icon

Ako oznámiť deťom rozvod a jeho dôsledky?

k16k18
23. júl 2025

Ahojte , možno skor otázka pre tie, ktoré s tým majú osobnú skúsenosť, ale ako povedať deťom vo veku takmer 10 a 6,5, že sa im rodičia idú rozvádzať. Na rozvod sme pristúpili obaja a je podpisana aj rodičovská dohoda. Chceme sa rozviesť v klude bez hádok, zatiaľ ostávam bývať v dome kde momentálne bývame a budúci ex tiež, ale mame už každý svoj zivot a riešime spolu len deti.

anonym_e72d6b
23. júl 2025

@k16k18 môžem ti povedať ako sme to zvládli my. Naši sa rozviedli keď sme my, ich deti boli vo veľmi podobnom veku ako sú vaše. Vedeli sme dôvod ich rozvodu, a tým že otec bol pracovne často preč, sme jeho neprítomnosť veľmi nepocítili. Rodičia našťastie nikdy nezbrojili proti sebe a nezaťahovali nás do ich konfliktu či rozvodu, ale ani už spolu nikdy viac nebývali a nevytvárali nám v hlavách chaos. To je najväčší kameň úrazu v takom veku keď sa rodičia rozídu a školáci vedia že rodičia nie su už spolu, no reálne zmenu nevedia uchopiť keďže obaja rodičia bývajú v jednom dome a môžu mať potom deti z toho slušné úzkosti. Napriek relatívne kludnému rozvodu, ja som bola veľmi naviazaná na otca a jeho trvalá absencia ma ako dieťa veľmi trápila a dlhé roky som ju nevedela vstrebať.

anonym_9a27d7
23. júl 2025

Rozvádzala som sa, keď dcéra mala 6r. Ale už od 4r sme spolu žili ako spolubývajúci, vôbec sme sa nerozprávali, nespali, už sme ani nemali spoločne aktivity. Dcéra to vnímala, aj sa pýtala, či má už ocko neľúbi, keď sa neusmieva ani nedá pusu. Veľakrát si nevšímal ani dcéru.
Jedného dňa som jej povedala, že už s ockom nebudeme bývať ale ze ju mame obaja radi a môže k nemu chodiť kedy chce. Bola s tým v pohode, lebo ona aj videla aj cítila, že už nie sme pár.
Už má 18r a stale k nemu chodí na prespávačku 😀 ako to ona volá. Nikdy mi nič nevycitala, ani jemu. Skôr mi povedala, že je rada, že ma vidí šťastnú aj keď otec je stale sám.

anonym_ac6c3e
24. júl 2025

Tiež sme mali váetko v pokoji dohodnuté a po súde v kľude sme to spoločne oznámili svojim rodičom z oboch strán a našim deťom. Vysvetlili sme im, že čo znamená rozvod, lebo boli menšie ako tie tvoje. Že nebudeme už bývať spolu, že môžu k nemu kedykoľvek prísť a že ich obaja ľúbime, ale spolu sa už neľúbime. Na začiatku sme chodili spolu všade, takže možno v tom mali trochu chaos a menšia nás chcela dať dokopy. Keď pochopila, že sa to nedá, tak to vzdala. Bývali sme spolu ešte pol roka, kým som našla nové bývanie a prerobili sme si ho.

taktotedanie
24. júl 2025

@k16k18 nedokazem si predstavit takto byvat vsetci spolu a vlastne od seba, privediete si tam nivyvh partnerov a vsetci sa naobedujete?
Co som poznala take pripady do par rokov sa dobre ze nepozabijali a musel sa jeden z partnerov jednoducho oddtahovat, toboz ak su tam male deti
Pokial sa inteligentne dohodnete a dohodu budete dodrziavat prajem vam to ale ja som ani jeden pripad kde by to fungovalo nevidela aj ked sa snazili

k16k18
autor
24. júl 2025
@taktotedanie

@k16k18 nedokazem si predstavit takto byvat vsetci spolu a vlastne od seba, privediete si tam nivyvh partnerov a vsetci sa naobedujete?
Co som poznala take pripady do par rokov sa dobre ze nepozabijali a musel sa jeden z partnerov jednoducho oddtahovat, toboz ak su tam male deti
Pokial sa inteligentne dohodnete a dohodu budete dodrziavat prajem vam to ale ja som ani jeden pripad kde by to fungovalo nevidela aj ked sa snazili

@taktotedanie jasne ze to nebude na trvalo ale kym sa vysporiada bsm ....ak sa podari do pol roka by som chcela byvat sama

taktotedanie
24. júl 2025
@k16k18

@taktotedanie jasne ze to nebude na trvalo ale kym sa vysporiada bsm ....ak sa podari do pol roka by som chcela byvat sama

@k16k18 drzim palce

anonym_3802ca
24. júl 2025

@k16k18 ahoj. Dcére som to povedala ja sama ešte minulý rok v lete. Len dcéra má už takmer 18. A syn má 8 . Jemu sme to povedali spolu cez tieto jarné prázdniny s mužom. Reakcia bola taka ze "nie. Nerozvediete sa" . Zúril, a potom sa išiel vyplakat k sestre do kúpeľne. Nechali sme ho. Ked sa troska ukludnil vysvetlili sme mu este raz ze sme tu prenho, moze sa nas cokolvek pytat a ze ich obaja lubime. Aj keď potom povedal na toto slová ktoré boleli nás oboch (s vami som skoncil) ,ustáli sme to. My sme to totiž najprv prebrali s jeho triedou aj školskou psychologickou: ideme sa rozvádzať a chceme aby Ste o tom vedeli, že malý asi bude mat ťažšie obdobie a radi by sme to s Vami podchytili. Upozornila nás, že máme byť pripravení že pravdepodobne bude veľa štádii tých emócií (zlosť, hnev, plač, smutok) a že to k tomu patrí. Dcéra si tiež prešla kadečim (aj myšlienkami o samovrazde) ,poplakali sme si obe veľakrát. Deti (aspoň tie naše) potrebujú veľa uistenia, otvorenosti , objatí. Stále bývame všetci spolu. Je to dlhý proces a netreba to siliť pokiaľ si s mužom vychadzate relatívne dobre. Prvoradé sú deti. Držím Vám palce aby ste toto náročné obdobie zvládli a ukázali deťom že aj ťažké situácie sa dajú zvládnuť a držíte spolu aj keď pôjdete od seba.

nelka93
25. júl 2025

Naši sa rozviedli ked som ja mala 10 a sestra 6, cize rovnaký vek ako tvoje deti. Pre nás to bolo vykupenim a boli sme radi, že idú od seba. Treba sa s nimi porozprávať, že stále ich mate radi, ale už spolu nebudete žiť.