Ako nájsť ubytovanie človeku bez peňazí?
Ahojte, neviem ci to sem patri, ale potrebujem radu..
otec 52r, - invalid nema kde byvat.
doteraz bol u priatelky ale rozisli sa a tym padom nema nic..
ma priznany 1/2 invalidny dochodok co je 162€ mesacne, nic viac.
Je to bratislavcan, no my si ho domov vziat nemozeme,
viete mi prosim niekto poradit, co mame robit? ako mu najst byvanie ?
(v ubytovniach v BA dlhodobo ubytovavaju len ludi s trvalym pobytom mimo BA! - takze toto by nam nevyslo..)
vdaka za kazdu radu
Deni
A teraz je kde moze sa obratit na miestny urad ale nic to nemeni na fakte ze z pohladu zakona mas ty ako dcera vyzivovaciu povinnost voci nemu
@denisa5555 a preco si nemozes vziat otca k sebe? Hm... smutne
ahoj denisa, v prvom rade by som sa išla informovať na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, či poberá všetko na čo má nárok, vzhľadom na výšku jeho príjmu a životného minima. Potom mu naozaj ostávajú len ubytovne alebo zariadenia núdzového bývania (nocľaháreň, útulok a pod.). Je zaujímavé vedieť, čo sa stalo s bytom/domov, ktorý vlastnil, pretože ak oň prišiel vlastnou vinou, mestské ubytovne sú preňho nedostupné. Možno by bolo riešením ísť mimo Bratislavy, kvôli životným nákladom. Je to na zváženie...
@denisa5555 treba to riesit s uradmi, ako je to mozne. Aj ked nerozumiem preco nemozes otca prichylit. Predsalen je to tvoj otec.
@rebecin mimo témy trochu...nechápem aký to ma spolu súvis...veď 99%ľudí odkázaných na utulky a ubytovne prišli o svoje obydlia hlavne svojim pričinením a bývaju v nich práve kvoli tomu....
Ďakujem za rady..
@denisa5555 našla si nejaké riešenie?
Je veľmi smutné, že nemôžeš pruchýliť vlastného otca
Ak sa je schopný postarať o seba prenajal by som mu aspoň izbu, mimo Bratislavy sa to dá zvládnuť pod €100, niekde v Nových zámkoch a pod za 150 bude aj byt, za túto cenu by mohla byť izba aj v Bratislave. Neviem si predstaviť ako vyžije zo svojho príjmu aj ak by ste mu ubytovanie platili, v každom prípade ja by som si považoval za psiu povinnosť starať sa o otca pokiaľ nie je to schopný urobiť on sám. Som starší ako on ale verím že bez problémov aj ako poloinvalid pokiaľ som duševne zdravý by som si niečo zohnal v Bratislave aspoň za €4-500 čo by v podstate by mi umožnilo prežiť. Ak je polovičný invalid tak asi je schopný robiť aspoň niečo. Pokiaľ pociťuješ potrebu sa o neho starať tak asi mu budeš musieť to ubytovanie platiť. Nech bol akýkoľvek otec pod mostom ho nechať nemôžeš.
@denisa5555
ak ocino nikde nepracuje, nemusi nutne byvat v BA, takze skuste mu kupit nejaku garzonku, aj ked daleko od BA, v ktorej bude byvat.
A ty si ho preco zobrat nemozes?
Videla som nedávno inzerát na predaj slobodarky v Považskej Bystricy,bolo to 9m2 za 4500€-je to síce dosť za ten kamrlik ale ak by som bola na ulici s príjmom obmedzeným tak by som kludne začala aj tam. A to nehovorím o tom,ze tam by si určite našiel prácu či brigádu.
@oldman50plus prepáč, ale nesúhlasím s tým ,že ak bol akýkolvek otec, tak sa musíš postarať. Nechápem, ak niekto nedokázal fungovať ako otec svojmu dietatu, tak prečo by dieta malo fungovať ako dieta? To ale nevieme, či sa to týka tohto prípadu. Poznám ale vela otcov, ktorý si ani nezaslúžia pomenovanie otec tak potom fakt nemožu čakat starostlivosť. Co ak zakladatelka býva v jednoizbovom byte? Čo ak si nemože dovolit platit mu podnájom?
možno sama býva v podnájme.
A preco prečo otec nepracuje? V Batislave by hádam prácu našiel.
on má 52 a nemá nič. Kolko asi može mať dcéra ktorá to napísala? 30 maximálne? možno 25. A ona má mať byt, kde by ho mohla zobrať a lebo má zarábať tolko aby mu mohla platit podnájom, alebo ešte lepšie má mať hotovost na garzonku. A vy jej tu napíšete "je velmi smutné, že nemožeš prichýliť vlastného otca". Uff.
