icon

Ako motivovať manžela, aby sa viac venoval synovi?

19. máj 2025

Podľa mňa manžel sa málo venuje synovi. Má štyri roky a málokedy sa s ním zahrá. Keď sa narodil nemal k bábätku vzťah tak som na to netlačila, no ako rástol vždy mal výhovorku že raz má veľa práce alebo je unavený alebo si chce oddýchnuť a večer chvíľu sa s ním zahral a to bolo všetko. Mám staršieho syna chodí na SŠ tomu sa venuje pomáha mu s úlohami keď treba alebo na dvore niečo robia spolu také chlapské práce. Dali sme sa dokopy keď starší mal desať rokov to už bol veľký a dá sa povedať samostatny tak nemusel sa mu nejak extra venovať sa.
Prečo zakladam diskusiu lebo som už staršia menej vladzem a bodlo by mi viac voľného času viac času na relax a na oddych. S menším riešim všetko len ja ráno nosím a vyzdvijujem ho poobede zo škôlky doktorov všetko len ja, manžel ani nepozná koho má učiteľky ani nevie k akým doktorom s ním chodím. Večer ho neuspi lebo nevie ho uspať malý si z neho robí prdel, on mu vždy všetko dovoloval tak to teraz tak vyzerá. Von ho tiež nezoberie lebo lebo stále nejaké výhovorky prečo nemôže. V domácnosti detto žiadna pomoc celá domácnosť je na mne varenie upratovanie všetko len ja.
Už niekedy ozaj mám toho dosť.

ovaaa
19. máj 2025

Treba komunikovať a podeliť si čas, aby aj on niečo prevzal. Ak máš veľa v domácnosti tak zapojiť staršieho syna aj muža. Môžete začať tým, že budete čas tráviť spolu.

kavasmliekom
19. máj 2025

Do škôlky ho môže nosit aj starší nie? Aj zo škôlky vyzdvihnúť. Keď je manžel vonku na dvore a robí niečo, obleč malého a nech ide k nemu. Uspavat a kúpať, variť, to by si mohla zvládnuť, stačí variť každý druhy deň. Niekedy by mohol pomôcť starší syn. Minimslne upratať.

klementinka58
19. máj 2025

no ja som tiez starsia, mam vysokoskolaka a prvaka...ale zapriahala som manzela od zaciatku....ked som potrebovala pol dna volno pre seba aj ked potreboval on pol dna pre seba vedeli sme sa dohodnut.....nebol problem a to mladsi bol extremne narocne dieta na pozornost, takze vsetci traja sme sa doslova pri nom striedali aby sme to zvladli

slovakboy
19. máj 2025

Skús mu pokojne, ale jasne povedať, že ti to už prerastá cez hlavu. Nie výčitkami, ale vyjadrením svojich pocitov: „Cítim sa vyčerpaná, lebo všetko robím sama, a potrebujem tvoju pomoc.“Muži niekedy potrebujú konkrétne zadania. Napr.: „Zajtra poobede by si mohol vyzdvihnúť malého zo škôlky“ alebo „Každý večer ho budeš uspávať ty, aspoň skúšaj, nech si na teba zvykne.“Nemusíš všetko ťahať sama — a hlavne nemáš byť jediný rodič. kľudne si vyjdu niekde s kamarátkou. Nenechaj sa vtiahnuť do presvedčenia, že „veď tak to má byť“. Nemá. Máš nárok na oddych, na pomoc a na rešpekt akojeho partnerka aj ako mama.

eliska13
19. máj 2025

Keď si ty staršia tak koľko rokov má muž?akú môže mať výhovorku, že decko nezoberie von jedine lenivosť.Robis všetko ako čítam on nevie, nechce, decko si robí z neho srandu.Dobre si to zariadil panko😉To je tak, keď starý chlap sa stane otcom akurát v RL.Tak mu ho pošli na dvor kopať do lopty snáď zvládne.Ked pracuje dlhšie ako ty, tak je logické, že vyzdvihuje kto je skôr doma.Asi mal svoj kľud pohodlie a zrazu malé dieťa a prieči sa.Tiez by som mala toho dost čo robí puberťák?

vivien234
19. máj 2025

Treba sa s ním o tom porozprávať a hlavne sa ho opýtať kde je problém.. Na výchovu a rodičovstvo ste dvaja nikdy nie iba jeden. V čom je problém, že sa menej venuje. Aký je dôvod.

autor
20. máj 2025
@eliska13

Keď si ty staršia tak koľko rokov má muž?akú môže mať výhovorku, že decko nezoberie von jedine lenivosť.Robis všetko ako čítam on nevie, nechce, decko si robí z neho srandu.Dobre si to zariadil panko😉To je tak, keď starý chlap sa stane otcom akurát v RL.Tak mu ho pošli na dvor kopať do lopty snáď zvládne.Ked pracuje dlhšie ako ty, tak je logické, že vyzdvihuje kto je skôr doma.Asi mal svoj kľud pohodlie a zrazu malé dieťa a prieči sa.Tiez by som mala toho dost čo robí puberťák?

