icon

Ako oznámiť partnerovi rozhodnutie nemať deti?

2. sep 2025

Vec sa má tak, že môj partner začal počas tohto posledného pol roka narážať na to, že sa obaja blížime k 25. narodeninám a, že to je podľa neho ideálny vek na založenie rodiny. Sme spolu 3 roky, milujem ho a v 90% veciach sa naše názory zhodujú. Až na tú otázku detí a rodiny. On pochádza z Oravy, má 4 súrodencov, jeho mama bola s nimi celý život doma a to isté očakával od svojej budúcej manželky. Lenže, keď sme sa pred 3 rokmi spoznali, jasne som mu dala najavo, že by som rodinu určite chcela, no nie hneď a, že neplánujem žiť život ako jeho mama. Že sa neskôr budem chcieť vrátiť do práce. Rovnako ako aj to, že viac ako 2 deti pravdepodobne nebudem schopná vychovať. On to akceptoval a všetko nám vo vzťahu klapalo. Až doteraz. On si myslí, že už prešlo od začiatku nášho vzťahu dosť času. A ja čím som staršia, tým viac bojujem s pocitom, že možno nie som pripravená ani na to jedno dieťa, a nieto ešte na dve, ako sme do budúcnosti pôvodne plánovali. Mám skvelú prácu, obaja milujeme cestovanie, sme veľmi aktívni... Som sebecká, keď sa toho nechcem vzdať? Viem však, že keď mu to poviem, pravdepodobne to bude koniec nášho vzťahu, pretože on po deťoch alebo aspoň dieťati túži veľmi a je to prakticky pre neho priorita.

Strana
z4
anonym_6aa4f2
2. sep 2025

@anonym_autor a o ruku ťa už požiadal? Svadbu ste mali? Ak nie, tak nie je dôvod sa ani baviť o plodení potomstva. Ak sa na to teraz necítiš, tak to nesiľ, radšej počkaj pár rokov.

veklipo
2. sep 2025

Nie si sebecka. Nie kazda zena sa chce stat matkou. V minulosti sa to tak patrilo, no dnes mas pravo vybrat si. Ale bude fer, ked mu to povies co najskor. Priamo.

januska12323
2. sep 2025

Musíte sa porozprávať vy dvaja. A rátaj aj s rozchodom, nebolo by fér mať deti len keď to chce jeden z rodičov. Deti majú chcieť obaja.

billy_jean
2. sep 2025

Nie si sebecká. To, že sa teraz necítiš pripravená na dieťa, neznamená, že s tebou niečo nie je v poriadku. Je úplne prirodzené, že tvoje priority sú v tejto chvíli práca, cestovanie a aktívny život, zvlášť keď vieš, že dieťa by znamenalo veľkú zmenu, ktorá by ťa mohla ochudobniť o veci, ktoré ťa robia šťastnou. Tvoj partner je z prostredia, kde veľká rodina a mama doma boli normou, takže preňho je prirodzené, že má také očakávania. Ale aj tvoje očakávania sú rovnako legitímne ako jeho. Ste dvaja ľudia s dvoma životnými predstavami a je fér si otvorene povedať, že sa možno nezhodujete v niečom, čo je pre oboch veľmi dôležité. To, čo môžeš spraviť teraz, je sadnúť si s ním a úprimne mu povedať, ako to teraz cítiš. Je lepšie, aby ste si vyjasnili rozdiely teraz, ako by ste sa neskôr trápili obaja, keby jeden z vás musel ustúpiť v niečom, čo je preňho kľúčové.

Moja otázka na teba je: Chceš hľadať kompromis? Napríklad odložiť založenie rodiny o pár rokov a dohodnúť sa na rozložení povinností?, Alebo máš pocit, že materstvo nie je niečo, čo by si vedela urobiť šťastne ani v budúcnosti? V oboch prípadoch to otvorene odkomunikuj.

anonym_832509
2. sep 2025

Radšej mu to povedz teraz, ako po ďalších xy rokoch. Ak deti nechceš, alebo nevieš či niekedy budeš chcieť, on má právo vedieť to a zariadiť sa.

beata_k
2. sep 2025
@anonym_6aa4f2

@anonym_autor a o ruku ťa už požiadal? Svadbu ste mali? Ak nie, tak nie je dôvod sa ani baviť o plodení potomstva. Ak sa na to teraz necítiš, tak to nesiľ, radšej počkaj pár rokov.

