Ako pomôcť dedkovi?
Ahojte..potrebovala by som poradiť, počuť názor aj iného človeka. Mám starých rodičov, ktorých milujem, oni a mama nas so sestrou vychovali, kazdy den sme travili spolu. Neboli to víkendoví starkí, ale denne sme boli spolu. Dedo nás vyškolil obe so sestrou, staral sa o dom, o nás atď. Keď som mala 15r. odsťahovali sme sa z domu do bytu, len 1 ulicu od starkých, takže sme boli naďalej spolu, už teraz na starobu sme samozrejme my pomáhali (nákupy, varenie, upratovanie atď) Ano, viem, že su to omačky, ale potrebujem sa trocha vykecať. Ten strach tam bol vždy, co bude ak to príde..Ide o to, že dedko má strojček na srdci, teraz mu po rokoch menili baterku, vsetko bolo ok, prešli 2 roky. Vladal všetko, vramci jeho možností, tj. najesť sa, prejsť na zachod, umyť sa. Bral Furon (na odvodnenie), čiže veľa tekutín pil a aj veľa močil, čo bolo ok. Posledne 2 týždne to nejak ide dole vodou. Najprv to začalo slabosťou, stale chodil skorej a skorej spať, strašne je slabý. Behom minuleho tyzdna sa mu stav este viac zhoršil, už v podstate cely den leží. Stalo sa už aj že sa pokakal, má plienky ale len také, čo sme dostali od známej, su to také naťahovacie plienky, ale nie su moc dobré. Do kuchyne este prejde ale veľmi tažko, musime ho tahať z postele a prejde chodítkom ale fakt to trva pol hodinu. Naje sa. Napije sa. Strašne veľa kašle, dusí sa, občas ho napína aj z jedla.Moja mama tlkla do hlavy babke, že nech ho nevozime k lekarovi, že by to nezvladol atd. Ale ja ho nechcem nechat takto, ani babka ani sestra. Potrebuje lekara, aby sa nanho pozrel, urobili mu vyšetrenia, mozno ma nejaky zápal, mozno potrebuje ATB. Starkí boli vzdy dôslední čo sa týka lekárov, pravidelne chodili na prehliadky, na kontrolu k srdciarke, na krv, rtg a proste vsetko ale teraz naozaj nevieme ze čo s ním. Potrebovali by sme plienky predpisať, plohovaciu postel, ale tú väčšinou predpisuju pacientov kt. idu z nemocnice domov. Bojime sa ho dať do nemocnice, nemozme tam ani chodiť a bojime sa aj, že tam nachyta covid. Vy by ste co urobili? v sanitke mu je zle, naposledy zvracal 2 dni (pred rokom a pol) ked musel ist do nemocky, bojime sa, že by už ani cestu nezvladol. Ja by som chcela, aby ho videl odbornik, aby mu urobili nejake testy, zobrali krv, moč. Ak vysledok bude kardialne zlyhavanie a lekar mi povie, že bohužiaľ, je už starý, nech necakame zazraky a lepšie bude preneho byť doma, ok, beriem to, Doopatrujeme ho, ale potrebujeme si byť isté, že ho nenechame len tak doma umrieť bez toho aby ho videl lekar. Prosim kočky, ktoré ste už boli v podobnej sitácii, ako to riešiť? zobrať - nezobrať, hospitalizovať alebo čo? som zufala. Prosim, provokaterky, tento raz ma nechajte s blbymi poznamkami, na tie ani nereagujem.
Veľmi dobre ti rozumiem, aj celej situácii. My sme to mali podobného s babkou. Prišla dr domov, povedala, že ona takto zázraky neurobí, že odporúča hospitalizáciu. Do 3 hodín od príchodu do nemocnice žiaľ babka zomrela. Ona bola 2 roky doma opatrovana na lôžku, len sa jej už ťažko dýchalo, tiež sme mysleli, že možno ATB by pomohli, ale bola aj plná hlienu, čo bolo treba odsat, sama to nevládala vykašľať ci fúkať, hlavne zato sme ju brali do nemocnice. No žiaľ takto starí a chorí ľudia už veľmi zle reagujú na prepravu a samotnú zmenu prostredia a proste to vzdajú...
