Ako na bezočivých snúbencov?
Poradte ako na bezocivych snubencov, co chcu vsetko zadarmo? Buduci manzelia chcu mat honosnu svadbu v kostole, s organistom, flautou, spevom a najradsej aj sláčikové kvarteto no samozrejme zadarmo! Chcu mat krasnu bohatu kvetinovu vyzdobu s aranzerom, no samozrejme vsetko zadarmo! Neberu to, že kostol na sobáš musí niekto nachystať a stráviť tam celú sobotu!!! Su arogantni, ked im clovek vysvetluje, ze niekto to musi prist vo svojom vlastnom case pripraviť a potom po nich aj upratať. Chcu mat ozdobné mašle, aj stoličky a kľačadlá dat do bieleho poťahu no nech to podla nich robi niekto zadarmo! Aj operie po nich zadarmo! Ze za nich niekto musi zaplatit spotrebovanu elektrinu nechcu ani pocut! Aj my co chystame sobase v kostole zijeme v rodinách, mame manželov a deti, no a musime v sobotu odísť od rodiny, niekedy o jednej poobede, a ideme pracovat úplne cudzím ľuďom, no namiesto podakovania a zaplatenia za vsetky na nich vynalozene vydaje co maju sa ohanaju, ze ved cirkev plati stat! No nie je to tak!Je to klamstvo liberalov a im podobnym co sa tomu nerozumeju. Nic z toho neplati stat my sme dobrovolnici, no s bezocivymi mladomanzelmi co este nam aj vynadaju to naozaj nevieme. Na tie ich vydaje sa musia poskladat vsetci ti, co chodia do kostola-nam za nasu robotu nedaju casto ani halier. Ved svietenie, kúrenie, výzdoba, hudba, materiálno-technická príprava obradu, upratovanie a manažment vsade inde by zaplatili v stovkach euro! No v kostole maju dostat vsetko zadarmo a este aj vynadat, pokial to podla nich nie je dostatocne honosne, lebo hned po obrade oni idu do luxusnej restauracie.... Ako by ste vy takychto snubencov poriesili?
@majkabambulik akurát včera som čítala rozhovor s katolíckym kňazom o tom, že oni si NESMÚ za toto pýtať konkrétnu sumu, a všetko je to na svedomí snúbencov. Takže, žiaľ, neporiešiš...
@majkabambulik ten kto zodpovedá za kostol a organizáciu sobáša v kostole by mal povedať úplne na rovinu ako sa veci majú
Teda ak chcú vycancany kostol, musia prísť a vyzdobiť ho
Lebo toto je len taký výkrik do tmy
@majkabambulik kostol zabezpečí farára a to je vsetko,ak chcu nieco navyše nech im to ludia pridu spravit,ludia ktorým zaplatia.toto nieje praca dobrovoľníkov! Ak kostol nieco poskytuje ,ako naprikald toe poťahy,povedzte nech niekoho poslu co to spravi a uprace po nich.a dalej sa s nimi nebavit
@majkabambulik v našom kostole si výzdobu robia ľudia sami
@majkabambulik treba im dat k dispozicii vsetky ozdoby a nech si niekoho zabezpecia sami.
Farar dostava plat, ale on im vyzdobu robit osobne nebude.
Nerozumiem tomuto bludu, výzdobu v kostole som si robila deň predtým sama, aj som si za všetko platila. O čom je vlastne reč?