Niekedy, ked citam prispevky tu na MK, mam pocit, ze vela ludi zije mimo realitu tejto republiky. Vsetky rady co jej tu davate su len vystrely od boku... ako si asi myslite, ze by to mohlo byt. A ten vtip o kupeni garsonky.. 😀 kto toto poradil, ten nepozna hodnotu penazi. A
@denisa5555 ak chces, napis mi IP, napisem ti ako sme riesili podobnu situaciu v rodine. Prajem najma pevne nervy. Je jasne, ze ak by si mala financne, alebo priestorove moznosti, o otca by si sa postarala, nech uz je akykolvek. Ak by ti bol lahostajny, ako tu niekto narazal, neunuvala by si sa sem pisat o radu...
Denisa už podakovala za rady , rozumné rady ktoré hovorili o informovaní sa na úradoch na čo má jej otec nárok. S tou garsonkou som sa tiež zasmiala to može povedat len pipka ktorá asi nikdy nerobila a nevie kolko stojí garsonka v BA. a tiež mudré reči ako je smutné že sa nemoze o otca postarat... ak žije dievča v podnájme v ba a má priemerný plat tak vela vody nenamuti ak aj keby chcela.
Deniska držím ti palce nech nájdeš co najskor riešenie pre ocina. je to smutna situacia 😖
Je zaujimave ako nabuchane, opustene zeny beru ubytovanie u rodicov ako samozrejmost a ked je otec na ulici neda sa ....... Je velmi vela faktorov ktore ovplyvnuju ci rodicov u seba doma chceme alebo nie. Mozno zakladatelka byva u svokry vtedy by to bolo pochopitelne. Alebo je otec problematicky. No ak je uplne normalny a tiez sa snazi situaciu riesit tak tomu nerozumiem. My tiez nemame nasetrene na garzonku ale ratame s tym ze ak bude treba rodicov doopatrujeme.
@marcelatje no pochybujem, že práve zakladatelku témy, by jej otec nabúchanú ubytoval : Áno, vy rátate s tým, že keď bude treba rodičov doopatrujete. Ale určite máte už teraz viac rokov ako zakladatelka. Ludia, vy si stojíte na káb..ch. Veď ona píše , že otec má 52 rokov. Veď ona može ešte študovať.
a mne osobne pripadá normálne nechat doma bývať tehotnú dcéru. Určite je to normálnejšie ako to, že 52 ročný chlap sa rozíde s priatelkou a nemá kde hlavu zložit.Ja sa ani nečudujem, že už sa neozvala.
@mateson moja mama ma 57...... Zakladatelka nepise kolko ma rokov ale niekde predsa byva.
Co sa bytu tyka staci napriklad rozvod a chlap je bez bytu. Aj tu sa najde par prikladov ked rodina kvoli jednej hluposti prisla o byt. Stat sa moze. Dolezity je postoj otca ci ma snahu a zaujem situaciu riesit alebo len caka kto to zanho vyriesi....
@marcelatje áno niekde predsa býva. A to je záruka toho, že k sebe može vziať otca? Ak napísala, že nemože tak asi vie prečo.
@mateson asi ano. My sa tu mozme dohadovat no skutocnost nepozname. Ja som od 18 rokov prec z domu a nikdy som nebola v situacii ze by ku mne nemohol prist otec byvat. A to nas vztah nebol nic moc. Mozno preto mi to nejde do hlavy.
Veď ju nechajte aspoň vysvetliť prečo nemôže bývať u nich. Veď možno bývajú s mužom a dvoma deťmi v 1 izbovom byte.
Inak mňa desí tá vyživovacia povinnosť voči rodičom. Moja mama je vdova a je to alkoholička. To bola už pred otcovou smrťou. Keď ešte žil, nemala o mňa ci brata záujem, mala len svoje krčmové kamošky. Po jeho smrti sa ozvala a ospravedlňovala. Snažila som sa jej pomôcť so všetkým, či už uverom, bytom, stravou. Ale jedného dňa som otehotnela a ona si zhruba v tej dobe našla druha a šlo to všetko do kelu. Liečenie nechce, fyzicky ma napadla v 4 mesiaci, na moju svadbu meškala, ubližovala mne aj bratovi. Toho vyhnali z bytu, musel ísť do podnájmu v 19 hned po skončení školy. Mne sa ozvala len ked chcela peniaze. Nepracuje, keď si aj prácu nájde, tak ju vyhodia, lebo je mimo. Brat ide teraz do školy do čr, ja som na rodičovskom.
A ona ma právo mi prísť zaklopať na dvere, že sa mam o ňu postarať?
@katuska2709 v takomto pripade to moze byt desive.
@katuska2709 NEMÁ.

@denisa5555 ak je bratislavcan, tak urcite by som zavolala na magistrat, maju zoznam ubytovni a urcite niektore ubytuju aj bratislavcana, je im jedno kto im plati, ci blavak alebo cp-ckar