icon

Ako efektívne zvládať domácnosť a rodinu?

1. máj 2025

Zaujíma ma ako to máte vy, či stíhate všetko?
Bývame v dome tak hlavne také čo máte dom, ako to máte nastavené stíhať porobiť všetko?
Pracujem 8 hod denne, potom pre deti do škôlky a školy, so staršou učiť sa s mladším sa hrať. Rýchlo niečo navariť, varím každý deň niekedy každý druhý ak ostane jedlo. Upratujem len tak bežne čo treba. Veľké upratanie robím v sobotu aj práčku púšťam sobotu na viac krát. Teraz keď je teplo tak sme vonku, na dvore máme ihrisko pre deti trampolínu no stále treba si dávať pozor na deti. Hlavne menší dosť vymýšľa. Plus do toho máme dvoch psíkov vyvenčiť ich. Záhrada to je môj koníček rada pestujem úrodu alebo sadim kvetinky. Toto tak cez týždeň.
Cez víkend to upratovanie, chceme si aj porobiť niečo vonku, v záhrade, aj ísť na výlet s deťmi, aj si oddýchnuť. Väčšinou sa vymieňame s manželom že on niečo robí vonku a ja som s deťmi, alebo opačne ja som v záhrade a on je s deťmi.
Lenže deň má pre mňa málo hodín. Ako to všetko stíhate vy? Alebo čo z toho vynechať?
Kamarátky sa mi smeju že ony nie sú blbé ako ja, ony išli do bytu a tam nemajú záhradu, dvor ani zvieratá. Že ony sa nebudú hnať a byť narobene. Lenže ja som není narobena mňa to baví bývať v dome a starať sa o všetko. Len ako všetko stíhať?
A ešte ako často chodíte na výlety? Do prírody chodíme skoro každý víkend máme blízko lesy, stačí si zobrať bike a ideme. Deti majú z toho radosť. No na dlhšie výlety príklad ako zoo a podobné ako často chodíte? Aj to sa mi vysmievajú že ony chodia každú voľnú chvíľu veď čo by doma robili, ony sa doma nudia. Čo chápem keď bývajú v byte, ale to neznamená že môžu sa mi vysmievať že ja mám dom. Som z toho smutná.

Strana
z2
doriiis
1. máj 2025

Z čoho si smutná? Že sa ti nejaké kravy vysmievajú? Však nech cucia v byte a každú voľnú chvíľu zabíjajú v zoo a v nakupakoch.
My,čo máme domy sa im môžeme vysmievať,že máme stále čo robiť doma a nemusíme za oddych a zábavu platiť.Vsetko máme doma a nikde sa nemusíme mackat s milión ďalšími jak sú tvoje kamošky.
No a k otázke.Ked nestihnes niečo tento víkend,stihneš ďalší.Praca počká.

colsami
1. máj 2025

To nie je len o tom, ze byvas v dome. Ale robis fulltime, denne varis (komu a naco? Ked ste v praci nestravujete sa tam? Ci do krabiciek? Ci varene vecere stale?), mate dva psy (denne starostlivost zaberie navyse cas, najma ak ich vencis mimo dvor), do toho mate hobby a vylety. Pozri, aj my sme museli niektore veci proste vypustit. Uplne vsetko sa stihat neda, co by som chcela robit a zit. Ale nie je to primarne o tom, ci som zila v byte ci dome (aj ked na dome je vacsinou viac prace okolo, ano).

majus2323
1. máj 2025

Za mňa žijete jeden krásny plnohodnotný život . Neviem prečo majú ľudia s takýmto životom pocity, že treba robiť niečo viac alebo že niečo nestíhajú. Ste všetci spokojní, tak čo viac ? Každý nech si zariadi život ako chce on. Nepozerajte na iných. Ak sa cítite dobre vy a vaša rodina , čo je viac ?

evkamotka
1. máj 2025

Vypusti varenie a psov

eviq
1. máj 2025

Podľa mňa si veľmi šikovná a stihas toho veľa. Máš to pekne zorganizované všetko 🙂.