@anonym_6aa4f2 To co je za rada? Hadam sa o tak vaznej veci ako to ci chce/nechce deti treba rozpravat pred svadbou. Ci potom je lepsie sa rozvadzat?

anonym_6aa4f2
2. sep 2025
@beata_k

@anonym_6aa4f2 To co je za rada? Hadam sa o tak vaznej veci ako to ci chce/nechce deti treba rozpravat pred svadbou. Ci potom je lepsie sa rozvadzat?

@beata_k jasne píšem o PLODENÍ detí, nie o tom, či a kolko ich chcú mať… myslím že je to normálna rada mať deti až po svadbe 😉. Čítaj s porozumením, nech neplytváš časom

beata_k
2. sep 2025
@anonym_6aa4f2

@beata_k jasne píšem o PLODENÍ detí, nie o tom, či a kolko ich chcú mať… myslím že je to normálna rada mať deti až po svadbe 😉. Čítaj s porozumením, nech neplytváš časom

@anonym_6aa4f2 Hmm, tak priznam sa, tak teraz som to PLODENIE deti ozaj nepochopila. Ale nechaj tak, prezijem to.

zuzi0911
2. sep 2025

Ešte mate obaja čas.....bud si dáte ešte čas a obaja s tým budete súhlasiť,alebo to ukončíte...zas si treba ,ale určiť cca 2 roky ešte počkájme,alebo mu dat proste hned odpoveď,že ty sama nevies ci sa vôbec budeš cítiť mat deti

anonym_6aa4f2
2. sep 2025
@beata_k

@anonym_6aa4f2 Hmm, tak priznam sa, tak teraz som to PLODENIE deti ozaj nepochopila. Ale nechaj tak, prezijem to.

@beata_k neriešila si so svojim mužom, kedy začnete pracovať na dieťati, len tak sa vám všetky šmykli? Asi nie, a o tom konkrétnom píšem. O tom, že chlapec plánuje už deti ale (asi) sa k inému nemá…

beata_k
2. sep 2025
@anonym_6aa4f2

@beata_k neriešila si so svojim mužom, kedy začnete pracovať na dieťati, len tak sa vám všetky šmykli? Asi nie, a o tom konkrétnom píšem. O tom, že chlapec plánuje už deti ale (asi) sa k inému nemá…

@anonym_6aa4f2 Ved ona to riesi. Ale pred svadbou. Ci kedy to ma riesit? Po? Ozaj nerozumiem...co tym chves povedat

natalka13
2. sep 2025

Milujem svoju pracu, chcem hlavne cestovat, necitim sa na to mat deti. Nechcem ta brzdit, preto sa rozhodni ci chces so mnou ostat napriek tomu ze deti neplanujem.

zobaka
2. sep 2025

ste mladi, nie je sa kam ponahlat, povedz mu to ako to citis, cestuj, spoznavaj svet

anonym_28cab8
2. sep 2025

@anonym_autor dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. Hovorte si tu co chcete chlacholte sa tu kludne ako je to v poriadku, ze je super ze vedia co chcu ale rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo kariera, lebo nie su schopne postarat sa ani o kaktus a lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a egoistickejsii. Hlavne neprist o ziadne pozitky.

anonym_f3b7bf
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_autor dnesnym zenam fakt uz prepina v tej hlave. Hovorte si tu co chcete chlacholte sa tu kludne ako je to v poriadku, ze je super ze vedia co chcu ale rozrhlo sa tu vrece s pipinami co nechcu deti lebo... lebo si nechcu pokazit postavu, lebo kariera, lebo nie su schopne postarat sa ani o kaktus a lebo xy dalsich konin, jedna sprostejsia jak druha. Svet sa v kravsku rit obracia a ludia sa predbiehaju kto je sebeckejsi a egoistickejsii. Hlavne neprist o ziadne pozitky.

@anonym_28cab8 a preco by tie deti mali mat ked to nechcu a su spokojne so svojim zivotom tak ako ho maju? Nie kazdy chce stravit svoj zivot tym, ze sa stara o niekoho ineho a scoje zaujmy da bokom. Nie kazdy ma pomoc rodiny, mozno by prisla o pracu, mozno by prisla o financne zabezpecenie, ktore aktualne ma a nemusi sa spoloehat na partnera. Ano, viem, da sa arugmentovat tym, ze ako partneri alebo manzelia sa maju podporovat ale budme k sebe uprimne. Vacsinou ten kto taha financny rozpocet je muz a zena potom nema sancu sa relaizovat alebo maju podobne platy, ale rec o nejakej extra sebarealizaciu byt nemoze. Musi vzdy urobit jeden z partnerov ustupok a malokedy to je muz, lebo maju lepsie platene zamestnanie a nevypadnu z pracovneho procesu.
Preco by mali mat vsetky zeny deti? Je to vycerpavajuce, nepoznas ich zivotne okolnosti, pracu, zazemie. Nemyslik si, ze by si mala sudit.

