icon

Ako odradiť mamu od závislosti na messengeri?

6. júl 2025

Ako odučím mamu, aby nevisela deň-noc na messengeri a nevypisovala každému, koho si vyhľadá na ňom aj spred xy rokov? Už mi to lezie na city, že potom vypisujú ľudia mne, lebo vypisuje aj takým, čo sú skôr moji známy.
Je na dôchodku, celý deň sama doma. Upratané nemá, ale na nete visí.
Akože, človeku by to ani nevadilo, že si s niekým píše, ale naletí hocikomu a potom robí blbosti, lebo jej to poradil právnik a lekár a neviem kto.

pribinak
6. júl 2025

Kuo Jej psa ….nech chodí na prechádzky a má reálny kontakt s ľudmi

Aj si jej povedala, že to ľudí obťažuje a potom kontaktujú teba?

ukgirls
6. júl 2025

povedat jej pravdu ... najst jej konicek ... alebo zablokovat net 😀 napriklad detskou poistkou=rodicovskou kontrolou

autor
6. júl 2025
@pribinak

Kuo Jej psa ….nech chodí na prechádzky a má reálny kontakt s ľudmi

Aj si jej povedala, že to ľudí obťažuje a potom kontaktujú teba?

@pribinak áno, tvári sa urazene, ale nerieši.

pribinak
6. júl 2025

Asi by som požiadala všetkých okolo aby si mamu zablokovali a neodlišovali jej

Psík, klub dôchodcov, nejaký krúžok jej treba nájsť ….to je strašne keď sa dôchodcovia takto nudia

spongebob1
6. júl 2025

Mamicka ma nedostatok socialnych kontaktov. Treba s nou ist na predlzeny vikend na dovolenku, prihlasit na cvicenie pre seniorky, do klubu pre dochodcov.

autor
6. júl 2025
@spongebob1

Mamicka ma nedostatok socialnych kontaktov. Treba s nou ist na predlzeny vikend na dovolenku, prihlasit na cvicenie pre seniorky, do klubu pre dochodcov.

@pribinak psa mala, nestarala sa o neho.

@spongebob1 keby chcela, ona nikde nechce, nič nechce, ani upratovať.

fkata
6. júl 2025

Nezávidím Ti. Skús ju vytiahnuť nejak z toho bludného kruhu, buď choďte spolu niekam, alebo začnite upratovať, urobte kus zmeny v byte, skočte do obchodu ...., kým nenaletí nejakému "zamilovanému" vojakovi.

janinah
6. júl 2025

Ha.ha budem na dochodku robit to iste,som svojpravna a za celý zivot som sa naupratovala viac ako je zdrave...

januska12323
6. júl 2025

Prečo tí ľudia vypisujú tebe? Však keď nechcem neodpíše nech je to hocikto. Mama nemá žiadnu živú kamarátku?

autor
6. júl 2025
@januska12323

Prečo tí ľudia vypisujú tebe? Však keď nechcem neodpíše nech je to hocikto. Mama nemá žiadnu živú kamarátku?

@januska12323 každý sa mne sťažuje. Nie, veru.

petronelag
6. júl 2025

Práve by si mala nájsť také kamarátky v jej veku na písanie, príp. ak sú z rovnakého mesta, tak aj na nejaké spoločné aktivity.

sevrin
6. júl 2025

Chýba jej komunikácia s ľuďmi. Nediv sa jej, mnohým starším ľuďom pred internetovým svetom toto chýbalo čo často viedlo k sentimentalite až depresii.

januska12323
6. júl 2025

Ja by som ich odkázala na mamu, prečo by si im mala robiť tlmočníka. Majú možnosť nečítať, neodpisovať alebo aj zablokovať. Pozývaj ju častejšie na návštevy a skús nájsť nejakú skupinu so staršími ľudmi, potrebuje kontakt.

sova7
6. júl 2025

Je sama zapĺňa prázdnotu ktorý cíti a osamelosť

billy_jean
6. júl 2025

Len položím otázku, ako je na tom so spomínaným upratovaním, hygienou, jedlom, domácnosťou? koľko má rokov?

autor
6. júl 2025
@billy_jean

Len položím otázku, ako je na tom so spomínaným upratovaním, hygienou, jedlom, domácnosťou? koľko má rokov?

@billy_jean
má 72, upratovať jej chodím ja. Bordel nemá, ale za mňa je to slabé. Varím jej ja, ona si navarí, ak treba, ale pre seba samú sa neoplatí, to uznávam.

billy_jean
6. júl 2025

Ja len že či nezačína demencia na pozadí, ale asi teda nie. Ak ani neupratuje, ani nevarí, ani nemá kamošky, tak sa nudí. Treba ju veľmi zabaviť. Vnúčatá, seriály? Keby sa jej blokol msng?

autor
6. júl 2025
@billy_jean

Ja len že či nezačína demencia na pozadí, ale asi teda nie. Ak ani neupratuje, ani nevarí, ani nemá kamošky, tak sa nudí. Treba ju veľmi zabaviť. Vnúčatá, seriály? Keby sa jej blokol msng?

