icon

Ako pomôcť dcére po strate otca?

velory
14. mar 2025

Dcérke umrel minulý rok v decembri otec (môj ex)
Po tom, ako sa dozvedela túto veľmi smutnú správu, zareagovala lepšie než som sa obávala. Samozrejme bola v šoku, pýtala sa prečo a pod.,..Mala slzy v očiach aj sa trochu rozplakala, no celkom dobre to vzala. Porozprávali sme sa o tom, hneď všetkému rozumela, zvládala školu, usmievala sa a vedela byť aj veselá.
S odstupom času ale pozorujem, že emócie sa u nej zrejme ešte len začnú stupňovať. Už sa mi kedykoľvek a kdekoľvek rozplače, že jej tatino strašne chýba, že prečo sa nemôže vrátiť a pod..
Jej náladovosť je tie čím ďalej horšia, často máva . výbuchy zlosti, niekedy až sklony k agresii.

Odmieta poslúchnuť čokoľvek, prestala ma ako mamu rešpektovať, odmieta robiť úlohy a keď ju k tomu nútim tak plače a hnevá sa zároveň. , odmieta chodiť do školy niekedy ráno s ňou mám čo robiť aby tam šla.
Odvráva, papuluje, už nielen mne ale aj ,,svokre,, a priateľovi.
Má problém komunikovať kľudne, pre maličkosť kričí, alebo plače.
MÁM S ŇOU NAVŠTÍVIŤ PSYCHOLÓGA?
ALEBO ČO S ŇOU ABY BOLA ZAS V PORIADKU?
Predtým bola úplne iná úžasná dcérka, ktorej občas bolo ľúto e mám na ňu menej času a nervózna bola maximálne keď sa jej nedarilo napísať vetu bez chyby. Ale tie nálady, čo má posledné dni a týždne už prekvapujú a šokujú viacerých v okolí.

caar_oliine
14. mar 2025

@velory ahoj, ja by som s ňou určite navštívila psychológa. Pomôže to jej a aj tebe 🙂

barka1
14. mar 2025

@velory ano, určite. Nepíšeš nič o ich vztahu. Umřel jej po tebe druhý najblizsi človek. Viem, že to je tazko porovnatelne, ale príatelovi umrela žena, ked mali deti 8,10 a 12 a na terapiu chodili všetci, ta najstarsia par rokov. Aj tak si to ponesu cely život.

miadi
14. mar 2025

Tak je toho na nu vela co musi spracovat = noveho surodenca , ze jej otec umrel jej doslo tak nejak časom postupne . Mà 8.5r zacina u nej puberta ( citala som odborny clanok ze puberta zacina v 8+ prva faza ktora nema ziadne fyzicke znaky ale zmeny zacinaju v mozgu. V druhej faze zacinaju tie fyzicke zmeny je ich celkovo 5 faz ) psychologa kludne navstiv len ho hladaj hnet lebo maju plne terminy ze mozes to trvat aj par mesiacov kym dostanete termin . Skus sa snou viac rozpravat o jej otcovi o tom co bolo vo vasom vztahu pozitivne co bolo pozitvne na nom a ze ju mal rad. Ked ti zomrie rodic je to velky šok uvedomenie si smrtelnosti teraz vie ze aj tebe sa moze hocico stat. Je to velmi stresuce.Mozno sa este spamatava z toho ze sa o teba musi delit s mladsou sestrou atd. Tych dovodou na plac hnev ma ozaj dost no ventiluje si to pri malichernych nesuvisiacich beznych situaciach . Maj s nou trpezlivost lebo to nerobi vedome naschval .

kvetinka_2
14. mar 2025

Mali, by ste jej nechať čas. Zomrel jej najbližší človek. Rodič. V takejto situácii si myslím, že reaguje ešte ako tak v pohode. Je to pre ňu neskutočne ťažké. Teraz, by ste mali, byť pri nej najviac ako sa len dá. Ukážte jej, že ma ešte Vás, a že sa na Vás môže kedykoľvek obrátiť. Keď sa to stalo, ako píšete minulý rok v decembri, je to ešte veľmi čerstvé. Skúste ju zobrať k psychológovi, uvidíte, čo to urobí. Ale, ak by jej to bolo nepríjemné, tak ju tam nedávajte. Ak jej to pomôže, jedine dobre.😔Držím dcérke veľa šťastie, teraz ho veľmi potrebuje.✨❤️

ina2405
14. mar 2025

Smútiť bude dlho, aj roky, to nie je tak, že ty jej to povieš a ona to "zoberie dobre". Kým jej to všetko v celej realite dôjde, to nie je hneď. Ja by som to určite riešila aj u psychológa. Už aj tie výbuchy a zmeny nálad napovedajú, že by to bolo potrebné.

kuggis
14. mar 2025

Určite treba navštíviť psychológa ale nie hocijakého, takého ktorý sa špecializuje na smútkové poradenstvo.Deti nemajú takú myseľ ako my dospelí, tvoja dcéra prechádza smútkom úplne primerane k svojmu veku.

cacianka
14. mar 2025

Plamienok pomáha zvládať deťom úmrtie v rodine.

shogun
14. mar 2025

Podla okresu kde navstevuje skolu patrite do CPP - centra poradenstva a prevencie, je to statne zariadenie, kde sa neplati a maju tam psychologov, niekde robia aj terapie pre deti, ked sa taketo nieco udeje v rodine,vedia ako pomoct. V Senci je take centrum a napr. tam je jedna psychologicka, ktora sa specializuje na tieto rodinne terapie.

