icon

Ako efektívne rozdeliť financie v domácnosti?

1. apr 2024

Častá téma...
Potrebujem nestranný názor. Kým som bola na materskej a rodičovskej viac menej všetko financoval muž. Z mojej dávky sa po platili šeky a kúpila som deťom plienky, drogériu, jedlo.. Keď som už nemala, dal mi manžel..
Vrátila som sa do práce skôr čiže ešte dostávam rodičak par mesiacov. Dohodli sme sa, že ja budem naďalej platiť šeky čo je cca 100€, škôlku pre deti čo je tiež cca 100€,jedlo kupujem domov ja plus ak treba deťom niečo na obelcenie alebo tak. Plus si tankujem auto do prace a platím poistku. (auto kúpil muž) zarábam zatiaľ 650€ plus 65€ stravné plus rodičak s pridavkami mam 590€. Výplatu sa snažím si celú odložiť. Muž má novú robotu, zarobí zatiaľ okolo 930€ a stravné vyše 100€. Cestu má zdarma do prace, na obedy občas ide občas nie - to si platí zo stravné karty. Doma platí hypotéku cca 200€ a mobily 40€. Ostatné peniaze mu zostávajú. Daňový bonus poberá na deti on.

Strana
z2
gribka1
1. apr 2024

@zuzkaa1991 My sme usporiadaná rodina a účty nemáme spoločné, vieme však o svojim príjmoch aj výdajoch, žiadne tajomstvá. Nevidím v tom problém.

zuzkaa1991
1. apr 2024

@gribka1 tak v pohode ja narazam ako maju niektori ludia rozdelené ja z výplaty by som ťažko vyzila keby som.mala všetko napoly platit a plus si niečo kupit poprípade dietatu ;) je rozdiel ak jeden zarobi 600eur z a toho všetko napoly platit a druhy 2000 ;)

gribka1
1. apr 2024

@zuzkaa1991 Jasneee, veď neplatiť všetko napoly, to dá rozum. Prehľad máme, rozumne sme sa dohodli. Veď raz zarobil viac jeden, inokedy druhý.

anonymous87
1. apr 2024

No mate to zvlastne. U nas to je tak, ze 90% nakupu potravin robi muz. Elektrinu a “najom” plati muz (odchadza to z mojho uctu, on mi kazdy mesiac posle)…hypo na polovicu (na tom som trvala). Skola a teraz skolka budem platit asi ja… drogeria a veci pre deti viac menej ja, ale toto nie je pravidlo. Plus mame este dva spolocne ucty. Na jeden ja odkladam na dovolenku a na druhy posielame mesacne nieco na vyse. Ta karta je doma a ked potrebujem, tak ju pouzijem (alebo muz). Plus sa ma furt pyta, ci nepotrebujem peniaze 🤷‍♀️
U nas moje tvoje nepozname. Vsetko je nase(nas dom, nase peniaze, nase deti). A to aj napriek tomu, ze nie sme manzelia (ano ano viem ako je to de jure 😉)

autor
1. apr 2024

@rozculena áno ale v skúšobnej dobe robí len smeny bez príplatkov, po skúšobnej dobe pôjde robiť aj iné smeny a tam už budú aj príplatky a samozrejme premie

ronie338
1. apr 2024

Spravte si jeden spoločný účet na ktorý obaja každý mesiac pošlete rovnakú sumu a t toho sa bude platiť cela réžia domácnosti. A deťom ich peniaze na ich účty. Aj môj syn má vlastný účet na ktorý mu chodi aj tých 60 eur ci koľko je prídavok na deti, plus dávame mu tam všetko co dostane a doma ma sporkasu kde tiež občas niekto niečo prihodí. Je blbosť ze ty platíš skoro všetko a nič ti neostane. Mne by nebolo blbé si pýtať od manžela, ved aj jemu kupuješ jedlo, o jeho deti sa staráš, nevadí ze teraz chodíš do prace

ropucha6
1. apr 2024

Tak ste manzelia, teoreticky su to spolocne peniaze, aj tie uspory, aj ked chapem, ze keby sa nieco stalo, nemas k nim pristup. My to mame rozdelene tak, ze ja platim vacsinu veci a vsetky pravidelne poplatky, muz mi posle istu sumu a zhruba nam ma obom ostat rovnaka suma. Ja ale este navyse riesim investicie, sporenia na dovolenky a podobne. Ucet nemame spolocny.

