Ako nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o mamu a vlastným životom?
Zijeme v dvojgeneracnom dome. Obe domacnosti oddelene. Mamka je len sama. Ma 78, stale sme boli len dve, otec bol alkoholik a rozviedli sa ked som mala 2 roky. Jasne ze mamka ma svoje muchy ale co zacala robit asi posledny rok je to ze nevie byt sama. Nie fyzicky, ale psychicky to akosi nezvlada. Ak k nej nezajdem alebo deti (mame 3 dievcata), tak je urazena, nebavi sa so mnou ani s detmi a vycita mi ze je len na pritaz ze uz ani deti k nej nepustam. Snazim sa jej pekne vysvetlit ze ved nech si aj ona od deti oddychne, ze potrebujeme travit cas aj ja len s detmi. Samozrejme, manzelovi sa toto vobec nepaci a moja mamka je neustalou temou hadok. Ona bola strasne akcna a ciperna, ale potom sa pridruzili zdravotne komplikacie a uz nesmie a ani nezvlada tolko robit ako predtym. Ja si myslim ze to ju strasne ubija a cele dni sa nudi. Deti a ja sme pre nu rozptylenie pocas fadnych a monotonnych dni. Ale to takto predsa nemoze fungovat. Nemoze byt zavisla od nas. Kedze som cely zivot mala iba ju, nechcem aby sa trapila ale zaroven by som bola rada keby akceptovala ze mam aj vlastny zivot. Ja uz neviem ako na nu, chcela by som aby bol aj vlk syty aj ovce cele 😊
Asi neporadim- ale goto sa stava ak matka zije len pre svoje dieta/ deti. Tie potom vyrastu maju svoje zivoty z ona potom nevie co zo sebou. A zacnu manipulacie a citove vydieracky. Kamarati a konicky sa v tomto veku tazko hladaju- skuste popozerat denne centrum pre dohodcov, kluby dochodcov- utulok pre psikov moze ist vencit ako dobrovolnik a podobne aktivity. Mozno aj kupele su riesenie- no je tam riziko ze vam prinesie noveho otecka😂😂
Asi neporadim- ale goto sa stava ak matka zije len pre svoje dieta/ deti. Tie potom vyrastu maju svoje zivoty z ona potom nevie co zo sebou. A zacnu manipulacie a citove vydieracky. Kamarati a konicky sa v tomto veku tazko hladaju- skuste popozerat denne centrum pre dohodcov, kluby dochodcov- utulok pre psikov moze ist vencit ako dobrovolnik a podobne aktivity. Mozno aj kupele su riesenie- no je tam riziko ze vam prinesie noveho otecka😂😂
@zuzinka888 aj toho noveho otecka by som prijala 🤣… kamosky ziadne take nema, ani nikdy nejak extra nemala, maximalne kolegyne ale ani jedna nebyva tu. Klub dochodcov odmieta, na kupele mi povedala ze ak pojdem s nou… mame psikov (3och) ale nevezme vo ani jedneho. Predtym chodila na prechadzky ale odkedy sa jej zacali problemy so srdcom tak sa boji ist sama
@anonym_autor kamoška s podobnými osudom kúpila mamke psa
Nauč ju robiť s internetom, nech si pozerá, čo ju baví.
Moja mamka má o viac ako 10 rokov menej, tiež je sama, ocino mi zomrel pred 5 rokmi a sme na tom podobne.
Bývala sama v dome, od nás na 120 km, teraz sme ju presťahovali do bytu, lebo má zdravotné problémy. Každý týždeň minimálne raz k nej musím, lebo má až abnormálny strach o nás, čo doteraz nebol. Neuráža sa, ale denne 30x mi zavolá, napíše.
Ja to beriem tak, že je to chorobou a aj vekom. Jednoducho nevysvetlíš, ja som sa tiež snažila, nešlo to vysvetliť, takže jedine akceptovať. Žiaľ, nikto nevie dokedy tu budú.
P.S.: moja mama má aj psa a nepomohlo.
@anonym_autor nastahujte si mamicku k sebe a problem je vyrieseny... pokial nema surodencov, alebo ine deti, je logicke, ze sa citi sama, pretoze JE sama... manzel moze mat na to iny nazor, ale bral si ta s vedomim , ze pozna tvoj vztah s mamou... on uz nema rodicov?