@majkabambulik nedavno bol pripad z jednej farbosti, kde knaz napisal, co maju snubenci na sobas doniest za ochotu. pretoze sa snubenci vzdy na to pytali. a vies asi ako to dopadlo. sprska nadavok na cirkev, ze si za svoju sluzbu nieco pytaju, ze su plateni a je to ich praca.
pritom organista je fyzicka osoba, nie je to duchovny, robi to vo volnom case. vyzdoba a aj jej instalacia nie je samozrejmost, robia to zeny z farnosti. a predsa si to ludia neuvedomuju. u nas je kostol na svadby krasne vyzdobeny, uz od vchodu, lavice aj sedadla pre snubencov a svedkov, takisto priestor medzi oltarom a snubencami aj lampy. od nas nic nepytali, vyzdobili krasne aj s rizikom,ze nic nedostanu. dali sme do obalky nejake peniaze. samozrejme, ze pre niektorych ludi bola tato obalka kol pre oci, vsak cirkev sa topi v peniazoch atd
Predpokladám, ze to uz maju hotové a nechcu zaplatiť. Tam uz asi nespravíš nič, ale pouč sa do buducna. Nerob nič, ked chcu, zaplatia si firmu/kvetinarku/neviem koho.... NIE je to tvoja povinnosť.
U nás (RKC farnosť) inak tiež robievajú výzdobu kostola družičky a družbovia páru.
@majkabambulik a vieš čo je najväčšia sranda? Ze takýto ľudia do kostola ani nechodia...naposledy boli na birmovke. Ale samozrejme, že chcú parádu v kostole, lebo na úrade, to také nie je. Ja byť farárom, tak ich vyženiem z fary brezovou metlou. Kto nechodí do kostola, nech sa sobáši na úrade. Howk
Si dobrovoľník??? Je to tvoje slobodne rozhodnutie!
Nemusíš sa za každú cenu pchať farárovi niekam, či prečo to inak robíš dobrovoľne, keď potom tento vylev???
@majkabambulik nuž, na tvojom mieste by som povedala pánovi farárovi, že nech sa nehnevá, ale kostol na svadby už nebudem chodiť pripravovať. Že som z toho frustrovaná a asi aj vyhorená, potom mám zle myšlienky na snúbencov a v duchu pácham jeden zo siedmich hriechov - hnev... Že rada prídem pomôcť na chystanie iných sviatostí, len nie svadby 🙏. Ak sa s farárom normálne porozprávaš, mal by to pochopiť. Na samotných snúbencov ty žiaľ z tvojej pozície pravdepodobne nemáš žiadnu moc... Ak nie je nikto iný ochotný chystať kostol na svadby, to je potom úplne iná káva. Povedala by som, že to jednoducho popri svojich povinnostiach doma už nestíham. A určila by vlastné pravidlá, aby som s tým JA bola ok 🤷. Toto áno, a toto jednoducho nie... Snúbenci si môžu vybrať aj iný kostol, ak sa im tvoje pravidlá nebudú pozdávať.
Uplne jednoduchy spôsob je na to: ano, samozrejme kostol mate k dispozicii. V takomto stave ako je. Nie su tu na to ozdoby, nie sú tu na to zamestnanci aby plnili priania zaujemcov. K viere patri skromnosť, co viac ako svadbu v kostole im treba? Ak si prajú niečo špeciálne, nech sa páči samoobsluha, kupte si, doneste si, odneste si. Mate kostol k dispozícii od do. Zaraďte si. Ak máte záujem ta pani xy, vam zapozicia vyzdobu, ak potrebujete výzdobu urobiť /odstranit iez sa dohodnite. A dat kontakt.
Pre mna je to úplne jednoduche, farar riesi obrat a nie maslicky. Detto poskytne im cirkev priestory.
Ak ako dobrovoľníci nakupujete podka zelania vyzdoby bez zalohy vopred, bohužiaľ je to hlúposť.
@akbara77 ak ti co nechodia do kostola, nech potom ani neslavia Vianoce a podobne sviatky....
