Ako motivovať nepracujúce dospelé deti k práci?
Zdravim vás. Citam tu rôzne diskusie, o majetkoch o tom ,koľko majú dat rodicia peňazí deťom a podobne..Tak napisem svoj príbeh. Ako by ste sa postavili k nasledovnej situacii: 23 rocna dcera je 4 roky po strednej a odpracované nema ani dva roky. Syn 21 rokov tiež nezamestnany momentalne 8 mesiacov. Spravaju sa slusne vsetko, upratuju po sebe varia si proste vsetko si robia sami. Len ich viac menej zivim .Ako sa k tomu postavit? Aké ultimatum by ste dali a koľko? Ešte poznamenam, ze syn ma aspoň dlhodobý vztah, ale dcera je väčšinou zavretá v izbe maximálne tak vyjde počas dňa na dvor a priatela nikdy nemala.. čo mam robit ako sa zachovat?
Možno dcéra, by navštíviť psychológa ako čoho sa bojí? Syn má čas dokedy dokedy ho budeš živiť, nemá čas bud si nájde prácu alebo škola, do mesiaca by som im dala termín, podla toho aké sú možnosti vo vašom regióne, ďalej uvidím čo do mesiaca "po riešili"
Co robí dcéra celé dni? Zrušiť jej internet
@danuso06 Preco by mal chlap pozyvat pritelku? Maju sa podelit. Samozrejme robit by mal. Odkedy som skoncil skolu 1 mesiac som bol na podpore, zvysok odrobene. Rodicia by ma vyhodili z domu keby som nezarabal a neodkladal peniaze kym som u nich byval.
@anita6666 aj 800 E je lepsie ako nic. To co za moralku.... Kym byva v mamahoteli , tak na zaciatok staci kym nenajde lepsie miesto. Kedze je mlady moze ist klidne za robotou
@alexanderkovacs tie deti sa tento svet pýtali? Chceli tu byť? Keby mali možnosť,možno by mamičke povedali,že tu byť nechceli,čiže za svoju činnosť a nečinnosť vo výchove môže matka a otec. Je to ich problém,nie problém deti.
@anita6666 no teda! Akože kto pôjde robiť za 800€? Som mama 4 ešte školopovinných deti a nezarobim ani 800€ a to mám skončenú aj výšku. Ak by Vás prinútilo, že musíte platiť nájom, stravu a ešte z dacoho vyžiť išli by ste robiť asi aj za 800. Toto je presne prístup mladých, skončiť školu a hneď mať nástupný plat aspoň. 1000€. Veď určite sú aj nejaké brigády, keby išli robiť aspoň tam, tak rodicom by pomohli a získali možno nejaké kontakty na pracovné pohovory. Dcéra by už určite mala niečo robiť.
@anita6666 a co cakam mlady podla teba.Rovno ma zarabat 4 cifernu sumu hned ako vyjde zo skoly,alebo ma cakat,ze lukrativne firmy sa o neho budu trhat???Nedaj sa vysmiat 🤣🤣🤣🤣Mlady človek co vyleze zo skoly a zrazu spozna svet ktory je vacsi ako 5km okruh okolo jeho domu a nrma skusenosti,zrucnosti,nevie sa spravat a tak dalej musi niekde zacat a vypracovat sa.Ja som zacala pracovat a moja prvá vyplata bola 500 € v hrubom a vydrzala som na nej 1 rok.Ano,zila som u mami Ale davala som jej peniaze,davala som jej vsetky gastrace a co som chcela som si kupila a aj dokazala usetrit A hladala som inu robotu,za lepšie peniaze Nasla,isla,vyskusala a naucila.Takto mi to trvalo 7 rokov od skoly Vymenila som 8 zamestnani.Proste som skusala a hladala kym mam moznost.A teraz pracujem 7 rokov v jednej firme a koj plat je taky,ze si z nrho dovolim zaplatit najom,zaplatit potraviny,ist kazdy vikend niekde na vylet a este usetrit z vyplaty mesacne 400 €. Cize mlady ludia,nech prestanu fnukat neustale jak je svet kruty a jak ich maju vsetci lutovat.Zatat zuby a chvilu vydrzat volajaky nekomfort
Žiadne ultimátum,už dnes je neskoro.Okamžite by som im povedala,že ak chcú bývať so mnou,budú prispievať na bývanie a stravu.Vaše tolerovanie len využívajú,načo by pracovali keď majú doma mamahotel.Dcera študovala a od 16 rokov brigádovala,po skončení hneď do práce.Netreba ich nechať,aby si zvykli nič nerobiť.