Je mi to veľmi ľúto, ja sama mam starých rodičov, ktorý má tiež vlastne vychovali a veľmi sa bojím dňa, keď sa im zdravotné takto prihorší, aj keď dedko je okí, to skôr babka ma problémy. Odporúčam kontaktovať obvodného a on už vám poradí... mužova babka ostala lezat tiež takto a obvodná predpísala plienky a poslala ju vtedy na na infúzie do nemocnice a troska jej to pomohlo a vrátila sa domov... len chápem, že sa bojíte korony, ale treba veriť, že nič nedostane a pomôže to
Starkeho treba zaviest k lekarovi a nechat hospitalizovat aby mu tam spravili vsetky potrebne vysetrenia.Velmi dobre rozmyslas.Nechapem tvoju mamu-to ho chce nechat len tak bez lekarskej pomoci nechat dozit a cakat kym zomrie?Takto,zavolaj jeho vseobecnej lekarke/lekarovi a vysvetli situaciu v akej sa nachadza,ze potrebujes poradit ako dalej.Povie ti ci prevozovka alebo ho mate doviest ak mate cim.Nic lepsie ako nemocnicu prenho nemozes teraz spravit.Nech mu spravia vsetky vysetrenia a potom presne ako si pisala.Ak to bude konecne stadium mozete si ho dostojne doopatrovat doma ak bude sanca liecit budes zit s pokojom na dusi ze si prenho spravila vsetko co bolo treba.Ver mi zeby si si neodpustila keby starky zajtra zomrel a ty si len tak cakala a neurobila prenho vo bolo v tvojich silach najma po tom co on pre teba spravil v tvojom zivote.Budes si to navzdy vycitat.Nie je to pes,nemozete ho nechat len tak dozit.Je to ludska bytost ktora sa o teba cely zivot starala.Volaj lekarovi a urob ako ti poradi.
Kontaktuj obvodného lekára, my sme podobné mali s babkou, jej dr chodieva aj domov k starším pacientom, takže možno by ani nemusel nikam chodiť a dr by rozhodla, čo ďalej. Držím palce. Koľko má dedko rokov?
A čo chce dedko? Moja babka chcela zostať doma, nechcela ísť do nemocnice. Už bola slabá, cítila, že sa blíži koniec a nechcela zomrieť v nemocnici. Možno aj on už chce len s vami prežiť posledné chvíle....
ASko ja viem, že je teraz situácia ťažká, no hospitalizovala by som ho. Povyšetrujú ho tam poriadne, dajú dokopy a potom si ho môžte vziať vy už v takom tom stabilizovanejšom stave. Nevem, ja by som to spravila asi takto
Dnes babka vola obvodnemu, verdikt aj tak vieme, lebo ho pozname. Povie, nech zavolame sanitku. Ano, bolo by rozumne ho zobrat aspon na vyšetrenie do nemocnice, ale on je tak strasne slabý, že neviem si predstaviť, ako by sme ho tam zobrali. Keby nie je v takomto stave, ja sama ho vezmem a nasadim do auta a idem. On nechce isť do nemocnice. Praveže aj plienky musí najprv predpisat neurolog alebo urolog a potom ho moze na zaklade toho neskor vypisovať aj obvodný. Budem si to naveky vyčitať, ked ho nechame doma bez lekarskeho vyšetrenia a budem si vyčitať ak umrie v nemocnici sám. Keby aspon obvodny lekar je normalny, je otazne, ci vobec pride k nim. Dedo má 88 rokov, ale rozumovo je ok, nema demeneciu (no má, ale nie je to take zavažne). Ano ja by som chcela aby bol vyšetrený, ale bojim sa, že to vzdá tam.
Ja celkom nerozumiem. Chapem, ze do nemocnice nechce ist asi nikto, ale mozno je to nieco, co sa da v pohode liecbou nastavit a dedko tu este moze byt par rokov. Ak ho nechate doma bez vysetrenia, tak ktovie ako dlho tu bude.
