icon

Ako nájsť rovnováhu medzi starostlivosťou o mamu a vlastným životom?

2. aug 2025

Zijeme v dvojgeneracnom dome. Obe domacnosti oddelene. Mamka je len sama. Ma 78, stale sme boli len dve, otec bol alkoholik a rozviedli sa ked som mala 2 roky. Jasne ze mamka ma svoje muchy ale co zacala robit asi posledny rok je to ze nevie byt sama. Nie fyzicky, ale psychicky to akosi nezvlada. Ak k nej nezajdem alebo deti (mame 3 dievcata), tak je urazena, nebavi sa so mnou ani s detmi a vycita mi ze je len na pritaz ze uz ani deti k nej nepustam. Snazim sa jej pekne vysvetlit ze ved nech si aj ona od deti oddychne, ze potrebujeme travit cas aj ja len s detmi. Samozrejme, manzelovi sa toto vobec nepaci a moja mamka je neustalou temou hadok. Ona bola strasne akcna a ciperna, ale potom sa pridruzili zdravotne komplikacie a uz nesmie a ani nezvlada tolko robit ako predtym. Ja si myslim ze to ju strasne ubija a cele dni sa nudi. Deti a ja sme pre nu rozptylenie pocas fadnych a monotonnych dni. Ale to takto predsa nemoze fungovat. Nemoze byt zavisla od nas. Kedze som cely zivot mala iba ju, nechcem aby sa trapila ale zaroven by som bola rada keby akceptovala ze mam aj vlastny zivot. Ja uz neviem ako na nu, chcela by som aby bol aj vlk syty aj ovce cele 😊

Strana
z2
autor
2. aug 2025
@eeffka

@anonym_autor nijak, mama zije s nimi a pani dostava nakladanky od muza aj mamy

@eeffka viem sa vcitit do jej koze, zial 😞

luccija
2. aug 2025
@eeffka

@anonym_autor nijak, mama zije s nimi a pani dostava nakladanky od muza aj mamy

@eeffka a kde ju mali dať, keď v byte nemohla zostať sama?
@anonym_autor starší ľudia už majú nalomenu psychiku úzkosti...tým, že už toľko nevládze tak aj psychika trpí a nudí sa.Knihy, časopisy ju nezabavia čo robievala predtým?Ale chodila by som tam ako ste boli zvyknuté, alebo chodievajte aj s deťmi na prechádzku, keď sa dá.Von medzi ľudí...mužovi to bude vadiť tak či tak.

eeffka
2. aug 2025
@luccija

@eeffka a kde ju mali dať, keď v byte nemohla zostať sama?
@anonym_autor starší ľudia už majú nalomenu psychiku úzkosti...tým, že už toľko nevládze tak aj psychika trpí a nudí sa.Knihy, časopisy ju nezabavia čo robievala predtým?Ale chodila by som tam ako ste boli zvyknuté, alebo chodievajte aj s deťmi na prechádzku, keď sa dá.Von medzi ľudí...mužovi to bude vadiť tak či tak.

@luccija kupi byt nedaleko napr, nastahovat si svokru do domu, ked vladala robit na zahrade a na svore mi nepride akutny stav. Az by som musela riesil moju mamu tak jej kupime byt niekse pobliz mna, aby som tam vedela byt ak bude treba do 5min. Suseda vzala takto mamu ku nam na poschodie, vitalna pani, vdova nechcela byt sama v RD, suseda byva o 2 posvhodia nizsie

anonym_15406b
2. aug 2025

@anonym_autor Ak ta mama sama vychovala a po rozvode sa nevydala, viac myslela na teba, ako na seba. Mali ste, aj mate pekny vztah, nedaj si ho . narusit manzelom. Ved ma svoj byt, nechapem, preco mu vadi. Vedel, ze si jedinacik a raz sa budes musiet o mamu postarat. Musis si to vyriesit s nim.
Moj manzel zil so svojou svokrou, mojou mamou, v jednej domacnosti
22 rokov, az do jej smrti. Manzelstvo sa nam nerozpadlo, ani nikdy mi nepovedal, ze ju mam dat do zariadenia. Stahovala sa s nami 2x. A pritom manzel je jedinacik. Mama sa nam nikdy do nicoho nemiesala, zila vsetkym, co sa v domacnosti dialo. Nemali sme pred nou tajnosti. Nikdy sme jej nedali pocitit, ze je nadbytocna, ani sme take pocity nikdy nemali. Tak to muselo byt a bodka. Som hrda na to, ze bola v mojej rodine a ze nebola sama.

kirakira
3. aug 2025

prihlaste ju do klubu dôchodcov ,alebo denny stacionar

earlgrey
3. aug 2025

Smutné....ja mám mamu o trocha staršiu, vzala som si ju k sebe...áno, narušilo mi to môj život...ale je to moja mama...plače, má blbé nálady, je precitlivená....uráža sa...ale je to moja mama...naučila som sa nerobiť si z toho nič...samozrejme sa s ňou veľa rozprávam, ale mám aj vlastný život...a hoci to už starší človek nevníma, pretože tam už je aj strach, hlavne zo smrti...čo si budeme klamať...starí ľudia vedia, že ich to čaká....nalomí im to psychiku a už to ide dole vodou...
Ale v žiadnom prípade by som sa kvôli tomu nehádala s mojim partnetom/manželom...treba to akceptovať...pokiaľ sa vám zásadne nemieša do života...snaž sa ju pochopiť...jedného dňa budeš aj ty v jej veku (keď sa dožijeme)...
A k vzťahu tvojej mamy a manžela..hmm...vážne kvôli blbej záhrade? tak tvoja mama chcela pomôcť a tvoj muž sa urazil? nechápem...vďačnosť? možno kebyže jej dovolíte tráviť čas v záhrade, aspoň by mala nejakú záľubu...to jej neviete vyčleniť kúsok záhrady a nech si tam robí svoje? mňa by to hrozne mrzelo, kebyže niekomu pomôžem a ešte ja budem tá zlá...🫤

Strana
z2