evienmk
1. máj 2025

Myslím, že ste pekná rodinka, podľa Tvojho popisu. Stíhate s manželom prácu, okolo domu aj deti obriadiť. To je veľké plus, že aj muž má záujem a nie je všetko na Tebe. Zbytočne sa netráp, nastav si ako to príde, aj tie výlety aj prácu v záhradke. Myslím, že Tvoje deti majú záhradu ako perfektnú možnosť trávenia voľného času a sú šťastné, tak buď aj Ty.
Pozor na tzv. kamarátky, ktoré Ťa zhadzujú, lebo... Naozaj sa potrebuješ riadiť životom podľa optiky niekoho cudzieho? Zameraj sa na rodinku a manžela, buď vďačná za zdravie a krásnu rodinu, to je na nezaplatenie.

majus2323
1. máj 2025
@evkamotka

Vypusti varenie a psov

@evkamotka to nie je najšťastnejšia rada popravde 😀 obávam sa že hladní ľudia sa až tak príjemne nemajú 😀 ( btw asi chápem ako ste to mysleli )

tenerifka
1. máj 2025

Upustit z narokov na varenie a upratovanie, pripadne si na prace typu kupelne, dlazky, okna, prach a zehlenie zaplatit pomoc. Mat dom je super, deti budu stale viac samostatnejsie a vy s muzom budete mat stale viac volna pre seba

danniiee8
1. máj 2025

Žijem podobne, tiež na dome a full time zaneprazdnená ale teda za byt, telku, upratovanie uprataného by som nemenila. Keď mám čas idem na výlet alebo športovať. Mám kamošky, ktoré bývajú na byte a celá ich životná náplň je prísť z práce, upratať upratané, uvariť a pomedzi to kukať tv a teda keď prídu ku mne tak mi v dobrom závidia. Ja tv ani doma nemám, nie je na ňu čas a úplne mi to vyhovuje. Ale nie je kamoška ako kamoška a nie každý na byte tak žije, niekto aj na byte vie žiť plnohodnotne.

simona92101
1. máj 2025

Mame dom,psa,zahradu a 3 male deti.roboty kopec,nezastavim sa cely den ale nemenila by som za byvate v byte! Deti maju na zahrade svoj priestor na hranie,cez leto si vezmu misku a idu si natrhat jahody,maliny,pomahaju mi trhat burinu a strasne sa z toho tesia ze mozu pomahat 😉 hraju sa so psom,krmia ho,kopu si loptu,cez leto su v bazene,grilujeme,uzivame si to.
Nevar kazdy den,ak tak jednoduche jedla na viac dni,usetri to kopec casu.my mame aj roboticky vysavac,to tiez super usetri cas,pustime vzdy rano.

ivanakal
1. máj 2025

Zijem v dome, mame 5 izieb+ obyvka, kuchyna, 2 kupelky, velka zahrada, rola, pes, morca. Kazdy mame toho vela, a zaroven nie. Sme aj vonku, aj vnutri. Upratane mam vzdy tak "na oko". Ale neprehanam to. Okna umyvam raz za rok, ked mam chut. Nevarim kazdy den, naco. My jeme v praci, decka v skole, doma jeme len take rychle jedla. Ak niekam ideme, nevarim vobec, jeme vonku. Chodievame na vylety, aj na dovolenky. Neviem si predstavit, ze by som byvala v byte, co by som tam robila. Moc to riesis a lutujes sa. Kvoli comu? Ved v podstate mas vsetko.

hederamonstera
1. máj 2025

No tak skus nejaky vikend kaslat na upratovanie a chodte na vylet niekde dalej, dom nespadne a na kamosky sa vyser;)
Popripade skus nieco co ti ulahci varenie cez tyzden, napr navarit viac a zamrazit porcie alebo uz len cibulu si usmazit a to pomrazit je taky setric casu ze az🙂 a pod
A nemusite za kazdu cenu vyletovat, ked vam je doma dobre, aj my sme taki. Staci nam s kolami do lesa, aj poobede ideme, ked sa deti vyspia, hodime ich na nase biky a ideme na zmrzku do zdialenej dediny cez lesy.

januska12323
1. máj 2025

Deti aj vy máte varenú stravu, načo varíš večer?