done
14. mar 2025
zuzanaete
14. mar 2025

Viem iba o plamienku, co poskytuje smutkovu terapiu a robia aj tabory pre deti, ktore prisli o niekoho z rodiny. Aj ked mozno nie priamo oni by boli pre vas, tak mozno vedia poradit organizaciu z vasho okolia. Treba dcerke pomoct.

radacak
14. mar 2025

@velory ja by som určite išla za psychológom..nič s tým nepokazíte
Stratila blízku osobu..ja som dospelá ,mám vlastné deti ale toto si vôbec neviem predstaviť že sa raz stane a rodičia tu už nebudú 😭😭😭ale to asi každý z nás

kiki68
14. mar 2025

Plamienok ma terapie pre deti, co prisli o rodica, za mna dobra cesta s odbornikmi na smutkovu terapiu

bielasovicka
14. mar 2025

Koľko ma dcéra rokov?

sszuzu8
14. mar 2025

Asi nezáleží na veku dcéry každý to Prežíva svojsky. O týždeň to bude rok co mi odišiel otec. Boli sme pohádani co ma mrzelo úplne najviac. Zomrel na alkohol inak to bol zdravý človek. Tým ze pil a nejedol urobili sa mu vredy. Lieky zapíjal alkoholom. Potom dospel do štádia cyst na pankrease. Znova alkohol. Bolesti zapijal aby to nejak mohol prežiť. No z toľkých bolesti mal oslabené srdce a keď mu pomahal jeho brat zmerať tlak naposledy už bolo neskoro. Už boli hodnoty nízke a ocko už ani nechcel ísť do nemocnice. Nuž.. Prvýkrát to bol šok. Odmietala som to prijať a nevedela som pustiť ani slzu. Ani na ďalší deň som sa nevedela rozplakat. Potom to prišlo slzy výčitky strašný hnev ze sa nedá tu na sk nijak človeku pomôcť na liečenie musí chcieť ísť sam ale 99 chorých a závislých to proste ani nevidí ze majú problém. Potom prišla fáza prijatia a útlmu. Potom zase pofnukavanie hocikedy počas dňa. Neskôr som sa s tým naučila žiť. No kedykoľvek nemám náladu a veci sa na mňa sypú spomeniem si na ocka ako tu mohol byť.. Mam znova dni intenzívneho žiaľu a hnevu... O pár dní zasa bude lepšie... Je to proces. Nepomohlo mi keď som so zvyškom rodiny rozpravala oni nechápu to prežívanie. Vraj mam odpustiť a zabudnúť. Ja predsa voči nemu nemám ani jedinu čiernu myšlienku len mi chýba. Nech bol aký bol je to rodič a prešiel ešte len rok to je malo vstrebať to. Obzvlášť ze za ostatné 4 roky mi umreli 4 ľudia z rodiny.. Ocko jeho rodičia... Každý pekne po roku v cca rovnakom čase. To je tá najbližšia rodina.. 😐😮‍💨Dopraj dcérke čas

velory
autor
15. mar 2025

@miadi ďakujem za takúto peknú odpoveď s vysvetlením, teraz sa na celú vec pozerám inak a lepšie tomu rozumiem. Ďakujem ešte raz 💖

velory
autor
15. mar 2025

@caar_oliine dakujem

miadi
16. mar 2025

@velory nie je za co som rada ak moj pohlad na vec pomohol . Je to emocionalne obdobie tento pred pubertalny vek .+ Novy surodenec Aj ked bude mat za chvilku rok pre nu je to Este stale novinka = ten pocit ze uz nie je maminky jedina.. ze sa musi delit je trosku aj Akoby strata tej 100% materskej pozornosti ktoru mala predtym a kazda strata trochu boli hoci ziskala surodenca babatko noveho clena rodiny. Ktore je este dokonali anjelik nema ziadne povinnosti nema mama ziadne naroky ocakavania ( babo nemusi nosit dobre znamky atd ) ze je to iny level byt babo a velka slecna . Tym malym detskym hlavickam sa veci mozu zdat nefer. Z babatka je kazdy nadseny z kazdej prkotiny co urobi . O to viac jej teraz moze chybat ten otec ktoreho mala sama pre seba . Onho sa nemusela s nikym delit bola stredobod pozornosti ked bola s nim . Takze by bolo fajn obcas nechat babo s tatkom a ist s dcerkou do kina alebo niekde von len vy dve . Aby stale mala tie chvilky ked ma mamu len sama pre seba .Ty jej mama si jej najvacsia istota v jej detskom živote . Moze mat pocit ze ju menej lubis ( bez toho zeby si jej dala dovod ) lebo s babatkom si lahsie poradis ako s uz vacsim individualistom co ma viac nezavislosti ako to babo. A prisla o otca kde vedela ze nejaka laska pre nu z jeho strany bola . Potom sa lutuje je jej o to viac smutno za otcom aj za tym ze nema na chvilku unik z novej rodiny . Smrt je definitivna a postupne to na nu dolahlo . + ako mama nie si len jej najvacsia laska ale aj autorita tak je precitlivena na tvoju kritiku ked jej pripominas ako sa ma chovat co je spravne a co sa nerobi , Takze idaalne trpezlivost a najst si tie chvile kde budete spolu len vy dve nejako prijemne travit cas .