liv1
2. sep 2025
@anonym_6aa4f2

@anonym_6aa4f2 myslis ze je v poriadku roky tahat jedneho uboziaka za nos? Keby to bolo opacne? Muz sa vyjadri, ze planuje spolocne deti a potom roky nic? A potom rozchod? Ci to uz by bolo ok? Zavazok nie je dany len prstenom, je to strasne nefer byt so vztahu s niekym s kym viem ze mu deti ani rodinu nedam, po ktorej velmi tuzi a cakat dokym to vydrzi a nevzda sa toho vztahu sam…

nattyond
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 tak v 24/25 rokoch som sa ani ja necítila na dieťa, však väčšina ľudí vtedy ešte len končil výšku 😃 do 30 sa to môže zmeniť, ale súhlasím s autorkou, že sú ešte mladí. My sme napríklad najprv vybudovali kariéru, kúpili bývanie, zobrali sa a až potom dieťa. Dieťa je veľký záhul pre vzťah, financie, kariéru, ženinu psychiku, mala by byť o tom 100% presvedčená.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@anonym_f3b7bf

@anonym_28cab8 a preco by tie deti mali mat ked to nechcu a su spokojne so svojim zivotom tak ako ho maju? Nie kazdy chce stravit svoj zivot tym, ze sa stara o niekoho ineho a scoje zaujmy da bokom. Nie kazdy ma pomoc rodiny, mozno by prisla o pracu, mozno by prisla o financne zabezpecenie, ktore aktualne ma a nemusi sa spoloehat na partnera. Ano, viem, da sa arugmentovat tym, ze ako partneri alebo manzelia sa maju podporovat ale budme k sebe uprimne. Vacsinou ten kto taha financny rozpocet je muz a zena potom nema sancu sa relaizovat alebo maju podobne platy, ale rec o nejakej extra sebarealizaciu byt nemoze. Musi vzdy urobit jeden z partnerov ustupok a malokedy to je muz, lebo maju lepsie platene zamestnanie a nevypadnu z pracovneho procesu.
Preco by mali mat vsetky zeny deti? Je to vycerpavajuce, nepoznas ich zivotne okolnosti, pracu, zazemie. Nemyslik si, ze by si mala sudit.

@anonym_f3b7bf vies co, aj som ti isla odpisat ale asi zbytocne. Toto je moj nazor. Nikto nehovori ze byt rodic je prechadzka ruzovou zahradou ani ze VSETKY zeny by mali byt matky.

anonym_28cab8
2. sep 2025
@nattyond

@anonym_28cab8 tak v 24/25 rokoch som sa ani ja necítila na dieťa, však väčšina ľudí vtedy ešte len končil výšku 😃 do 30 sa to môže zmeniť, ale súhlasím s autorkou, že sú ešte mladí. My sme napríklad najprv vybudovali kariéru, kúpili bývanie, zobrali sa a až potom dieťa. Dieťa je veľký záhul pre vzťah, financie, kariéru, ženinu psychiku, mala by byť o tom 100% presvedčená.

@nattyond nikto nehovori ze ma mat dieta hned teraz v 24/25. Jasne ze pre zenu co vysla skolu je to ine. Vystudovana zena v stabilnom fungujucom vztahu by uz ale tuto otazku mala mat vyrieseniu v sebe.

ghoul_
2. sep 2025

@anonym_autor musíš mu povedať že ty deti mať nechceš, čo najskôr

pralinka25
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 to je tak strasne blby prispevok az to dverami plieska.
inak kopec zien ani v minulosti nechcelo mat deti ale nemali inu moznost a tak to v mnohych rodinach aj vyzeralo.

