Ako podať žiadosť o úpravu styku s dieťaťom?
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať či má niekto skúsenosti s písaním žiadosti o úprave styku maloletého dieťaťa so starými rodičmi. A či by ste mi boli ochotní pomôcť. Chcela by som pomôcť, keďze matka dieťaťa bráni vídať vnúča. Alebo by bolo lepšie keby som sa obrátila rovno na právnika? Ďakujem.
Čože? A starí rodičia sú čo? Im je určený nejaký povinný styk? Pokiaľ viem toto sa týka zákonných zástupcov nie príbuzných 😀
@bronkax Ja to chápem tak, že starí rodičia chcú vídať vnuka, ale matka dieťaťa im v tom bráni. Preto niekto známy tých starých rodičov im chce pomôcť spísať žalobu o určenie styku s vnukom. Teda aby mohli vídať vnuka.
@bronkax Ja to chápem tak, že starí rodičia chcú vídať vnuka, ale matka dieťaťa im v tom bráni. Preto niekto známy tých starých rodičov im chce pomôcť spísať žalobu o určenie styku s vnukom. Teda aby mohli vídať vnuka.
@anonym_08833d aha. V tom prípade mám otázku. Prečo sa starí rodičia, ak im tak strašne záleží na vnukovi, nesnažia napraviť rodinné vzťahy, ale namiesto toho si vynucuju styk s dieťaťom ktorého matka si to neželá? Trochu blbé.
@anonym_08833d aha. V tom prípade mám otázku. Prečo sa starí rodičia, ak im tak strašne záleží na vnukovi, nesnažia napraviť rodinné vzťahy, ale namiesto toho si vynucuju styk s dieťaťom ktorého matka si to neželá? Trochu blbé.
@bronkax majú na to právo zo zákona a kľudne aj môžu uspieť na súde
@bronkax co ke na tom smutne? Chcu vidat svoje vnuca . A ano maju na to pravo
@slavomira236 to že matku nie ale vnúča by chceli.
@minenkaa veď ale proti vôli matky? Asi má nato dôvod. A keď nemajú záujem napraviť vzťahy tak toto je úplne zbytočné. Na súde nemusia uspieť záleží čo povie matka. Ak sa majú hádať tak súd to neschváli.
@bronkax dieťa nie je majetok rodičov a ma právo to dieťa na príbuzných ,samozrejme starý rodičia musia dokázať ,že je pre dieta prospešné byt s nimi a nie čo povie matka,tá nemá jediná patent na rozum a aj v nej môže byt chyba,nevieme čo tam je
@bronkax dieťa nie je majetok rodičov a ma právo to dieťa na príbuzných ,samozrejme starý rodičia musia dokázať ,že je pre dieta prospešné byt s nimi a nie čo povie matka,tá nemá jediná patent na rozum a aj v nej môže byt chyba,nevieme čo tam je
@minenkaa no tak do neplnoletosti teda je. Rozhodujú rodičia. Dieťa patrí matke je jedno kto je na chybe. Ale tak nech páči môžu sa vláčiť po súdoch.
@bronkax dieťa nepatrí nikomu a keď ,ma dvoch rodičov ,nie iba matku
@minenkaa žiaľ má iba matku… nechcem veľmi rozvíjať, ale vidíme ako staršie dieťa hucká proti bio otcovi a starým rodičom a takto hucká mladšie dieťa proti druhým starým rodičom… nemajú už nikoho len to vnúča a radi by ostali v kontakte s ním
@minenkaa žiaľ má iba matku… nechcem veľmi rozvíjať, ale vidíme ako staršie dieťa hucká proti bio otcovi a starým rodičom a takto hucká mladšie dieťa proti druhým starým rodičom… nemajú už nikoho len to vnúča a radi by ostali v kontakte s ním
@anonym_autor tak treba ísť za právnikom a neodkladať to ,to ale neznamená ,že aj keď im súd vyhovie ,dostanú sa k tomu dieťaťu a matka ho bude bez problémov dávať
@minenkaa veď ale proti vôli matky? Asi má nato dôvod. A keď nemajú záujem napraviť vzťahy tak toto je úplne zbytočné. Na súde nemusia uspieť záleží čo povie matka. Ak sa majú hádať tak súd to neschváli.
