icon

Ako ich presvedčiť o opaku?

tamsi
3. dec 2016

Mam priatela roma, je slusny, pracovity, stara sa, nepochadza zo ziadnej spinavej rodiny,clovek by na nom ani nepoznal, ze je rom. Byvame u mojich rodicov s tym dovodom, ze ja som chcela, pretoze otec je chory, a ze nasim trosku pomozeme aj financne a celkovo som chcela byt pri nich. Min tyzden sli na rodinnu rybacku, so svojim otcom, strykmi a bratrancami a tam sa zacala tragedia. Prisli k nam len na chvilku vlastne s tym, ze jeho otec sa s mojimi rodicmi este nevidel, tak prisiel slusne pozdravit a podat ruku. Rodicia po tomto stretku, zacali do mna hustit, ze samu seba taham do zahuby, ze ci chcem naozaj svoj zivot stravit s ciganom, ze cigani maju ine zvyky-je to ina natura..ci ma vyhovali pre cigana, ze by som si mala najst ineho..ze ked si ho zoberiem, stratim rodinu a moj otec by sa na cierne vnuca ani nepozrel a nedokazal by ho mat rad...velmi ma boleli a este aj bolia tieto slova :( som smutna..rozist sa s nim nechcem, lubim ho a myslim, ze nezalezi na tom, akej farby pleti clovek je, ale aky je..hovoria nanho, ze je dobry, mily vsetko, no je tam to ale...ja uz neviem ako to rodicom vysvetlit, pretoze nech im poviem cokolvek, aj tak maju v hlave zafixovany svoj nazor a ten sa nezmeni...a najhorsie je, ze neviem ani co mam priatelovi povedat, z coho som taka smutna, co ma trapi..lebo viem, ze ak mu poviem pravdu, tak bude z toho sklamany..som postavena, do takej situacie, ze ani sama neviem co mam robit a ako sa tvarit :(

Strana
z3
madamcoco
3. dec 2016

@tamsi necitala som predoslu diskusiu, ale podla mna ide rodicom o to, aby na teba ludia neukazovali "ta, co zije s ciganom". Nase krasne Slovensko nie je voci "inym" extra tolerantne.
A tiez s predstav, ze mate spolu dieta a ostatne deti ho sikanuju lebo je"cigan".
A ver, s tym by si sa u nas stretla na 100%.
Cigan v ociach bieleho zostava ciganom.
Zasa nie vsetko je o laske, obcas treba zapojit aj racio.
A aby nedoslo k nedorozumeniu, mne nevadia cigani. Mne vadia hlupaci.. :D

malabiba
3. dec 2016

@madamcoco ludia nech si myslia, co chcu...a ver tomu, ze slusnych ludi aj ti hlupi budu musiet akceptovat....mam znameho roma, je clen filharmonie, huslista, ma deti, ktore au tak vychovane a zdravo sebavedome, ze by malokto mal dovod na nich ukazovat prstom

p_z
3. dec 2016

@vorkola Nie, ty rozhodne nie si rasistka, len ti cigáni proste trochu vadia.. :D :D

sonickav
Autor odpoveď zmazal
pribinak
3. dec 2016

Mŕtva debata, autorka temy sa akosi neozýva

lubkavargova1
3. dec 2016

Otazka je aj ci rodicia vedeli, ze sa jeho rodina k nim chysta, alebo dosli ako velka voda. Ze neboli na to vobec pripraveni...mozno on sa sprava ukazkovo a slusne, ale ostatna cast rodiny uz nemusi a moze to byt neprijemne jej rodicom...a uprimne, pokial sa chysta byvat pod ich strechou, ci sa jej to paci alebo nie budu musiet repektovat to co povedia rodicia...a raz sa aj buduci "zat" dozvie vsetko dobre a nedobre. A moze sa prejavit aj jeho charakter

pallacinka29
3. dec 2016

@sonickav ja som tiez docentka , viem, co ma to stalo, preto vam o to viac fandim 🙂

sonickav
3. dec 2016

@lubkavargova1 čo znamená došli ako veľká voda?

slimstar
3. dec 2016

No ono si človek aj tak urobí po svojom a žije si s partnerom, ktorého si vybral. Tiež by som odišla od rodičov a začala žiť svoj život. Ten partner, či je taký, alebo onaký, im vôbec nemusí sedieť, aj keby bol inej farby pleti.

lubkavargova1
3. dec 2016

@sonickav ze dojdem bez pozvania, alebo bez ohlasenia/upozornenia.

