Ako naučiť dieťa vďačnosti za darčeky?
Ahojte. Napíšem anonymne, lebo tak trošku tuším, že budem za nevďačnicu… Idem sa vám viac menej vyrozprávať, lebo ako sa blížia Vianoce, tak ma to ťaží.
Moje dieťa má všetko. Má všetky možné hračky, naozaj prebytok. Blížia sa Vianoce, on ani nič nechce, po ničom tak naozajstne netúži. Však ako by aj mohol, má všetko. Ja som z toho nešťastná. Na každý sviatok dostáva kvantum vecí. Lebo však rodičia, starí rodičia, iní príbuzní… dokopy nájde minimálne 9-10 balíčkov pod rôznymi stromčekmi. Lebo však každý mu chce dať. A nie že by som bola nevďačná, že ho majú radi… ale on už nevďačný je. Neváži si hmotné veci absolútne. Rozbalí darček a hľadá další a další a nakoniec sa čuduje, “akože toto je všetko?” Reálne ho zaujme 1 vec, ostatné len niekde pohodí. Rodina nadšená a ja v duši trpím. Vyrastá z neho materialistický chamtivec.
A ja neviem čo s tým. Ako vniesť vďaku do týchto pretekov v štýle “ja mám preňho lepší darček ako ty” ?
Nedajú si povedať. Nikto nechce prísť s maličkosťou, nikto nechce kúpiť vec, ktorú potrebuje. Každý len zábavky a najlepšie čím väčšia vec alebo čím viac, tým lepšie.
Stojím pred dilemou, čo tento rok urobiť s našimi Vianocami… rozmýšľala som, že mu zabalím iba knihu, ale tuším, že bude smutný, aj keď si číta rád, bude čakať hračku čo si želal, ale tú bude mať inde u rodiny ☹️ neviem či sa na to chcem pozerať ak by ho to rozplakalo. Ja by som bola najradšej, keby mu ostatná rodina nedala nič, alebo sa zložila na jeden dar pod náš stromček. Ale to samozrejme nejde. A mne to kazí celé sviatky a to ešte nie je ani december 😫
Už som rozmýšľala, že nejaké hračky darujeme, aby chápal… no mám aj druhé dieťatko a zas až tak dobre na tom finančne nie sme, že by som hračky teraz rozdávala a potom malému kupovala, keď dorastie 😏
Ja ani neviem, čo som týmto výlevom chcela povedať, ale ak ste dočítali až sem, ďakujem. Všetky vaše komentáre si rada prečítam…
naco to skladujes? nehras sa ty zahraju sa ine deti .... zbalit najst charitu a zaniest .. moja sice nemala vsetko ale vzdy sme balili hracky do charity a za odmenu si mohla kupit jednu novu .. nastastie pochopila,ze su deti,co hracky nemaju .. a s rodinou to musis stopnut ty .. razne povedat jeden darcek maxinalne a co date navyse si nechajte u seba doma a zahra sa ked pride ... alebo kupujte zazitkove darceky inak hold prestaneme chodit
@matilda2015 my už sme v stave, že aj list pre Ježiška je prázdny 🤯 nechce nič, má všetko… možno preto mi to teraz tak došlo, že už je to naozaj cez čiaru.
Nečítam ešte diskusiu, len pridam svoj príspevok.. S týmto pocitom som tiez bojovala keď sa mi narodili deti.. majú síce len jednu babku, ale tá mala vždy pocit že tým že sa im nevenuje, tak to vynahradí materiálne.. rokmi sme si nastavili pravidlá a aj ľudia si začali uvedomovať koľko peňazí zbytočne vyrážajú do darčekov..
čiže u nás je to tak, že mimo sviatkov deťom nekupujeme nič čo nepotrebujú (teraz už iba keď si nasetria z vlastných peňazí si kúpia, lebo dostávajú mesačne každý po 5€.. ale už aj tu sa ukazuje že uvažujú a šetria si na zmysluplné veci (vodičák, domáce zvieratko s vybavením) alebo z toho kúpia maličkosť ako darček súrodencovi alebo rodičom na sviatok) doma u nás na vianoce dostanú 4ri darčeky, snažím sa aby aspoň jeden z toho bol taký čo si praju, ostatné je prekvapenie - knihy, maličkost, spol.hra..
u širšej rodiny stále radi obdaruju, ale keďže nás je naozaj veľa, (mám viac súrodencov čo majú viac detí, manžel tak isto) su to maličkosti - ako knižky, alebo tričko, nejaká spol.hra, doplnok k športu a pod.. babka to už vyriešila po svojom - pošle nám peniaze a ja vyberiem.. každý rok u nej dostanú pyžamo a jednu hračku a ostatné peniaze jej pošlem späť.. (darčeky jej donesiem aby ich aspoň zabalila.. ale už sa stalo aj to že na nich zabudla v skrini a nenašli si tam nič, zatiaľ čo ich bratranci hej.. to má aj dosť mrzelo) potešia sa a nie každá vec sa u nás doma ohreje záujmom, ale odkedy je to takto nastavene už ma to nestve, lebo to nie je také množstvo ako kedysi.. svoje hračky, či veci triedia darujú ďalej..