Cize preco riesis ze nevies si predstavit ako ho vezmes do nemocnice? Treba zavolat 155ku, vysvetlit situaciu a sanitka pride - oni ho prepravia, urobia prijem, vysetria poriadne a nasadia liecbu. Este obvodny by mozno prisiel priamo domov (o niektorych viem ze vo vnyimocnych pripadoch tak prisli), ale odbornici ho aj tak nepridu vysetrit domov, takze bud pojde do nemocnice alebo ktovie ako doma dopadne bez pomoci.
ale akú sanitku budeš volať? 155? Je to život ohrozujúci stav? Či akú, kde ho vezmú? Dr. by mu mala dať odporúčanie, že kam má ísť, na aké oddelenie.
Tu sa nevolá 155, ibvodny7by mal vybaviť prevoz, pripadne dat číslo a vy si zavoláte. Na príjem do nemocnice by tiež mal obvodný vypísať lístok. Aspoň u nás to tak bolo, prišla obvodná domov k babke a všetko zabezpečila. Zavolala na prepravu, vypísala papiere na príjem do nemocnice... Do cca 2 hodín prišli po ňu, mama ju sprevádzala v sanitke... To ešte bola riadne pri vedomí, komunikovala...
Takze sme sa dovolali po hodine obvvodnému, a pani zastupujuca doktorka oznamila, ze pan doktoro sa už stihol rekreovať v zahraničí pri more a momentalne je v karantene, a ona ho len zastupuje, nie je ochotna prisť ani vypisať listok, mame si počkať kym pan doktor sa dokarantenuje.
Zajdi k tej lekarke osobne a neodijdi bez papierov. To ako moze takto, ked ani nevie, aky je zdravotny stav toto povedat???
155ku volat moze, kedze pise, ze pan ledva vstane, kasle a dusi sa - toto je stav, ku ktoremu jej sanitku poslu. Nehovorim ze v tej sekunde vysle dispecer posadku, ale je to stav na sanitku. O to viac ked zastupujuca obvodna odmieta akokolvek pomoct. Co maju doma cakat kym sa zadusi?
Autorka, ta zastupujuca lekarka je teda riadne divna, ked zastupuje, tak ma zastupovat v plnom rozsahu a urobit co treba.
Tak v tom prípade postupovať, ako radia vyššie, riešiť bud cez urgent alebo rovno 155. Kým pan Dr dokarantenuje, môže byt pre deduška neskoro 🙄
Volat rzp, povedat dedkove diagnozi,dusnost, slabosť, ked ho hospitalizuju tak max na týždeň,kedy sa urobia vyšetrenia a potom poslu domov, ak to bude všetko primerané veku a stavu.
Zastupujúcej dr. by som obratom zavolala,ze nech caka dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,za jej postup pri liečbe pacienta. Či zastupuje ci nie. Uradu nemusíš volať, stačí ze mudrica bude mat stiahnutí riť.
Dakujem za kazdu radu 🙏🙏 idem riešiť. Objednali sme polohovaciu postel, za poplatok 30 eur/ mesacne. Idem z práce a idem rovno za zastupujcou lekarkou, trocha jej vysvetliť jej povinnosti ohladom vykonu všeobecného lekárstva a zastupovania. Už som zmobilizovala celu rodinu, kazdy nieco ine vybavuje, tak hadam to dotiahneme. S dedom to bude o to tažšie, este sa snim musim porozpravať, lebo odmieta ist do nemocnice.
Povinna je doktorka ist ku vam domov, ked je.dedko nemohuci dokonca jeden den v tyzdni je vyhradeny chodenie po pacientoch, takze ona nema pravo odmietnut.To by som podala hlasenie na vedenie nemocnice, alebo zachranku, ale oni tiez len mozu ho pozriet a ked nechce ist do nemocnice zmeraju mu tlak, ale nic viac asi
Alebo sa informuj na vratnici polikliniky- ze doktorka zastupuje, odmieta chodit po pacientoch dedkovi je zle- nasa vratnicka vie vsetko a vzdy mi dobre poradila
@karolinakr Vies dat odkaz na nejaky zakon, alebo nariadenie, ktore urcuje, ze je lekar povinny prist k pacientovi domov?