@bronkax sú prípady keď rodičia dieťaťa sú rozídený, alebo otec je vo väzení a matka chce takto vytrestať rodičov svojho ex že dieťa izoluje od starých rodičov
obradte sa rovno k pravnikovy a naozaj dobremu .. zial aj taketo pripady sa stavaju a aj keby len hodinka 2 tyzdenne -tak to dietatu pomoze... niektore matky by si zasluzili riadne prefackat .. co by ine dali za to,aby mali starkych co sa zaujimaju .. ved aj oni raz budu starke a ako by sa citili nevidiet vlastnu krv??
@minenkaa nepatrí nikomu? Takže ja ako zákonný zástupca niesom zodpovedná za svoje dieťa podľa teba. 😀 Dieťa môže ísť a rozhodovať samé za seba. 😀
@bronkax darmo tu budeš filozofovať, také sú zákony a prax zo súdnej siene. Matka sa môže aj rozdrapiť, stret a právo na kontakt s vnúčaťom má váhu a oporu v zákone. A aj v realite. To, že ty o.tom nevieš neznamená, že sa to nedeje
@bronkax darmo tu budeš filozofovať, také sú zákony a prax zo súdnej siene. Matka sa môže aj rozdrapiť, stret a právo na kontakt s vnúčaťom má váhu a oporu v zákone. A aj v realite. To, že ty o.tom nevieš neznamená, že sa to nedeje
@anonym_5e8ff9 no vďaka bohu že neviem a ani som o takom prípade ešte nepočula 🤣 nemusíš byť hustá toto keby mne urobil niekto prevrátim svet hore nohami. Moje dieťa moje pravidlá. A keď si raz niekto neželá styk s jeho vlastným dieťaťom a ja som neprispôsobivá trúbka tak mám aspoň toľko chochmesu že tú matku neťaham po súdoch.
bronkax ty si iné psycho. Nevieš čítať jednoduchý text s porozumením a keď ti ho vysvetlia, tak čo koment to perla. Dieťa má dvoch rodičov, nie je majetok len matky a jej pravidiel! Ale k veci, starý rodičia majú právo sa dožadovať styku s vnúčaťom. Pokiaľ majú vybudovaný vzťah, sú tam citové väzby, je to pre dieťa prospešné a hlavne, keď matka bráni styku už z akýchkoľvek dôvodov pomsty atď tak sa treba obrátiť na právnika. A áno aj takéto sa deje, keď dospelí nedokážu z rôznych dôvodov veci riešiť.
Žiadosť si vieš napísať aj sama, nie je to formálne zložité. Ide o návrh na úpravu styku starých rodičov s maloletým dieťaťom podľa Zákona o rodine. Dôležité je, aby obsahovala: označenie súdu (okresný súd podľa bydliska dieťaťa), identifikáciu dieťaťa, rodičov a starých rodičov, opis situácie (že matka/bráni v kontakte), dôvod, prečo je kontakt v záujme dieťaťa (existujúci vzťah, citová väzba), konkrétny návrh styku (napr. každý druhý víkend, sviatky a pod.), dôkazy (fotky, komunikácia, svedkovia) Súd vždy rozhoduje podľa najlepšieho záujmu dieťaťa. Treba vedieť preukázať, že kontakt je pre dieťa prínosný a nie konfliktný. Právnik nie je povinný, ale ak je situácia vyhrotená alebo očakávaš spor, tak si ho nájdite, minimálne na konzultáciu prípadu.