Ja si myslím že by si sa mala s dieťaťom porozprávať o prioritách, materializme ako to vidíš, čo ťa trápi, vypočuť si jeho pohľady.. potom hračky s ktorými sa nehrá darovať ďalej s tým aby o Tom vedel, aby sa vedel deliť a vedel že veci majú hodnotu..
Ináč ženy, k tomu darovaniu do detského domova. My sme ešte dosť dávno robievali v práci každoročnú predvianočnu verejnu zbierku hračiek pre detské domovy a už vtedy väčšinu z toho domovy odmietali, muselo sa to triediť a do domovov sa odnieslo len potrebné (stavebnice,lego, športové potreby, edukačné hračky) co bolo tak 10% toho co ľudia doniesli, zvyšok šiel na smetisko… Lebo to bol naozaj brak, tony plyšakov a plastu, všelijaké dokazene, otlčene … Takže nie ani charita nieje riešením pre hrackovy odpad ..
My sme vtedy tu zbierku aj po pár rokoch ukončili, ľudia síce mali napísané ze co majú doniesť, no aj tak nosili hrackove smeti a ešte boli aj urazení ze to nechceme prebrať
Krasny prispevok, ako do sekcie Minimalizmus, zajdi tam, riesi sa tam toto stale.
Nus starejsi z rodiny-rocniky 1960 mozno, su nauceni, ze darceky pod strocekom🎄🎄🎄su najviac. Pritom doba sa zmenila, veci uz nie su vysledkom zhanania, statia pred Tuzexom, ale dostatku penazi a prebytku obchodov s toivarom made inChina. Veci zlacneli a zdostupneli, to vidi len ten, ktory to vie porovnat. Do 89.sme vsetko kupovali v centrach miest do malych tasiek, teraz na periferiach v super, hypermark. do obrovskych vozikov. Nuz nadvyroba a nadspotreba je tu a kazdy si to musi vyriesit sam od seba. 🍀🌷🌞
Neviem, ci uz niekto toto napisal, co ja, lebo necitam celu diskusiu. Ale to dieta sa nestane nevdacnym preto, ze na 1 den dostane 15 darov.
Dolezite je, co sa deje tie ostatne dni v roku.
Takze za to nemoze svokra, ale vy ako rodicia. Svokra ma par dni v roku, kedy podsuva vasemu dietku materialno, ale zvysok roka mate vy rodicia, aby ste mu to vykompenzovali, ukazali ine spravanie.
Ja by som s rodinou nebrojila, a toboz nie na vianoce.
A este vidim, ze list pre jeziska je prazdny. Vyborne! Daj mu tu knihu co si planovala, a je to! Nenapisal, nedostane, ma vsetko.
Este by som spravila to, ze v jeho mene prjpravila podarunok nejakej charite, a to si dali pod stromcek ako rodina. Bud inym detom, alebo zvieraciemu utulku, ale aj nemocnici nejakej skole, dochodcom.
u nas je opacny poblem nasi chlapci zial od nikoho nic nedostanu, z mojej odiny zije uz len dedko a muzova odina chlapcov nechce lebo su adoptovany a maju diagnozy.
Uplne bezne predavam hracky, darujem vymienam, mam dve deti, ked vidim ze sa nehraju, hotovo beriem davam prec, knihy, hracky okrem lega teda. Syn ma 7... tiez si nejako extra nevazi hracky momentalne ho ale bavia karty, on sam vytriedi co uz nechce a posuvam dalej. Hotovo... pribuznych popros aby kupili jeden darcek popripade teda nech mu daju peniazky, ktore si normalne odlozi aj ucet mu mozete zalozit, naco je to dobre aby kazdy daval darceky a dieta dostalo 40 darcekov alebo kolko?? Nasi dostanu len doma cca po 5-6darcekom z toho ak knihy, lego drahu a hotovo. Uz ziadne prehananie presne kvoli tomu, ze hracky su neskutocne drahe, nove... a potom sa to tu len kopi a nik sa s tym nehra.