qrstxyz
1. máj 2025

Akože bez urážky ale nazývať blbým niekoho, kto žije v dome môže len debil. Dôležité je, aby si Ty bola v dome spokojná. Podľa mňa to máš lepšie ako oni. Máš záhradu, čo Ti umožňuje byť aspoň do istej miery potravinovo nezávislá, deti sa môžu aj samé zahrať na dvore, umožňuje vám to mať domáce zvieratá, máte viac priestoru a súkromia. To, že niekto má inú predstavu o živote, je normálne, nie sme všetci rovnakí. Ale posmievať sa z toho je primitívne a ja by som veru o takéto pripečené kamošky ani nestála.

moonlight1210
1. máj 2025

Deti rastu. A ako rychlo. Za par rokov ta prestanu potrebovat. Budes mat kazdy rok postupne coraz viac casu na seba. Aj dlhsie vylety budu. Aj prdlzene vikendy vo dvojici Aj vsetko.
Hlavne si udrzte pekne manzelstvo.

Takze sa vykasli na nahananie a hlupe reci.
Za par rokov im budes ty podielat videa s vylozenymi nohami pri kave na pozadi pekneho zakvitnuteho vlastneho zahonu.
Budu oni vzdychat, ako ti je dobre, aky mas klud, sum stromov, spev vtacikov, pohodu.

andreakotesova
1. máj 2025

Bývam v dome 170 m2. Varím, sem-tam si jedlo objednáme, záhrada ma 1100 m2, ale mam len 3 vyvýšené záhony. Nie som otrok. Aj dnes som pobehala vysávačom spodnú časť domu a momentálne pozerám Netflix.

jogy1984
1. máj 2025

Nestíhaš preto že máš málo energie a si zlej kondícii. Mala by si stavať trocha skôr . Ráno zabehnúť aspoň 15 km . 3x do týždňa posilovňa . A cez víkend 120 km na bicykli len taký fukot a uvidíš ako budeš mať plno energie a času . 😛😆 Ale vážne. Niekto to rieši tak že postupne rastúcim vekom rodičia prenášajú časť povinnosti na deti upratovanie varenie pranie a tak podobne

zojazoja
1. máj 2025

Ono by bolo dobré nejak si do hlavy vtlct, že človek nemôže mať všetko. Keď sú deti malé, chodi sa s deťmi po výletoch, do ZOO, po detských programoch a podobne. Je to úplne normálne, je to súčasť výchovy detí. Keď detí vyrastú, do žiadnych ZOO do žiadnych Rozprávkových ciest pre deti už sa chodiť nebude. Nastane čas na svoje vlastné aktivity. Takisto by bolo už fakt dobre, si začať žiť podľa seba a nie podľa toho kto mi co hovorí. Nemôže predsa 20 rodín žiť rovnaký život, všakže. Táto téma je tu tiež dosť často omielana dokola..a ver mi..deti ti tak strašne rýchlo vyrastú a dospejú, že ostanú už len spomienky. Ale tie sú najkrajšie.

luccija
1. máj 2025

Prečo si z toho smutná?Máš záhradu baví ťa to tak si to rob.Samozrejme, že keď su z bytu majú iny životný štýl.Nie je nad záhradu deti vypustis môžu sa hrať, ty si sadiť svoje áno, je to robota, ale dobra psychohygiena, máš svoje....ja som včera dlho robila na dvore, keď som si sadla a videla všetko rozkvitnuté, svetielka svietili mala som taký pokoj na duši😀život nie je naháňačka treba veľa veci, ale pre každého má deň 24 hod.Treba, aby ste aj porobili aj si vydýchli aj odišli z domu.Kamaratky si vybrali to, čo vyhovuje im nech sa nestaraju čo robíš ty.To sú tak ľudia čo potom celé leto vypisujú kedy sa môžu prísť okúpať a grilovať🤣

deedol
1. máj 2025

Ja len ze co su to za kamosky? Ja teda byvam v byte a dom nechcem, nemam k tomu vztah, ale v zivote by mi nenapadlo sa porovnavat a vysmievat.

pikachu999
1. máj 2025

TO čo máš za kamarátky?!

lujza123
1. máj 2025

Vzdy som stíhala to čo som chcela 🤷🏼‍♀️ Tiez mame dom, veľkú záhradu, dieťa, psa + som zivnostnik takže ešte práca navyše cez víkendy maily, telefóny atd. A potrebujem svoju dennú dávku športu aspoň hodinu

Našťastie nikdy som nebola ten typ premotivovanej gazdinky čo oddane otročí v domácnosti a všetkých obskakuje iba z titulu žena .
Domáce povinnosti si pekne delíme medzi všetkých členov rodiny, to je veľká pomoc ked to človek nemusí robit sam.