@anonym_autor formálne to perfektne zhrnula billy jean. Ja len chcem zdôrazniť, že nemáte automaticky nárok na styk ako napríklad rozvedený rodič. Súd upraví styk starých rodičov s maloletým dieťaťom, ak je takýto styk v záujme maloletého. Ide napríklad o situáciu - dieťa má so starými rodičmi super vzťah, je u nich každý voľný víkend, prázdniny, následne sa stane situácia mimo ich dosah - typicky rozvod rodičov a starí rodičia sú bez svojho zavinenia odstrihnutí od dieťaťa. Treba preukázať, že styk je v záujme dieťaťa, nielen vašom.
@bronkax a Ty poznáš pozadie problému? Čo ak si našla bývalá nevesta nového partnera a chce ich úplne odstrihnúť?
@anonym_autor formálne to perfektne zhrnula billy jean. Ja len chcem zdôrazniť, že nemáte automaticky nárok na styk ako napríklad rozvedený rodič. Súd upraví styk starých rodičov s maloletým dieťaťom, ak je takýto styk v záujme maloletého. Ide napríklad o situáciu - dieťa má so starými rodičmi super vzťah, je u nich každý voľný víkend, prázdniny, následne sa stane situácia mimo ich dosah - typicky rozvod rodičov a starí rodičia sú bez svojho zavinenia odstrihnutí od dieťaťa. Treba preukázať, že styk je v záujme dieťaťa, nielen vašom.
@billy_jean
@bambulkaaskatulka
ďakujem
@billy_jean
@bambulkaaskatulka
ďakujem
@anonym_autor Ty si myslis, ze ked matka neznasa svokru (mozno ma aj objektivny dovod) tak to dieta bude chodit rado? Daju raz za mesiac 2 hodiny maximalne. Z toho matka dietata to zrusi, lebo dieta je chore, alebo su odcestovane a plno inych dovodov. A ak da dieta moze dietatu povedat cokolvek o svokre. A to dieta tie 2 hodiny preplace a ani nebude chciet ist. Dieta da velmi na nazory matky. Takze v prvom rade si treba napravit vztahy. Lebo zakon sa da lahko obist. Tiez si neviem predstavit, ze by som matke dietata brala dieta ak s nou mam otras vztah.
@anonym_autor prečo to robí? Hucka, ma nejakú zlosť voči ex, alebo ich za niečo obviňuje, či iný dôvod? Možno to vyzerá ako nepodstatné, ale opak je pravdou.
bronkax ty si iné psycho. Nevieš čítať jednoduchý text s porozumením a keď ti ho vysvetlia, tak čo koment to perla. Dieťa má dvoch rodičov, nie je majetok len matky a jej pravidiel! Ale k veci, starý rodičia majú právo sa dožadovať styku s vnúčaťom. Pokiaľ majú vybudovaný vzťah, sú tam citové väzby, je to pre dieťa prospešné a hlavne, keď matka bráni styku už z akýchkoľvek dôvodov pomsty atď tak sa treba obrátiť na právnika. A áno aj takéto sa deje, keď dospelí nedokážu z rôznych dôvodov veci riešiť.
@ovaaa ja viem čítať jednoduchý text, ale vychádzam z vlastných skúseností. Áno má rodičov, ale bavíme sa tu o matke, o otcovi tu nepadlo slovo takže menujem matku. Niesom psycho, ale ja som to urobila tiež. Ale mala som nato aj dosť dobrý dôvod, preto ma to hnevá. A ak aj ona mala pádny dôvod a idú takto proti nej, namiesto toho aby sa pokúsili niečo napraviť, ľudsky, normálne, tak potom to nevidím úspešne. Samozrejme matka môže robiť problémy aj skrz takýto nariadený styk. O tom hovorím. A ak má byť dieťa bod konfliktu, nikdy to neschvália. Konajú v záujme dieťaťa. A to ešte sa môžu modliť, aby tie vzťahy nepokazili ešte viac.

Čože? A starí rodičia sú čo? Im je určený nejaký povinný styk? Pokiaľ viem toto sa týka zákonných zástupcov nie príbuzných 😀