Napíšem Ti vlastnú skúsenosť. Ja som mama prísna, ale chápava a milujúca. Deti mali cca 6-8 rokov keď som s nimi ostala sama.
Teraz majú 21 a dcéra maturuje čiže 19.r.
Syn začal študovať VS ale nedokončil rok, že ho to nebaví.
Hneď boli jasné pravidlá !
Nechceš študovať, tak hneď do roboty a budeš mi musieť prispievať.
Tak aj bolo. Po pol roku práce na SK si našiel prácu v zahraničí a je tam už 8 mesiacov.
Dcéra keďže študuje nikdy som nechcela aby chodila na brigády alebo pracovala. Ale má povahu stále niečo robiť. Od 17.rokov brigáduje v gastro..mesačne si vie zarobiť aj 300-500 eur. Sama chce. Učí sa úplne skvelé. Je prijatá na chemickú do Brna aj Prahy. Takže v tomto mam šťastie že mám šikovné deti.
Na tvojom mieste spravím to, že si všetci sadneme a dám im 2 mesiace max.ze si nájdu prácu, brigádu čokoľvek a začnú prispievať aspoň 200 eur do domácnosti.kludne im tie peniaze môžeš odkladať a dať neskôr.
Ale nepoľavuj.
Zároveň sa zaujímaj ako si predstavujú svoj život..počúvaj napr.coho sa dcéra boji prečo sa zatvára v izbe ...ak treba objednaj ju k psychologicke. Hlavne neignoruj súčasný stav, lebo nie je normálny.
Treba aby si tvoje deti dvihli sebavedomie. Uistiť že to dokážu a ako im bude fajn keď si budú môcť kúpiť čo chcú...
Z čoho si dcéra kupuje kozmetiku? Šaty? Telefón?
Tak isto syn má frajerku...to nikde nechodia sa zabaviť? Veď peniaze tteba na všetko...
Ako na tvojom mieste som zasadova ale zároveň chápava. Dám im 2 mesiace a pomôžem im nájsť si prácu ale žiadne výhovorky ..inak ich budeš mať na krku ďalšich 10 rokov.
A na otázku do kedy im dovoliť bývať odpoveď nemám.
Pokiaľ máš priestor že sa netlacite v 2 izb.byte mne by nevadilo bývať s deťmi aj dlhšie pokiaľ si rozumieme a chodia do práce a sme všetci spokojní.
V Amerike je úplne bežné aj to ,že keď dieťa nejde po strednej na vysokú začína platiť rodičom za ubytovanie ... Jednoducho nejdeš študovať? Týmto dňom ti začína nájomné v takej sume a je v Tom zahrnuté toto a toto. Ak nazaplatis jednoducho sa vysťahovať. Sú rodičia ktorí sa jednoducho vyciciavať nenechajú . Okrem toho, keď sa ti mladí potom osamostatnili, tak tie peniaze ktoré dávali na nájomné dostali do daru na lepší začiatok vo vlastnom.

Ahoj, ak su na urade prace, su tam rozne projekty, ktore by oboch mohli nakopnut. Bolo by fajn, aby obaja isli na poradenstvo pre mladych, obaja to splnaju ak su aspoň 3 mesiace v evidencii.Tam by im mohli pomoct, so životopisom, nacvik pracovného pohovoru, sebapoznanie, silne stranky, používajú sa rozne metody, testy, aktivity na zvýšenie motivacie.Byvaju skupinove aj individuálne stretnutie, ktore by ich mohli motivovat a pomoct aj introvertom. Sama viem z praxe z pohľadu poradcu že to ide. 🙂 Okrem toho sa momentálne spustaju viacere projekty prave pre nezamestnaných v evidencii, či už kurzy pre nezamestnanych alebo príspevok, ak sa zamestnaju este k platu pripadne príspevok na zacatie podnikania v celkom zaujimavej výške. To je tiez motivacne. Pozrite stranka upsvr.gov.sk, modry stlpec vlavo - narodne projekty, kde su uvedene vsetky aktualne spustené projekty.Pripadne nech sa informuju priamo na urade u svojho sprostredkovateľa. Možno ich staci trochu postrčiť. Veľa šťastia. 🙂