Záhrada je na štýl “dedinská džungľa”, veľká čast je okrasná iba kríky s lúkou, moc nepestujeme nieje na to čas ani chuť, len taký mini zahon trochu zeleniny, bylinky. My mame v lete úplne najviac prace takže okopkavat záhony vôbec nestíham.

Mne pomáha utriediť si priority, rozdeliť veci na “musí sa spraviť” a “to počká” . Ked je toho co sa musí spraviť veľa tak to nerobim dokonale ale zbežne a rýchlo - rýchle jedlo, rýchla prechádzka so psom atd

U mňa bolo po práci vzdy - jedlo, môj šport a venovanie sa dieťaťu aspoň 30 min. Rada behám to vezmem psa so sebou
Záhrada je fajn, ale požierač času tam je stále co robit, ta dostane max 1 deň v mesiaci. Radšej ideme von, kým bola dcéra malička tak s ňou, teraz už bez nej, na bicykel, turistiku

Fakt sa nedá stihnúť všetko, zvolni. Rodina, dom, záhrada, zvieratko ti majú robit radosť nie stres 🤷🏼‍♀️ Chvíľku si v tej záhrade sadnúť do hamaku s kávou v ruke, nielen makať

My sa práve chystáme kosiť. Krovinorezom 😂😂 lebo trávnik už prerástol na kosačku je to príliš vysoké. Proste ešte nebol čas tento rok, boli sme radšej na bicykloch. Pohoda. Všetko ma svoj čas

lujza123
1. máj 2025

A ešte niečo. Možno majú kamosky trochu pravdu. Treba s detmi ist, ten jeden deň cez víkend aspon nieco malé, poobede prechádzka, bicykel, na zmrzlinu. Nech z toho detstva niečo majú, spomienky. Ze roku 25 mala mamka super úrodu mrkvy si pamätať nebudú.
Za chvilu sú veľké, 10-12 rokov ubehne ako voda, potom už s vami nikam nebudu chciet. Ver mi, mám pubertacku doma, času jak hus klasu.

hortenziaj
1. máj 2025

Máme dom a nemenila by som za byt nikdy. Ten pokoj priestor ,deti si len tak vybehnú na dvor a ja si v kľude dovarim,dorobim dnu čo treba. Môžu na dvore robiť čokoľvek, aj sa zaprasit,stavať svoje veci a majú pokoj,nik sa nesťažuje že ničia trávu a tak.
Ale my sa nenahaname,nesadili sme nič lebo nemám na to energiu sa starať okrem detí ešte o čosi iné. Skôr len maliny,stromy a bezudrzobve veci. Čo sa stihne porobiť v sobotu,stihne sa , tak postupne si robíme a hlavne s a nenahaname. Máme na kúrenie tepelné čerpadlo,čiže aj robota s drevom odpadla. A upratovanie som si spravila minimalisticku domácnosť,čiže je upratané raz dva,mama ma veľa veci,ona má furt bordel ja keď býva sama . A varím rýchle jedlá ideálne na dva dni , keďže my s mužom obedujeme domáce.
A k výletom,veď deti sú najšťastnejšie v lese kde si môžu robiť co chcú,ideálne k tomu potok,blato a paličky a máš parádny program. Naše výlety sú tiež hlavne takéto lowcost prírodné,občas tá zoo a múzeá,ale tie detské atrakcie obchádzame oblúkom. Každý podľa aseba nech robí. Ak si šťastná tak je to dobre a prď na nejaké kamošky čo sa vysmievajú