sonickav
3. dec 2016

@lubkavargova1 to že dvaja ľudia prídu bez pozvania už musí znamenať to, čo jej povedal otec? Že si ho neželá.... trošku divný a sebecky tatko 😉

lubkavargova1
3. dec 2016

@sonickav nuz podla vyjadrenia pani zakladatelky: "so svojim otcom, strykmi a bratrancami" to asi neboli len dvaja ludia. Ale mozno ano...nevieme. Mne to skor pripada tak, ze asi pani zakladatelka "zabudla" spomenut tento detail, ze pridu a bolo peklo. Keby to povedala na rovinu tak nema toto peklo...ved premysla co povedat a co nepovedat partnerovi...no uz tam sa mi to cele nepozdava.

alaguema
3. dec 2016

@tamsi rodičia ťa citovo vydierajú. Bez ohľadu na to, či tvoj vzťah vydrží, alebo nie, treba ich stopnúť. A v ideálnom prípade sa aj odsťahovať. Môžte byť poblízku, aby si mohla rodičom pomáhať a zároveň mať svoju domácnosť. Odsúdiť dobrého človeka len kvôli farbe pleti je prejav hrozného pokrytectva a obmedzenosti.

@sonickav si hrdá manželka svojho muža - to chápem. Bude asi naozaj šikovný. Ale hrdá manželka róma? To ako keď róm dosiahne vysoké vzdelanie, tak je treba to vyzdvihovať ako niečo mimoriadne? Mimoriadne je to iba v rámci jeho etnika, lebo 99% nerobí nič. Ale to je veľká chyba, ak sa spoločnosti podsúva presne tento model - pozri, on je róm a pozri pracuje - waw, klobúk dole! No nie, je to normálne! Ak pracuje a vzdeláva sa biely, je to samozrejmosť. Ak to robí róm, je fenomén a adept na metál? 😉 To je pozitívna diskriminácia.

nadineqq
3. dec 2016

@zveva dobry rodic by mal vzdy respektovat rozhodnutia svojich deti..teda, v pripade, ze su uz samostatne a za svoj zivot plne zodpovedne..vsak mas 18 rokov na to, aby si ich viedla, ucila a pripravovala na zivot...po tomto case je to zo strany rodica len manipulacia a citove vydieranie, a je uplne jedno ako to budes nazyvat ty, podstatu to nezmeni
pozri, ak by moj syn doviedol domov partnerku-ciganku- nadsena by som nemola, to je fakt, ale vyhrazat sa mu, ze ho preto uz nikdy nebudem chciet vidiet, rovnako jeho deti je mimo mojho chapania, na to nemam pravo,je to nizke, obmedzene a vobec to nesvedci o mojej nezistnej laske k nemu, to predovsetkym

a porovnavat fetaka s ciganom, tak k tomu sa vyjadrovat nebudem, to hovori samo za seba

tutu_1
3. dec 2016

@sonickav Mno povedzme si na rovinu, nie je to bežne. Kto vie za akých okolnosti sa to udialo. Možno partner autorky nepochádza z takých "osvietených" kruhov, ako tvoj manžel. Aj to mohlo otca vyprovokovať k takému jednaniu. Ale keby mu priviedla dcéra domov muža ako máš ty, možno by jej povedal, ze dobre si si vybrala. Škoda, ze uz nemáme autorku v téme.

katarinapekna
3. dec 2016

@tamsi to nie je citové vydieranie! Žiadny rodič nechce zlo pre svoje dieta. Raz to pochopis,ale to už bude neskoro.

tutu_1
3. dec 2016

@katarinapekna Je to manipulatívne správanie so strany rodičov nech je to myslene hocako dobre. Ono niekedy aj to dieťa musi padnúť na hubu. I keď je jasne, ze žiadny rodič nechce vidieť dieťa trpieť.

fra
3. dec 2016

@sonickav mam take stereotypne vnimanie, ked sa povie, "cigani prišli ako velka voda" predstavím si presne túto scenu z Kusturicu

https://www.youtube.com/watch?v=NvPZ0P8lGRA

je to jedna z mojich naoblubenejších filmových scén vôbec a dokažem ju pozerať desaťkrát za sebou 😀

jeennyv
3. dec 2016

Nic v zlom ale ja sa jej rodicom necudujem...pise otec strykovia atd. No mne keby sa do chyze natrepalo x ludi a to je jedno akych bielych zelenych ciernych tak tiez nie som nadsena a aj chapem ten rodicovsky sok...ono romovia oni sa vsade natrepu v hojnom pocte..to je uch zvyk ci navsteva nemocnica, pretrcat sa napr v telke..vsade je och minimalne 20 a myslia si, ze im to tam patri..proste ich naturel..my na to nie sme zvyknuti...cize sa situacii necudujem..mna by skor zaujimalo, aky mali rodicia nazor predtym, lebo pochybujem , ze su spolu den dva..podla mna zas zle napisana tema, z