Ked nechce nic je to naozaj znak ze naozaj uz ani on po nicom netuzi, sadni si s nim porozpravaj sa s nim ci naozaj nic nechce. Ak nie, kup jednu vec knihu alebo nieco ine a uvidite reakciu pod stromcekom
Nech sa mu poskladaju na letny tabor.Nezabera to miesto a bude sa mat na co tesit.Alebo nech sa poskladaju na bicykel.1 poriadny darcek od rodiny a hotovo.Ty mu prihod 2-3 drobnosti pod stromcek a vybavene.
Tak to nechávaj tam kde to dostane a bude sa s tým hrať tam. Načo to všetko vláčis domov ?
Tak mu stačí ta jedna jediná vec, co majú v škôlke, nič iné mu nekúpte. Aký problém?
a keby si všetkým povedala, že ak tento rok bude toho pod stromčekom "nenormálne" veľa, tak ďalšie Vianoce na návštevu neprídete?
Ked si rodina nenecha vysvetlit, tak je to tazko 🤷🏼♀️ ale podla mna napad s darovanim jeho veci je fajn. Takze by som to spravila tak, ze kolko veci dostane, tolko vytriedi a darujete to detickam, kt mozno nedostanu na vianoce nic. Treba to dietatu vysvetlovat stale dookola, ze nie kazdy ma dostatok, lebo pre dieta je samozrejme to ako to pozna ono, nie je preto zle alebo nevdacne.
Rodine by som to este raz dorazne vysvetlila, ze si neprajete milion darcekov. Pripadne vymyslite nieco vacsie a nech sa poskladaju a syn dostane 1-2 ks darcekov a hotovo alebo nech darceky co dostane u starkych necha u nich a bude sa tam s nimi hrat, ked pride na navstevu (domov si vezme iba 1). Ked sa im to tam zacne kopit, tak si to snad uvedomia.
Nasa mala tiez po nicom netuzi, najviac sa jej rata ist na vylet/dovolenku 🤷🏼♀️ takze ideme este pred vianocami k moru vypytala si na vianoce uplne minimum. Ale uz pobehuje, ze teda sa tesi na vianoce, na pecenie a ze miluje zemiakovy salat 😂🤷🏼♀️
Dosť si protirečíš. V úvode píšeš, že by si aj niečo potrriedila, vyhodila, ale máte aj menšie dieťa a nie ste na tom finančné až tak dobre, aby si neskôr kupovala zase. A potom v komentároch píšeš, že aj triedite a posúvate ďalej...tak?
Ty sama nevieš, čo chceš. Ja by som po rodine nechodila, a ak áno, tak čo dostane, nechala tam.
@vargatomas1
🥹🥹🥹
Ja som našim povedala,mame tri deti.ja narodky mi im kúpime čo treba.oni nech daju penaize a nejaka maličkost.na Vianoce tiez tak nejaku vec kúpila starí rodičia jednu
Tetky a ujovia nič tak sme sa dohodli.nejake ovocie nejaka sladkosť.tak isto aj mi ostatným detom
Takto u nas to funguje uz velmi dlho.teras som hračky potriedila a odneisla do škôlky.
A stsle takto po čase pretriedym.
Pozri, v dnesnej dobe, je to sice neprijemne ale zasiahnut musia rodicia. ty nemas co vysvetlovat dietatu, to nie je nevdacnost.. proste je dieta zvyknute ze MA. Nema byt za co vdacne, lebo NIC nechyba, pocit takyto chyba, chyba radost z toho ze nieco si moze kupit, nap. ked nasetri, ze si napise jeziskovi o dve veci ktore velmi chce a naozaj dostane a je rad... Nepozna ten pocit.
U nas: ano somariniek par dcera dostane, male balicky nech sa tesi, zvacsa kniha, kozmetika, detska vonavka ked bola mala, ponozky, bizuteria, nieco na vyrabanie.. ale dar od nas jeden. OD starych rodicov jeden, od dalsich JEDEN. Pocas roka... haha... minimalne, ziadne ze uteka sa okolo dracika a hura lego, hura auto, hura baba za 50EUR... nie. LEgo je u nas vec napr. cisto vianocna, velke projekty potom staviame v obyvacke spolu vecer alebo dalsi dni... Pocas roka aj ked bola mensia sa kupovali drobnosti (jasne, vacsie veci na sviatok, ale napr. meniny dostala len kvietok a drobnost) = bezne dni myslim, nieco na vyrabanie, ak pochybili veci z papierka, na malovanie, sem tam nejaka baba, prislusenstvo, spolocensku hru sem tam, somarinka dajme tomu do par eur (to uz v obdobi, ked vnimala a nie ked bola batola, ked som nosila hracky domov kvoli "rozvoju", kvoli tomu ze rastie atd, podla veku)
A podla mna takto je to normalne. Cize babkam, rodine... nadiktovat co maju kupit a ano moj zlaty, to je vsetko, vianoce nie su len o darcekoch, podme sa zahrat nieco.
