Ako efektívne rozdeliť domáce práce v rodine?
Manzel, ja, deti - 7r a 10r.
U nas denne:
Ja: periem, varim sebe (mam hist. intol.), detom rychla vecera, ucit s detmi (1h denne), beriem deti zo skoly
Muz: nalozi, vylozi umyvacku, obcas ho vystriedaju deti, vozi rano do skoly
Deti: vyvesaju, zvesaju pradlo, svoje veci si sami ukladaju, vycistia filter v susicke
Tyzdenne:
Ja: 2 kupelne, kvety, vykladam pred dvere vsetky smeti (5x vrecko - separovane), velky nakup, vymena uterakov
Muz: vysava, vari obed cez vikend, kosi, 1 kupelna, sporak, odnesie smeti do kosa
Deti: skladaju uteraky, bielizne, sprataju si hracky, drobne veci ako doplnit toaletaky, servitky, obcas kvety
Mesacne: Ja: vymena postelneho pradla, prach cely dom, strihat zahradu, uhrady ucty, skoly, atd, nakupy oblecenia, hlbkove ocistenie kuchyne, umyt dlazky
Muz: zahrada (strihat, hrabat)
Kedze dcera je ekzematik, nemoze robit velmi s mokrymi a chemiou a syn zas alergik na roztoce, maju obmedzene moznosti upratovania, nemozem niektore veci na nich predelegovat, lebo bud sa dcere zhorsi ekzem, alebo prach je treba cistit dokladne kvoli alergii.
Prilezitostne: ja hlbkove cistenie matracov, gauca, mikrovlnka, okna
muz: zahrada, prezutie aut
deti: obcas v zahrade pohrabat, postrihat ako treba, povysavaju garaz
Urcite som nevymenovala vsetko, ale to asi nevadi.
Stve ma, ze muz ma tyzdenne aj 15 hodin casu na seba, ja vobec. Este aj to sa snazi svoju pracu delegovat viac na deti. Ked mu poviem, nech nieco spravi, povie, ze daj detom robit. No v akej kvalite umyje 7r. dieta dlazku?
Schovava sa za to, ze on uci deti samostatnosti - paradoxne, vraj on musel robit od mala, co mu povedali (aha, tak preto vsetko urobi laxne (keby ste videli jeho veci v skrini alebo jeho pracovnu, tak vas vystrie, oteplovacky sa tam valaju na zemi od zimy) a deleguje, asi "ma pozitivny" vztah k upratovaniu), ja zase som doma robit nemusela, samozrejmostou bola cistota a udrzba vlastnej izby, skladanie oblecenia. Casom som zacala sama od seba pridavat si povinnosti, povysavat a umyt dlazku, riady, oprat zaclony, umyt okna, vekom samozrejme, uz som mohla mat aj 12-14r. A dnes nemam problem s nicim, keby mal den 48 hodin, viem si to aj sama spravit, nevadi mi to.
Len nema 48h.
Co by ste zmenili? Poradte.
Dakujem
@majlo1234 ja by som toto fnukanie pochopila, keby je na vsetko sama, ale tu sa aktivne zapaja aj muz a deti… neviem, ja osobne pranie neberiem ako bohvieaku pracu, vidim, ze je plny kos bieleho, hodim
do pracky, supnem prasok, avivaz, jeden gombik otocim, druhy stlacim… rychlejsie ako sa s prepacenim vy💩 🤣 tak nebudem z toho robit dramu ako keby som v uranovych baniach robila.
Tak ale tu nie je asi ani tak problem tie domace prace (ani po dalsom vysvetleni nevidim nic, co by bolo tak mimoriadne, aby autorka nemohla mat cas pre seba, ak teda jej netrva vsetko ovela viac ako napr. mne), ale tu je problem, ze manzel sa o rodinny zivot zaujima len tak, aby sa nepovedalo, zivot s manzelkou a detmi ho zrejme laka menej ako posilka, takze tam je problem uplne inde a to teda vo vztahu.
@majlo1234 ale vsak tieto domace prace ak sa robia pravidelne, tak netreba nic specialne drzat v hlave, proste to je taka rutina, nad ktorou sa napr. ja uz vobec ani nezamyslam, idem, urobim a mozem robit nieco dalsie. Toto fakt nie je jadrova fyzika, ale obycajny chod domacnosti.
Ja nerozumiem tomu, naco 4 ludia, z toho dve deti, potrebuju 3 kupelne. Vsak pouzivajte iba jednu, v nejakom urgentnom pripade druhu, a hned mas o kopu roboty menej. Naco by som si pridavala robotu, ked nemusim?
Blbosti pises, upratovacka nestoji 200-300e mesacne. Upratovacka ti staci raz za 2t a bude ta stat do 100e mesacne. Pri takom velkom baraku co mate je to zanedbatelna polozka. A mozes sa venovat inym cinnostiam.
Tak to by mi vadilo, že muž netravi s vami čas cez víkend.Ale zase cez víkend navarí, uprace...ja sa zase snažím upratať a navariť v piatok nech máme víkend voľny.Tak áno práca, učiť sa s deťmi poobede s dys je narocne plus večera.lebo cez týždeň máš povinnosti a cez víkend sa snažid deťom niečo vymyslieť a nemáš chvíľu pokoj
A muz má cez týždeň hobby a cez víkend čo robí?
Víkend na byť rodina spolu v tomto som nekompromisná radšej budem jesť kebab v stánku, keď sa nestíha, ale víkend musíme odísť z domu a neriešiť umyvanie dlazok a pod ..
A to, že dá deťom vylozit umývačku, lebo sa mu nechce to robí 90% mužov veľmi radi sa zbavia svojich povinností ženy sú v tomto ine
V dnešnej dobe nepovažujem za prácu v domácnosti vyložiť a naložiť umývačku, pracku, susicku a zaplatit účty v mobilbankingu. To sú činnosti, ktoré absolútne nepovažujem za činnosti. O vykladani odpadov pred dvere sa nevyjadrujem.
Myslím, že veľa času varis. Keď varis dvojmo sebe a rodine, musí to trvať dlho. Ako často varis? Možno tu by som trocha prekopala systém. Zjednodušenie receptov, variť na viac dní...
Umývanie dlazok a periny raz mesačne mi príde brutálne malo. Dlazky umývam každý týždeň, vysavam denne aj periny raz za týždeň. Neviem podla mňa máš blbý tíme manažment, lebo starám sa o dve domacnosti na striedačku a stíham a času dosť.
Deti podla mňa veľa nerobia, tiež som takéto veci robila v puberte , riady sme umyvali rucne a žijem
Podla mňa si strašný detailista, lebo už len zrátať že muž ma o 15 hodín týždenne viac na seba je komicke😄 ako si k tej čislici dosla

Domáce práce u vás sa zdajú ok, podla mňa ta vyčerpáva, ze ty fungujes stále s detmi. Podľa mňa by si ocko a deti mali nájsť nejaký spoločný koníček. Trampolinovy svet nebaví tvojho muža, deti bicyklovanie, tak nech hladaju niečo iné. Zas travit čas s detmi a robiť len veci co bavia ich a mňa unavuju je hlúposť. Ja by som netrvala na domácich prácach a bola by som ochotná mu aj nejaké vziať, ale on by si musel nájsť spoločný koníček s detmi.