sonickav
4. dec 2016

@jeennyv to v nemocniciach a hojnych návštevach platí u olašskych Rómov keď už 😀 a myslím že jej priateľ nie je Olašsky Róm. Oni biele ženy nechcú za ženy 😉

jeennyv
4. dec 2016

@sonickav to plati u vsetkych sesterka robi v nemocke na novorodeneckom atd..viem o tom svoje a vseliake pribehy a historky ma a stacilo mi par raz navsteva nejakej kamosky v nemocke a prave olasski su taki belsi a pise ze jej priatel ani nevyzera ako rom..ale to je odbocenie.nic to na fakte nemeni, ze ten prispevok je o vsetkom a o nicom...

sonickav
4. dec 2016

@jeennyv vážne u všetkých? Musím sa spýtať svokrovcov prečo to oni nerobia. Ale aj spolužiačky zo strednej tiež Rómky. A podobne kopu iných 😉

tajka1986
4. dec 2016

@tamsi postavili ta do zlej situacie. Ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari. Ak vidis svoju buducnost po jeho boku tak bojuj. Ak vidis co i len naznak toho ze s nim nebudes stastna,posluchni rodicov. Nikdy nam rodicia nechu zle. Bola som v rovnakej situacii,no ja som posluchla,pretoze bol starsi a mala som pocit ze so mnou manipuluje. A dnes som za to vdacna ze ma nasmerovali spravnym smerom 🙂 Vela stastia.

jeennyv
4. dec 2016

@sonickav ja nemyslim, ze to kazdy jeden musi robit, ale jasne zalezi na vychove...aj ja poznam slusnakov, ale aj pripady kde aj 20tka je malo..vela romov sa chce zaradit k nasim "zvykom"

sonickav
4. dec 2016

@jeennyv tak myslíš alebo nie? V príspevku predtým si jasne napísala "to platí u všetkých" 😉
A veru nepoznám Rómov, ktorí by sa chceli zaradiť našim zvykom. Niekedy sa im ani nečudujem že prečo nie. 🙂

jeennyv
4. dec 2016

@sonickav napisala som to komplexne u vsetkych zmysle toho, ze je jedno ci olasski alebo ini...

sunny8
4. dec 2016

Nepocuvaj nikoho ! Moj pripad bol asi taky ze jedneho dna som mame povedala ze mam priatela a ze je Rom tyzden na to po xy hadkach som utiekla z domu dnes mame robotu dietatko mimoriadne nadane a zdrave vlastne auto a byvanie ;) Boh nam velmi pomohol v tomto vsetkom

katarinkaulany
5. dec 2016

@tamsi nečítala som všetky komentáre... Môžem Ti povedať moju skúsenosť. Som tiež najmladšia dcéra(tiež som bola veľmi naviazaná na rodicov), ktorá mala zostať bývať doma, ktorej prepíšu dom... . Mám bieleho manžela, veľmi pracovitého, milého a milujúceho... Po dvoch rokoch bývania s rodičmi sa veci zmenili tak, že sme radšej odišli. Naši nevedeli pochopiť, že mám svoj život, svoj názor, svojho partnera, s ktorým riešime veci. Vždy som bola pre nich najmladšia dcéra, ktorú zrejme potrebovali aj naďalej viesť v živote. Skončilo to tak, že moje biele dieťa nebolo pre nich vnúčaťom.... Odsťahovali sme sa na iný koniec SK. Až po niekoľkých rokoch sa vzťahy zlepšili. Asi 9 rokov môj "biely" syn poriadne nevedel, že má aj iných starých rodičov. Nedostával od nich pohladenie, pekné slovo, darčeky... nič... (ostatné veci tu radšej nebudem písať) Je ťažké odstrihnúť sa od rodičov, ale dospelý človek to jednoducho musí urobiť. Rodičia musia rešpektovať tvoje rozhdnutie. A verím tomu, že čím ďalej tým viac ťa budú obvplivňovať. Ak im dovolíš sa miešať do toho, tak to bude len a len horšie. Odsťahujte sa s pekným rozlúčením. Bez hádok a kriku... A začni žiť svoj život. Život s partnerom a popri tom aj s rodičmi. Ale bez toho, aby Ťa vidierali citovo. Je to ťažké, ale dá sa to. A často krát je to tak lepšie...

Strana
z3