icon

Ako oznámiť tehotenstvo švagrovcom, ktorí sa 2 roky snažia o bábätko?

25. nov 2019

Ahojte. Je to síce veľmi čerstvé, ale zistila som že čakáme druhé dieťatko. Veľmi sa tešíme, no prvé čo nás s manželom napadlo, ako to vezme jeho sestra. Žiaľ snažia sa neúspešne už dva roky, ma za sebou 1x ma, a 1 mimomaternicove tehu 🙁 nám je to ľúto, veľmi jej prajeme ale súrodenca sme pre malého chceli. Zabiť nás zrejme nezabije ale na psychike to asi nepridá. Neriešili ste podobnú situáciu ?

otak_besar
Autor odpoveď zmazal
saskia_98
25. nov 2019

U nas je to trosku ine .. Ked som prisla o maternicu (jedno dieta uz mam) moja kmotra oznamila ze je tehotna. Na psychike mi to vtedy nepridalo, ale robila som co sa da aby som sa drzala nad vodou v pohode. Ked sa maly narodil, dali ma za krstnu mamu. To dieta milujem rovnako aj svoje a spravila by som pre neho prve aj posledne, tak ako aj pre svoje. 😊 tvoja švagrina sa musi cez to preniest. Neboj, bude dobre. 🙂 ale urcite ju s tym neobchadzajte, to by sa mohla nahnevat ..

c_est_la_vie
Autor odpoveď zmazal
nevludna
25. nov 2019

Tiez ti viem skor opisat tu druhu stranu. Je to uz dlhsie obdobie ale stale sa najdu momenty kedy to boli- ked to oznamili, ked davala fotky na net s bruskom, ked porodila, ked davala fotky na net s babatkom, ked som videla tie fotky u mojich rodicov a pod. A aj to bude stale boliet dokym sa nam nezadari. Kontakt pre to obmedzujem, lebo vzdy ked vidim jej dieta, myslim na moje mrtve, ze tiez uz som ho mohla takto drzat(boli sme v skoro rovnakom termine).

Uz som si myslela, ze som ok, ale ked sme sa od kamaratov dozvedeli o nejakej znamej z ulice, ze caka tretie, tak som zasa preplakala par dni, aky je svet nespravodlivy. Ale inak to neriesim. Iba pri takychto novinkach o detoch.

Viem, ze sa chcete tesit a robte to, ale nie moc pred nou.

junovedievca
25. nov 2019

Hoc co urobis ,ci ako to povies bude ju to boliet.nie kvoli tomu,ze Vam sa podarilo ale kvoli tomu ze kazda z nas co to zazila mysli na to ze preco patrime medzi tie co sa dlho snazia a nejde to.priste citime krivdu.ak je to rozumne žiena nebude sa Vam vyhybat len jej budete musiet dat cas,aby to stravila.ja si osobne neviem predstavit,zeby som svoju sestru zavrhla len kvoli tomu,ze je tehotna.u mna to bolo tak ze ani nevedeli ze sa trapim.oni za to nemohli,oreco by som ich mala nenavidiet.

whatever1
25. nov 2019

Normalne oznamit, najlepsie SMS, alebo telefonat. Hlavne "neprovokovat" temou tehotenstvo, bavte sa s nou normalne ako doteraz o beznych veciach.

autor
25. nov 2019

Chystáme sa to oznámiť najprv svokrovcom a s nimi hodime zrejme rec čo ďalej. Ďakujem baby za názor, chápem že to pre ňu ľahké nebude. Na druhej strane je úžasnou tetou pre naše prvé. Má ho ako svoje. Na tuto tému sa s ňou snažím veľmi nebavit, ale stále ju začne. Nedávno plakala že my budeme mat určite druhé skôr ako ona prvé, ale nemôžeme za to že sa to podarilo hneď. To jej hovoriť nebudem samozrejme, my sme v tomto boli ozaj opatrní, rodina vedela že chceme druhé, ale brali sme to skôr tak že co ma prísť to príde. A zrejme to tak ma byt. Tajiť to pred ňou dlho nechcem, neviem či by to horšie nezobrala .. sama ozaj netuším. Neviem sa vcítiť do jej koze, to je pravda a nechceme jej veľmi ublížiť ale zrejme s tým neurobíme nič.

nevludna
25. nov 2019

Juj, no tak to ked ti takto plakala, tak ju to zlozi...ale to prejde. Hlavne sa ty moc netrap. Vzdy bude vo svete nestastie a stastie. Len je mozne ze na urcity cas prerusi kontakt. Nevycitaj jej to. Ked sa na to bude citit, tak sa vrati do starych kolaji

autor
25. nov 2019

Verím a pevne dúfam, že sa im taktiež v blízkej dobe podarí a nezačne nás nenávidieť 😞 ja neovplyvním či a kedy budú mat deti, len neviem či si to dokáže uvedomiť aj ona .. 😞 je trosku komplikovanejšia povaha, ach držte nám palce. Určite napíšem ako to dopadlo ..

