Ako milo vysťahovať problémového nájomcu?
Ako sa da milo vystahovat 40 rocny chlap z domu, ktory nechce z domu ani vyplatit, ani dobrovolne odist? Najom platit nebude, je nauceny ze za byvanie sa neplati, tento clovek cely zivot byva u starych rodicov for free, ale nakolko sa menili spoluvlastnicke podiely, on tam ma iba trvale bydlisko. Ja s rodinou by som sa tam chcela prestahovat, ale nie je to mozne nakolko este nevyletel z detskej izby. Rozprava nezmysly typu ze si kupi byty a da si tam najomnikov, pricom sam nema byvanie doriesene, zadarmo sa urcite dobre zije.
Veď robte, akoby tam nebol. Najprv ho upozornite, že sa tam sťahujete a idete si to urobiť podľa seba, vrátane jeho detskej izby. Potom navrhnúť, ignorovať, vychádzať mu veci, posteľ atď. Ak to nejde po dobrom, čo chcete iné robiť.
ak nema k nehnutelnosti vlastnicky vztah a ani pravo dozitia, tak (nezavisle jedno na druhom) na urade za 15 minut zrusis trvaly pobyt a zaroven by som podal zalobu (po porade s pravnikom)... na vystahovanie...
Majitel domu je kto? Nech ho odhlasi na ohlasovni pobytov z TP a ked nie je majitelom ani 1m2-vého, tak zavolat policiu a odchod...
Ak vlastní časť domu aj on (predpokladám, že ste obaja dedili) tak jedine súdnou cestou ked nchce
Ak je majiteľ nemáš právo ho vyhadzovať.
@januska12323 píše že tam má len trvalý pobyt
@pribinak pre neho by to prekazka nebola, on by tam bol aj tak, a to teda krasne zarobi, nema zenu, ani deti, iba ma taku uchylku ze sa rad pozera na zostatok na ucte, takze je to pre neho nepredstavitelne platit si nejakych 500e najom.
@pribinak ano, on tam ma len trvaly pobyt
V tom prípade musia všetci spoluvlastníci podpísať zrušenie trvalého pobytu. Potom ho písomne vyzvať o vystahovanie
@gribka1 ved toto ze to chceme po dobrom, nie neda sa to ignorovat nakolko je to tam zapratane, davame mu cas aby sa zariadil, aj vsetko ale on ked je tato tema je agresivny, nedokaze alebo nechce to pochopit
No bude agresívny, lebo sa chráni, myslí, že to na vás zaberie. Ale inak to podľa mňa nepôjde.
@kvietok2012 polícia ho nevyvedie von len tak
Nerozumiem tomuto systemu, ze niekto chce nieco skusat "po dobrom", ked konanie toho druheho je uz svojou podstatou nepriatelske. On obyva (podla vsetkeho) cudziu nehnutenosto zadarmo. Tam nevidim vobec ziadny dovod riesit nieco "po dobrom". Ako so zlodejom tiez nejdem najprv riesit po dobrom...
Rada právnika:
Osoba, ktorá býva v byte bez akéhokoľvek právneho titulu, neoprávnene pôsobí na vlastnícke právo vlastníka bytu. Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje, najmä sa môže domáhať vydania, respektíve vypratania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. Za predpokladu, že situáciu nemožno vyriešiť mimosúdne, právny poriadok vlastníkovi poskytuje možnosť ochrany prostredníctvom podania žaloby na vypratanie nehnuteľnosti na súde. Vzniknutú situáciu však neodporúčame riešiť svojpomocne, keďže táto môže byť pri nesplnení jej predpokladov kvalifikovaná ako neoprávnená, a samotný vlastník tak môže niesť súkromnoprávne následky za vzniknutú škodu spôsobenú svojim svojpomocným konaním, ktoré môže navyše naplniť aj skutkovú podstatu niektorého z trestných činov.
Ak osoba neoprávnene užívajúca byt vlastníka neopustí byt ani potom, čo bola rozhodnutím súdu zaviazaná na jeho vypratanie a takéto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a vykonateľnosť, vlastník má k dispozícii spôsobilý exekučný titul, na základe ktorého je oprávnený podať návrh na vykonanie exekúcie podľa Exekučného poriadku. Súdny exekútor následne vykoná exekúciu vykázaním a vyprataním nehnuteľnosti alebo jej časti.
Z uvedeného vyplýva, že vlastník bytu musí pre úspešné a s právom súladné vypratanie osoby z jeho bytu či nehnuteľnosti iniciovať súdne konanie žalobou o vypratanie nehnuteľnosti. Po nadobudnutí právoplatnosti a vykonateľnosti predmetného rozhodnutia, za predpokladu, že tretia osoba rozhodnutie dobrovoľne nesplnila, vlastník je oprávnený podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorej podkladom bude rozhodnutie, ktorým súd zaviazal tretiu osobu na vypratanie bytu. Následne až samotný súdny exekútor je osobou oprávnenou fakticky vykázať a vypratať osobu neoprávnene užívajúcu byt vlastníka.