@anonym_autor nastahujte si mamicku k sebe a problem je vyrieseny... pokial nema surodencov, alebo ine deti, je logicke, ze sa citi sama, pretoze JE sama... manzel moze mat na to iny nazor, ale bral si ta s vedomim , ze pozna tvoj vztah s mamou... on uz nema rodicov?
autorka, mamu si k sebe nestahuj. Pokazis a mozno aj znicis si vztah s manzelom
Ved zijete v jednom dome. Neverim, ze si nedokazete kazdy den najst 10-15 minut na to, aby ste spolu prehodili par viet. Ja si neviem predstavit, ze zijem v jednom dome s nasimi a nezajdem tam ani raz za den.
Ak by ste tam nebyvali, tak by to bolo ine. Ale ked tam byvate, tak nezajst za nou je divne.
A koľko času s vami potrebuje tráviť? Ak je to nejaké rozumné a zvládnuteľné množstvo, tak by som tam zašla. Na polhodinu. Alebo poslala niektorú z dcér. Ak ste samozrejme doma v ten deň. Ja už maminu nemám, tak to možno preto vidím inak...
Mne príde zvláštne, že si nenajdes 20 minút denne na svoju mamu....nechápem to preto, že mám od seba mamu 50 km a som s ňou 1x v týždni celý večer (býva sama)...alebo deti pošli, mne to príde , že nechceš ale to je iná vec tým pádom
Mne príde zvláštne, že si nenajdes 20 minút denne na svoju mamu....nechápem to preto, že mám od seba mamu 50 km a som s ňou 1x v týždni celý večer (býva sama)...alebo deti pošli, mne to príde , že nechceš ale to je iná vec tým pádom
@marcellka32 deti nechcu stale ist, niekedy sa chcu hrat doma a so mnou… mne v podstate nevadi za nou zajst kazdy den na par minut… mne je luto ze cely jej denny program je zavisly od nas. Ak nahodou ideme prec na par ona je uplne hotova, ze musi byt sama a to by podla mna nebolo keby si vedela sama daco najst. Neviem ci vies co myslim… a vadi mi kusok to psychicky vydieranie ked k nej jeden den nezajdem…
Nauč ju robiť s internetom, nech si pozerá, čo ju baví.
@anonym_4c0b0b vie robit s internetom, ma tablet
@krasneleto ved byva vlastne s nami. Mame dvojgeneracny dom, len domacnosti su oddelene. Manzel ma este mamu ale on je dchopny sa jej mesiac neozvat…
Ved zijete v jednom dome. Neverim, ze si nedokazete kazdy den najst 10-15 minut na to, aby ste spolu prehodili par viet. Ja si neviem predstavit, ze zijem v jednom dome s nasimi a nezajdem tam ani raz za den.
Ak by ste tam nebyvali, tak by to bolo ine. Ale ked tam byvate, tak nezajst za nou je divne.
@diewcatqoo to je samozrejme ze za nou kazdy den zajdem, aj ked len na 5 min, ale to je naozaj malokedy, vacsinou travime spolu cele poobedia ked sa vratia deti zo skoly skolky. Len ked to parx nevyslo lebo sme mali ony program a boli rozlietani hore dole tak som si vsimla ze sa urazila. Alebo ked deti chceli ostat doma, tak som jej napisala ze ked chce aby dosla k nam, ale kedze s manzelom nevychadzaju najlepsie tak vacsinou pride len ked nie je doma. On robi poobedne a najma z domu, cize velmi k nam ona nechce chodit hore do domu. No a potom na druhy den urazena, lebo sa nudila
Škoda že mama neni psíčkarka. Mala by niekoho o koho by sa mohla starať, kto by ju potreboval, mala by s kým chodiť na prechádzky, pokecať (áno, zo psom, pre psíčkara je to normálka).