ropucha6
1. apr 2024

Plus obidvaja mame cast “zeleznej” rezervy na svojich uctoch.

babydesire
1. apr 2024

Aj my sa kvoli tomuto istemu hadame..kym moj prijem pokryje ledva mesacne vydaje,,a neostane nic,,jemu ostane par stoviek,,ale je urazeny ze si tyzden pred vyplatou pytam peniaze,,inokedy mi zas nuka peniaze aj ked mu vravim, ze netreba,ze mam este...

timing
1. apr 2024

Nepytala by som si peniaze, ale bud by som kupovala ( zamerne isty cas) menej potravin hlavne by som nekupila nic co viem,ze ma rad on, aby si uvedomil,ze ti to nevychadza financne. A jeho donutila financovat rodinu aj v tomto smere.
Alebo mu narovinu povedat, Nech sa nauci chodit do obchodu a robit pre rodinu nakupy. Ked robis tyzdenny nakup, nech aspon 2x urobi on v mesiaci 2x ty.

kikushaa
2. apr 2024

Autorka, ak ste manzelia, ti to moze byt jedno. Vsetko nadobudnute pocas mamzelstva mate v bsm. Cize nie on ma 20k, ale vy mate. My s muzom mame tiez rozdelene ucty, danovy bonus na deti beriem ja a cely ho davam bokom. Manzel o tom vie, su to prachy na dovolenky, alebo pre pripad “kdyby neco”

namornicka
2. apr 2024

Posielaj ho nakupovať, zvlášť keď si teraz nastúpila do prace. Vyzdvihujes deti ty? Tak on nech ide do obchodu, treba to mať podelené. Napíš mu zoznam a buď na začiatku trpezlivá keď to nepôjde podľa tvojich predstáv. A nemusí ti dávať peniaze ale bude platiť nákup. Vrátane lekárne.

any_soj
2. apr 2024

Ach dievča. Z tých 20 000 čo má na účte je polovica tvoja. Ste manželia, máte bezpodielove spoluvlastníctvo, všetko, čo jeden z vás zarobí počas manželstva, patrí vám obom napoly. Je úplne jedno, ako si on či ty poviete, na koľkých účtoch to bude a podobne. To je dosť podstatná črtá manželstva - kde už prestáva byť tvoje a moje. Samozrejme, je nefér, ako to máte nastavené. Nie je možné, aby on si z fušiek našetril 20 000 a ty nič, lebo si akože žiadne fušky nemala. Ale veď si strážila vaše (jeho) deti a starala sa o ne a o domácnosť. My to takto neriešime, všetko máme spoločné. Ale ak by sme boli v takej fáze ako vy, tak každú jednu hodinu, kedy on bol na fuške, by som mu dodatočne vyúčtovala na 10€, ktoré by mi musel dať. Lebo to, že on išiel na fusku a má z nej peniaze vôbec nie je jeho zásluha, ale tvoja, že mu to umožniš. Rovnako tak mohol on po práci byť 16-22 s deťmi a ty mať brigádu a nedať mu z toho ani cent, len si to šetriť. Je to nonsens a snáď toto by mu trochu otvorilo oči.

autor
2. apr 2024

@any_soj to máš pravdu... Ja som aj mohla ísť niekam na brigádu občas ale nešla som lebo on by nezvládol byť s deťmi.. Teraz sú väčšie a keď musim ist v sobotu do orboty tak je s nimi teda konkrétne jednu zatiaľ bol a 2 dní v týždni keď ja som už chodila do prace a on ešte nie a deti boli choré, tak bol s nimi prvýkrát u dr... Pána to bolo rečí, akoby medailu zlatú čakal za to, že to zvládol...

autor
2. apr 2024

A chápem čo píšete ze všetko je spoločné.. Mame 20 tisíc usetrenych ale čo z toho keď je to na jeho účte kde ja prístup nemám hocikedy... Polovicu by som dostala v prípade rozvodu alebo smrti.. Ale počas manželstva tie penaize môže vyuzit na čo chce aj Keby som nesúhlasila.. Aj keď teda netvrdím ze by to niekedy urobil..

Strana
z2