@zic ja ta chapem, jedna sa o rodinneho prislusnika,
je to smutne ze my si musime lamat hlavu nad tym ako to co mozno najlepsie doriesit aj pre neho, pomoct mu najst si byt, s prestahovanim, atd. a on to ma na haku, malo by to ist od neho doriesit to, je to milionar typu serialu Drzgrosi na stanici TLC.
To je taka vychova, je to typ chlapa ktory by zene na materskej povedal ze ma tahat do roboty ked chce peniaze, v dome sa pol storocia neopravil ani len vodovodny kohutik, takze cele to tam akurat chatra.
@cacianka hej, más pravdu 👍
fu...no drzim palce
Otazka je, co teda presne chces pocut... aku radu pytas?
Po tvojej poslednej odpovedi, ze je to stary neopravovany / zchatrany dom tak ho radsej predajte (nech sa novy majitel trapi s "ciernym najomnikom"... taky dom by vam aj tak iba zral peniaze...
dať to na súd, pokiaľ sa nechce dohodnúť ...
@kvietok2012 ja viem, bohužiaľ. Patka06 pridala konkrétnu citáciu zákona.
Chápem že ho chcú riešiť v kľude, ale jeho prístup a správanie zvádza ľudí k riešeniu ako tu píšu tiež že vyhodiť. Niekto si povedať nedá, musia ho riešiť súdne, po veľmi dlllllhej ceste. Niekto si povedať dá, pohroziť, niekomu pomôžu hrubokrkí alebo obhliadka s divadlom. Zrušiť TP, a zobrať na obhliadku kakaových susedov , v štýle " čau Fero, toto sú naši noví podnájomníci , budú tu s tebou bývať. Neboj sa je ich iba 7. A tí pozvaní pomocníci sa tiež prihovoria čau sused, neboj sa 1 chladnička nám stačí spoločná, podelíme sa neee ?"
@lenkahvh ano asi tak by som si to predstavovala :D
@patka06 dobry clanok
@cacianka :D si pobavila, vidis to ma nenapadlo :DDDD
@zic v najhorsom to bude treba riesit ako pises sudnym vystahovanim, uvidime
Ano chatra, preto tam treba ist aby to uz nebolo uplne schatrane, my to tam potrebujeme kym si dostaviame svoje
Keby sme boli v odbornej skupine, ti to neporadim.
Ale skús, možno máš v okolí slušných kakaovnikov, ktorí ti pomôžu zahrať divadlo. Stačí pár strakatych handier, retázky, trochu smradu a urobiť obhliadku objektu. Možno to pomôže, rýchlo a účinne, maj pripravenú nejakú ubytovňu kým sa rozhýbe s prenájmom alebo vlastným bytom bratranec drzgros.
Máš list vlastníctva, zruš mu TP, a potom mu to písomne oznam a poziadaj ho o vypratanie nehnuteľnosti, napr. do 31.1. urgent. Za tých 10 dní by to krásne vedel stihnúť. Keby si aj mala zaplatiť 100 e nejakému právnikovi , aby ten papier s hlavičkou JUDR mal vyššiu váhu.
Treba navštíviť právnika a on už vám na základe podkladov dá právnu radu.
No povedz mi, ako chces aby zatrpknuty stary mladenec, mozny panic a lenivec, co je tam kde ho mater vychovala a nechala zit svoj maly zivot, ako chces takehoto cloveka po dobrom vystahovat?
Ako to, ze ste majitelmi vy a nie on? Potomok rodicov co byva v dome starych rodicov?
Preco stahovat sudnou cestou? Ma nejaku zmluvu? Nema. Je to cierny najomnik. Dam lehotu do 15.2. sa vystahovat a potom tam nabehnem s chlapcami, ktori mu pomozu.😁 Po dobrom to nepojde. A kym sa nevystahuje, vyrubit mu trhove najomne.
Ty si vyhradny majitel domu?
Ak ano zrusit trvaly pobyt, oznamit, ze idete rekonstruovat, ak je nieco jeho nech si to odnesie, do urciteho terminu. Objednat vypratavaciu firmu a vypratat. A zavolat detatizera nech je to par dni neibyvatelne. Vymenit zamky a dovidenia. V pripade ze sa bude skusat dostat dnu volat policiu a mat pripraveny LV.
Ale uplne najlepsie by bolo dom predat a kupit iny. Nwch mate pokoj.

Ako prvé odhlásiť trvalý pobyt