simca06022011
2. sep 2025

neveim preco ocakavas, ze by on od teba ocakaval, ze budes doma s detmi cely zivot. Podla mna si sama rodicovstvo demonizujes a ides z extremu do extremu. Nebyt s detmi doma cely zivot nerovná sa deti nemat. Vies, kludne mu povedz, ze deti nechces, ale zase ja si myslim, ze o par rokov sa tvoj nazor otoci. A ty kludne mozes prist o partnera s ktorym si rozumies. Zatial. Lebo to nikde nie je garancia, ze si budete aj nadalej rozumiet, alebo ked budu deti, budete mat na vsetko 100% rovnaky nazor. Umenie je mat dobry vztah s partnerom, aj ked sa vam nazory rozchadzaju :DDD
A toto je podstatna otazka vo vztahu, zase nemyslim, ze by ste mali supnut do manzelstva a potom diskutovat o tom, ze deti nechce jeden z vas. Urcite nie. KLdune by som povedala ako veci citim, a povedala, ze postupne mozeme zacat "vaznejsie fungovat" a uvidi sa, ale dieta zatial nechcem.. a ak ano, tak tak ako to ma byt = byvanie, praca, dieta, svadba (alebo naopak, ani jedna varianta nie je zla :D ). Ale teraz mi vyhovuje praca a cestovanie, co minimalne nejkau kratku dobu byva obmedzene trochu.

A podla mna dieta nie je "zahul" na nic. Co robi rodicovstvo tazke, je to ocakavanie "ze musim vsetko co ostatni a tak ako ostatni". A vobec nemusis prestat byt akcna a necestovat. Preco si take nieco myslis? Mam okolo seba rodiny s detmi, co ani doma sa neohreju. A na cestovanie mas este par rokov, 24-25 je v dnesnej dobe malo, este kludne mozete 3-5rokov cestovat kolko chcet. Minimalne.

anonym_40064e
2. sep 2025

@anonym_autor dieťa sa robí s manželom nie s frajerom to po prvé ..po druhé dajte si taký skúšobný týždeň že každé 2h v noci si dajte budík ( asi tak ako vy vás budilo dieťa v noci ) a uvidíš ako ho to rýchlo prejde .🤣

simca06022011
2. sep 2025
@anonym_40064e

@anonym_autor dieťa sa robí s manželom nie s frajerom to po prvé ..po druhé dajte si taký skúšobný týždeň že každé 2h v noci si dajte budík ( asi tak ako vy vás budilo dieťa v noci ) a uvidíš ako ho to rýchlo prejde .🤣

@anonym_40064e a co ak ich dieta nebude budit kazde 2h? :DDD

zazka666
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 Kto je egoista? Ten, čo sa rozhodne si nezničiť si zdravie a život, alebo ten , čo inému hovorí čo má robiť, pričom vôbec nejde o jeho život a zdravie? Ak si to nepochopil, chlapa (cudzieho) je do toho veľké "H", či žena má, alebo nemá dieťa.

anonym_c9ca42
2. sep 2025

Nie,niesi sebecka.
Každý po materstve netúži.
Máš iné priority a je úplne v poriadku
ALE.....ak deti nechceš,treba to vyklopiť hneď a na rovinu,aby tvoj partner či už terajší alebo akýkoľvek iný hneď vedel načom je a (teraz to vôbec nemyslím zle)- nestrácal čas so ženou ktorá záujem o rodinu nemá.

zazka666
2. sep 2025

@anonym_autor 25 je fajn vek. Užite si ho slobodne. Bohvie čo bude o 10 rokov.... UI, klimatické hrozby, ekonomické hrozby, drahé byty, prepúšťanie, vojny..to nie je veľmi dobrá doba na rodenie detí. Dala by som si čas a možno o pár rokov to uvidíte obaja jasnejšie. Výchova dieťaťa býva radostná, s dobrým partnerom a keď všetko vychádza. Poznám také páry, úžasní rodičia a úžasné deti. Všetko ide hladko. A potom sú iné osudy a niekedy je to priam peklo.

anonym_40064e
2. sep 2025
@anonym_28cab8

@anonym_28cab8 za to že som žena a mám vagínu tak je povinnosť mať dieťa? No asi ťažko je rok 2025 žena si môže so životom naložiť ako len chxe 👀🖕

anonym_40064e
2. sep 2025

Do tejto doby v ktorej neviem či o týždeň na nás nehodia bombu si fakt robiť dieťa neplánujem 🤷

anonym_28cab8
2. sep 2025
@zazka666

@anonym_28cab8 Kto je egoista? Ten, čo sa rozhodne si nezničiť si zdravie a život, alebo ten , čo inému hovorí čo má robiť, pričom vôbec nejde o jeho život a zdravie? Ak si to nepochopil, chlapa (cudzieho) je do toho veľké "H", či žena má, alebo nemá dieťa.

@zazka666 az na to ze nej som chlap. Nieco si si vyfabulovala v hlavicke a ides si. Nech sa paci

Strana
z4