@nafka0483 zakon nemam ale ked sme volali s našou doktorkou bez zavahania prišla
K nemohucemu pacientovi ano.Keby som jej volala ja, tak ma pošle do kelu
Je to ťažké ale dedovi asi nemôžete dať na výber. Dedo ides na rontgen a plucna ta pozrie na tom jej televizore, da ti dychat a inhalovat aby ti kasel ulavil. Daju ti infuziu do žily aby si nemusel tabletky, zabehnu ti a bude sa ti lepsie chodiť to su specialne vitaminy. Ako s malym dieťaťom. Aj ho objim vystiskaj ze si pri ňom. Ja robim v nemocnici a u nas su návštevy, jasne ze s opatreniami. Ved si mozes zistit ako u vas a obstarat ten overal.
Asi mu musia aj cukor sledovať, oblicky a srdce.
Socialna sestra by vam mohla a mala poradit podla diagnoz čo a ako môžete riešiť. Po stanoveni diagnoz mozete vybavit ADOS. Sestricka pride k vám, ošetri pocvici aj vam vysvetli.
Nenechajte ho takto doma trápiť, už len ked mu odsaju hlieny al.daju na ne liečbu sa mu veeelmi úľavi. Bohuzial moze byt stav aj taky ze nezvratny a na okraji, ale aspoň sa nebudete pozerat a NEVEDIEŤ. Aj ked sa dozviete, odbornici trochu pomôžu s paliativnou liečbou aby sa netrapil bolesťami.
Drzte sa.
Ps.ak by mama mudrovala, kludne na ňu nakric.
@karolinakr To je super, ze vasa lekarka prisla, ale ty si pisala ze je to povinnost kazdeho a mne sa to nezda, pisala si to s takou istotou ze este aj musi mat jeden den na to vyhradeny atd, ako keby to bolo vsetkym lekarom nejak nariadene.
No ak sa nemýlim, obvodné lekárky chodia aj domov k pacientom. Kontaktuj obvodnú, ak doporučí hospitalizáciu tak to sprav. Kovid nekovid. Starkému môžu zlyhavať aj obličky.
Môžete aj tu sanitku volat, dispecing rozhodne ci urgent s lekárom alebo zachranarom, povedz ze sa dychanie zhorsilo, mal zachvaty kasla a akoby dusenia. Volali sme susedovi - na lavicke mu zostalo zle. Nezmerali iba tlak, ale aj cukor, EKG saturaciu a nieco ine, robili s nim hadam 15 min a potom ho odviezli do nemocky. Po 10 dnich prisiel domov ako vymeneny. "Omladol" o 5 rokov. Komplet vysetrenia (privezeny sanitkou ovela skor ako ti co cakali cely den)na oddeleni nastavili mu lieky na vsetky diagnozy .
Buď obvodaka domov alebo volať sanitku. Mali by ju poslať k nevladnemu. Stav sa zhoršuje. Nie je schopný prevozu autom. My sme k dedkovi 94 volali keď dostal len horúčku a mal ružu - infekciu. Babke sme volavali sanitku každé tri mesiace takmer. Určite ho potrebuje vidieť lekár.
@cacianka Moja lekarka to nema, ani lekarka mojej babky to nema, preto sa pytam, ze ak to je naozaj povinnost, tak kde najdem nejake nariadenie. Pretoze lekarka mojej babky tiez odmietla prist priamo k nej domov, kazala aby sme ju priviezli, alebo nech volame sanitku.
Tak ma zaujima ci je to nieco "naviac" co lekar moze ale nemusi urobit, alebo to ma naozaj nariadene nejakou vyhlaskou.

Normalne hospitalizovat, bohuzial potrebuje vysetrit od hora dole kde je problem a bez tychto vysetrenich nedostanete nic - ani prispevok opatrovatelsky, ani tie plienky, ani potrebne lieky. Dohodni sa s dedkom, ze par dni vydrzi, ze ho tam urcite nenechate a pojde zasa domov, ono sa to da rozumne komunikovat.