco nákup, ale aj ty by si to mala jednoduchšie privezú ti to a už to len zanesies im.Setris svoj čas ...nákupný zoznam ti tam zostane a len ho menis ja si to veľmi chvalim.
@luccija asi nepoznáš staré ženy? Za kovidu som raz skúsila ale jablká boli tvrdé, iné boli krátko pred dňom minimálnej trvanlivosti. Mäso hrozné. Všetko im vadilo.
Ako som písala, snažila som sa to riešiť, aj to aká bola ich reakcia

Mali by to riešiť oni. Každý jeden svojich rodičov. A ty sa nauč aj odmietnuť, lebo za chvíľu budeš ty potrebovať pomoc. Vyhoríš z toho.