nevludna
25. nov 2019

Drzim, nemyslim si, ze vas zacne nenavidiet;) skor je to bolest, ale nic zle vam priat urcite nebude

miadi
26. nov 2019

Vobec si nekaz radost z tehotenstva. Je smutne ze svagrine sa nedari Ale stym uz vy nic nemate a nenarobite. Snad neobmedzite pocet svojich deti lebo iny mat nemozu, kto dopraje druhym tomu je dopriate. Neviem si predstavit plakat ze vy budete mat urcite druhe skor ako ja jedno. Ak sa koli tomu stiahne a obmedzi kontakt. Jej vec nevnucovala by som sa jej s mojim štastim na oči. Ale ani by som svoju radost nepoškvrnila dakym nezmyselnym pocitom viny ze zivot Nie je fer a mam
Viac ako iny. V tomto som mala vzdy jasno ak by som nemohla mat bio deti vzdy je tu adopcia. Nie je to jednoduche Ale vzdy lepsie ako utapat sa v sebalutosti a neznašat koli tomu ludi co maju to co ja nemozem mat. Ak sa koli tomu chce trapit ona ok. No ty nemusiš. Oznamila by som jej to osobne jednoducho bez ocakavania extra nadšenia z jej strany,

zuzuliatko18
26. nov 2019

Tiez Ti viem napisat pocity zo strany "cakatelov kedy sa zadari". Pri kazdom oznameni tehotenstva od surodencov sa v nas bili dva pocity - radost, ze do rodiny pribudne novy drobcek a velka bolest, ze my nemozeme prezit tuto radost, ze to nejde. Poplakala.som si vzdy doma, synovcov a netere velmi lubime. Ale s bolestou v srdci clovek neurobi nic. No najviac sa nas dotklo, ked sme boli posledni, kto sa o tehotenstve dozvedel.

jahodova01
30. nov 2019

Ahoj, ja ti viem dať svoj pohľad. Situácia totožná, akurát my čakáme tretie bábo, švagrovcom sa zatiaľ nedarí a snažia sa už takmer 5 rokov. Vieme že sa trápia, rovnako nás to mrzí a netrpezlivo očakávame kedy nám zvestujú radostnú správu. Avšak - keď sme otehotneli s druhým bábom, plánovane, svokrovci nám povedali aby sme si túto informáciu nechali zatiaľ pre seba práve pre to, aby švagrovci neboli smutní...Po spoločnej diskusii sme dospeli k záveru že to nie je správne a pri najbližšej možnej príležitosti kedy sme sa osobne stretli sme im to povedali, To ako to vzali vo vnútri nevieme, ale nikdy sme od nich nepocítili nejaký hnev alebo nenávisť alebo niečo podobné. Od svokrovcov však bolo cítiť že by boli radšej keby im tehotenstvo oznamovala dcéra s mužom ako my.. vlastne nám ani nepogratulovali. Len sa to nejak zahovorilo.. to mňa trápi doteraz. Teraz čakáme tretie, CHCENÉ bábätko.. zatiaľ to nevedia. Ale osobne mám väčší stres z toho aké reči a reakcie bude mať svokra, ako švagriná a švagor... Myslím si že ak sú aj v tvojom prípade vaši švagrovci ľudia ktorí sa aj napriek svojej bolesti dokážu tešiť z radosti svojich blízkych, tak dokážu prejsť aj týmto, rovnako si myslím že rátajú s tým že ste vo veku kedy si vytvárate rodinu a tak je pravdepodobné že asi v nejakom časovom horizointe budete tehotní.. Možno by bolo dobré keby si si so švagrinou, možno aj so svokrovcami o tomto aj pohovorila, prípadne aj s tvojim manželom. Aby vedeli, že úprimne prajete aj vy deti im. Ja si napríklad neprajem nič iné, len aby pribudlo dieťa aj na tejto strane rodiny (muž už iného súrodenca nemá). Pretože aj keď to nie je povedané verbálne na rôznych reakciach to je cítiť a nakoniec sa ešte ja, ako mama cítim často "previnilo" že mám deti...

autor
30. nov 2019

@jahodova01 ďakujem veľmi pekne 😊 svokrovci sú úžasní, veľmi sa potešili a tešia sa spolu s nami. Nedali nám najavo a ani z nich necitim žeby sa radšej potešili keby im to oznamujú oni. Určite by sa potešili, všetci im prajeme veľmi. Dúfam a modlíme sa doma s manželom, že sa im čoskoro podarí a myslíme to naozaj úprimne. Žiaľ inak to ovplyvniť nevieme. Samozrejme sme sa doma rozprávali, ako to vezme švagriná. Vieme, že jasať a skákať dva metre od radosti nebudú. Netuším ani ako jej to povedať, keď aj prídu .. aby to ozaj nebrala, že sme im to urobili schválne alebo neviem. Je taká komplikovana povaha že .. fakt sa možno radosti z jej strany nedočkám a bude doslova žiarliť. Je ozaj taká, (viem podľa toho ako sa chovala, keď sa dozvedela o kamoske ktorá čaká tretie babo). Takmer z koze vyskočila, 😞 ..vtedy jej svokor povedal dopraj a bude ti dopriaté. Ja chápem že to musí byt nesmierne ťažké, čím si prešla. Ale naozaj sa nemôže hnevať.
Až jej to oznámime, určite napíšem aka bola reakcia.
Jedno nechápem prečo mi hore hodilo neplánovane tehotenstvo 😅🙈 babo bolo samozrejme plánované.

annamalaga
4. okt 2021

Ahoj. Je to už zo dva roky. Pošťastilo sa aj svagrovcom ?