autor
1. máj 2025

Boli sme na bicykel a na zmrzline, teraz sme došli domov. Skúsim odpovedat naraz každej z vás.
Po prvé ja sa nenahanam ja stíham zatiaľ všetko, no keby mal deň viac hodín ostalo by ešte viac času na oddych a na zábavu.
Ani to sa nepáči kamarátkam keď poviem že stíham zatiaľ všetko, že to neni pravda že musím byť narobena a unavená, veď len deti koľko energie z nich uberajú nie to ešte domácnosť a iné činnosti. Preto ony by nechceli nikdy dom lebo tam je kopec roboty a ony nebudu sa naháňať. A to povedia tak povýšenecky ako keby som bola nejaká chudera že byvame v dome. Neberiem ich názor ale som z toho smutná. Príklad keď ony každý deň niekam idú a chvália sa s tým a my sme v ten deň porobili niečo doma a išli sme len do lesa alebo len na zmrzlinu. Podľa nich to je nič lebo ich deti by z toho nič nemali, tým pádom ani moje deti z toho nič nemajú. A stále všetko okomentuju že žijeme ináč divne podľa nich. Lebo každý rozumný človek býva v byte.
Do zoo chodíme cez leto aj na farmu kde sú zvieratá. Detské atrakcie moje deti nebavia lebo všade je milión ľudí a neláka ich to. Kúpaliská tiež nie, máme doma bazén v lete, grilujeme. Vždy niečo vymyslame.
Varenie varím každý deň lebo nosime s manželom obed z domu. Keďže dostávame stravné peniaze nemáme v práci obedy. A celý deň byť iba na suchom rožku so salámou nám už nechutí. Deti majú obed v škôlke škole no není to žiadna sláva, keď dôjdu domov sú hladné.
Záhrada to je môj koníček moja psychohygiena, aj keď je s tým práca ale robím to rada.
Neviem možno som vadna, podľa mojich kamarátok určite, ale ja som spokojná s mojím životom a nemenila by som určite.

bonboniera
1. máj 2025

Prepáč ale buď absolútne prekrúcaš reči a situácie s “kamarátkami” alebo sú tie ženy mentálne zaostalé a vyškrtla by som ich zo života. Nechápem prečo by mňa malo zaujímať alebo by som mala komentovať akým spôsobom žije a funguje iná rodina - každý nech robí tak ako to vyhovuje jemu.
Píšeš ze si smutná z ich názoru ale na druhej strane ty o nich asi tiež nemáš bohvieaku mienku “keď niekam idú a chvália sa tým” - to vyzerá ako? Ze povedia ze niekde boli tak sa chvália? Neviem, za mňa cele divne tento vás vzťah s kamarátkami.

autor
1. máj 2025
@bonboniera

Prepáč ale buď absolútne prekrúcaš reči a situácie s “kamarátkami” alebo sú tie ženy mentálne zaostalé a vyškrtla by som ich zo života. Nechápem prečo by mňa malo zaujímať alebo by som mala komentovať akým spôsobom žije a funguje iná rodina - každý nech robí tak ako to vyhovuje jemu.
Píšeš ze si smutná z ich názoru ale na druhej strane ty o nich asi tiež nemáš bohvieaku mienku “keď niekam idú a chvália sa tým” - to vyzerá ako? Ze povedia ze niekde boli tak sa chvália? Neviem, za mňa cele divne tento vás vzťah s kamarátkami.

@bonboniera Neprepkrucam nič. Ja o nich nikdy som nič zlé nepovedala a ako to vyzerá áno povedia kde boli ale takým iným ustipacnym tónom. A cítim že stále ma dávajú dole do role ako keby som bola sedliacka keď bývam v dome.

bonboniera
1. máj 2025

V tom prípade by som sa naozaj zamyslela nad tým, co mi kamarátstvo s nimi dáva. Predsa nikto nie je ani lepší ani horší keď býva v byte alebo dome.
A ja ti tu záhradku v dobrom závidím 🙂

domkakvet
1. máj 2025

Urcite treba upravit to varenie, navar na viac dni, rezne to sa moze jest aj tri dni, mozes k nim napriklad len dorobit inu prilohu. Varit vacsie porcie aby minimalne na dva dni bolo. Kazdy den varit to je naozaj moc aj keby islo o jednoduche jedlo.

vinkel
1. máj 2025

Môj manžel ma iba 1 víkend v mesiaci čo je doma aj to príde ráno v sobotu domov po nočnej čiže 1,5 dňa ma voľno. Čiže u nás výlety Fu skoro nič :(. Ale zase máme chalupu kde chodíme z bytu. To sú naše výlety.

Strana
z2