@billy_jean ja deti mám, ale nechcú byť s ňou, keďže vkuse má tel. v ruke.
Bloknúť dospelej osobe? Ani sa k tomu nedostanem. Asi by jej už fakt pomohlo keby sa popálila.

billy_jean
6. júl 2025

Keby sa jej pokazil telefon, co by urobila? Utekacka kupit novy ci by vydrzala par dni na opravu? My mame podobnu tetu. Ale ona vyvolava, kedykolvek, skoro rano, neskoro v noci a pyta si peniaze. U nej sme to vyriesili kupou tlacitkoveho telefonu a obmedzenym kreditom.

cimage
6. júl 2025

Treba jej narovinu povedat, ze nemoze kazdemu vypisovat. Teba otravuje a citis sa zle, ked sa ti potom statuju. Nech pise len svojim najblizsim kamoskam. Ked nikam nechce chodit, tak tazko jej najst vrstovnikov a zaluby

kernel
6. júl 2025

odinstaluj messenger, aj tak je to hlupost na minanie casu

motylik2559
6. júl 2025

Ahoj, mne napadla este jedna vec, co sa tvojej maminy tyka. Podla toho, co opisujes sa podla mna jedna uz o zavislost. Nema zaujem o ziadne ine cinnosti okrem mobilu v ruke. To,ze je na dochodku vobec nic neospravedlnuje. Tiez aj moja mamina je na dochodku a stale nieco vymysla-skrasluje si stale nejako byt, sije, ma psika a zaroven tym padom pred domom sa stretavaju kamosky psickarky, ale uz niekolko rokov sa pravidelne mesacne stretavaju aspon cast partie zo skoly a to teda tam ma inu zabavu, ked spominaju na ich detstvo, prve lasky a pod., skratka ma kadeco...ano aj ona ma obcasne okrem vencenia lehaaaro den, lebo tiez ju chytaju aj bolesti silnejsie (cez tie slabsie ide stale, lebo ze ona nechce raz ostat len v polohe lezmo, tak sa snazi). No ale k veci...Jeden znamy co ma syna tak bol takto zavisly na mobile ako takom, tiez nic ine len mobil, ziadne cinnosti, a tiez zvazovali kde je ta hranica, kedy cloveku mozno diktovat (dospelost) alebo nediktovat...No ale dopadlo to tak,ze nakoniec ho dokopali na vysetrenie, ze o nic nejde, len co si o tom bude mysliet psychiater...nakoniec po dokladom vysetreni zistili,ze sa ozaj jedna o zavislost a urcil mu hospitalizaciu na 1 mesiac na psychiatrii a potom, ked ho pustili mu nariadili este nejake skupinove sedenia, tusim 7x dokopy tam mal ist. Jemu sa tie skupinovky tak zapacili, ze nasiel si tam dvoch kamosov (tiez od zavislosti na mobile, boli tam ale aj iní v skupine), s ktorymi sa stretava davnejsi cas po sedeniach a chodia hrat basket, do mesta idu atd., mobil samozrejme pouziva ale len do tej zdravsej miery, lebo ma uz ine zaujmy, ktore sa mu stali lepsimi. No a tymto chcem povedat, ze u tvojej maminy mi to pride presne to iste spravanie ako u toho syna znameho. Mozno by bolo dobre jej vyhladat uz aj odbornejsiu pomoc, kedze vsetko odmieta...aj keby nie hned psychiatra ale aspon nejakeho terapeuta🤗

karolinakr
6. júl 2025

to by nebolo dobre, aby sa popalila, lebo bude vyhadzovať 24 000 z okna

maranco
6. júl 2025

Pozri si s mamou tento seriál https://play.joj.sk/player/e2dpfB8sGnCNidu7AFgm... (vyžaduje bezplatnú registráciu) to je o podvodoch aj romantických aj investičných.

sova7
6. júl 2025
@motylik2559

Ahoj, mne napadla este jedna vec, co sa tvojej maminy tyka. Podla toho, co opisujes sa podla mna jedna uz o zavislost. Nema zaujem o ziadne ine cinnosti okrem mobilu v ruke. To,ze je na dochodku vobec nic neospravedlnuje. Tiez aj moja mamina je na dochodku a stale nieco vymysla-skrasluje si stale nejako byt, sije, ma psika a zaroven tym padom pred domom sa stretavaju kamosky psickarky, ale uz niekolko rokov sa pravidelne mesacne stretavaju aspon cast partie zo skoly a to teda tam ma inu zabavu, ked spominaju na ich detstvo, prve lasky a pod., skratka ma kadeco...ano aj ona ma obcasne okrem vencenia lehaaaro den, lebo tiez ju chytaju aj bolesti silnejsie (cez tie slabsie ide stale, lebo ze ona nechce raz ostat len v polohe lezmo, tak sa snazi). No ale k veci...Jeden znamy co ma syna tak bol takto zavisly na mobile ako takom, tiez nic ine len mobil, ziadne cinnosti, a tiez zvazovali kde je ta hranica, kedy cloveku mozno diktovat (dospelost) alebo nediktovat...No ale dopadlo to tak,ze nakoniec ho dokopali na vysetrenie, ze o nic nejde, len co si o tom bude mysliet psychiater...nakoniec po dokladom vysetreni zistili,ze sa ozaj jedna o zavislost a urcil mu hospitalizaciu na 1 mesiac na psychiatrii a potom, ked ho pustili mu nariadili este nejake skupinove sedenia, tusim 7x dokopy tam mal ist. Jemu sa tie skupinovky tak zapacili, ze nasiel si tam dvoch kamosov (tiez od zavislosti na mobile, boli tam ale aj iní v skupine), s ktorymi sa stretava davnejsi cas po sedeniach a chodia hrat basket, do mesta idu atd., mobil samozrejme pouziva ale len do tej zdravsej miery, lebo ma uz ine zaujmy, ktore sa mu stali lepsimi. No a tymto chcem povedat, ze u tvojej maminy mi to pride presne to iste spravanie ako u toho syna znameho. Mozno by bolo dobre jej vyhladat uz aj odbornejsiu pomoc, kedze vsetko odmieta...aj keby nie hned psychiatra ale aspon nejakeho terapeuta🤗