Takymto stylom sa u ans NIKDY nenazbierali haldy hraciek, z ktorymi sa dieta nehra a tesi sa z hocicoho aj teraz ked ma 13 (inak mimochodom tiez pocuvam, ze kolko ma vsetkeho a nic jej nechyba, ale to je proste pohlad z vonku:DD lebo aj ked si vezmes ze kazdy kupi 1VEC, tak sa to nazbiera, ked jeden rok dostala kuchynku a dalsi rok dom pre babiky... = tak hned je plna izba :D )
A ked nechce nic, dajte nic. Kupte listky do akvaparku, alebo niekde na vylet a chodte... :D kaslat na hracky. A bude to len horsie, pretoze, napr ako mam dceru skolacku ziadne "detske veci, hracky, ceruzky a pod" uz sa nenosia... nechce.. :DD za to dostala skrecka, pocitac (12rocna, to aj trochu z nudze v tej situacii), oblecenie, velke lego, lyže... :D AJ ked to nenapisala jeziskovi.. lebo zvacsa tam dva tri roky bolo : CIERNA MIKINA, CIERNE TRICKO....
Zober to z tej inej stránky. Sú ženy, ktoré si stále kupujú topánky, kabelky a po čase ich to už tiež ani neteší, ale kúpia si to. Možno ani dane topánky nevynosia, ale majú ich, su tam v botníku. Tvoj syn si už tak zvykol na hračky, že ich len pozrie a chce vidieť ďalšie čo má. Jeho to už tiež neteší. Čo tak prestať kupovať hračky, radšej nech rozvíja nejaký šport, nech ma činnosť, ktorá by ho bavila. A ak tých hračiek je toľko ako vravíš, zloz do vriec a daruj do nemocníc pre choré detičky, tam potešia veľa detských srdiečok.
Ok, predstavím ti nás systém, keďže aj nasa rodina nám prináša veľa darčekov. Darčeky nase deti dostanú. Z množstva darčekov si vyberú 2, ktoré si nechajú a zvyšné sa darujú. ( Áno, presne tak, idú do daru, bez ohľadu na cenu). Zároveň, po prijatí 2 nových darčekov si deti vytipuju 2 staršie veci/ hračky, ktoré sú ochotné posunúť ďalej, čiže darovat. Niekedy si tiež posúvame hračky v rámci rodiny, priateľov, ktoré tak kolujú. Veci a hračky tiež často roztriedime a uložíme do pivnice/ komory, a napr. raz za 3 mesiace obmenime. Deti majú 7, 5 a 1 rok. S touto prácou treba ale začať čo najskôr a učiť deti od skorého veku, aby sa vedeli podeliť a vzdať sa materiálna v prospech druhých. A starší vytrenovani súrodenci potom budú dávať príklad mladším. Ale najdôležitejšie je nastaviť nás rodičov. Lebo viem si predstaviť, že mnohí rodičia tiez majú vnútorný problém niečo darovať, alebo svojmu dieťaťu niečo odoprieť. Veľmi príjemný benefit vyššie uvedenoho spôsobu, je omnoho ľahšie upratovanie detskej izby🙂
Véd keď nič nechce tak načo ho zahlcujete darmi.Ani môj nevie co by chcel ,nie je materiálne založený ,aj ked ma toho viec nez dosť, teší sa aj oslave.Ty sa cudujes a hneváš, ze nie je vďačný za veci co nechce, ale to sa mi zdá normálne. Ináč najväčší materialisti sú z chudobných rodín, lebo si kompenzuju co nemali v detstve.
Dookola píšeš že si hračky neváži pretože ma ďalšie - veď zoberiem keď hádže a neváži si, zbalím, odložím niekde kde o tom nebude vedieť a nie žiadne ďalšie nebude, pretože aj tie “ďalšie” hračky pôjdu tiež. Keď bude mat tri auta a jedno si pokazí, tak bude mat dve auta a jedno pokazené. Hotovo. Treba zbalit všetko nadbytočné, s čim sa mesiac nehrá mozes rovno aj podarovat ďalej. Nechaj pár kúskov s ktorými sa ako tak hra alebo sú cennejšie. Plastové šmejdy z pepca by som pre nadbytočnosť rovno podarovala a ešte by som sa s tým aj pochvalila pred všetkými kde skončili ich šmejdy. Nabuduce si rozmyslia či budú kupovat cudzím deťom
Aj u nas je hrozne vela darcekov, ale nemozem povedat ze deti su nevdacne. A nerastu mi z nich materialisti - prave naopak, tym ze maju 'vsetko' tak sa nejdu pototo z nejakej veci.