Aj ti co nechodia do kostola, môžu v Boha veriť a chcieť si prisahat pred Bohom. Ti, co v Boha neveria, určite by sa nezosobasili v kostole aj keby im sypali zlaté kvety na hlavu
@simca06022011 jejda, my mame také rovnaké mena, až som sa začala chytať za hlavu, že toto som písala? Ja si nepamätám.... 😅
@simona20201309 slávia Vianoce, ktorých význam nemá absolútne nič spoločné s kresťanstvom. Pre nich sú to sviatky obzerstva a darčekov....
teda ja neviem ako to chodi .. ale nemali ste medzi sebou zmluvu? tam presne suma za co sa plati? ak nie hold smola ak je to len na milodar .. ak nie a mate dohodu tak hold zaplatit musia
Jednoducho otvoriť si ústa a povedať na rovinu…čo si zariadíte budete mať…Z našej strany len služby farára. A vybavené.
@akbara77 vo svojej podstate to má skrytý význam aj pre nich. Sú to sviatky pokoja, rodinných stretnutí, .... určite aj v tvojom okolí sú rodiny, ktoré síce nechodia do kostola, ale v ten čarovný deň sa stretávajú všetci aj keď každý žije na druhom konci sveta, nezabudne sa ani na starých a opustených ľudí. Tento sviatok patrí všetkým, bezohladu na to, či sú veriaci alebo nie. Taktiež si to myslím aj o kostole. Slúži každému.
Inak, svadba v kostole vôbec nie je bezplatna záležitosť. Pred 15r sme platili 70e. Dnes to je minimálne 2x viac + ešte co sa vyzbieralo na obrade.
U nas si vyzdobu zabezpecuju svadobcania. Taktiez organ, spevokol, ministrantov. Knaz len da kontakt ak je zaujem. Mame troch organistov( dobrovolnikov)- nevidim dovod preco by mali hrat zadarmo. V kostole je stala vyzdoba- cerstve kvety a ak chcu svadobcania nieco extra tak im kostolnik o 9 otvori kostol. Zvycajne vyzdobu maju aj s vyzdobou saly/ priestoru.
som si myslela že si to robia vo svojej réžii. tak ako to robia rodičia pre svoje deti keď majú prvé sväté prijímanie popr. konfirmáciu....
rodičia najskôr oriadia kostol, všetko poumývajú, vyzdobia a to neraz si dokonca zoberú na tento deň aj dovolenky... samozrejme, ozdoby si nakúpia tak isto za svoje.
Bazare plne vyzdoby do kostola...som myslla,ze to si vsetko riesia snubenci..ci vlastne kvety alebo dekor. Toto sa hadam tiez prebera na priprave 🤔
@majkabambulik oznámila by som im to vopred keď prídu dojednať omsu. Ak nesúhlasia tak bude omša pripravená tak ako inokedy.
@majkabambulik povedat hned na zaciatku, ked zacnu vymenuvat co by chceli🙂
Tiez som o tom citala clanok, akurat vcera... My sme teraz riesili pohreb stareho otca a tiez som len pozerala, koho vsetkeho/co vsetko nasi zhanali. Za vsetko sli obalky, ti ludia to robia z dobrej vole a preto ich treba zaplatit, ale sme mala dedina, tu vies, koho sa mas spytat a ake su sumy, co sa davaju. To nebol len knaz, zhanal sa kostolnik na zvonenie, organista, teta, co viedla modlenie v dome smutku, ministranti, vratane toho, ze citali citanie a prosby a este aj muzi na nenesenie truhly (ale to boli ocovi kamarati z dediny, ti obalky nedostali)... Akurat vyzdoba v kostole bola bezna, co byva, len po pohrebe sme este zenam, co prave upratovali kostol, doniesli zive kytice, nech pouziju v dalsej vyzdobe...
@majkabambulik nerozumiem tomu. Ved snúbencom poviete od kedy si mozu zdobiť kostol a do kedy musi byt upratany. Akoze nevidim dovod im to chystat.
@majkabambulik a vy ste na hlavu? To si neviete spočítať náklady a jasne im povedať sumu za nimi objednané služby? Zadarmo je obrad, všetko nadstandard sa platí. Ak to nechcú zaplatiť, tak im to nechystajte.

@majkabambulik plačeš na nesprávnom hrobe 😉