@kavasmliekom Starší syn chodí na SŠ a býva tam na intraku tak on je doma len cez víkendy tak nemôže menšieho nosiť do školky.
@klementinka58 Aj môj menší je náročné dieťa ani starý rodičia nechcú ho strážiť vôbec ani na desať minút. Keď ho dám na dvor mužovi tak on dôjde za mnou že zober si ho pri ňom sa nič nedá robiť.
@slovakboy On skúša uspavat ho lenže malý ho neposlúcha príklad ja keď zavelim ticho tak je ticho a to nekricim len vidí na mne že to myslím vážne. Odmalička som mu nastavovala hranice pokiaľ môže a čo už nie no a muž mu všetko dovolí tak potom ho neposlúcha. Raz som bola v meste na hodinku s kamoškou došla som domov taký bordel všade.
@eliska13 Ja mám 42 muž má o rok viac mali sme syna v neskoršom veku presne ako píšeš dieťa si z neho robí srandu a vôbec ho neposlúcha. Manžel robí na smeny dvanástky ja robím len ranné tak preto mám na starosť škôlku len stíham to len tak tak s vyplazeným jazykom. Starší je cez týždeň na intraku cez víkend na chvíľu zabaví menšieho syna zoberie ho na ihrisko a tak, no cez víkend mi to je jedno lebo som víkendy doma ja potrebujem pomoc hlavne cez týždeň lebo nič nestíham.

lujza123
20. máj 2025

Toto je taká prirodzená ľudská vlastnosť, načo by si sa namáhal ked niekto niečo stále robí za teba 🤷🏼‍♀️

Úplne rovnaký scénar vo veľa domácnostiach, žena hyperaktivna všetko robí sama, všetko musí mať tip-top a ide sa zrútiť z myslienky ze by niečo nebolo spravené ako si ona predstavuje. A zobudí sa až po rokoch ked jej dojde ze sa naháňa jak fretka, o decka sa starať, o muza sa starať, o domácnosť, o záhradu, o psa/macku, o všetko iba nie o seba

Chlapov si si rozmaznala, veľkých aj malých, toto je následok. Predpokladám ze ten 15 ročný tiez netuší ako sa zapína práčka či ako uvariť ryžu

Nehnevaj sa ale dieťa ma 4 roky a ty si bola AŽ RAZ v meste na káve? Ze bol doma bordel, no tak bol, mala si nechat veľkého aj malého muza nech si to po sebe spracú a o týždeň ist znova. Zvykli by si ze každý týždeň v pondelok sa mama venuje svojmu koníčku, oni sú spolu a ked narobia doma spúšť tak si to upracú.

Ze chlap nemôže uspavat dieťa lebo si z neho robí prdel. No a co? Co to ty riešiš ? Keby ho muž uspáva každý večer vynájde sa nejako.
Ak ho vôbec treba uspavat, však ma 4 roky, rozprávka, pusa a nech zaspáva sam

Vzdaj sa tej kontroly a pocitu ze všetko musíš robit sama. Najskôr si to musíš ty sama usporiadať v sebe.

autor
20. máj 2025
@lujza123

Toto je taká prirodzená ľudská vlastnosť, načo by si sa namáhal ked niekto niečo stále robí za teba 🤷🏼‍♀️

Úplne rovnaký scénar vo veľa domácnostiach, žena hyperaktivna všetko robí sama, všetko musí mať tip-top a ide sa zrútiť z myslienky ze by niečo nebolo spravené ako si ona predstavuje. A zobudí sa až po rokoch ked jej dojde ze sa naháňa jak fretka, o decka sa starať, o muza sa starať, o domácnosť, o záhradu, o psa/macku, o všetko iba nie o seba

Chlapov si si rozmaznala, veľkých aj malých, toto je následok. Predpokladám ze ten 15 ročný tiez netuší ako sa zapína práčka či ako uvariť ryžu

Nehnevaj sa ale dieťa ma 4 roky a ty si bola AŽ RAZ v meste na káve? Ze bol doma bordel, no tak bol, mala si nechat veľkého aj malého muza nech si to po sebe spracú a o týždeň ist znova. Zvykli by si ze každý týždeň v pondelok sa mama venuje svojmu koníčku, oni sú spolu a ked narobia doma spúšť tak si to upracú.