Komunikacia a tisic reci pocas roka. Nie len pod stromom.
Oslava, vianoce je o stretnuti ludi, na veciach nezalezi. Toto nam netreba ..
Darcov zakazmi neovplyvnis, vies ovplyvnit len postoj, pohlad seba a deti 😊
Nečítala som komentáre, ale možno by pomohlo každému napísať čo má kúpiť. Konkrétne aj s linkom. Vzdialenejšej rodine vyslovene napísať - nekupujte nič, nemáme to kde dávať.
Autorka mas zle myslenie pochopila som ta velmi dobre . Za tie nervy co si z toho robis si mozes sama . To ked moje deti nic nedostavaju od svokrovcou zas by si si robila nervy ze nic ked mohli dostat vselico . A financne su na tom super . Bike za 400e mà kazde druhe dieta ? Moje deti maju kvalitne 2 a dokopi za menej . Mne nesedi 400e bike k vete ze nie ste na tom financne dobre . Keby mal bike za sto euro Tak si vies predstavit z tych 300 kolko x bu sa vytesoval vo vodnom parku ? Ja napriklad kupujem detom znackove veci kvalitne no ked su v 50% zlave a stoja tolko co obyc neznackove. Ked chcu nejaku vec ktora sa mi zda zbytocne draha opytam sa chces toto alebo zazitky ? Vylet dovcu ? Vzdy chcu zazitky . A to nie som na tom financne zle. Ty nemas na tie vstupne do vodnych parkov tak Dumas ze namiesto hraciek lacnych Keby tak dali nieco uzitocnejsie. A stale je ti jedno ze tie veci nici Lebo sama ich neznasas. Znicil by naschval 2-3x a dost vsetky hracky by zmizli . A nove by ostavali u svokrovcou ked si nevie vazit veci . Teraz si na materskej no coskoro pojdes zas do prace a budete na tom lepsie financne a budete chodit do tych vodnych parkov a tie veci od rodiny budes kludne davat prec . To su ich peniaze ktore minu na blbosti a maju na to narok . Ked nevedia prijat a pochopit tvoje napady a poziadavky tak sa uplne zbytocne trapis . Ale ako chces maj pokazene vianoce koli tomuto ked nevies o com naozaj su tak dospelej ti to tu nebudem vysvetlovat. Bez ironie prajem ti stastne a vesele . Ja vianoce milujem a velmi sa tesim bude u nas Moja mama 😍
Vychafzam z toho co pises. Nechcem ta urazit ale to co odpisem je len Moja reakcia na tvoje slova. V skratke si robis nervy z veci ktore nevies ovplyvnit = ty nerozhodujes za druhych ako minu svoje $ a nemusi ti to vobec vadit . Nie je ich povinnost davat darceky a ked im robi radost kupovat lacne hracky vo velkom to je uz ich vec . Ty mas kontrolu nad tym co je u vas doma . Ci dovolis aby nicil veci. 6r je moc velky na to aby experimetoval nicil veci Akoby mal 2-3r nemal jemnu motoriku atd. Zbytocne lutujes co ine lepsie si za to mohla kupit . Clovek sa nemoze spoliehat na druhych zeby mali jeho dietatu dopriat nieco lepsie . To lepsie mu ma dat rodic . Tes za z toho co mas . Ze su deti zdrave. Ze maju rodinu. Nemysli tolko na to materialne. Alebo chod do obchodu s nimi a ukaz im presne co by syn chcel . Ked chces zmenu zacat Musis u seba .

@lujza123 Mikuláš u nás našťastie nevyzerá až tak zle. Tam sa neangažuje celá rodina (krstní, prababky, tety ujovia) iba starí rodičia. A moja strana dáva ovocie, oriešky a 1-2 sladkosti. Svokra tá nakúpi za tašku, ale “našťastie” má syn z čokolády ekzém, tak väčšinou je to celkom v pohode. No Veľká noc to je katastrofa, v každej rodine sladkosť, väčšinou čokoláda. Máme toho plný šuplík a jeme to všetci až to Vianoc 😂