@motylik2559 presne to je to čo vystihuje celú vec. Je to zavyslost. A druhé ten chlapec sa s toho dostal lebo ma priatelov chodia von stretávajú sa. Ma niečo lepšie ako mobil. Ak jej mame mobil nahrádza kontakt s ľuďmi pomáha prekonať samotu tak môže ísť na liečenie ale ak sa vráti do prázdneho bytu a samoty a nenájde si iný kontakt s ľuďmi bude na mobile aj tak lebo je to jej sposob ako uniknúť osamelosti. Ak miesto mobilu nedostane nič iné lepšie nezaplni prázdnotu doktor nepomôže pomôže zase iba mobil. Čo jej zavyslost dáva? Čo si ňou kompenzuje? To je základná otázka. A to treba riešiť. Tiež aj to že zlenivela. Zistila že mobil je poruke stále ľudia nie a je ľahšie siahnuť po mobile ako aktívne niečo robiť lebo na to treba vynaložiť námahu aj na tom treba pracovat.

motylik2559
6. júl 2025
@sova7

@motylik2559 presne to je to čo vystihuje celú vec. Je to zavyslost. A druhé ten chlapec sa s toho dostal lebo ma priatelov chodia von stretávajú sa. Ma niečo lepšie ako mobil. Ak jej mame mobil nahrádza kontakt s ľuďmi pomáha prekonať samotu tak môže ísť na liečenie ale ak sa vráti do prázdneho bytu a samoty a nenájde si iný kontakt s ľuďmi bude na mobile aj tak lebo je to jej sposob ako uniknúť osamelosti. Ak miesto mobilu nedostane nič iné lepšie nezaplni prázdnotu doktor nepomôže pomôže zase iba mobil. Čo jej zavyslost dáva? Čo si ňou kompenzuje? To je základná otázka. A to treba riešiť. Tiež aj to že zlenivela. Zistila že mobil je poruke stále ľudia nie a je ľahšie siahnuť po mobile ako aktívne niečo robiť lebo na to treba vynaložiť námahu aj na tom treba pracovat.

@sova7 Musim uznat,ze mas ciastocne pravdu, avsak toho znameho syna na tom pobyte na psychiatrii a potom aj tych skupinovkach viedli od sameho zaciatku na ine zmyslanie, skratka od primarneho zistenia problemu, ze jemu sa tiez nechcelo nic ine okrem mobilu, ani kamosi ho v realite nezaujimali, pisal len cez mobil ako autorkina mama. No a tam na tom pobyte ked bol mesiac, urcili primarny problem t.j. tiez sa citil osamely napriek tomu, ze mal otca , mamu, sestru s ktorymi dokonca aj zil...ja nie som lekar, ze ako mu postupne dokazali pomoct - teda akymi metodami ale uz v tej nemocnici mu zlepsili pohlad a vnimanie na to cele a tie skupinovky to zlepsili uz uplne, lebo tam si teda nasiel aj 2 kamosov. Ktovie, mozno aj autorkinej mamine by aspon ten pohlad to zmenilo, ze sama by zacala vyhladavat spolocnost napr. klube dochodcov🙂 Ja som ten komentar napisala len preto, lebo uz tu padlo hocico, aj dobre rady, len takato moznost este nie pre to zlepsenie, a prave ze mi to uplne pripomenulo identicku situaciu🙂

marcelka49
7. júl 2025

@anonym_autor je to tažké asi nejak ovplyvniť mamu, aj jej niečo zakázať..ale treba jej skôr ukázať reálny svet🙂 vziať ju von(ak máš na to priestor), na kávu, prejsť sa a prípadne osloviť nejakú susedu/dobrú kamošku, aby chodili von aspoň na lavičku pokecať🙂)) to robia moje susedy🙂

anonym_361cb4
7. júl 2025
@kernel

odinstaluj messenger, aj tak je to hlupost na minanie casu

@kernel A? Ved si ho opatovne nainstaluje.