Vekom to bude len horšie. Nepochopí že ty máš aj svoj život
@krasneleto ach jaj, to je uplne najhorsie riesenie
Je neskoro budovať vzťahy, keď je stará žena so zdr komplikáciami. Áno, bude na vás závislá, do svojej smrti. A vieš čo, je to normálne…. S kým ma byt? Jedine, že máte peniaze a ona vôľu ísť do nejakého zariadenia…
takyto vztah ste si roky budovali... to ze byvate vedla seba a travite spolu 20 min je mozno ako pre zobraka palicu, ked bola zvyknuta na tvoju kazdodennu pritomnost a ty sama si jej dovolila byt az takou velkou sucastou seba... je to tvoja mama, manzel ma zjavne tu svoju na haku... neskor zostarne, co ju date kam? rob tak, aby si nelutovala... ja mam mamu cez ulicu, sme spolu stale, volame, stretavame sa a raz bude u mna aj byvat, ked bude odkazana na moju pomoc. a to bez ohladu, co si o tom mysli moja polovicka... raz je to moja mama, ktora ma porodila vychovala a cely zivot pri mne stala, dodnes je pri mne, tak tolko ucty a respektu si zasluzi... a v jednej domacnosti je za mna mensie zlo, nakolko sa citi sucastou, kdezto tych 20 min je ako dat hladnemu napit... nutnych 20 min nech je +- spokojna a zvysok sama kuka do plafonu... je to tazke, ale na toto si ju naucila a teraz by si chcela aby bola ina, samostatna a tesiaca sa z 20 min a tvojho oduteho muza? deti, ktore tam nechcu ist, lebo otec doma ma okolo toho reci?
Je neskoro budovať vzťahy, keď je stará žena so zdr komplikáciami. Áno, bude na vás závislá, do svojej smrti. A vieš čo, je to normálne…. S kým ma byt? Jedine, že máte peniaze a ona vôľu ísť do nejakého zariadenia…
@ivangeline nikdy by som ju do ziadneho zariadenia nedala. Ona povodne byvala pred 3 rokmi sama v panelaku, ale ked jej zacali zdravotne komplikacie, nechcela som ju nechavat samu, tak preddala byt a za tie peniaze sa jej prerobilo prizemie nasho domu. My sme stale male s mamkou dobre vztahy, pre mna bola najlepsie kamoska, vzdy som sa jej so vsetkym mohla zdoverit. Ale vzdy mi davala aj slobodu, nebola takto na mne zavisla… manzelovi to velmi vadi a hadame sa kvoli tomu skoro kazdy den, obvinuje ma ze neviem byt sama s detmi, tak som chcela kusok upokojit aj situaciu u nas doma. A mamke nechcem povedat ze to mizovi vadi ked tam deti su kazdy den….
takyto vztah ste si roky budovali... to ze byvate vedla seba a travite spolu 20 min je mozno ako pre zobraka palicu, ked bola zvyknuta na tvoju kazdodennu pritomnost a ty sama si jej dovolila byt az takou velkou sucastou seba... je to tvoja mama, manzel ma zjavne tu svoju na haku... neskor zostarne, co ju date kam? rob tak, aby si nelutovala... ja mam mamu cez ulicu, sme spolu stale, volame, stretavame sa a raz bude u mna aj byvat, ked bude odkazana na moju pomoc. a to bez ohladu, co si o tom mysli moja polovicka... raz je to moja mama, ktora ma porodila vychovala a cely zivot pri mne stala, dodnes je pri mne, tak tolko ucty a respektu si zasluzi... a v jednej domacnosti je za mna mensie zlo, nakolko sa citi sucastou, kdezto tych 20 min je ako dat hladnemu napit... nutnych 20 min nech je +- spokojna a zvysok sama kuka do plafonu... je to tazke, ale na toto si ju naucila a teraz by si chcela aby bola ina, samostatna a tesiaca sa z 20 min a tvojho oduteho muza? deti, ktore tam nechcu ist, lebo otec doma ma okolo toho reci?
@krasneleto mas uplnu pravdu v kazdom bode… aby som bola uprimna ja uz tuto situaciu nezvladam… som medzi oboma ako nejaky mierotvorca… moj muz nemoze moju mamu ani citit a ano svoju mamu ma na haku ako celu svoju rodinu, ale u nich je to asi bezne lebo aj jeho surodenci sa tak spravaju.
@krasneleto mas uplnu pravdu v kazdom bode… aby som bola uprimna ja uz tuto situaciu nezvladam… som medzi oboma ako nejaky mierotvorca… moj muz nemoze moju mamu ani citit a ano svoju mamu ma na haku ako celu svoju rodinu, ale u nich je to asi bezne lebo aj jeho surodenci sa tak spravaju.
