Ako pomôcť dôchodcovi bez opatrovateľky či ústavu?
Ahojte, už som googlila, pýtala sa kade tade,ale nikde som sa nedozvedela:
dochodca so stupňom odkázanosti na inú osobu je v skupine V. (pät skupina, je ich 6 ale on má nárok na 8až 12hod opatrovania)
dochodca nemá, sestry, bratov, manželku ani deti
dochodca nemá vlastný majetok, je na dobré slovo u svojej neteri v JEJ byte
dochodca nechce opatrovatelku ani ísť do ústavu, UPSVaR už boli u nich a dohovárali mu, len niesom účastníkom konania tak neviem čo IM povedal, ale predpokladám, že nechce ísť ani nechce opatrovateľku.
Tá neter sa ako tak oňho stará,ale je ťažko chorá, porucha príjmu potravy a psych.pacient, závislá na alkohole...čo s ním??
dedo čo robil celý život že nemá ani len vlastný majetok. kde ho dal, ako sa pripravoval na dôchodok.
šupnúť do ústavu a môže byť rád že je rád.
dedo čo robil celý život že nemá ani len vlastný majetok. kde ho dal, ako sa pripravoval na dôchodok.
@anonym_f6ed9d
Len ked ty budes dedo,aby teba nesupli….
@anonym_f6ed9d
@leliale nie mám deti a niečo preto aj robím aby som nebola niekomu na príťaž.
@anonym_f6ed9d empatia na úrovni stĺpu verejného osvetlenia. Ty do celej tej situácie vidíš, daného pána dobre poznáš, keď vynášaš takého rozsudky? Nikto nevie ako skončí, deti, ani "robenie pre to niečoho" ako píšeš, občas vôbec nestačia.
@anonym_f6ed9d empatia na úrovni stĺpu verejného osvetlenia. Ty do celej tej situácie vidíš, daného pána dobre poznáš, keď vynášaš takého rozsudky? Nikto nevie ako skončí, deti, ani "robenie pre to niečoho" ako píšeš, občas vôbec nestačia.
@belasy_motylik bez známosti a bez financii v tomto státe nič nespravíš. už len vypísať zbierku na dôchodcu.
@anonym_f6ed9d lebo nie každý robil vo firme čo dávala zamestnancom byty a neskôr si ich odkupili skoro zadarmo a nie každý má majetných predkov. Moji starí rodičia nevlastnili nič tiež celý život, družstevný byt sa dostal do rúk súkromníka a nechcel to vysporiadať, boli z chudobných viacdetných rodín takže ani stade majetok po smrti rodičov nebol.
ak pán je teraz na dôchodku tak žil a pracoval počas socializmu. však ten ospevujú všetci dôchodci ako bolo vtedy dobre.
Nemyslim si, ze je senior v situacii, ze si moze klast podmienky kam pojde a kam nepojde. Treba mu skusit este dohovorit, a prehovorit na domov dochodcov. Neter ma sama problemy.
@anonym_f6ed9d
@leliale ja napriklad poviem svojim detom ze ked budem dementna aby ma supli. Nepokazim im zivot a rodinu
@carrot_apple No nechce tak sa o neho nestaraj keď nič nechce....mam taku susedu a stopla som už pomoc lebo to sa fakt neda starat sa o cudzieho človeka, ktorý len využiva dobritu ludi....odteraz ignoracia alebo dam.podnet na socialku.
Jaj panko nechce opstrovatelku ani DSS a visi na krku chorej neteri. No tak by som ho vystahovala a nech si robi co chce...
@belasy_motylik bez známosti a bez financii v tomto státe nič nespravíš. už len vypísať zbierku na dôchodcu.
@anonym_f6ed9d Zbierku??? Snad dochodca pobera dochodok. A ze nic nevlastni (netusim kde byval cely zivot), nechce opatrovatelku ani DSS je jehi problem a brutalna sebeckost a bezohladnost voci neteri, este k tomu chorej. Ja by som ho vyhodila pred dvere, nech si robi co chce, ked je taky vychcany...
@anonym_f6ed9d
@leliale ono je fajn byť empatický, keď sa ma to netýka. Starostlivosť o staršieho človeka je celodenná záležitosť. Naruší to chod aj v dobre zabehnutej domácnosti, nie to ešte v tejto situácii. Veľa ľudí sa takto dopracovalo k zhoršeniu vlastného zdravia až smrti. Nie je to žiadna zábava. Nehovoriac o úplnej izolácii a nemožnosti sa zamestnať. Pre ľudí, čo sa na to dajú je to patová situácia a potrebujú pomoc zvonku
@carrot_apple ak myslíš, či existujú nejaké právne úkony, ktorými ho môžeš niekam nasilu odvliecť, tak nie. Tu len pomôže zaujať rovnako sebecký postoj ako má on a pohroziť mu, buď opatrovateľka/ domov dôchodcov, alebo ostane na ulici. Ako sa k tomu stavia neter? Koľko má rokov ona? Aké má rodinné zázemie?
@carrot_apple tak nech si opatrovateľku pre seba zabezpečí ta neter. Nech jej nakúpi, uprace, operie. Možno, ak uvidí, že je to veľmi dobrá vec, zmení dedko názor. Alebo nech chodia obidvaja cez deň do denného stacionára a večer prídu spať domov.