Ze chlap nemôže uspavat dieťa lebo si z neho robí prdel. No a co? Co to ty riešiš ? Keby ho muž uspáva každý večer vynájde sa nejako.
Ak ho vôbec treba uspavat, však ma 4 roky, rozprávka, pusa a nech zaspáva sam

Vzdaj sa tej kontroly a pocitu ze všetko musíš robit sama. Najskôr si to musíš ty sama usporiadať v sebe.

@lujza123 Starší syn vie zapnúť práčku aj uvariť ľahký obed je dobre vychovaný aj keď on nebol také náročné dieťa ako malý. Áno treba ho uspavat prečítať rozprávku dať pusu na dobrú noc a ľahnúť si s ním je to kontaktné dieťa a sám v izbe nezaspí odmalička bol taký, no manžel ho skúša dať spať ale jemu vystrája odbieha z postele a potom ešte o 22tej býva hore a manžel zúfalý že čo ešte nespí že on musí vstávať ráno do práce a má nervy na to že nespi.
Doma ani nemusí byť všetko tip top mám aj omrvinky na zemi a neumriem z toho ale ako taký poriadok aspoň základnú musí byť si myslím, takisto variť varím na dva dni ale to tiež sa nespraví samo to isté riady umyť kuchyňu spratat nič sa nespraví samo plus ostatné záležitosti o ktoré sa treba starať.
S kamoškou čo som bola vonku ona to má nápodobne každý večer padá od únavy z postele ani nevie o koľkej zaspi a ísť von bez detí nedá sa ani oddýchnuť si nedá sa len tak.

lujza123
20. máj 2025

Ako píšem, je to cele o tvojom vlastnom nastavení. Ty si presvedčená ze to tak ma byt, ze sa mas naháňať, ze je to tak správne , lebo aj kamoska to tak ma a tisíce ďalších nešťastníc ktoré si sami sebe robia zo života galeje 🤷🏼‍♀️ A potom sú v 40 tke vyšťavené zničené jak stareny

Ze muž ma nervy😂🤦‍♀️. No a? Co ty si nikdy nemala nervy ked dietko vymýšľa? Ja snáď milionkrat. Tvoj muž ma nervy, ty si unavená co teraz strčíte 4 ročného do baby boxu? Nie, pomôžete si predsa, cez týždeň uspavaj ty unavena, cez víkend muž s nervami. Prestaň ho toľko ľutovať a ospravedlňovať, je to jeho syn, jeho gény tak nech sa stará, aj s nervami ked ich ma

Tiez mám po 40 tke, dieťa už veľké ale aj ked bola mala nenaháňala som sa, vzdy som mala čas aj na oddych, aj na koníčky. Lebo som vnútorne naozaj hlboko presvedčená ze domácnosť, záhrada aj dieťa je spoločné.
Ani u nás sa nenavarí samo, varím ja, môj to moc nevie. Ale sprace riad, našúpe zemiaky a ked treba tak spraví niečo jednoduché ..

eliska13
20. máj 2025

Tvoj muž robí na smeny, tak času má dosť v ostatných dňoch ho vybrať, povenovať sa mu doobeda upratať, dať prat.Co vtedy robí?len nepís, že má práce okolo domu🤪tak, keď dieťa nechce spať tak ho unavte športom a ľahne o 20.Syn je na internáte,tak máte doma iba jedno dieťa a dosť často celý deň otca na toho treba presmerovať nejaké povinnosti.Za starších vás nepovažujem som si myslela, že napíšes, že si rodila oveľa neskôr a chlap po 50 tke

eliska13
20. máj 2025

A práve ten víkend čo píšeš, že vtedy nepotrebuješ pomoc tak sa im má otec venovať obidvom.Zbezne upratujeme a varíme všetky niekde ti uniká čas.Alebo neunika a je to bežný čas či musis venovať domácnosti s deťmi.Za chvíľu pôjde do školy o starosť viac s učením.