@anonym_autor A tvoj muz ma na to nejaky dovod? Mali medzi sebou nejake konflikty?
Tu je problém skôr tvoj muž. Je to osamelá stará žena.
@anonym_autor A tvoj muz ma na to nejaky dovod? Mali medzi sebou nejake konflikty?
@anonym_c9775c ano mali, ako som uz pisala mamka bola vzdy akcna (kym jej nezistili problemy so srdcom) a predtym ked videla ze nieco na dvofe nie je urobene, lebo muz nestihal tak to urobila. To ho neskutocne vytocilo a zakazdym to bol dovod hadok, nehadal sa s mojou mamou len jej dost nepekym tonom povedal aby sa starala o svoje veci. Hadala som sa s nim potom ja
@anonym_c9775c ano mali, ako som uz pisala mamka bola vzdy akcna (kym jej nezistili problemy so srdcom) a predtym ked videla ze nieco na dvofe nie je urobene, lebo muz nestihal tak to urobila. To ho neskutocne vytocilo a zakazdym to bol dovod hadok, nehadal sa s mojou mamou len jej dost nepekym tonom povedal aby sa starala o svoje veci. Hadala som sa s nim potom ja
@anonym_autor urobila si velku chybu, ze ste si mamu nastahovalibdo domu. V case ked sa to dialo tipujem ze manzel nemal velku xhut ale nejak si ho presvedcila
nemáte v okolí denný stacionár pre seniorov? naša druhá babka, po smrti dedka- tiež potrebovala zabaviť a v BB sme našli denný stacionár. každé ráno ju taxi vzal, bola tam s obedom a programom do 14.30, potom domov. na víkend sme sa potom striedali deti, vnúčence. na začiatku protestovala, nechcela chodiť ale po mesaci či dvoch- sa to upravilo, našla si kamošky a plus, ich pravidelne navštevoval knaz a robil extra pre nich omše.
@anonym_autor ak si dobre pamatam, ty si tu presne pisala, ze muzovi mama vadi, vsetko sedi.
Mala si to domysliet do detailov.
@anonym_autor ak si dobre pamatam, ty si tu presne pisala, ze muzovi mama vadi, vsetko sedi.
Mala si to domysliet do detailov.
@eeffka toto je moj prvy prispevok na konovi… ako citam asi viaceri muzi maju problem so svojimi svokrami… nevies ako sa to v tom druhom prispevku poriesilo? Ja sa snazim drzat ich oddelene a muzovi vysvetlit ze mamka z nudy porobi nejake veci, teraz uz toho vela nenarobi ale aj to trocha mu vadi, potom musim pretrpiet jeho urazene ego
nemáte v okolí denný stacionár pre seniorov? naša druhá babka, po smrti dedka- tiež potrebovala zabaviť a v BB sme našli denný stacionár. každé ráno ju taxi vzal, bola tam s obedom a programom do 14.30, potom domov. na víkend sme sa potom striedali deti, vnúčence. na začiatku protestovala, nechcela chodiť ale po mesaci či dvoch- sa to upravilo, našla si kamošky a plus, ich pravidelne navštevoval knaz a robil extra pre nich omše.
@kikazoe u nas nie je, ale skusim popozerat ci po okoli nieco take nie je, len neviem ci mamka bude chciet ist… ale za pokus nic nedam. Dakujem
@eeffka toto je moj prvy prispevok na konovi… ako citam asi viaceri muzi maju problem so svojimi svokrami… nevies ako sa to v tom druhom prispevku poriesilo? Ja sa snazim drzat ich oddelene a muzovi vysvetlit ze mamka z nudy porobi nejake veci, teraz uz toho vela nenarobi ale aj to trocha mu vadi, potom musim pretrpiet jeho urazene ego
@anonym_autor nijak, mama zije s nimi a pani dostava nakladanky od muza aj mamy

Máte blízku či vzdialenú rodinu, má nejaké kamarátky susedy bývalé kolegyne ? Že by si ich nenapadne pozvala riešila s nimi aby ju navštevovali, prípadne jej niektoré trochu vysvetlili že nemôže a nemusí byť každučký deň pricucnuta na dcére a vnuckach ?