@anonym_f6ed9d Ty kde žiješ, normalne to rieši socialka ak niekto nie je schopny sa o seba starať a nema nikoho.
@anonym_f6ed9d Ty kde žiješ, normalne to rieši socialka ak niekto nie je schopny sa o seba starať a nema nikoho.
@panonia dedko ju má ako jedinú príbuznú,keď ona zomrie, potom ho asi bude riešiť sociálka, lebo byt nieje jeho a nebude mať ani starostlivosť
@leliale ja napriklad poviem svojim detom ze ked budem dementna aby ma supli. Nepokazim im zivot a rodinu
@katulienkax no ja som sa starala o obydvoch rodičov pred smrťou, a nepokazila som si život, ani svoju rodinu. Co sú toto za dristy?
@katulienkax no ja som sa starala o obydvoch rodičov pred smrťou, a nepokazila som si život, ani svoju rodinu. Co sú toto za dristy?
vidím,že som sa nikam neposunula, pokiaľ Ona nechce aby On šiel do domova a vlastne ani On nechce,tak je to začarovaný kruh a vyhrá ten kto skôr zomrie.
@bielasovicka Oni to asi tak mysleli,že ak nemáš zdravie a ani chápavú rodinu alebo financie, ani súhlas toho čo má byť oparovaný,že je to naozaj závažné a dopad vidieť ..lebo Ona naozaj nič neje, nespí kľudne, nevládze ani vstať pomaly, tobôž variť, a krvopotne tvrdí,že sa onho postará ,že ho do domova nedá (on aj tak nechce),a neprizná si že sa to nedá pretože už viac ako dva roky je to takto a iba ONA chrabne lebo nemá v poriadku psychiku z toho všetkého okolo neho...
vidím,že som sa nikam neposunula, pokiaľ Ona nechce aby On šiel do domova a vlastne ani On nechce,tak je to začarovaný kruh a vyhrá ten kto skôr zomrie.
@bielasovicka Oni to asi tak mysleli,že ak nemáš zdravie a ani chápavú rodinu alebo financie, ani súhlas toho čo má byť oparovaný,že je to naozaj závažné a dopad vidieť ..lebo Ona naozaj nič neje, nespí kľudne, nevládze ani vstať pomaly, tobôž variť, a krvopotne tvrdí,že sa onho postará ,že ho do domova nedá (on aj tak nechce),a neprizná si že sa to nedá pretože už viac ako dva roky je to takto a iba ONA chrabne lebo nemá v poriadku psychiku z toho všetkého okolo neho...
@carrot_apple ak je taká chorá a unavená, nedalo by sa vybaviť aspoň dovazanie stravy pre neho a pre ňu?to by je určite pomohlo...
@carrot_apple ak je taká chorá a unavená, nedalo by sa vybaviť aspoň dovazanie stravy pre neho a pre ňu?to by je určite pomohlo...
@kathhii taká je tvrdohlavá, vraj je to drahé, občas objedná...ale chce variť
@kathhii taká je tvrdohlavá, vraj je to drahé, občas objedná...ale chce variť
@carrot_apple a môžem sa spýtať aký máš k nim ty vzťah?
@carrot_apple a môžem sa spýtať aký máš k nim ty vzťah?
@belasy_motylik od malička sa s ňou poznám
Ak raz niekto nechce tak nechce, sám sa rozhodol.
@belasy_motylik od malička sa s ňou poznám
@carrot_apple chápem. Je to veľmi smutná situácia, ale nasilu, ani pomocou sociálnych odborov a pod. s tým nespravíš nič, pokiaľ nechcú a nie sú zbavení svojprávnosti. Obaja sú v zlom stave a navzájom na seba patologicky pôsobia, s dedkom asi nespravíš nič, skúsila by som sa informovať na sociálnom odbore, či by bola nejaká možnosť aspoň vybavenia nejakých finančných kompenzácií, ZŤP, opatrovateľského
príspevku a pod., ale aj to by museli chcieť, len aby si mala kamarátke čo predložiť ako možnosť, no a inak ... no ako to budeš s pomocou môcť a cítiť.
ak pán je teraz na dôchodku tak žil a pracoval počas socializmu. však ten ospevujú všetci dôchodci ako bolo vtedy dobre.
@anonym_f6ed9d ale aj vtedy boli aj chudobny ludia aj ked cely zivot robili za par korun
@bielasovicka Ale ten dotycny nie je jej rodic! Plus ona sama je tazko chora. A to ze si sa ty starala neznamena, ze to zvladne kazdy a ze kazdy na na to podmienky. Si uz financne, zdravotne, rodinne atd. Atd. Plus, extremne zavisi od diagnozy. Ale este raz, nie je to jej rodic a aj keby bol, nebola by povinna sa onho starat, ak by toho nebola schopna. Uz ta vidim ako sa roky staras o cloveka s tazkou demenciou napriklad. Nemas ani potuchy co to obnasa. Tam opatrovatelia koncia na psychiatriach, so znicenym fyzickym a psychickym zdravim, s rozvratenymi rodinami, vo financnych problemoch atd atd. Ja by som toto svojmu dietatu fakt neurobila a do tej DSS isla. Ale panko je sebecky a bezohladny... Co tam po neteri..
@carrot_apple Tak to meni situaciu. Ked ona sa chce starat, tak to je jej problem...

Terénna opatrovateľská služba? Na pár hodín denne?